Μετάβαση στο περιεχόμενο

GIS στις Πολεοδομίες


MAKAP

Recommended Posts

Από το Κέρδος της 20.12.2010:

"Προχωρά η ανάπτυξη και λειτουργία Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος για τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες.

Αποφασίστηκε από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού η ένταξη της οριζόντιας πράξης "Ηλεκτρονική Πολεοδομία: Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας'' στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». Το έργο αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος για τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες (Π.Υ.) των nομαρχιών όλης της χώρας ή/και τους αντίστοιχους φορείς που αναλαμβάνουν τις πολεοδομικές αρμοδιότητες των ΝΑ βάσει του Ν3852/10-ΦΕΚ87/τ.Α’/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης).

Στόχος του έργου είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η αποτελεσματικότερη λειτουργία της υπηρεσίας με τη δυνατότητα άμεσης παροχής των πληροφοριών που αφορούν τους όρους δόμησης, τα ισχύοντα διατάγματα ρυμοτομίας, και χορήγηση αποσπασμάτων εγκεκριμένου ρυμοτομικού (και αντιγράφων των Τεχνικών Εκθέσεων και Διαγραμμάτων Εφαρμογής)".

 

πηγή

Link to comment
Share on other sites

Με δεδομένο ότι δεν προστίθενται σχόλια στην "Είδηση", θέλω να πω ότι, οι στόχοι του έργου αυτού είναι πολύ φιλόδοξοι, κατά τη γνώμη μου, και δύσκολα θα επιτευχθούν αλλά, τουλάχιστον, ας ξεκινήσει και ....η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπαθειας που ανακοινώθηκε.

Δεδομένων των σύγχρονων μέσων πάντως, εκτιμώ πως η δυσκολία δεν έγκειται στο τεχνικό μέρος της διαδικασίας αλλά στο κατά πόσο θα βρεθούν άνθρωποι με ικανότητες και διάθεση να ανταπεξέλθουν στην ψηφιοποίηση και δημιουργία GIS με τόσο μεγάλο όγκο πληροφορίας.

Ελπίζω να δούμε αποτελέσματα σχετικά σύντομα.

Επί τη ευκαιρία, καλές γιορτές σε όλους, υγεία, χαρά και επιτυχίες!

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο, έτσι νομίζω και εγώ. Πάντως, θα είναι μεγάλη ευκολία όχι μόνο για τους μηχανικούς που απασχολούνται σε μια-δύο πολεοδομίες αλλά και για το σύνολο των μηχανικών και όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σ' αυτές τις πληροφορίες και τα διαγράμματα, που τώρα πρέπει να χάσεις ένα ή και δύο μεροκάματα για να τα πάρεις.

 

Ένα μεγάλο έργο που έγινε στο τ. ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά δεν διαφημίστηκε, είναι ότι, με το πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορικής", φωτογραφήθηκαν ΟΛΑ τα πρωτότυπα ρυμοτομικά σχέδια, που είναι αρχειοθετημένα στην Κεντρική Υπηρεσία (ΔΤΕ), ακόμη και εκείνα του 19ου αι. που έχουν, βέβαια, ιστορική αξία. Δεν δίνουν αντίγραφα από αυτά αλλά, για μια συγκεκριμένη έρευνα, μπορείς να δεις το ρυμοτομικό σχέδιο που δημοσιεύτηκε στο συγκεκριμένο ΦΕΚ.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως από μια αναζήτηση στο ιντερνετ, το έργο φαίνεται να έχει ήδη δημοπρατηθεί από το 2008... τι έγινε το ξεθάψανε ξαφνικά;

 

http://www.ktpae.gr/index.php?option=com_ktpconsultations&task=Details&id=61&Itemid=23

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_25/07/2008_278824

Link to comment
Share on other sites

... αλλά στο κατά πόσο θα βρεθούν άνθρωποι με ικανότητες και διάθεση να ανταπεξέλθουν στην ψηφιοποίηση και δημιουργία GIS με τόσο μεγάλο όγκο πληροφορίας.

 

Υπάρχουν βάσεις δημιουργημένες με εργαλεία GIS με τεράστιο όγκο πληροφοριών πλέον των 10 ετών. Οι πολεοδομικές πληροφορίες (όροι δόμησης, χρήσεις, οικοδ. & ρυμοτομικές γραμμές κλπ) είναι ένα πολύ μικρό τμήμα πληροφορίας που περιέχουν αυτές οι βάσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τις αγοράσουν έτοιμες και να τις ενημερώσουν - προσαρμόσουν στις ανάγκες τους.

Link to comment
Share on other sites

Αλήθεια, πιστεύετε αγαπητοί συνάδελφοι πως θα ζητήσουν τη τεχνογνωσία αυτών που την κατέχουμε, ή θα ψευτο-εκπαιδεύσουν τους "βολεμένους" στις πολεοδομίες που δεν ξέρουν τη τύφλα τους με αποτέλεσμα να φαγωθούν μερικά εκατομμύρια και αποτέλεσμα μηδέν;;; Με όλο το σεβασμό σε όσους θίγω.Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Το βασικό θέμα είναι να περάσει όλη η διαθέσιμη πληροφορία σε μία ή περισσότερες βάσεις ή να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις που αναφέρει ο Brasco και, στη συνέχεια, είναι εύκολο αφενός να μάθουν να χειρίζονται το εργαλείο μερικοί στις πολεοδομίες αφετέρου να ανοίξει στους μηχανικούς και τους πολίτες, όπως, άλλωστε, βιώνουμε τον τελευταίο καιρό και με άλλες πληροφορίες που είχαν ψηφιοποιηθεί αλλά παρέμεναν κλειστές για το κοινό (πχ ΦΕΚ).

Link to comment
Share on other sites

το ζήτημα είναι όχι μόνο να είναι μια εφαρμογή για τους μηχανικούς αλλά να συνδεθεί με το σύστημα σχεδιασμού και να έχει και εργαλεία ανάλυσης που θα βοηθάνε στον χωρικό σχεδιασμό ή καλύτερα ακόμα να έχει εργαλεία με τα οποία θα συμμετέχουν οι πολίτες σε φάσεις του σχεδιασμού, και επιπλέον θα γίνει ψηφιοποίηση των χαρτών ή και των κειμένων;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.