Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Pipis Sotos

Μηχανικός σε ΔΕΚΟ μπορεί να έχει μπλοκάκι?

Recommended Posts

Εξαρτάται από τον Κανονισμό Λειτουργίας της ΔΕΚΟ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μήπως αυτό λέγεται "αθέμιτος ανταγωνισμός" και πρέπει να γίνει καταγγελία;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο μηχανικός, όπως και άλλοι επιστήμονες (πχ δικηγόροι, γιατροί), ασκεί το επάγγελμά του είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε με έμμισθη σχέση εργασίας α) σε μια ιδιωτική εταιρεία, β) σε ένα δημόσιο φορέα, γ) σε ένα οργανισμό δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου κλπ

 

Εάν η έμμισθη σχέση εργασίας που έχει ο μηχανικός, του επιτρέπει να ασκεί παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα, γιατί θεωρείς ότι αυτό λέγεται "αθέμιτος ανταγωνισμός" και πρέπει να γίνει καταγγελία;

 

Μήπως έχεις στο νου τον μηχανικό ΔΥ, ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα; Αυτή, όμως, η σχέση εργασίας δεν είναι η μόνη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό προδιαγράφεται στον νόμο με βάση τον οποίο έχει προσληφθεί.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλά για να πάρεις μελετητικό πτυχίο από την ΓΓΔΕ, πρέπει να υποβάλλεις υπεύθυνη δήλωση που θα λέει τα παρακάτω (Το Νο.5 έχει συνάφεια):

 

1. Eχω συμπληρώσει δωδεκαετία από του χρόνου κτήσεως του Διπλώματός μου

2. Δεν τελώ υπό υπαλληλική σχέση οιασδήποτε μορφής, δηλαδή είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν ανήκω στο ΔΕΠ (λέκτορας, επίκουρος κλπ).

3. Δεν είμαι εν ενεργεία καθηγητής Ανωτάτων ή Ανωτέρων Σχολών.

4. Δεν είμαι κάτοχος πτυχίου Εργολήπτη Δημοσίων Εργων, αλλά ούτε και παρέχω με οποιονδήποτε τρόπο τις υπηρεσίες μου σε εργολήπτες Δημοσίων Εργων.

5. Δεν είμαι Συνταξιούχος του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα όπως προσδιορίζεται με την παρ.15 του Αρ.4 του Ν.2229/94 με τον οποίο προστίθεται στο αρθρο 17 του Ν.1418/84 η παρ.13 και στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και αυτοί των κοινωφελών οργανισμών, τραπεζών του δημ. Τομέα, ΔΕΗ, ΟΤΕ και γενικά επιχειρήσεων που ελέγχονται από το Δημόσιο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πέρα από το αν νομικά είναι παράνομο ή όχι, είναι ("ηθικά") σωστό;

Ξέρω υπαλλήλους σε Δήμους που σου κάνουν το "δύσκολο" αν ζητήσεις στοιχεία (όρους δόμησης κτλ.) Γιατί άραγε;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο θέμα αυτό συζητάμε εάν ένας μηχανικός-υπάλληλος σε ΔΕΚΟ (άγνωστο ποια είχε στο μυαλό του ο ερωτών), μπορεί να ασχολείται και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

 

Το ότι πολλοί μηχανικοί και μη, μόνιμοι δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι, ασχολούνται και ιδιωτικά, είναι γνωστό και είναι αντίθετο με το νόμο, αλλά δεν μιλάμε γιαυτούς.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και μόνιμος δημόσιος υπάλληλος να είναι του "σκληρού" δημόσιου όχι απλά από ΔΕΚΟ εάν έχει λάβει άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου από την υπηρεσία που ανήκει είναι νόμιμος. Όποτε και καταγγελία να γίνει δεν θα τον κάνουν τίποτα.

 

Τώρα αν είναι ηθικό αυτό, όπως ρωτά ο Julius Caesar φυσικά και δεν είναι΄ ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι δουλειές (έργα) είναι πολύ περιορισμένες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παιδιά, δουλεύω στον "σκληρό" ιδιωτικό τομέα, δηλαδή νωρίς στη δουλειά, υπερωρίες, τρέξιμο από τα αφεντικά, "ρουφιανιές" από "συναδέλφους" και τα όμοια.

Στην πολυκατοικία υπάρχει και "υπάλληλος" ΔΕΚΟ, μηχανικός που όταν ξεκινάω το πρωί κοιμάται, όταν γυρνάω είναι ήδη πίσω και "γαζώνει"(*), πάει πολεοδομίες για Η/Χ χωρίς να αγχώνεται αν αργήσει στη δουλειά κλπ.

Ε λοιπόν ναι, είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, που λέει και ο Καίσαρας ανωτέρω.

 

(*) γαζώνει: δουλεύει τρελά

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.