Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Ρετιρέ με δώμα με αποκλειστική χρήση ταράτσας, νόμιμο;


athgr01

Recommended Posts

Έχω διαβάσει καταστατικό οικοδομής με τέτοια ακριβώς περίπτωση. Εκεί προβλέπεται δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης στο διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου με την προϋπόθεση ότι εφ'όσον του ζητηθεί θα υποχρεούται να επιτρέψει την είσοδο των υπόλοιπων ιδιοκτητών για την εγκατάσταση ή συντήρηση της κεραίας τους.

Να υποθέσω επομένως ότι εν τέλει μπορούν να διεδικήσουν και να κερδίσουν το ίδιο δικαίωμα οι ιδιοκτήτες και σε κάθε ανάλογη περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

ΝΑι επιτρέπεται η αποκλειστική χρήση.

 

Αλλά

 

ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΟ, μην αρνηθείς καθώς δικαστικά θα δικαιοθεί.

 

1000%

 

:wink:

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και εγώ. Εφ'όσον στην ταράτσα έχουν τοποθετηθεί ηλιακοί ή κεραίες έχουν σαφώς δικαίωμα επίσκεψης τους και κανένα καταστατικό δεν μπορεί να το αναιρέσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Όταν έχει διασφαλιστεί η χρήση δώματος ως βεράντας αποκλειστικά σε κάποιον/ους μέσω των κατάλληλων συμβολαιογραφικών διαδικασιών ΔΕΝ μπορεί να προσβληθεί. Μάλιστα οι ένοικοι έχουν συνομολογήσει και συμφωνήσει για αυτό όταν αγόρασαν και αυτό φαίνεται και στους δικούς τους τίτλους.

Επουδενί κάθε φορά που πωλείται εκ νέου κάποιο διαμέρισμα ΔΕΝ τροποποιούνται όλα αυτά!

Προσόχή! Οι ταράστες είναι κοινό-κτητες αλλά όχι απαραίτητα κοινό-χρηστες! Το τελευταίο όπως προείπα έχει ρυθμιστεί μέσω σύστασης, συμβολαίων και κανονισμού!!! Άρα παρά τον κοινόκτητο χαρακτήρα της ταράτσας, μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης να έχει κατοχυρωμένα και νόμιμα την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ χρήση της ταρατσο-βεράντας του και βεβαίως να πραγματοποιεί σε αυτή κάθε κατασκευή ή μεταβολή που είναι πολεοδομικά αποδεκτή (φούρνοι, bbq, φυτά...) και δεν απαγορεύεται και από τον κανονισμό...

Παραθέτω και αναπαραγωγή από το site

 

http://www.polyd.gr/faq-d.htm

 

όπου σε αντίστοιχη ερώτηση δίνεται:

 

Θα ήθελα να μάθω αν η ταράτσα πολυκατοικίας αποτελεί κοινόχρηστο χώρο. Ο ιδιοκτήτης του ρετιρέ της πολυκατοικίας μας δεν δέχεται να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση, επικαλούμενος λογούς ασφαλείας.

 

Ο κανονισμός της πολυκατοικίας και/ή η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας πρέπει να αναφέρουν το καθεστώς που διέπει την ταράτσα (δώμα) της πολυκατοικίας.

Το δώμα συνήθως είναι κοινόκτητο (ανήκει σε όλους σαν ιδιοκτησία). Μπορεί όμως δικαίωμα χρήσης να έχει μόνο ένας ή ορισμένοι ιδιοκτήτες.

Αν στα παραπάνω έγγραφα δεν καθορίζεται κάτι συγκεκριμένο, τότε το δώμα της πολυκατοικίας είναι κοινόκτητο και κοινόχρηστο. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να καθοριστούν με απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, με γνώμονα το κοινό συμφέρον, και πρέπει να είναι συγκεκριμένες, περιορισμένες και να εξυπηρετούν όλους (ηλιόθερμα, κεντρική κεραία τηλεόρασης, άπλωμα ρούχων ή τίναγμα χαλιών).

Όσο για τους λόγους ασφαλείας που επικαλείται ο ιδιοκτήτης του ρετιρέ (που υποθέτω ότι βρίσκεται κάτω από το εν λόγω δώμα) είναι πράγματι βάσιμοι. Γίνονται πολλές διαρρήξεις από κακοποιούς οι οποίοι κατεβαίνουν από το συχνά αφύλακτο δώμα (αν φυσικά αυτό επικοινωνεί με το κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας) στην υποκείμενη βεράντα. Για το λόγο αυτό πρέπει να κλειδώνεται πάντα προσεκτικά η πόρτα του δώματος.

 

Κλείνω λέγοντας ότι κάθε σοβαρός δικηγόρος που δεν παρασύρει ανθρώπους σε δίκες για κερδοσκοπικούς λόγους αυτό θα απαντούσε σε έπίδοξους, τυχόν ζηλόφθονες συγκατοίκους που εποφθαλμιούν την ήσυχη συμβίωση στις πολυκατοικίες όλων μας. Όσους δικηγόρους και συμβολαιογράφους ξέρω εγώ τουλάχιστον είναι κάθετοι σε αυτό το θέμα της αποκλειστικής χρήσης, χωρίς δυνατότητα αλλαγής!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.