Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υγραεριοκίνηση αυτοκινήτων


Recommended Posts

Γνωριζει κανεις τι χρειαζεται (πιστοποιητικα,μελετη) για την νομιμη εγκατασταση κιτ υγραεριοκινησης σε αυτοκινητα?

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, απλά ένας φίλος μου που έκανε μετατροπή σε υγραέριο πήρε πιστοποίηση από την εταιρεία εισαγωγής του kit και εγγύηση από το συνεργείο. Η πιστοποίηση (συγκόλλησης) χρειάζεται στο ντεπόζιτο που μετατρέπεται ή χωρίζεται στα 2 για μικτή λειτουργία. Όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα είναι συγκεκριμένα και χωρίς μηχανικά μέρη, οπότε τόσο η μελέτη όσο και η πιστοποίηση έρχονται από το εξωτερικό.

Link to comment
Share on other sites

Χρειάζεται η μετατροπή να έχει γίνει από πιστοποιημένο συνεργείο και τα εξαρτήματα να έχουν έγκριση τύπου (CE). Η δεξαμενή να μην έχει ξεπεράσει τα 10 έτη από την ημερομηνία κατασκευής.

Από το συνεργείο πρέπει να σου δώσουν:

Part List που να αναγράφεται αναλυτικά το τι εξάρτημα μπήκε, την έγκρισή του, την κατασκευάστρια εταιρεία.

Σκαρίφημα της εγκατάστασης.

Υπεύθυνη δήλωση ότι η εγκατάσταση έγινε βάση της νομοθεσίας.

 

Μετά με αυτά τα χαρτία και με βεβαίωση από μηχανολόγο πάς σε ΚΤΕΟ, Δημόσιο ή Ιδιωτικό ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ, και περνάς ειδικό τεχνικό έλεγχο εγκατάστασης υγραεριοκίνησης (εάν δεν έχεις δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ πρέπει να περάσεις και ΚΤΕΟ ταυτόχρονα και το κόστος ανεβαίνει). Με το χαρτί από το ΚΤΕΟ και με όλα τα προηγούμενα πας στο υπουργείο και εκδίδεται νέα άδεια όπου στο καύσιμο αναγράφεται πλέον το υγραέριο σαν καύσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Και τι λέει η βεβαίωση του μηχανολόγου? Για τι απαιτείται?

 

H βεβαίωση πρέπει να λέει ότι η εγκατάσταση είναι σε καλή κατάσταση.

Απαιτείται γιατί έτσι λέει ο νόμος. Δεν είναι δουλειά μου να κάτσω να ερμηνεύσω τον νόμο.

 

Επίσης όταν το όχημα είναι να ξαναπεράσει ΚΤΕΟ (αφού δηλαδή έχει περάσει τον αρχικό έλεγχο επιτυχώς και παρέλθουν τα 2 χρόνια ισχύος του ελέγχου) χρειάζεται εκ νέου βεβαίωση από μηχανολόγο.

 

Τέλος κάτι που ξέχασα να αναφέρω πιο πριν. Με το που γίνει η μετασκευή και πάρουμε τα χαρτιά από το συνεργείο πρέπει ΤΟ ΠΟΛΥ μέσα σε μία εβδομάδα να έχουμε πάει για έλεγχο.

Επίσης ισχύει ότι για τεχνικό έλεγχο μπορεί να προσκομίσει το όχημα και άτομο εκτός του κατόχου (φίλος, αδερφός, σύζηγος). Για τον έλεγχο της υγραεριοκίνησης όμως ΜΟΝΟ ο κάτοχος έχει δικαίωμα να προσκομίσει το όχημα.

Link to comment
Share on other sites

Η νομοθεσία (ΦΕΚ 411/Β/29.3.2000) δεν αναφέρει ότι απαιτείται μηχανολόγος για τις διάφορες υπεύθυνες δηλωσεις, αλλά ο τεχνικός που έκανε την μετασκευή. Εκτός αν ο μηχανολόγος καλύπτει με την υπογραφή του, μη αδειούχο τεχνίτη..

 

Υπάρχει κάποια άλλη διάταξη?

Link to comment
Share on other sites

Εκτός αν ο μηχανολόγος καλύπτει με την υπογραφή του, μη αδειούχο τεχνίτη..

 

Υπάρχει κάποια άλλη διάταξη?

 

Την νομοθεσία που αναφέρεις την έχω υπόψην μου. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά η βεβαίωση του μηχανολόγου την δήλωση του τεχνίτη. Και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να περαστεί αυτοκίνητο με εγκατάσταση υγραεριοκίνησης από μη αδειούχο τεχνίτη.

Link to comment
Share on other sites

Άρα η βεβαίωση που υπογράφει ο μηχανολόγος, από ποιο νόμο προβλέπεται? Και τι βεβαιώνει? Έχει να κάνει με κάτι γενικότερο σε ότι αφορά τις μετασκευές στα οχήματα, οπότε προβλέπεται και για αυτή την περίπτωση?

 

Έχω μικρή εμπειρία από τα του Μεταφορών, όπως είναι φανερό..;)

Link to comment
Share on other sites

Πρώτον δεν χρειάζεται μηχανολόγος για την υπευθυνη δήλωση που ππέπει να πάς στο ΚΤΕΟ αλλά σφραγίδα και υπογραφή τεχνίτη συσκευών υγραερίου.

Δευτερον δεν το αποκτούν αυτοδίκαια οι μηχ μηχανικοι ΠΕ ή ΤΕ αλλά έχει κάποια σεμινάρια τα οποία και κανείς δεν ξέρει αν γίνονται και κάθε ποτε.

Εδω θέλω να πώ οτι είμαι απο τους ελάχιστους Μηχανολόγους που πήραμε αυτή την άδεια πρίν έρθει εγκύκλιος που να αναφέρει οτι πρέπει ή να έχεις εμπειρία ή να έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ είχα παρει την αδεια 1 μήνα πριν, αλλά μου είπαν οτι χρειάζεται και εμείς να περάσουμε απο σεμινάρια....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.