Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι δειχνει η εικονα?


milionislift

Recommended Posts

Τελος πάντων, γιά να βάζει 2 αμπερόμετρα εν σειρά (Ammeters, series)

ισως να ελέγχει σφάλματα οργάνων, καλιμπραρισμα κλπ. (οπως εγραψε ο Vassilis.k. στο #10)

Μπορει τό ενα οργανο να μετραει RMS και το αλλο μεση τιμή.

Μπορει να θελει να δειξει οτι τα οργανα επηρεαζουν τίς μετρησεις

οποτε η ενδειξη με δυο οργανα θα διαφερει απο εκεινη με ενα.

 

.

Link to comment
Share on other sites

Θα το ξαναπώ, το ένα αμπερόμετρο είναι συνεχούς (μέσης τιμής). Επειδή το variac δεν απομονώνει το συνεχές, αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι τι μετράμε πρέπει να μετρήσουμε χώρια εναλλασσόμενο/συνεχές. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η διάταξη δεν έχει κάποιο άγνωστο στοιχείο για μέτρηση. Δεν είναι γέφυρα, δεν μετράει κάποιο φορτίο, δεν μπορεί να μετρήσει τίποτα εκτός από την συμπεριφορά του ίδιου του variac (πχ πότε φτάνει στον κόρο ο πυρήνας του)...

Link to comment
Share on other sites

Δεν συμφωνώ ότι αυτή είναι η σωστή και ασφαλής διάταξη για να μετρήσει κανείς τη συμπεριφορά του variac το αντίθετο μάλιστα (εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει DC συνιστώσα αγνώστου πλάτους διατρέχεις τον κίνδυνο να καεί το variac πριν καν ξεκινήσεις το πείραμα!!).

Επίσης δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι το στρογγυλό όργανο είναι DC επειδή έχει μηδενική ένδειξη. Αφενός πρόκειται περί απλής υπόθεσης και αφετέρου είθιστε τα σχέδια των ηλεκτρικών κυκλωμάτων να παριστάνονται στα σχέδια και να θεωρούνται σε κατάσταση διακοπής, όπως και το συγκεκριμένο (απλά είναι πλημμελής η σχεδίαση του διακόπτη και δεν φαίνεται όσο καθαρά θα έπρεπε).

Εδώ δόθηκε ένα κύκλωμα σχεδιασμένο σε εργαστηριακή παρουσίαση και ζητούνται οι πιθανές χρήσεις του. Εγώ κατέθεσα μια απόλυτα εργαστηριακή περίπτωση εφαρμογής και χρήσης αυτού, που έτυχε να την έχω εφαρμόσει ο ίδιος. Με την αρχικά κατάλληλα υπολογισμένη τιμή Rmax ροοστάτη και με τη χρήση του variac, μπορεί κανείς να διεγείρει τα αμπερόμετρα από την ελάχιστη έως τη μέγιστη τιμή με απόλυτο έλεγχο της πειραματικής διαδιακασίας. Αυτός που το σχεδίασε καλά τα έκανε. Μπορεί φυσικά να υπάρχουν κι άλλες χρήσεις που με τις περιορισμένες μου γνώσεις δεν έχω υπόψη μου. Θα μπορούσε κάποιος να ελέγχει τη DC συνιστώσα του δικτύου με αυτό το κύκλωμα? μακράν όχι πιστεύω. Καλό είναι πιστεύω να καταθέτουμε την εμπειρία μας και όχι μόνο τη θεωρητική μας κατάρτιση που μπορεί να είναι εντυπωσιακή αλλά δεν βοηθάμε πάντα έτσι.

Link to comment
Share on other sites

μηπως τελικα η διαταξη χρησιμοποιειται για να δουμε αν τελικα αυτα τα 2 καλωδια ειναι συνεχους ή εναλασσομενου ρευματος???γιαυτο δεν εχουμε καμια ενδειξη στα καλωδια...ισως ειναι ενας τροπος (παλιος) να βρισκουμε τι ρευμα εχουμε.....

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα όχι. Το πιθανότερο είναι αυτό που λέει ο Vassilis.K..

 

Ωστόσο δεν καταλαβαίνω γιατί να χρησιμοποιήσει ροοστάτη και δεύτερο αμπερόμετρο και όχι "Resistance Box" και βολτόμετρο για να κάνει την ίδια δουλειά με -θεωρητικά τουλάχιστον- μεγαλύτερη ακρίβεια...

Link to comment
Share on other sites

εχω την εντυπωση οτι πρεπει να το δουμε πιο μακροσκοπικα το θεμα της εικονας.ας προσπαθησω και πειτε μου την γνωμη σας..εχουμε μια ταση εναλλασσομενη και τη συνδεουμε με το πρωτευων του variac.μεσω του ροοστατη του variac ελεγχουμε την ταση εξοδου και συνδεουμε ενα οποιοδηποτε φορτιο (εδω μια ρυθμιζομενη αντισταση).ο σκοπος ειναι με ενα μετασχηματιστη να εχουμε διαφορετικες (κατα βουληση) τασεις εξοδου.κανονικα το variac ερχεται με ενα αμπερομετρο "χτισμενο" μεσα του.επομενως το ενα αμπερομετρο μπορουμε να το καταλαβουμε.το αλλο ισως ειναι για ασφαλεια...

τι λετε συναδελφοι?

Link to comment
Share on other sites

@AlexisPap, το κύκλωμα που περιγράφεις έχει την ίδια ακρίβεια για να μην πω χειρότερη (σφάλμα βολτόμετρου και ακρίβεια αντιστάσεων) και είναι πιο μπελαλίδικο για να κάνεις τη δουλειά σου αφού κάθε φορά θα είσαι με το κομπιουτεράκι να κάνεις πράξεις για να βρίσκεις την ένταση. Ωστόσο είναι μια εφαρμόσιμη μέθοδος εφάμιλλη πρακτικά με τη δοθείσα.

 

Αν θέλει κανείς να δει πρόχειρα δυο βολτόμετρα τι μετράνε θα τα βάλει παράλληλα κι αν έχει δυο αμπερόμετρα θα τα βάλει σε σειρά.

Link to comment
Share on other sites

Vassilis.K., βγαίνουμε βέβαια λίγο off topic, αλλά υπέθεσα ότι είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί υψηλή ακρίβεια στο αμπερόμετρο -εν σχέση με το βολτόμετρο- επειδή είναι σχετικά δύσκολο να είναι απολύτως προκαθορισμένη η (πολύ μικρή) τιμή της εσωτερικής αντίστασης του (της παράλληλης με το γαλβανόμετρο).

 

Γενικά βεβαίως, έχεις δίκιο. Αν θέλαμε να συγκρίνουμε δύο αμπερόμετρα, προφανώς θα τα συνδέαμε εν σειρά...

Link to comment
Share on other sites

Μετά τά όσα γράφτηκαν στό άλλο thread αυτό εδώ είναι βαρετό...

 

 

 

εχω την εντυπωση οτι πρεπει να το δουμε πιο μακροσκοπικα το θεμα της εικονας.ας προσπαθησω και πειτε μου την γνωμη σας..

...

Οπως και να τό δούμε άκρη δέν θά βγάλουμε αν δέν ξέρουμε σε τί

αναφερεται ή ερωτηση, (context) αλλιως ολοι εχουμε δικιο.

 

Μιάς καί πρόκειται γιά συνθήκες εξετάσεων, άν θά έπρεπε να διαλέξω

μιά απο τις πολλές απαντήσεις θά έλεγα βαθμονόμιση ή έλεγχος ακρίβειας

οργάνου. Γιατί αυτό καί όχι κάτι άλλο? αυθαίρετα, ή μάλλον από εμπειρία,

διότι μού θυμίζει μιά άσκηση στά εργαστήρια κάποτε.

Μιά άλλη εξήγηση γιά τά 2 οργανα θά μπορούσε νά ηταν οτι δειχνει την

σωστη τοποθετηση τους σύμφωνα μέ τήν κατασκευή τους, οριζόντια και

κάθετα. (δέν φαίνονται ομως τά αντίστοιχα σύμβολα στά οργανα)

 

Κάτι τέτοια σαν το δικο σου έβαζαν κάποτε σέ προφορικές εξετάσεις εργοδηγών, ραδιοτεχνιτών

κλπ γιά να στριμώξουν τούς υποψηφίους, ή σωστή απάντηση ήταν συνήθως

κάτι απίθανο ή αυθαιρετο ή κάποια ανθυπολεπτομέρια στά συνεκφραζόμενα κλπ.

 

Πάει λίγο καί πρός τήν ερώτηση μέ τίς 2 ασφάλειες... ποια θά καεί πρώτη.

 

.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.