Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαστασιολόγηση ηλιακών συλλεκτών


ΓΙΑΝΝΗΣ 456

Recommended Posts

Είναι η πρώτη φόρα που γράφω στο site.

Και η βοήθεια που ζητώ από τους συναδέλφους Μηχανικούς είναι για το τρόπο με τον οποίο μπορώ να διαστασιολογίσω ένα σύστημα ηλιακών συλλέκτων για την παραγώγη ΖΝΧ.

Γνωρίζω οτι ο ΚΕΝΑΚ απαιτεί διαστασίολογιση με τον ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 12976.2:2006 ή την μέθοδο καμπύλων f. Αλα δεν μπορώ να βρώ κάποιο έντυπο με πληροφορίες για τις δύο αυτες μεθόδους.

Link to comment
Share on other sites

Στην ΤΟΤΕΕ 20701-1 παρ. 5.3.1 αναφερεται :

''Για την μελέτη διαστασιολόγησης ενός συστήματος ηλιακών συλλεκτών, η μελετητής μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες μεθοδολογίες όπως, η ωριαία προσομοίωση λειτουργίας του συστήματος σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 12976.2:2006, η μέθοδος καμπυλών f των S. klein, W.A. Beckman και J.A Duffie που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο του Winscosin και οποιαδήποτε άλλη αναγνωρισμένη αναλυτική ή μη μέθοδος εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.'' (τα bold τα εβαλα εγω)

 

οποτε μην.... τρελενεσαι με τον ΕΛΟΤ και τις καμπυλες f.

Βεβαια το ''αναγνωρισμενη'' παλι μας δημιουργει ''τρελα'', αλλα τι να κανουμε, ΤΟΤΕΕ ειναι αυτη, οτι θελει λεει !!!

Link to comment
Share on other sites

Το "αναγνωρισμένη" ποιός το ορίζει;

Αναγνωρισμένη από το δημόσιο; Από το ΤΕΕ; Από άλλη ευρωπαϊκή χώρα;

Link to comment
Share on other sites

Το "αναγνωρισμένη" ποιός το ορίζει;

 

Προσωπικα δεν γνωριζω.

Ρωτησα expert επι θεματων ΚΕΝΑΚ για το θεμα αυτο αλλα δυστυχως δεν καταλαβα την απαντηση.

Εκανα ομως τις παρακατω σκεψεις :

Στην παραδειγματικη μελετη του ΤΕΕ για τον ΚΕΝΑΚ (κατ' αλλους προτυπη) χρησιμοποιηθηκε μια αναγνωρισμενη μεθοδος υπολογισμου για το ηλιακο συστημα (καμπυλες f) και το αποτελεσμα ηταν : 91 m2 ηλιακοι συλλεκτες, δεξαμενη 800 lit (περιπου 9 lit / m2), βαθμος καλυψης φορτιου 70% (για 50 o C νερο χρησης).

(Στην συνεχεια τα 800 lit τα σπαει σε δυο δεξαμενες 400 και 400 ωστε, λεει η μελετη, να θερμαινει τα 400 με πετρελαιο τις πρωινες ωρες, οποτε μενουν τα υπολοιπα 400 να δουλεψουν με τα 91 m2 συλλεκτες. Δηλαδη 4,5 περιπου lit ανα m2 συλλεκτη.)

Φανταζομαι οτι αν μια μεθοδος υπολογισμου βγαζει αντιστοιχα αποτελεσματα, με βαση την λογικη δεν πρεπει να υπαρχει λογος ωστε να μην θεωρειται και αυτη .... αναγνωρισμενη !!!

Μπορει να κανω και λαθος.

Link to comment
Share on other sites

Ίσως πρέπει να περιμένουμε τις 3 ΤΟΤΕΕ του ΚΕΝΑΚ που δεν έχουν εκδοθεί ακόμα, ίσως να λένε κάτι σχετικό.

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη για ηλιακό θερμοσίφωνα χρησιμοποιείται στην Ευρώπη το ΕΝ 12976.

 

Για ηλιακό σύστημα (βεβιασμένο) υπάρχει άλλη μεθοδολογία.

 

Ούτως ή άλλως ένας ηλιακός συλλέκτης πρέπει να έχει δοκιμαστεί με βάση το ΕΝ 12975.

 

Καμπύλες f και κάτι άλλα, λυπάμαι αλλά προσωπική μου άποψη είναι πως είναι εκτός εποχής.

 

Οι ηλιακοί συλλέκτες έχουν τόσες κατασκευαστικές λεπτομέρειες (ασχέτως αν εξωτερικά φαίνονται όλοι πάνω-κάτω ίδιοι), που αν δεν δοκιμαστούν με βάση το ΕΝ 12975, αμφιβάλλω αν μπορούν να προσομοιωθούν με οποιαδήποτε μέθοδο.

 

Για να δείτε μερικά αποτελέσματα δοκιμών, δείτε εδώ.

 

http://www.solarenergy.ch/index.php?id=117&L=6

 

Αν θελήσετε παραπάνω πληροφορίες, πείτε μου, μιας και μέχρι προσφάτως εργαζόμουν σε εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών, οπότε θα μπορέσω να σας διευκρινήσω τι παίζει με τις μεθοδολογίες..

Link to comment
Share on other sites

@ mechatrOn

 

Κατα την ΤΟΤΕΕ 20701-1, το ΕΝ 12976-2-2006 προτεινεται ως μεθοδολογια υπολογισμου ενος ηλιακου συστηματος ενω οπως βρηκα απο ψαξιμο που εκανα για το προτυπο αυτο ο τιτλος του ειναι ''Thermal solar systems and components - Factory made systems - Part 2: Test methods''.

Επειδη ο τιτλος αυτος δεν φαινεται να συναδει με αυτα που ισχυριζεται η ΤΟΤΕΕ, μπορεις να μας διαφωτισεις πιο ειναι το περιεχομενο του προτυπου αυτου καθως και του προτυπου 12975 που ανεφερες στο post σου ?

Link to comment
Share on other sites

imt..Το ΕΝ12976 είναι μεθοδολογία υπολογισμού ενός ηλιοθερμικού συστήματος..Με πιο απλά λόγια:

Ένας αντικειμενικός τρόπος υπολογισμού απόδοσης πχ ηλιακού θερμοσίφωνα..

 

Να διευκρινήσουμε κάτι..Τις δοκιμές απόδοσης και αξιοπιστίας ενός συλλέκτη (ΕΝ12975) ή τις δοκιμές απόδοσης και αξιοπιστίας ενός συστήματος (ΕΝ12976..Σχόλιο:Σύστημα ονομάζεται είτε θερμοσιφωνικό,είτε βεβιασμένο), τις κάνει πιστοποιημένο εργαστήριο δοκιμών..

 

Στην Ελλάδα τις κάνει ο Δημόκριτος, στην Ισπανία η CENER, στην Ελβετία η SPF,στην Αμερική η SRCC, κλπ κλπ κλπ...Είναι καμιά 20ριά περίπου παγκόσμια..

 

Αυτές τις δοκιμές δεν μπορεί να τις κάνει ο μέσος μηχανικός ή κάποιος άλλος..Αυτό που μπορεί να κάνει όμως είναι να υπολογίσει την απόδοση του συστήματος που πρόκειται να εγκαταστήσει, βάζοντας προϊόντα που έχουν μετρηθεί οι αποδόσεις τους με βάση τα συγκεκριμένα ΕΝ..

 

Παρακάτω θα κάνω copy-paste από ένα άλλο φόρουμ που συζητάμε με συναδέλφους και φίλους, για κάτι πιο επεξηγηματικό..Αν χρειαστεί κάποια διευκρίνηση, πείτε μου..

 

Πρώτα απ'όλα να σας ζητήσω μια χάρη. Αν σας προβληματίζει κάτι ή είστε δύσπιστοι για κάτι, θέλω να μου το πείτε για να σας το επεξηγήσω. Δεν το παίζω ο σούπερ ψαγμένος, απλά τυχαίνει να έχω αφιερώσει πιθανώς περισσότερο χρόνο από κάποιον άλλον, μιας και το τελευταίο διάστημα ασχολούμαι ΜΟΝΟ με ηλιακά θερμικά.

 

Για να προλάβω κάποιους προβληματισμούς σας, να σας πω πως λειτουργεί στο εξωτερικό η αγορά. Για να πουλήσεις σε συγκεκριμένες χώρες, πρέπει να έχεις τα εξής σαν εταιρεία:

Αν θέλεις να πουλήσεις συλλέκτη:

α)Δοκιμές αξιοπιστίας+Δοκιμές απόδοσης του συλλέκτη (Δηλαδή: ΕΝ 12975 + ISO 9001:2008 = SolarKeymark συλλέκτη) Με απλά λόγια, έχεις ένα ποιοτικό προϊόν, το οποίο μπορεί επί ίσους όρους να συγκριθεί με ένα άλλο.

 

Αν θέλεις να πουλήσεις σύστημα (βεβιασμένο ή ηλιακό θερμοσίφωνα):

β)SolarKeymark συλλέκτη (βλέπε το α))

γ)Δοκιμές αξιοπιστίας+Δοκιμές απόδοσης του συστήματος (Δηλαδή: ΕΝ 12976 + ISO 9001:2008 = SolarKeymark συστήματος) Με απλά λόγια, έχεις ένα ποιοτικό προϊόν, το οποίο μπορεί επί ίσους όρους να συγκριθεί με ένα άλλο.

 

Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ο τελικός καταναλωτής, από μάπα, φτηνιάρικα, σχεδιασμένα με βάση το χαμηλό κόστος και όχι την υψηλή απόδοση και αξιοπιστία, προϊόντα.

 

 

Τι συμβαίνει με το ΕΝ 12975(συλλέκτης) και το ΕΝ 12976(σύστημα)?

 

Υπάρχουν κάποια πιστοποιημένα εργαστήρια δοκιμών, πχ Δημόκριτος, CENER, SPF και αρκετά άλλα. Αυτά πιστοποιούνται από φορέα πιστοποίησης.

 

Δυστυχώς πολλές αναφορές δεν έχουν βγει σε όλες τις βιβλιοθήκες.

 

Υπάρχουν φορές όπου μια χώρα βγάζει επιχορηγήσεις για ηλιακούς θερμοσίφωνες και τα κριτήρια επιλογής είναι να έχεις SolarKeymark σε σύστημα (θερμοσιφωνικό.

Πχ ο Δημόκριτος βγάζει SolarKeymark σε συλλέκτη και σε σύστημα, αλλά ο ΕΛΟΤ σαν φορέας πιστοποίησης δεν υποστηρίζει το Solarkeymark συστήματος,παρά μόνο συλλέκτη.

Οπότε αναγκαστικά επιλέγεις άλλο εργαστήριο.

 

Επίσης τίθεται και το εξής θέμα:

Έστω εγώ κατασκευάζω ηλιακούς θερμοσίφωνες μόνο και δεν κατασκευάζω συλλέκτες.Αλλά θέλω να πουλάω ηλιακό θερμοσιφωνικό σύστημα με SolarKeymark συστήματος.Τι κάνω τότε? OEM δηλαδή.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Original_equipment_manufacturer

 

Τότε μπορείς να κάνεις Duplication, δηλαδή με τα ίδια χαρακτηριστικά συστήματος (αυτού που παράγει), μπορείς να πουλάς και εσύ με την δική σου επωνυμία.

 

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όμως που τυχαίνει να χρειαστείς duplication.Όταν πχ θέλεις να προλάβεις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για SolarKeymark συστημάτων σε μία χώρα, αλλά δεν προλαβαίνεις να τελειώσεις τις δικές σου κανονικές δοκιμές.

Οπότε πέρα από την δοκιμή των δικών σου συλλεκτών και θερμοσιφώνων, μπορεί να τύχει να κάνεις ταυτόχρονα και duplication για να προλάβεις τα schemes των διαφόρων χωρών.

 

Ερώτηση:Γιατί δεν έχουν όλες τις εργαστηριακές δοκιμές οι βιβλιοθήκες?

Απάντηση:Επειδή είναι μ@λάκες...

 

Ερώτηση:Πως μπορώ να είμαι σίγουρος ότι μια δοκιμή είναι αληθινή?

Απάντηση:Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με την εταιρεία, ώστε να σου στείλει τις εργαστηριακές δοκιμές μέσω mail.

Πάνω στις εργαστηριακές δοκιμές υπάρχει ένας κωδικός.Εισάγοντας αυτόν τον κωδικό στο site της αντίστοιχης βιβλιοθήκης, βλέπεις αν ανταποκρίνεται ο κωδικός στο εν λόγω site.Σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να κάνεις και download ενώ σε άλλες απλά βλέπεις ότι ισχύει η δοκιμή.

 

Ερώτηση:Βλέπω σε βιβλιοθήκη αποτελέσματα δοκιμών, με 3 ονομασίες, ενώ υπάρχει δοκιμή για ένα..Τι κάνω?

Απάντηση:Δεν ξέρω πως γίνεται και γιατί τα εκδίδουν έτσι, αλλά συνήθως η δοκιμή αναφέρεται στην καλύτερη(μεγαλύτερη) σχέση Συλλέκτη/Χωρητικότητα.

 

Το πρώτο σκέλος δηλαδή είναι να βρούμε ένα προϊόν το οποίο να έχει μετρηθεί η απόδοση του..

 

Το δεύτερο σκέλος είναι να πάρουμε τους συντελεστές που προέκυψαν από την μέτρηση και να κάνουμε μία προσομοίωση, είτε να πάρουμε έτοιμη την προσομοίωση (πχ στο λινκ που παρέθεσα στην απάντηση #7 αν μπείτε να δείτε τα Solar Heating System Factsheet (PDF), θα δείτε τα αποτελέσματα για 4 ευρωπαϊκες πόλεις, για συγκεκριμένες καταναλώσεις ΖΝΧ καθώς και το Solar Fraction, το ποσό ενέργειας που θα πάρετε από τον ήλιο σε σχέση με την ενεργειακή σας ανάγκη)..

Link to comment
Share on other sites

@ MechatrOn

 

Ευχαριστω για την αναλυτικη απαντηση.

 

Το ΕΝ12976 είναι μεθοδολογία υπολογισμού ενός ηλιοθερμικού συστήματος..Με πιο απλά λόγια: Ένας αντικειμενικός τρόπος υπολογισμού απόδοσης πχ ηλιακού θερμοσίφωνα..

 

Αν δεν γινομαι φορτικος παρακαλω διευκρινησε, το ΕΝ12976 ειναι ενα προτυπο που το χρησιμοποιουν τα εργαστηρια δοκιμων για να προσδιορισουν την αποδοση ενος ηλιακου συστηματος η’ ειναι ενα προτυπο που το χρησιμοποιουν οι μηχανικοι για να διαστασιολογησουν ενα ηλιακο συστημα?

 

Και κατι ακομη. Στην δουλεια που δουλευες τσεκαρατε ποτε ποια ειναι η μεγιστη θερμοκρασια που μπορει να αναπτυχθει σε ενα ηλιακο συλλεκτη (γεματο με υγρο, αλλα χωρις ροη) και αν ναι ποια ηταν τα αποτελεσματα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.