Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΚΕΝΑΚ] Μόνωση οροφής


dsnpgr

Recommended Posts

Στην πρώτυπη μελέτη του ΚΕΝΑΚ η μόνωση του κελύφους στην οροφή (Δώμα Βατό) έχει την μόνωση πάνω από την πλάκα. Μέχρι σήμερα (προ-ΚΕΝΑΚ) η πρακτική ήταν να μπαίνει η μόνωση πάνώ στο καλούπι (κάτω από την πλάκα).

Η ερώτηση είναι αν και τα δύο σενάρια με κατάλληλη επιλογή μόνωσης θα καταφέρουν να καλύψουν τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ ή αν πρέπει να ξεχάσουμε την μόνωση της πλάκας της οροφής εσωτερικά.

Link to comment
Share on other sites

Ο συντελεστής U της οροφής εξαρτάται από το είδος των υλικών που χρησιμοποιούνται και από το πάχος τους, δεν εξαρτάται όμως από την σειρά που τοποθετούνται.

 

Λογικά δεν υπάρχει πρόβλημα στην μελέτη είτε είναι εσωτερικά είτε εξωτερικά η μόνωση.

Link to comment
Share on other sites

Στην πρώτυπη μελέτη του ΚΕΝΑΚ η μόνωση του κελύφους στην οροφή (Δώμα Βατό) έχει την μόνωση πάνω από την πλάκα.

 

Συνάδελφε συνήθως επάνω από την πλάκα τοποθετείται η μόνωση. Κάτω από την πλάκα τοποθετείται στην πιλοτή. Όταν η θερμομόνωση είναι πάνω από τη στεγάνωση ονομάζεται ανεστραμμένο δώμα και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια , από τη στιγμή που εξελίχθηκαν τα θερμομονωτικά υλικά.Αυτά είναι από τα πρώτα που μαθαίνεις στο 2ο έτος που κάνεις τις Οικοδομικές.

 

1.Εσωτερική θερμομόνωση

 

Το μονωτικό υλικό τοποθετείται κάτω από την πλάκα του δώματος και προστατεύεται από επίχρισμα με μεταλλικό οπλισμό. Πάνω από την πλάκα γίνεται η στεγάνωση.

 

2.Συμβατικό δώμα

Το μονωτικό υλικό τοποθετείται κάτω από την πλάκα του δώματος και ύστερα γίνεται η στεγάνωση. Ακολουθεί η στρώση προστασίας με τσιμεντόπλακες.

 

3.Ανεστραμμένο δώμα

Πάνω από την πλάκα του δώματος γίενται η στεγάνωση και στη συνέχεια τοποθετούνται το μονωτικό υλικό και οι τσιμεντόπλακες.

 

4.Αεριζόμενη θερμομόνωση

 

Το μονωτικό υλικό τοποθετείται πάνω από την πλάκα του δώματος και πάνω σε υατό τοποθετούνται έδρανα από κεραμικά. Πάνω στα έδρανα σκυροδετείται πλάκα με οπλισμό, η οποία βρίσκεται σε απόσταση δέκα εκατοστών από τη θερμομόνωση. Ετσι, στο κενό που υπάρχει κυκλοφορεί ο αέρας και προστατεύει το δώμα από την υπερθέρμανση, την υγρασία κλπ..

http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=205&catid=184&artid=1344

 

 

Λεπτομέρεια μόνωσης ανεστραμμένου δώματος.

http://esha.gr/sites/default/files/44A.PLAKA_.EL_.TOPOTH.ANESTR.THERM_.MONI_.STR_.A.jpg

 

Παραδείγματα μόνωσης δώματος

http://www.abber.gr/monoseis.htm

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που αναφέρει ο sdim είναι αλήθεια, γιατί αυτό αναφέρει ΚΕΝΑΚ, δηλαδή δεν παίζει ρόλο η σειρά στρώσεων των υλικών, αρκεί το συνολικό πάχος των χρησιμοποιημένων δομικών υλικών να καλύπτει το Umax.

 

Όμως, αλήθεια είναι και αυτό που λέει ο spy1551, οτι συνήθως επάνω από την πλάκα τοποθετείται η μόνωση και κάτω από την πλάκα τοποθετείται στην πιλοτή.

 

Η ουσία της υπόθεσης είναι, το τι θέλουμε να πετύχουμε επιλέγοντας να βάλουμε το μονωτικό υλικό εσωτερικά ή εξωτερικά στη πλάκα της οροφής (για την πιλοτή, σίγουρα την τοποθετούμε κάτω απο την πλάκα).

 

Συνήθως, για τις κατοικίες και τα κτήρια με πολλές ώρες λειτουργίας (γραφεία, καταστήματα, κλπ.) το μονωτικό υλικό πρέπει να τοποθετείται πάνω από την πλάκα, γιατί ο σκοπός του συστήματος θέρμανσης του κτηρίου δεν είναι να λειτουργήσει για πέντε – δέκα λεπτά ώστε ο αέρας του χώρου να φθάσει την επιθυμητή θερμοκρασία (200C) και να σβήσει, αλλά να λειτουργήσει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να απορροφήσουν (τραβήξουν) τα δομικά υλικά (κάθετα και οριζόντια) αρκετή ποσότητα θερμικής ενέργειας, ώστε αυτή να την αποδώσουν μετά το τέλος της ημερήσιας λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης (συνήθως τις νυχτερινές ώρες), ώστε να διατηρείται σε κάποια ανεκτή θερμοκρασία το εσωτερικό του κτηρίου, δηλαδή με λίγα λόγια, τα δομικά υλικά λειτουργούν ως ταμιευτήρες (δεξαμενές) θερμικής ενέργειας.

 

Αντιθέτως, σε περιπτώσεις κτηρίων (μικρής διάρκειας λειτουργίας) που επιθυμούμε την γρήγορη θέρμανση των χώρων (πχ εκκλησίες, χώροι εκδηλώσεων, κλπ.) για την επιτάχυνση της διαδικασίας και επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας, επιλέγεται η τοποθέτηση του μονωτικού υλικού στην εσωτερική πλευρά της πλάκας της οροφής.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
...... το μονωτικό υλικό πρέπει να τοποθετείται πάνω από την πλάκα, γιατί ο σκοπός του συστήματος θέρμανσης του κτηρίου δεν είναι να λειτουργήσει για πέντε – δέκα λεπτά ώστε ο αέρας του χώρου να φθάσει την επιθυμητή θερμοκρασία (200C) και να σβήσει, αλλά να λειτουργήσει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να απορροφήσουν (τραβήξουν) τα δομικά υλικά (κάθετα και οριζόντια) αρκετή ποσότητα θερμικής ενέργειας, ώστε αυτή να την αποδώσουν μετά το τέλος της ημερήσιας λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης (συνήθως τις νυχτερινές ώρες), ώστε να διατηρείται σε κάποια ανεκτή θερμοκρασία το εσωτερικό του κτηρίου, δηλαδή με λίγα λόγια, τα δομικά υλικά λειτουργούν ως ταμιευτήρες (δεξαμενές) θερμικής ενέργειας. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις κτηρίων (μικρής διάρκειας λειτουργίας) που επιθυμούμε την γρήγορη θέρμανση των χώρων (πχ εκκλησίες, χώροι εκδηλώσεων, κλπ.) για την επιτάχυνση της διαδικασίας και επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας, επιλέγεται η τοποθέτηση του μονωτικού υλικού στην εσωτερική πλευρά της πλάκας της οροφής.

 

Αγαπητε dib τα δομικα στοιχεια λειτουργουν σαν ταμιευτηρες αλλα ταυτοχρονα και σαν εκπομποι θερμοκρασιας προς το εξωτερικο περιβαλλον του σπιτιου , (και δεν ειναι λιγη η επιφανεια των δομικων στοιχειων) εκτος απο την περιπτωση που το σπιτι εχει μονωθει σε ολες τις εξωτερικες πλευρες του. (μονωση κελυφος).

Edited by dagpan
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.