Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάμψη διμεταλλικού υλικού


john_sodas

Recommended Posts

Εχω ενα διμεταλλικο τεμαχιο οπου θελω να το καμψω.Το προβλημα ειναι οτι,ενω το πανω υλικο ειναι μεταλλο, το κατω υλικο ειναι σαν κεραμικο και οπως εφελκυεται απο την καμψη σπαει και δημιουργει ρωγμες.εχει κανεις καμια ιδεα για το πως να το καμψω χωρις να δημιουργουνται αυτες οι ρωγμες.ουσιαστικα να μπαινω στην πλαστικη περιοχη του μεταλλου(για να καμφθει) αλλα χωρις να δημιουργουνται ρωγμες ή τουλαχιστον να δημιουργηθουν ρωγμες με μικρο βαθος(πολλες ρωγμες με μικρο βαθος μου κανουν.Οι ρωγμες με μεγαλο βαθος δημιουργουν προβλημα).

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Φοιτητης εισαι? ειναι θεωρητικό το πρόβλημα ? θα πρέπει να αυξησεις το πάχος του κάτω υλικου. Για να βρεις το απαραιτητο πάχος θα πρεπει να υπολογισεις την ισοδύναμη διατομη του κατω υλικου και μετα να κάνεις ελέγχους στην νεα διατομη η οποια θα εχει μετατραπει σε διατομη ενος υλικου. Ειναι κλασικη ασκηση αντοχης υλικων αλλα εχουν περασει αιωνες απο τη σχολη και δε θυμαμαι αλλα να σου πω.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειμαι φοιτητης.δουλευω σε μια εταιρεια με επιγομωσεις λαμαρινων.το πάχος του κατω υλικου ειναι μεγαλο (διατομή 10mm+5mm επιγομωση).Η επιγομωση σπαει πολυ ευκολα(δεν εχει καθολου αντοχη σε εφελκυσμο) και θέλω ,αντι για λιγες και με μεγαλο υψος ρωγμές ,να πετύχω πολλές και με μικρό ύψος..Θα μπορέσει να γίνει ή ψάχνω άδικα¨?και σε τι πρόγραμμα μπορώ να το προσομοιώσω(ANSYS,ANSA???)????Σε στράντζόπρεσσα γίνεται η κάμψη..

Link to comment
Share on other sites

Χμμμμ... Ενδιαφέρον.

 

Το υλικό είναι εντελώς ψαθυρό; Και με τι μέτρο ελαστικότητας και τι όριο θραύσης;

 

Το διμεταλλικό τεμάχιο το παίρνεις έτοιμο ή το φτιάχνεις εσύ; Το ρωτάω για να δω αν μπορεί να αλλάξει κάτι στη μορφή του τεμαχίου. Μια ιδέα είναι το μεταλλο αντί για λαμαρίνα να γίνει σε μορφή ταφ ώστε να μετατοπιστεί ο κεντροβαρικός άξονας προς το "κεραμικό". Αν βέβαια είναι αποδεκτό κάτι τέτοιο και αν το πλάτος του τεμαχίου είναι μικρό. Άλλη ιδέα είναι να το κάνεις τριμεταλλικό δηλαδή μέταλλο-"κεραμικό"-μέταλλο και να το κάμψεις. Μετά αφαιρείς (μια κουβέντα είναι αυτό) το κάτω τμήμα μετάλλου. Ίσως τα παραπάνω είναι ανεφάρμοστα, αλλά δεν ξέρω ακριβώς τι θες να κάνεις... οπότε λέω γενικά ιδέες.

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασια ειναι η εξης:

Παιρνουμε φυλλα λαμαρινας(μεγαλων διαστασεων),τα επιγομωνουμε σε καταλληλες μηχανες.Αυτα λογω ψυξης σε διαφορετικες θερμοκρασίες καμπτονται.Στη συνέχεια τα περναμε απο κυλινδρους για να τα ισιώσουμε πάλι και πάνε για κοπή όπου βγαίνουν τα τμχ που θέλουμε.Μερικά κομμάτια που τα θέλουμε με ακτίνα καμπυλότητας έρχονται στη στράντζα.όμως λόγω της παραπάνω διαδικασίας στο επιγομωμενο υλικο έχει ήδη μικρες ρωγμές.

Το θέμα είναι όταν το πατήσω στη στράντζα να μην δημιουργηθούν μεγάλες ρωγμές(ουσιαστικά οι ρωγμες που δεν μου κάνουν είναι αυτές που φτάνουν μέχρι τη διεπιφάνεια).

Για το επιγομωμενο δεν ξερω τίποτα(σε τιμες).Ξερω ότι δεν αντέχει καθόλου εφελκυσμό αλλα αντέχει πολυ σε θλίψη(λογω των ρωγμων που έχουν σχηματιστεί).Το άλλο μέταλλο είναι γνωστο(σε οριο θραυσης κτλ).

Εγω σε πρωτη φάση θέλω να υπολογίσω στη στραντζα το μηκος των πατηματων και τη βυθιση της στραντζας για να πετύχω τη επιθυμητη καμπυλοτητα. Αυτό έχω αρχισει να το κάνω θεωρώντας απλό μέταλλο και όχι 2μεταλλικο(και αναλυτικά όσο γίνεται και με μια ψιλοπροσωμείωση στο ansys).

To θέμα είναι ότι θα πρέπει να βάλω σιγα σιγα και το παραπάνω προβλημα στην όλη διαδικασια!!!

 

Ενδιαφερον Ε??

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 6 months later...

Το να κοψεις πρωτα το κυριο μεταλλικο υλικο στο επιθυμητο σχημα

και μετα να εφαρμοσεις την επικαλυψη δεν γινεται?

 

Γενικα τα κεραμικα ειναι εξαιρετικα ψαθυρα και εχεις ελαχιστες

δυνατοτητες για επεξεργασια χωρις να εχεις ψαθυρη θραυση.

Link to comment
Share on other sites

Με το κεραμικό πολύ δύσκολο. 5mm είναι πολύ! Μόνο επιγόμωση μετά την μορφοποίηση και προκαμπύλωση ώστε κατά την ψύξη να λάβει το επιθυμητό σχήμα. Η εναπόθεση του κεραμικού πως γίνεται; με πλάσμα; Είναι κεραμικό ή κάτι άλλο;

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να βρείς το Fracture Toughness του κεραμικού. Είναι πρόβλημα θεωρίας θραύσης καί όχι αντοχής. Τώρα εαν το κεραμικό έχει ηδη μικρές ρωγμές τότε πας με θεωρία grazing. Είναι τραγικά δύσκολο πρόβλημα διότι και εαν ακόμα λύσεις τις αρχικές ρωγμές θα μπείς σε bimaterial interface cracking (διαμήκης ρωγμή στην διεπιφάνεια). Αυτό σε πολλές περιπτώσεις λύνεται με αυξηση της τραχύτητας της μεταλλικής επιφάνειας. Σε παρόμοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε μεταλλικές ίνες στο κεραμικό για να δώσουμε ιδιότητες crack bridging. Δεν ειναι ευκολο. Το ANSYS θα πρέπει να έχεις παραμέτρους Lame, Ε, interface elements, friction elements, μιλάμε για 6 μήνες δουλειά. Η λύση για μένα ειναι να το κάνεις με HVOF (High velocity Oxygen Fuel deposition). Υπάρχει μια εταιρεία στην Αθήνα που το κάνει. λεγεται Pyrolysis.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.