Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαστασιολόγηση ηλιακών συλλεκτών


ΓΙΑΝΝΗΣ 456

Recommended Posts

 

εκεί όμως δίνονται οι συντελεστές αο, n1, n2 (για υπολογισμό απόδοσης, βλέπε σελ.134/σχέση 5.1/ΤΟΤΕΕ1). δεν βλέπω κάπου να δίνονται οι συντελεστές FR(τα)η, FRUL, F'R/FR που απαιτούνται για την μέθοδο f-chart. αυτοι οι συντελεστές που φαίνονται στο solarkeymark?

 

ευχαριστώ!

 

Αυτοί οι συντελεστές έχουν μετασχηματιστεί στους σημερινούς n0,a1,a2 στην ουσία. Μέσα σε μία δοκιμή ΕΝ 12975 φαίνεται αυτό. Ζήτα από τον προμηθευτή σου την έκθεση δοκιμών.

 

 

τι υπολογίζει το excel από το solarkeymark και που βρίσκεται στο site?

 

http://www.estif.org/solarkeymark/theory/eff-en.xls

 

Μιλάμε για απόδοση συλλέκτη.

 

Και να πω και κάτι ακόμα. Μην αισθάνεστε άσχημα που δεν βγάζετε άκρη ή δεν είναι ξεκάθαρο το θέμα με τα ηλιακά με τον ΚΕΝΑΚ. ΔΕΝ είναι ξεκάθαρος ο ΚΕΝΑΚ με τα ηλιακά, διότι οι άνθρωποι που τον σχεδιάσαν ή δεν ξέρουν από ηλιακά ή δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν με τα ηλιακά ή δεν έχουν ώφελος με τα ηλιακά και θέλουν να προσανατολίσουν σε άλλους "πράσινους" τομείς που αφορούν τις παρεμβάσεις στις οικίες.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι; Για ποιο λόγο να βάζουμε κεντρικό δοχείο σε μια πολυκατοικία κι όχι ατομικούς συλλέκτες για κάθε διαμέρισμα και γιατί στο πρόγραμμα (4Μ) μου βγάζει πολλά τετραγωνικά αλλά μικρό boiler;

Δηλαδή 350lt με 35τ.μ. συλλέκτες;;;;

Edited by alej
Link to comment
Share on other sites

Είναι θέμα επιλογής αν θα βάλεις κεντρικό boiler ή ηλιακούς ανά διαμέρισμα.

 

Όσο αφορά το μέγεθος του boiler, κάνε τη δική σου επιλογή πάλι. Το αποτέλεσμα του 4Μ προκύπτει από τη σχέση 4.12 της ΤΟΤΕΕ 1. Μην του δίνεις βάση.

Link to comment
Share on other sites

Thanx για την απάντησή σου.

Το ερώτημα είναι γιατί π.χ. ζητάει τόσα πολλά τετραγωνικά όταν με 10 διαμερίσματα αν βάλεις ξεχωριστά ηλιακά δεν θα ήθελες τόσα πολλά τετραγωνικά!

Για 10 διαμερίσματα των 90τ.μ. το κάθε ένα αν βάλουμε χωριστά ηλιακά άρα 10 τεμάχια πόσα τετραγωνικά θα πρέπει να είναι το κάθε ένα;

Γιατί μου βγάζει το πρόγραμμα τόσα πολλά τ.μ. ηλικακού;;;

Link to comment
Share on other sites

Βγάζει μεγάλη επιφάνεια συλλεκτών επειδή υπολογίζει (βάση ΤΟΤΕΕ) μεγάλη κατανάλωση ΖΝΧ. Αν το υπολογίσεις ανά διαμέρισμα, θα προκύψει η ίδια επιφάνεια.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως γινόμαστε υπερβολικοί; Από την μια σε υποχρεώνει να βάλεις ένα στρέμμα ηλιακά αλλά χωρίς μεγάλα δοχεία αποθήκευσης!!!! Τι να τα κάνεις τόσο μεγάλα χωρίς αποθήκευση;

 

Βρε συνάδελφοι, ιδέα μου ή είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου αυτοί οι υπολογισμοί!!!;;;;

Link to comment
Share on other sites

Ο ΚΕΝΑΚ δεν σε υποχρεώνει να βάλεις μικρά δοχεία αποθήκευσης. Σου είπα και παραπάνω, μη δίνεις βάση.

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα τι είπες αλλά από τη μια σε βάζει να βάλεις τεράστια επιφάνεια συλλεκτών αλλά - αν θες - με μικρό δοχείο αποθήκευσης... κοροϊδία είναι αυτό!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.