Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βήματα διαδικασίας έκδοσης οικοδομικής άδειας


Recommended Posts

Καλησπέρα,έχω ένα θέμα με την έκδοση αδείας,απορίες γενικά,έρχεται ο πελάτης και σου ζηταει να του σχεδιασεις ενα πρωτο πλανο για μια κατοικια,εγω τοτε ξεκιναω κατευθειαν την σχεδιαση ρωτοντας τον σχετικα με ποσα τετραγωνικα και αλλα πολλα ή πρωτα απο ολα του ζηταω ενα τοπογραφικο για να δω ορους δομησης κτλ ωστε να εξακριβωσω οτι μπορει να χτισει και ποσο και μετα συνεχιζω;και αν δεν εχει τοπογραφικο;(sorry,νεος μηχανικος)

Link to comment
Share on other sites

Του το κάνεις εσύ!! :) Κι αν δεν μπορείς, το αναλαμβάνεις και το πασάρεις στον τοπογράφο που συνεργάζεσαι...

 

Τι ειδικότητα σπουδάζεις; (Βασικό για να πούμε τα περαιτέρω...)

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε! Το τοπογραφικό είναι το Α και το Ω για κάθε ανέγερση. Πρέπει να έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στο άτομο που έχει συντάξει το τοπογραφικό.

Είναι βέβαια οι όροι δόμησης πολύ σημαντικοί, είναι το καθεστώς (εντός σχεδίου πόλεως, εκτός σχεδίου, σε οικισμούς χωρίς σχέδιο κλπ).

 

Υπάρχει μια γενική - πολύ μεγάλη - νομοθεσία και μια ειδική για την συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτά, ο κάθε μηχανικός πρέπει να τα ξέρει ή να τα βρει εν πάσει περιπτώσει.

Αυτή είναι η διεξαγωγή της 1ης έρευνας όπου αν έχεις την εμπειρία και γνωρίζεις καλά μια συγκεκριμένη περιοχή τότε τα ξέρεις κατευθείαν.

 

Αφού καταλήξετε με όλα αυτά, εσύ θα πεις στον πελάτη μέχρι πόσα τετραγωνικά μπορεί να χτίσει κατοικία, αν και μέχρι πόσα μπορεί να χτίσει καταστήματα, βιομηχανία κ.ο.κ.

 

Από εκεί και μετά στο πρώτο ραντεβού συζητάτε γενικά (πάνω στο τοπογραφικό) όλα αυτά τα θέματα και "τα θέλω" του πελάτη σου...

 

Μετά από αυτό, διεξάγεται μια έρευνα από σένα λίγο πιο λεπτομερειακή η οποία καταλήγει (ίσως) και σε κάποια προσχέδια.

 

Στο δεύτερο ραντεβού, εσύ δείχνεις στον πελάτη πως το σκέφτηκες και αυτός σου λέει όλα τα υπόλοιπα που δεν σου είχε πει την πρωτη φορά (και δεν τα είχες λάβει υπόψη φυσικά στην έρευνά σου) και αν "σου κάτσει" παίρνεις και την προκαταβολή σου...

 

Μετά το παίρνεις ζεστά το θέμα (αφού έχεις "ζεσταθεί" κιόλας...)

Προχωράς περαιτέρω τα προσχέδια σε λεπτομέρειες, ενημερώνεις τους πιθανούς/υποψήφιους συνεργάτες σου για την δουλειά και ακούς τις γνώμες τους....

 

Οι πιθανοί συνεργάτες είναι:

-Ένας τοπογράφος της εμπιστοσύνης όπως είπαμε (του οποίου η δουλειά προς το παρόν έχει τελειώσει, θα τον ξαναχρειαστείς στην χάραξη της οικοδομής)

-Ένας αρχιτέτονας με τον οποίο (πιθανόν) θα συνεργαστείς για την αρχιτεκτονική λύση

-Ένας (άλλος) πολιτικός μηχανικός ο οποίος καλείται και "στατικός" ο οποίος θα σου κάνει τα στατικά (αν εσύ για τον Α ή Β λόγο δεν μπορείς ή δεν θέλεις).

-Ένας ηλεκτρολόγος ή μηχανολόγος μηχανικός με τον οποίο θα συνεργαστείς στενά για τις Η/Μ μελέτες (ΚΕΝΑΝ, ύδρευση, αποχέτευση, θέρμανση, ανελκυστήρας κλπ)

 

Πριν το δεύτερο ραντεβού θα πρέπει ήδη να έχεις κάνει μια πρώτ εκτίμηση στο πρόγραμμα αμοιβών που έχεις σχετικά με το κόστος των μελετών που θα εκπονηθούν...

 

Από εκεί και έπειτα τελειώνει το πως ξεκινάς και συνεχίζει η διαδικασία (βλέπε 2ο κεφάλαιο - Πως να μην χάσετε μια δουλειά, ενώ έχετε εκπονήσει όλες τις μελέτες) :shock:

 

Εντελέω φιλικά όλα, μην το πάρεις για ειρωνία, απλά σου τα λέω χαριτολογώντας!!! :)

Link to comment
Share on other sites

δηλ.απο οτι καταλαβα:αν εχει τοπογραφικο του το ζηταω για να υπαρχει η συζητηση μας βαση αν παλι δεν εχει τοπογραφικο του λεω οτι πρωτα πρεπει να εκπονησουμε ενα τοπογραφικο για να δουμε τι γινεται σχετικα με τους ορους δομησης και τα σχετικα και μετα συνεχιζουμε,εννοειτε οτι το τοπογραφικο του λεω οτι θα το εκπονησω εγω,την νομοθεσια που την βρισκω; ιντερνετικα ή αγοραζω καποιο προγραμμα.το τοπογραφικο αυτο θα χρησιμοποιηθει και για για την εκδοση αδειας ετσι;με το αποσπασμα απο χαρτη απο οτι ξερω.το αποσπασμα το παιρνω απο την τεχνικη υπηρεσια του δημου;του ορους δομησης της περιοχης μου απο που μπορω να τους παρω;απο τον δημο;με αιτηση ή κατιδιαν; νομιζω οτι μιλαω σαν 5χρονο αλλα ειμαι χαμενος στον ωκεανο με αυτα.

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω, αν και η εμπειρία μου δυστυχώς δεν είναι αρκετή (άνεργος Τ.Μ. που το 'χει ρίξει στο διάβασμα..). Θα παρακαλούσα όποιον συνάδελφο για τυχόν λάθη/παραλήψεις να με διορθώσει.

Για αρχή μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα συμβόλαια του ακινήτου, να δεις την εκτασή του. Έπειτα μπορείς να περάσεις από τον Δήμο της περιοχής και να ζητήσεις τους όρους δόμησης, έτσι θα μάθεις πόση εκταση μπορεί να χτιστεί. Ρώτησε επίσης, αν υπάρχει κάποια ΖΟΕ. Καλό θα ήταν να μάθεις το καθεστώς που επικρατεί στην περιοχή (εντός-εκτός σχεδίου, διανομή, αναδασμός..)

Φυσικά ένα παλιό τοπογραφικό θα σε βοηθούσε.

Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει λόγος να συνταχθεί άμεσα τοπογραφικό. Υπάρχει και η περίπτωση να μην μπορεί να χτίσει.

Επίσης απ΄όσο γνωρίζω υπάρχει ολόκληρη διαδικασία για την αμοιβή του τοπογραφικού όταν πρόκειται για εκδοση οικοδομικής άδειας.

Αφού κάνεις τον έλεγχο αν και τι μπορείς να χτίσεις ρίξε μια ματιά στο forum και σίγουρα θα δεις πως μπορείς να συνεχίσεις.

Κάτι τελευταίο, έχεις αποφοιτήσει;

Link to comment
Share on other sites

filarakos56

βασικό και απαραίτητο στοιχείο για να ξεκινήσεις την οποιαδήποτε δουλειά είναι μαζί με το τοπογραφικό και το συμβόλαιο!!! Όσον αφορά σε όλα όσα λες περί όρων δόμησης, αποσπασμάτων ρυμοτομικού, κτλ, θα τα έχει τοπογραφικό, εάν κάποιος άλλος συνάδελφος το εκπονήσει. Καλό θα είναι το τοπογραφικό να είναι πρόσφατο. Για ό,τι χρειαστείς απευθύνεσαι στις πολεοδομίες πλέον των καλλικρατικών δήμων. Βασική νομοθεσία είναι π.χ. ο ΓΟΚ, υπάρχει free σε πολλά sites. Όλοι ετσι ξεκινήσαμε πάντως, οπότε μην αγχώνεσαι!

Link to comment
Share on other sites

για δες κ αυτά που είναι λίγο πιο συγκροτημένα...

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=6417

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=7759

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=7760

 

κατα τάλλα οπως σου τα ειπε ο Γιάννης.

 

1. τοπογράφος (έλεγχος όρων δόμησης, αρτιότητα, οικοδομησιμότητα)

2. αρχιτεκτονική μελέτη (ογκοπλαστική, λειτουργικότητα χώρων, αισθητική έκφραση)

3. πολιτικός μηχανικός (στατικότητα, αντοχή προτεινόμενων υλικών, κατασκευαστικές λεπτομέρειες)

4. Μηχανολόγος (ηλεκτρικά, υδραυλικά, θέρμανση, θερμομόνωση, αερισμός, αυτοματισμοί κα)

 

Ενίοτε (για μεγαλύτερα έργα) η παρουσία του γεωτεχνικού κρίνεται απαραίτητη. (καθορισμός αντοχής του εδάφους - αλλο να χτίζεις στην άμμο, άλλο στην λάσπη, άλλο σε βράχο αλλά και του υποστρώματος: βραχος πάνω σε άμμο κλπ)

 

Νομοθεσια

την βρίσκεις με εγγραφή σε νομικές υπηρεσίες πχ "δομική ενημέρωση", "νόμος" ή από βιβλία.

Link to comment
Share on other sites

Ειμαι στην φαση του μεταπτυχιακου,αλλα επειδη περασαν τα χρονια σκεφτομαι με εναν φιλο πολιτικο μηχ.να ανοιξουμε γραφειο αφου ουτως η αλλως δουλεια δεν βρισκουμε και αφου υπαρχει ενδιαφερον απο το συγγενικο μου περιβαλλον για καποιες αδειες να το εκμεταλευτω αλλα να μην γινουμε και ρεζιλι,οσο για αρχιτεκτονα εχω την ξαδερφη μου ειναι στην διπλωματικη(μαυρα μεσανυχτα εχει και αυτη).Πολυ αγχος παιδια,ενα αλλο θεμα με τα ενσημα(ποσα ενσημα) και με το κοστος μιας αδειας αλλα και της κατασκευης;συχνη ερωτηση ποσα ενσημα θα πληρωσω;ποσο κοστιζει μια αδεια;ποσα μπετα θα πεσουν;ποσο σιδερο;γενικα ποια προγραμματα πρεπει να αγορασουμε για να ειμαστε καλλυμενοι σε ολα αυτα τα θεματα,για ενα ολοκληρομενο γραφειο;

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά πάρε ένα πρόγραμα υπολογισμού αμοιβών. Σου είναι απαραίτητο! π.χ. το civil ή της 4Μ (ADEIA) ή το Insoft. Υπάρχουν πολλά.

Μετά πάρε βιβλία έκδοσης οικοδομικών αδειών. Μάθε τις μελέτες απαιτούνται σε κάθε περίπτωση και γενικά πως κοστολογείται κάθε μελέτη...

 

Το αντικείμενο είναι πολύπλοκο και θα σου πάρει χρόνο...Τα ένσημα υπολογίζονται αυτόματα (με τύπους) από όλα τα παραπάνω λογισμικά αναλόγως τα τετραγωνικά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.