Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρόλυση (Δίκτυο θέρμανσης με χαλκό και σίδηρο)


bobomastoras

Recommended Posts

Ή διαφορετικά γνωρίζοντας το δυναμικό (διαφορά δυναμικού), την ωμική αντίσταση του ηλεκτρολύτη και την συγκέντρωση των ιόντων... Η τελευταία δίνεται και από πίνακες ως συνάρτηση της αγωγιμότητας.

 

Το θέμα είναι ότι το φαινόμενο είναι τοπικό. Η μέση ταχύτητα που θα υπολογίσεις θα διαφέρει σημαντικά από την πραγματική ταχύτητα...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 80
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το ρεύμα (coulomb/sec) πώς θα το μετρήσεις; Αν σκέφτεσαι να το μετρήσεις με μιλιαμπερόμετρο από την επαφή των δύο μετάλλων, να πω ότι δεν πρόκειται να σε βοηθήσει για τον υπολογισμό για την ταχύτητα των ιόντων στον ηλεκτρολύτη. Δεν θα μετράς την ταχύτητα των ιόντων (μέσα στον ηλεκτρολύτη) , αλλά την ταχύτητα της συναντήσεων (ή απελευθέρωσης) των ιόντων σε κάθε μέταλλο, που λόγω των συναντήσεων (ή απελυθερώσεων) αυτών, γεννάται και ένα ηλεκτρόνιο (που μετράς).

 

Βέβαια, η ιδέα της μέτρησης του ρεύματος (στην κοινή επαφή των δύο μετάλλων) είναι καλή, καθώς η μεταβολή της ροής του νερού, λογικά θα μεταβάλλει και το ρεύμα που θα μετράς/

Link to comment
Share on other sites

Αν πάλι σου αρέσει η αριθμητική, μπορείς να θεωρήσεις την μέση απόσταση μορίων του νερού, το δυναμικό μεταξύ τους, να βρεις μέσω ΑΔΕ την μέση μέγιστη ταχύτητα του ιόντος στον ελεύθερο χώρο, να λύσεις στοχαστικά την ελαστική κρούση με τα μόρια του νερού και να ανάγεις το αποτέλεσμα σε μακροσκοπική μέση ταχύτητα του ιόντος...

 

Πάντως, νομίζω ότι ευκολότερα θα βρεις το ποθούμενο στο google... :)

Link to comment
Share on other sites

Κώστα, αρχικά έλεγα να υπολογίσουμε με "τυπικές" τιμές έντασης.

 

Εναλλακτικά, αν ζυγίσω ένα ανόδιο μπορώ να υπολογίσω το φορτίο (Coulomb) που απαιτείται για να "φθαρεί" πλήρως. Αν ξέρω σε πόσο χρόνο φθείρεται (πχ ένα έτος), μπορώ να υπολογίσω την ροή ιόντων, οπότε μέσω της συγκέντρωσής τους στον ηλεκτρολύτη, να βρώ την ταχύτητά τους.

 

Η ταχύτητα συνάντησης των ιόντων με τα μέταλλα δεν μπορεί να είναι διαφορετική από την ταχύτητα με την οποία περνάν από μία διατομή της σωλήνας (αριθμός ιόντων ανά sec), διαφορετικά θα είχαμε συγκέντρωση φορτίων (πυκνωτής).

Link to comment
Share on other sites

@ miltos

 

Ιόντα σιδήρου πρέπει να κινηθούν μέσα στον ηλεκτρολύτη, προς τον χαλκό. Αν πρέπει να ταξιδέψουν κόντρα στην ροή ή με την φορά της ροής υπάρχει διαφορά...

Νομιζω απο το σημειο αυτο ξεκινησε η παρανοηση.

 

Ας θεωρησουμε δυο σωληνες σιδηρου – χαλκου σε επαφη, με ροη διαλυματος θειικου χαλκου στο εσωτερικο τους, οπως φαινεται στην εικονα του post 18.

 

Ιοντα σιδηρου φευγουν απο τον σιδερενιο σωληνα και ΔΕΝ θα κινηθουν προς τον χαλκινο σωληνα (οπως αναφερεται στην παραπανω παραθεση) αλλα θα μπουν στον ηλεκτρολυτη και θα μεταφερθουν απο αυτον προς την κατευθυνση που ειναι η ροη (δεν τιθεται θεμα αν τα ιοντα αυτα θα κινηθουν κοντρα στην ροη η’ οχι).

Την ιδια στιγμη καποια θετικα ιοντα Cu++ που μεταφεροντα απο τον ηλεκτρολυτη θα πανε στον χαλκινο σωληνα, οπου θα αναχθουν. Αυτο δεν σημαινει οτι ολα τα ιοντα Cu++ που εχει διαλυμενα και μεταφερει ο διαλυτης θα πανε στον χαλκινο σωληνα. Καποια ιοντα Cu++ θα ξεφυγουν χωρις να συναντησουν τον σωληνα του χαλκου αλλα για αυτα που θα ξεφυγουν δεν αναζητουμε αν υπαρχει η δυνατοτητα να ταξιδεψουν κοντρα στην ροη για να πεσουν τελικα στον χαλκο. Το φαινομενο θα συνεχισθει απο τα ιοντα που μεταφερει ο ηλεκτρολυτης και πλησιαζουν προς την επαφη των διαφορετικων μεταλλων.

 

Ειναι αυτο που ελεγα ‘’μην κοιτας το ιον (Cu++) που εφυγε (ξεφυγε), κοιτα αυτο που ερχεται’’ !!!

 

Ελπιζω τωρα να εγινα καλλιτερα κατανοητος.

Link to comment
Share on other sites

Το ποιο μέταλλο θα διαβρωθεί ωστόσο, καθορίζεται από την διαφορά δυναμικού... Εν τέλει η ροή, εφόσον δεν είναι συνεχής έχει μικρή επιρροή...

Link to comment
Share on other sites

Τον διηλεκτρικό σύνδεσμο http://www.dimco.gr/view_product.asp?pk=117, που ανέφερα στο #2, τον γνωρίζει κανείς? Δεν μπορώ να καταλάβω πως δουλεύει... Φαίνεται απλά σαν ένα κομμάτι σωλήνα με μια επικάλυψη από μέσα.

 

Δείτε τον και εδώ: http://www.perfectioncorp.com/de/downloads/ClearFlow_singles_%287%29.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.