Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παροχη VRV


kosmas85

Recommended Posts

Γεια σας..

θα ηθελα τη βοηθεια σας . Ειμαι νεος μηχανολογος χωρις μεγαλη εμπειρια και εχω αναλαβει εγκατασταση ενος συστηματοσ VRV. Η εξωτερικη μοναδα ειναι τριφασικη και εχει καταναλωση 5,5 kw. Το manual ζηταει 1,5mm καλωδιο προφανως ανα φαση και 16Α ασφαλεια. Σε παλια δουλεια σε αλλο τεχνικο γραφειο για το ιδιο συστημα εβαζαν 4 καρε και 20αρα ασφαλεια. και οκ .. η ασφαλεια ειναι κοντα .. το καλωδιο ομως? και πραγματι το 1,5 καρε μου φαινεται πολυ λιγο .. μπορει καποιος να μου πει τελικα τι ισχυει και εναν τροπο να υπολογιζουμε τις παροχες (και σε μονοφασικα)? ενταξει ξερω οτι δεν ειναι κατι το μονοσημαντο αλλα να μπορουμε να κανουμε μια προσεγγιση.. η διαφορες ειναι τεραστιες.. ευχαριστω!!!!

Link to comment
Share on other sites

πολύ περίεργα τα λες....1,5 καλώδιο;

 

Για δώσε μάρκα μοντέλο μονάδας ή αν μπορείς καλύτερα να σκανάρεις την σελίδα στο manual που το λέει αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Για 5,5 kw σε τριφασικό ρέυμα έχουμε.

Iγραμμής=P/V*ρίζα3*cosφ

Ι=5500/380*1,73*~0,8=

I=~10A

Για 10Α ρεύμα γραμμής χρησιμοποιούμε 1,5 καλώδιο.Επειδή όμως είναι στο όριο και λόγο της ροπής στην εκκίνηση ο κατασκευαστής λέει να χρησιμοποιηθεί 16Α ασφάλεια.

Το πιο λογικό για μένα θα ήταν να χρησιμοποιήσεις 2,5 καλώδιο(5 χ 2,5mm2) και 16Α ασφάλεια(3 χ 16Α).Δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Εφ'όσον το ασφαλίζεις με 16Α είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να βάλεις 5Χ2,5 τ.χ., αλοιώς θα πας στα 10Α ασφάλεια.

 

Επειδή έχω ένα VRV της Daikin στο γραφείο μου, 5,5kW, το πήρα μονοφασικό, γιατί έχει ελαφρώς καλύτερο COP από το τριφασικό. Εκανα μέτρηση και ποτέ δεν τράβηξε πάνω από 17-18Α στην εκκίνηση, κι ας λέει ο κατασκευαστής ότι φτάνει μέχρι τα 30Α. Αλλωστε τα VRV λειτουργούν σε DC ρεύμα και έχουν μεταβαλλόμενες στροφές και πολύ ομαλή εκκίνηση

 

Αναλογικά δηλαδή, το τριφασικό δεν θα τραβήξει πάνω από 7-8Α στη φάση, οπότε μπορείς να το βάλεις με 1,5 τ.χ. καλώδιο, αλλά με 10Α βραδύτηκτη ασφάλεια (ΙΙΙ/10Α κινήσεως).

 

Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, λόγω κλίματος, πάμε με πιο χοντρά καλώδια απ'ότι οι Γερμανοί.

 

Μια και σου λένε ΙΙΙ/16Α όμως, κάνε το αλλά βάλε 5Χ2,5 οπωσδήποτε. Καμμία σχεδόν διαφορά στο κόστος και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (και καλύτερη γείωση)

Link to comment
Share on other sites

power cable.pdf

Λοιπον παιδια ευχαριστω πολυ για τον ενδιαφερον σας.. επιασα το νοημα .. απλα λοιπον υποθετουμε οτι στο γραφειο που δουλευα απλα υπερδιαστασιολογουσαν τις παροχες..(4mm^2)? με τιποτα δλδ δεν ισχυει κατι τετοιο? ευχαριστω και παλι!!!

Link to comment
Share on other sites

Το τι κάναν στο γραφείο σου είναι άλλο θέμα.Το θέμα είναι να καταλάβεις από μόνος σου τι είναι σωστό.Απο τούς υπολογισμούς φαίνεται καθαρά.Το να χρησιμοποιήσεις 4 καλώδιο δεν έχει κανένα νόημα.

Link to comment
Share on other sites

Το τι κάναν στο γραφείο σου είναι άλλο θέμα.Το θέμα είναι να καταλάβεις από μόνος σου τι είναι σωστό.Απο τούς υπολογισμούς φαίνεται καθαρά.Το να χρησιμοποιήσεις 4 καλώδιο δεν έχει κανένα νόημα.

Σε ευχαριστω hector.!!Ναι ειναι αλλο θεμα εχεις δικιο..απλα σαν νεος ηθελα να ειμαι 100% σιγουρος ..

Link to comment
Share on other sites

Η αγορά έχει τα δικά της και εγώ είχα γνωρίσει εγκαταστάτη που για τριφασική ντουλάπα ήθελε λέει παροχή 5χ10mm2 ΕΛΕΟΣ.

 

Τώρα για τους υπολογισμούς στο γραφείο λογικά ήταν επηρεασμένοι από τις οικιακές μελέτες πολεοδομίας που δεν επιτρέπουν κάτω από μία συγκεκριμένη διατομή για θερμοσίφωνα κουζίνα κτλ

 

Τέλος για το 1,5 του κλιματιστικού και το 16Α ασφάλεια...ο κατασκευαστείς δίνει μερικές φορές πράγματα ασύμβατα με την κοινή πρακτική. 16Α 2,5 για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Για αναλυτικό υπολογισμό κοίτα και το ελοτ βάλε τις παραμέτρους σου - συντελεστές και βλέπεις.

Link to comment
Share on other sites

Οι υπερδιαστασιολογήσεις συχνά ωφείλονται στο λάθος να εκλέγεται το καλώδιο με βάση την αποδιδόμενη ισχύ του μηχανήματος, ψυκτική ή θερμική, χωρις να λαμβάνεται υπόψιν ο ΕΕR ή COP αντίστοιχα.

 

Ο κατασκευαστής συνήθως δίνει την μέγιστη ένταση που απορροφά το μηχάνημα. Εναλλακτικά, και σε περίπτωση που πχ δεν γνωρίζουμε το μηχάνημα που θα εγκατασταθεί, μπορούμε να εκτιμιθεί η μέγιστη ένταση για τις δυσμενέστερες εξωτερικές συνθήκες, όπου ο βαθμός απόδοσης μειώνεται (μειώνεται βέβαια και η ωφέλιμη ισχύς, αλλά η απορροφούμενη ένταση αυξάνεται).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.