Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στάδια αδειοδότησης αγροτών


petsis

Recommended Posts

Σέ κάποιες περιπτώσεις έγινε έναρξη απο την άρχη οπότε μπήκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

 

Σε κάποιες άλλες οι αγρότες είνια ήδη στο κανονικό γιατί πέρνα απαλλαγές για μηχανήματα, κλπ οπότε κάνανε τροποποίηση.

 

Η Τρίτη κατηγορία είνια αυτή του ειδικού καθεστώτος όπου μάλλον θα αντιμετωπιστεί με υβριδικό σχήμα, ειδικό για τα αγροτικά, κανονικό για τα Φ/Β

είναι πάντως δεδομένο ότι για τα Φ? θα πρέπει να τηρούν βιβλία Β για να κόβουν δελτίο αποστολή/τιμολόγιο για το ρευμα που θα πουλάνε κάθε μήνα.

δεν νομίζω ότι σε βοήθησα πολύ αλλά πραγματικά δεν θέλω να μπο σε speculation και στο τι έχω ακούσει στις κατά τόπους εφορίες!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 63
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδερφοι όντως τι θα γινεί τελικα με τους αγροτές που δεν έχουν βιβλία στην εφορία ? θα ανοιξούν σαν φυσικό πρόσωπο επιτηδευματίας? τι θα γινεί με αυτό ?

 

απο ΔΕΣΜΗΕ που μίλισα με κάποια κυρία την προηγούμενη Πέμπτη μου είπε ότι ΄δέχονται αιτήσεις για αγρότες και στο μέλλον ίσως ζητηθεί κάτι το οποίο δεν ήξερε αλλά συζητείται και ίσως το συμπληρώσουν μετα!

 

Γνωριζεί κανείς τι βιβλία θα πρέπει να ανοίξουν στην εφορία?

Link to comment
Share on other sites

Ο ΔΕΣΜΗΕ ζητάει τα εξής:

• Προσωρινή Βεβαίωση από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ότι είναι επαγγελματίας αγρότης/-τισα για το έτος 2010.

• Δεσμευτική Προσφορά Όρων Σύνδεσης με το Δίκτυο (ΔΕΗ)

• Βεβαίωση απαλλαγής από ΕΠΟ

• Νομιμοποιητικά Έγγραφα Φυσικού Προσώπου (ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ/ΑΓΡΟΤΕΣ):

o Επικυρωμένη φωτοτυπία ταυτότητας

o Επικυρωμένη Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος ή μεταβολής της

(παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά)

• Υπεύθυνη Δήλωση περί μη κατάτμης

 

όσο αφορά την εφορία ισχύει το εξής:

Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 3846/2010 (Φ.Ε.Κ. 66 Α΄) «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις», σχετικά με θέματα ασφάλισης επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια.

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9 – ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Με τη νέα διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου 25 καθορίζεται το ασφαλιστικό καθεστώς των προσώπων ή μελών εταιριών οποιασδήποτε μορφής που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Όπως προσδιορίζεται στη διάταξη, τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε. εφόσον εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος άνω των 20 kw.
Εξαίρεση από την ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και υπαγωγή στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του Ο.Γ.Α. προβλέπεται μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τουλάχιστον για μία πενταετία οι οποίοι μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι και 100 kw.
Το κατά κύριο επάγγελμα του αγρότη πρέπει να βεβαιώνεται με βάση το Μητρώο Αγροτών από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Είναι αυτονόητο, ότι οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα άνω των 100 kw ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑ.Ε.Ε..

Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε. των εν λόγω προσώπων καθώς και η καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών, ξεκινά από την ημερομηνία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επισημαίνεται επίσης, ότι πρόσωπα που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι και 20 kw δεν ασφαλίζονται ούτε στον Ο.Α.Ε.Ε. ούτε στον Ο.Γ.Α..

Η εφορία για την έναρξη της επιτήδευσης ή τη μεταβολή της (σε παραγωγή και διάθεση ηλ. ενέργειας από φ/β ) ζητάει βεβαίωση ασφάλισης από τον ΟΑΕΕ ή εξαίρεση ασφάλισης.

Σύμφωνα με την πιο πάνω διάταξη δε χρειάζεστε τίποτε άλλο από μία φωτοτυπία των ΟΣ της ΔΕΗ, που να αποδεικνύουν ότι η εγκατάσταση του αγρότη είναι < 100 kWp, καθώς και τη βεβαίωση του ΟΓΑ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Επαναφερω το θεμα μιας και σε πελατη μου του ηρθε η διατυπωση προσφορας συνδεσης.Τι ακολουθει?

-Πρεπει να παρω μικρης κλιμακας απο πολεοδομια.Τι ζητανε συνηθως εκει?Αρχαιολογιες,δασαρχεια,ΕΠΟ?

-Ποτε παω δεσμυε?

Link to comment
Share on other sites

ΔΕΣΜΗΕ αμεσα χωρίς καθυστέρηση πρέπει να πας ή να στείλεις.

Για τη μικρή κλίμακα έχεις ψωμιά ακόμα, δε χρειάζεται να βιαστεις, έχει άλλωστε 6μηνη ισχύ οπότε πολύ πιθανό να χρειαστεί ανανέωση της εως ότου υλοποιηθει το έργο.

Απαλλαγή από ΕΠΟ δεν ειχε πάρει;Πώς εκανε αιτηση στη ΔΕΗ;

Δασαρχείο......τι περιμένει ο πελάτης;! Να φτασει στο παρα πέντε; Επρεπε να έχει κάνει αιτηση ήδη.Σκέψου οτι μπορει να "φας" 8 μηνες στο χαλαρό περιμένοντας .

 

Ο ΔΕΣΜΗΕ θέλει

1)ΟΠΕΚΕΠΕ

2)ορους συνδεσης ΔΕΗ

3)Απαλλαγη ΕΠΟ

4)Ταυτοτητα

5)Εναρξη στην εφορία

6)Υπευθυνη δηλωση

 

Για λεπτομέρειες το site του ΔΕΣΜΗΕ περιγραφει αναλυτικά

 

Όπως καταλαβαινεις ΔΕΣΜΗΕ χωρις ΕΠΟ δεν μπορεις να καταθέσεις.

Οι προτεραιοτητες πρεπει να ειναι

ΕΠΟ και Δασαρχείο ταυτόχρονα

Υστερα μόλις πάρεις ΕΠΟ κατευθειαν πας ΔΕΣΜΗΕ

 

 

Αφου ξεμπερδέψεις με αυτά σιγά σιγά κατέθεσε και Αρχαιολογική, αυτοι δεν αργουν πολυ,1-1,5 μηνα περίπου, ή και πιο συντομα αν εισαι τυχερός.

Εννοειται πως Βεβαιωση απο Γεωργικής Ανάπτυξης για ΓΥΠ πρεπει να την έχει επισης.Και καταθέτεις για ΕΕΜΚ όποτε το κρινεις χρονικά σκόπιμο, αφου πρωτα έχεις συμβουλευτει απο την τοπική Πολεοδομία αναλυτικά για τα εγγραφα που πρέπει να προσκομίσεις

Link to comment
Share on other sites

δασαρχείο, αρχαιολογίες, Γ.Υ.Π. έπρεπε να τα είχε κάνει απο την αίτησή του στην ΔΕΗ. Τώρα για ΔΕΣΜΗΕ, μέσα στην σελίδα του λέει ακριβώς, όσο για τον ΟΑΕΕ τα εξήγησε πιο πάνω η tsilena ακριβώς τι χρειάζεται. Να είστε προετοιμασμένοι, οι εφορείες δεν ξέρουν και πολλά. Εγώ με ΦΕΚ στα χέρια και τους έλεγα τι να κανουμε. Μιλάω για το ειδικό καθεστώς

Link to comment
Share on other sites

ΕΠΟ εχουμε παρει την απαλλαγη.Αρα ειμαι για δεσμυε τωρα.Χρειαζεται εναξη ή μεταβολη στην εφορια ε?

Συνεχιζω με δασαρχειο ,αρχαιολογια και ΓΥΠ(δεν ειχε παρει).Και αφηνω τελευταια την μικρης κλιμακας?

Link to comment
Share on other sites

Καλά δασαρχειο και αρχαιολογίες τυπικά δεν ήθελε,αλλο που στην πορεια μπορει να προεκυπτε κωλυμα και να ακυρωνόταν όλο το έργο εκ των πραγμάτων."Διαισθητικά" και κατ'εκτιμηση ξέρεις που ειναι αρχαιολογικη περιοχή ή δασικη εκταση . Απο τα απολυτως απαραιτητα κατα την αιτηση στη ΔΕΗ ηταν η ΕΠΟ και η ΓΥΠ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.