Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
pavloselef

Τεχνική Εκθεση -βεβαίωσης ζημιών ενοικιαστή- γιά δικαστική χρήση

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Δεν ήξερα που να τοποθετήσω το συγκεκριμένο θέμα οπότε συγχωρέστε μου το πιθανό off topic.

Έχω πελάτη που μου ζήτησε να κάνω μια έκθεση αυτοψίας. Νοίκιαζε ένα ισόγειο σπίτι από το όποιο με δικαστικούς επιμελητές έδιωξε τους ενοικιαστές. Επειδή σκέφτεται να προχωρήσει δικαστικά για να αποζημιωθεί για τις ζημίες που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο ακίνητο, μου ζήτησε να κάνω μια καταγραφή τους έτσι ώστε να μπορεί να την χρησιμοποιήσει η δικηγόρος του στην αγωγή.

Αν έχει κάποιος συνάδελφος ασχοληθεί με παρόμοια εργασία θα μπορούσε να μου πει ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνω και τι να προσέξω;

Γνωρίζω ότι πρέπει να φτιάξω ένα ( ντοσιέ ) όπου με την χρήση φωτογραφιών να γίνεται η περιγραφή των ζημιών ( καθ υπόδειξη του ιδιοκτήτη).

Στο τέλος αυτού του ( ντοσιέ) γίνεται και υπολογισμός της ζημιάς;

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνω η να προσέξω

Share this post


Link to post
Share on other sites
Μηχανολόγοι Μηχανικοί βιομηχανικού και κτιριακού σχεδιασμού (BIM/CAD)

Απλά να ενημερώσω ότι για τις ζημιές που οφείλονται σε φυσιολογική φθορά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

 

Οπότε αν σου πει "γράψε και το ένα, γράψε και το άλλο, γράψε και το παραπέρα" και γενικά αν η όποια έκθεση έχει στην πλειοψηφία φυσιολογικές φθορές, τότε μάλλον θα χάσει στο δικαστήριο.

 

Ενδεικτικά φυσιολογικές φθορές για διαμερίσματα είναι: θαμπάδα στα είδη υγιεινής, μικρογδαρσίματα σε ξύλινα πατώματα, μικροτρύπες στους τοίχους (από καρφάκια ή βίδες με ούπα για κάδρα, κλπ), "κρεμασμένα" ντουλάπια (που με βίδωμα του μεντεσέ επανέρχονται), λεκέδες στους τοίχους της κουζίνας από μαγείρεμα ας πούμε, φθορές σε πρίζες, κλπ, κλπ

 

Για τον συγκεκριμένο τύπο εκθέσεων αυτοψίας καλό είναι να μάθεις πρώτα τι να μην αναφέρεις (επισκέψου τον δικηγόρο του πελάτη καλύτερα).

 

Πολύ ενδεικτικά δες για το θέμα: http://www.ant1online.gr/Society/General/Pages/20106/a8f1e39b-11ab-44b8-bf2e-13d099bb743f.aspx

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ dimitrispi για την άμεση απάντηση και το site.

Όταν λες (καλό είναι να μάθεις πρώτα τι να μην αναφέρεις) έχεις κάτι στο μυαλό σου που πρέπει να προσέξω;

Επίσης θα ήθελα αν μπορείς και αν ξέρεις να μου έλεγες ποιους όρους να χρησιμοποιήσω στο κείμενο που να δείχνει ότι είναι καθ υπόδειξη του ιδιοκτήτη. Τέλος πάντων καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Τι πρέπει να προσέξω στην διατύπωση του κειμένου ώστε να μην ( φαίνεται ) η δική μου ( παρέμβαση) στις διάφορες απαιτήσεις του ιδιοκτήτη.

Ο ενοικιαστής χρωστούσε αρκετούς μήνες ενοίκιο και από επίσκεψη μου στο ακίνητο πριν μήνες για σύνταξη τοπογραφικού, η μάνα αλλά και τα παιδιά ακόμα είχαν διενέξεις με τους γείτονες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

γράψε ό,τι δεις και τίποτα παραπάνω και κανενός είδους σχόλιο. Μόνο γεγονότα.

 

Αποφεύγουμε τις άσκοπες παραθέσεις, κάνουν κουραστική την ανάγνωση.

Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής. Ευχαριστώ, AlexisPap.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ και εσένα _rigid_joint για την συμβουλή.

Έχω σκοπό να γράψω μια μικρή εισαγωγή όπου εκτός από τα στοιχεία του ακινήτου να αναφέρω ότι ύστερα από επίσκεψη μου στο ακίνητο και καθʼ υπόδειξη του ιδιοκτήτη αποτύπωσα τις εξής ζημιές. Από κάτω σε μια κάτοψη του κτίσματος να σημειώσω τις θέσεις από όπου έχουν παρθεί οι φωτογραφίες και έπειτα οι ίδιες οι φωτογραφίες με λεζάντα όπου να περιγράφεται συνοπτικά η ζημιά. Στο τέλος να υπάρχει ένας συνοπτικός υπολογισμός κόστους εργασιών και υλικών αποκατάστασης.

 

Φεύγοντας από το κυρίως θέμα αλλά επειδή ίσως έχει τύχει σε συνάδελφο και ξέρει, να αναφέρω ότι η ενοικιάστρια είναι χωρισμένη και με 4 η 5 παιδιά 3 εκ των οποίων ανήλικα.

Το αναφέρω μόνο και μόνο μήπως από πλευράς δικαστικής έχουν κάποιο ελαφρυντικό.

Το μόνο που γνωρίζω τηλεφωνικά προς το παρών είναι ότι έχουν ξεκολλήσει ένα νιπτήρα από την βάση του και έχουν σπάσει τζάμια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pavlosef πρότασή μου είναι να σου ζητήσουν εγγράφως το τι πρέπει να κάνεις.

Αν σου ζητήσουν πιστοποίηση των βλαβών θα κάνεις μόνο αυτό.

Αν σου ζητήσουν και το κόστος των επιδιορθώσεων τότε θα κάνεις και αυτό.

Σαφώς και πρέπει να σου υποδείξουν τις βλάβες ώστε να τις καταγράψεις.

Η διαδικασία που σκέφτεσαι να ακολουθήσεις για την καταγραφή είναι απολύτως σωστή και σε προφυλάσσει από πιθανές εμπλοκές.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχουν δίκιο. Το 'χω κάνει εγώ για τον πατέρα μου για ενοικιαζόμενο κατάστημα.

 

Ρώτα μία να σου πουν ακριβώς τι θέλουνε και γράψε το εδώ.

 

Το πιο λογικό είναι να καταγράψεις τις ζημιές και να κάνεις αναλυτικό προϋπολογισμό του κόστους επισκευής (πάει με προσφορές πιάτσας αυτό - τουλάχιστον εγώ έτσι το έκανα).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ Directionless.

Αυριο θα ξέρω περισσότερα.

 

 

 

Δεν έχω προηγούμενη εμπειρία σε τέτοια θέματα αλλά φαντάζομαι ότι ακόμα και με μια Έκθεση αυτοψίας από μηχανικό ο ιδιοκτήτης μέχρι την εκδίκαση της δίκης δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης.

Η κάνω λάθος;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με όλους και κυρίως με τον Erling, καλό είναι να έχεις γραπτώς τι ζητούν να κοιτάξεις/ελέγξεις ακριβώς (ιδιοκτήτης και δικηγόρος), να σου θέσουν συγκεκριμένα ερωτήματα και να απαντήσεις σε αυτά. Να θυμάσαι πάντα πως κάνεις τεχνικές παρατηρήσεις, και δεν είσαι εσύ ο "δικαστής", και μην μπεις σε αυτή τη διαδικασία, απλά καταγράφεις γεγονότα. Τώρα όσον αφορά στο τελευταίο σου ερώτημα, εάν έχουν τραβηχτεί φωτογραφίες τι πειράζει να διορθωθούν οι ζημιές? Δεν ξέρω εάν κάνω λάθος σε αυτό, ας με διορθώσει κάποιος συνάδελφος, αλλά το δικαστήριο μπορεί να γίνει και σε 5 χρόνια. Το σπίτι θα μείνει έτσι? Καλό θα ήταν να ρωτησετε το δικηγόρο για αυτό.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.