Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη Θέρμανσης


giorgio

Recommended Posts

Συνάδελφοι βοήθεια!

 

Έχω διόροφη μονοκατοικία (μεζονέτα) με υπόγειο, με το δάπεδο του ισογείου υπερυψομένο απο το έδαφος κατά 1,20.

Ο μηχανικός που βγάζει την άδεια (σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη), μου είπε για τη θέρμανση του κτηριου να τοποθετήσω αντλίες θερμότητας (split), ώστε να μην γίνει κατάλυψη χώρου στο υπόγειο για λεβητοστάσιο (αντιλαμβάνεστε το λόγο), τελος πάντων, το προσπερνάμε αυτό και πάμε στο πρόβλημα.

Το εν λόγω κτήριο, έχει 2 λουτρά στο 1ο όροφο (οχι WC) όπου φυσικά θα κάνουν μπάνιο το χειμώνα.

 

Το πρόβλημα μου είναι, οτι αν βάλω σπλιτ στο καθένα, αφενός μεν απαγορεύεται απο τον HD 348 (ηλεκτρικές εγκαταστάσεις) να τοποθετούνται συσκευές με τάση μεγαλύτερη απο 42V, αφετέρου οι παραγόμενοι υδρατμοί κατα την διάρκεια του μπάνιου (με το split σε λειτουργία), θα δημιουργούν μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση ηλεκτροπληξίας για το άτομο.

 

Συνεπώς, τι προτείνετε για την περίπτωση και φυσικά αυτό θα πρέπει να είναι αποδεκτό απο τον ΚΕΝΑΚ.

 

Σκέφτομαι να αναφέρω στη μελέτη θέρμανσης, οτι τα 2 λουτρά, θα θερμαίνονται πριν την χρήση του χώρου, με φορητό ηλεκτρικό σώμα, με αερόθερμο ή .........

 

Στέκει κατι τέτοιο?

 

Ευχαρστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις περιθώρια για ψευδοροφή βάλε VRV με δύο εσωτερικές κρυφές μονάδες οροφής με αεραγωγούς (μια για κάθε όροφο) και ένα στόμιο προσαγωγής (π.χ. επίτοιχο σε ψευτοδόκαρο) στα λουτρά και κάνε τις επιστροφές (ή την επιστροφή) από κάποιο διάδρομο των ορόφων. Κι επειδή αυτές οι μονάδες είναι κομματάκι μεγαλούτσικες εννοείται ότι θα τις χρησιμοποιήσεις για όλο τον όροφο. Δεν γίνεται να έχει "και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο" ο μ@κ@κας ο ιδιοκτήτης.

Ή αν περνά ήδη ενεργοποιημένος αγωγός φ.α από την περιοχή ας βάλεις μια ατομική επίτοιχη μονάδα εσωτερικά (π.χ σε κουζίνα) ή σε αρχιτεκτονική εσοχή εξωτερικά του κτιρίου και ηλιακό θερμοσίφωνα με boiler τριπλής ενέργειας στη οροφή (ή στέγη) που θα έχει και μια γραμμή από τον λέβητα για επικουρική θέρμανση του ΖΝΧ.

Αν δεν υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα και δεν δέχεται ούτε και την προηγούμενη λύση, τότε πέτου να πάει να ...... κόψει το λαιμό του να βρει λύση μόνος του.

Νισάφι πια με τα playroom και τα κατοικήσιμα υπόγεια (βλέπε ημιυπόγεια, σχεδόν ισόγεια, στην κατασκευή):evil:.

Link to comment
Share on other sites

@dib

Εντέλει με τον τρόπο θέρμανσης τι έκανες;

 

Τι θέλεις να κάνω panos?

Την ιδέα σου την απέρριψα αβλεπί, γιατί αφένός μεν δεν έχω το απαιτούμενο ύψος για το σύστημα που προτείνεις και αφετέρου, εκτιμώ οτι δεν είναι και κανένα φτηνό σύστημα, σε σχέση με το κλασικό σύστημα θέρμανσης.

 

Έχω αρχίσει να εξοργίζωμαι με αυτό το τρόπο σκέψης του έλληνα, περί κατοίκισης στο υπερυψομένο υπόγειο:-x:mad::-x

 

Τελικά, σκέφτομαι να τοποθετήσω απο ένα ηλεκτρικό σώμα ή convector σε κάθε λουτρό και ο θεός βοηθός τόσο απο κατάταξη κατηγορίας κτηρίου όσο και αποδοχής απο την πολεοδομία.

 

'Οσο γι' αυτό που αναφέρεις για τα κατοικίσιμα υπόγεια:

 

Νισάφι πια με τα playroom και τα κατοικήσιμα υπόγεια (βλέπε ημιυπόγεια, σχεδόν ισόγεια, στην κατασκευή)

 

συμφωνώ απολύτως μαζί σου και νομίζω οτι είμαστε απο τους λίγους που κατακρίνουμε την ελληνική κουτοπονηριά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να εισάγεις τον τοίχο στις βιβλιοθήκες του προγράμματος αναλυτικά με κάθε δομικό υλικό και ο τελικός συντελεστής θα πρέπει να είναι μικρότερος η ίσος με αυτόν των απαιτήσεων του ΚΕΝΑΚ ανάλογα με την ζώνη

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πιστεύω ότι υπάρχει ένα θέμα με την μελέτη θέρμανσης το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί στις ΤΟΤΕΕ και καλό θα ήταν να γίνει μια συζήτηση για το πως θα πρέπει να γίνει η προσέγγιση. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι η μελέτη θέρμανσης για την πολεοδομία είναι και μελέτη εφαρμογής.

 

Αυτά που για μένα μέχρι τώρα είναι σημαντικά έχουν

 

1. Υπολογισμοί με πρότυπο ΕΝ12831, για τις θερμογέφυρες

2. Εξωτερικές θερμοκρασίες από τον πίνακα 3.6 (μέση απολύτως ελάχιστη). Για τους μήνες θέρμανσης υπολογίζουμε την μέση τιμή ως μέση ελάχιστη θερμοκρασία (χειρότερο σενάριο). Επίσης ετήσια μέση θερμοκρασία πάλι την μέση τιμή από τον πίνακα 3.1. (Πίνακες από ΤΟΤΕΕ 20701-3).

3. Τιμές U ακριβώς τις ίδιες από τον ΚΕΝΑΚ

4. Τι ποσοστό προσαύξησης στις απώλειες? (20% ?) και τι στον υπολογισμό καυστήρα ?

 

Καλό θα ήταν να εκφέρουν όλοι την γνώμη τους και ιδιαίτερα οι πιο έμπειροι σε θέματα θέρμανσης.

 

Παρακαλώ να διατηρήσουμε το Θέμα μόνο γύρω από τον υπολογισμό θέρμανσης, ώστε να έχουμε ένα σημείο αναφοράς.

 

p.s. Κάτι ανάλογο ισχύει για τα ψυκτικά φορτία αλλά είναι διαφορετικό θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Έστειλα κάποια ανάλογα ερωτήματα με email την επιστημονική ομάδα ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ, γιατί και μένα με έχει προβληματίσει αυτό το θέμα. Βέβαια θα γίνει αναθεώρηση των σχετικών ΤΟΤΕΕ και βλέπω να υιοθετείται ο ΕΝ12831. Προς το παρόν δεν βλέπω κακό να προσαυξήσουμε τα U κατά 0.1W/m2 K προκειμένου να καλύψουμε και τις απώλειες από τις θερμογέφυρες κατά τον υπολογισμό με DIN77. Είναι σαν να προσαυξάνουμε τις απώλειες κατά 20% - 25% περίπου και χρησιμοποιείται σύφωνα με τις ΤΟΤΕΕ στην επιθεώρηση αυτή η προσαύξηση.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να ρωτήσω και εγώ κάτι.

Παίρνοντα τα στοιχεία απο την ΜΕΑ (U) και υπολογίζοντας τις θερμικές απώλειες, για μια κατοικία 60τμ, βγήκαν μαζί με νερό χρήσης περίπου στις 7.300Kcal/h.

Στο ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ ΜΕΛΕΤΗ (ωραίος τίτλος) θα βάλουμε αυτές (την ισοδυναμία τους σε Kw)???Διότι τέτοιος λέβητας απ΄όσο γνωρίζω δεν υπάρχει....

Link to comment
Share on other sites

Θα τον κάνεις παραγγελιά special για τις απαιτήσεις των ΥΠΕΚΑ-ΤΕΕ που νομίζουν ότι υπάρχουν ατομικά λεβητάκια των 8.000 Kcal/h (9.30 KW) που βγάζουν και ζεστό νερό χρήσης :grin:

Ή θα πάρεις τον μικρότερο που κυκλοφορεί στην αγορά και θα πάρεις συντελεστή υπερδιαστασιολόγισης λέβητα ng1 = 0.75.

Εδώ οι άνθρωποι με τις προδιαγραφές που έβαλαν φτάνεις στην Β' κλιματική ζώνη να βάλεις παντού μόνωση πάχους 70mm (7cm) για να "βγει" το κτίριο από άποψη θερμομονωτικής επάρκειας. Δηλαδή στο κέντρο της Αθήνας 7cm μόνωση και κουφώματα με Uf=1.5, Ug=1.4 και μαλακή επίστρωση low-e....

Στο Κριεκούκι που ποτέ δεν θα χρειαστείς ψύξη, πρέπει να προβλέψεις και να τοποθετήσεις κλιματιστικά.

Προσανατολισμό της προκοπής δεν έχεις, πράσινο δεν έχεις, δίκτυα της συμφοράς έχεις, καυσαέριο όσο τραβά η ψυχή σου, χώρους ελεύθερους δεν έχεις αλλά τι να τα κάνεις όλα τα παραπάνω άμα έχεις σπίτι ala ypeka. Δεν θες τίποτα άλλο στη ζωή σου. Έχεις "κλείσει" πλέον ως προς τις απαιτήσεις σου.

Μέσα σε 6,5 μήνες έβγαλαν 2+1 "διευκρινιστικές" εγκυκλίους (πολύ μ' αρέσουν), αναθεωρούν την 1η ΤΟΤΕΕ, ανεβοκατεβάζουν τα updates και τα patch του λογισμικού, help desk στην ουσία δεν υπάρχει και όταν απαντά δίνει απαντήσεις "και έτσι και γιουβέτσι" και άλλα ωραία....

Πολύ μ' αρέσει η πράσινη μπίζνα!!!

Link to comment
Share on other sites

1. Υπολογισμοί με πρότυπο ΕΝ12831, για τις θερμογέφυρες

2. Εξωτερικές θερμοκρασίες από τον πίνακα 3.6 (μέση απολύτως ελάχιστη). Για τους μήνες θέρμανσης υπολογίζουμε την μέση τιμή ως μέση ελάχιστη θερμοκρασία (χειρότερο σενάριο). Επίσης ετήσια μέση θερμοκρασία πάλι την μέση τιμή από τον πίνακα 3.1. (Πίνακες από ΤΟΤΕΕ 20701-3).

3. Τιμές U ακριβώς τις ίδιες από τον ΚΕΝΑΚ

4. Τι ποσοστό προσαύξησης στις απώλειες? (20% ?) και τι στον υπολογισμό καυστήρα ?

 

p.s. Κάτι ανάλογο ισχύει για τα ψυκτικά φορτία αλλά είναι διαφορετικό θέμα.

 

3 & 4. Εγώ τιμές U θα έλεγα ακριβώς όπως με το ΚΕΝΑΚ. μετά προσάυξηση κατά 20% για να αντισταθμίσεις θερμογέφυρες.

 

2. δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. για υπολογισμό θερμικών απωλειών μία θερμοκρασία εξωτερικού περιβάλλοντος χρησιμοποιείς ανάλογα με τη συνθήκη σχεδιασμού 1, 2.5 ή 5%. εγώ θα έλεγα από Πίνακα 2.1,ΤΟΤΕΕ 3. εκτός αν αναφέρεσαι σε περίπτωση περιοχών που δεν αναφέρονται στον πίνακα.

 

συτά που τα χρησιμοποιείς?

Για τους μήνες θέρμανσης υπολογίζουμε την μέση τιμή ως μέση ελάχιστη θερμοκρασία (χειρότερο σενάριο). Επίσης ετήσια μέση θερμοκρασία πάλι την μέση τιμή από τον πίνακα 3.1. (Πίνακες από ΤΟΤΕΕ 20701-3).

 

3. Θα ήθελα κσι μία διευκρίνηση. η θερμοκρασία εσωτερικών χώρων παραμένει όπως ορίζουν οι παλιές ΤΟΤΕΕ πχ διάδρομοι 15, κτλ κτλ.

 

4. για τα ψυκτικά φορτία θα ήθελα το γνώμη σου σε τι ορίζεις σαν θερμοκρασίες στην μέθοδο ASHRAE CLTD.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.