Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορία περί ταχυμετρίας


Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Εκανα αποτύπωση κα΄ποιων δρόμων με το GPT7505 της TOPCON. Κατα την ταχυμετρία κατα την αλλαγή στάσης έκανα backsight και ορισμό της γωνίας με βάση την προηγούμενη στάση και όχι μηδενισμό της γωνίας στη στάση αυτή. Προφανώς σε κάποια στάση αντί να πατήσω "Ορισμός" πάτησα "Μηδέν" οπότε ουσιαστικά μηδένισα στην προηγούμενη στάση. Τώρα στο σχέδιο μπορώ εκ των υστέρων να βρω κατα ποια γωνία πρέπει να περιστρέψω το σ΄χεδιο από τη στάση εκείνη και κάτω προκειμένου να έρθει σωστά?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Άρα μέτρησες την γωνία θλάσης.

Έχεις δύο επιλογές:

1η. Να επιλύσης όδευση με κάποιο προγραμματάκι οπότε αμέσως θα υπολογίσεις τις συντεταγμένες των σημείων στάσεων και των σημείων λεπτομερειών.

2η. Να υπολογίσεις την γωνία στροφής με βάση το 3ο θεμελιώδες πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι εχω πελαγώσει για αυτό και δεν απάντησα πιο σύντομα..

 

Πιθανόν όντως να είναι αυτό το πρόβλημα..Το ψάχνω...

 

Ευχαριστώ giorgosps

Link to comment
Share on other sites

¨οντως το πρόβλημα είναι αυτό με τη γωνία θλάσης. όμως το όργανο βγάζει τις συντεταγμένες των σημείων κατευθείαν σε txt, δηλ έχει ήδη κάνει επίλυση με το λογισμικό το Topsurv που έχει on board.(Topcon GPT 7505). Οπότε εγώ τώρα πως θα μετασχηματίσω τις συντεταγμένες των σημείων που βγάζει απο εκείνη τη στάση και κάτω?

 

Θα ήταν ίσως πιο έυκολο να έβγαιναν απο το όργανο οι γωνίες (οριζόντιες και κατακόρυφες) και μετά να το πετάξω σε καποιο λογισμικό επιλυσης...

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν μέτρησες κοινά σημεία από την πρώτη και την δεύτερη στάση δεν νομίζω ότι υπάρχει λύση. Φαντάσου σαν να έχεις καρφωμένες τις στάσεις σου αλλά δεν γνωρίζεις την γωνία κατεύθυνσης της δεύτερης στάσης...

 

Μάλλον πρέπει να ξαναμετρήσεις...

Link to comment
Share on other sites

Το ζήτημα είναι ότι έχασε τον προσανατολισμό της 2ης στάσης (γωνία διεύθυνσης) αφού μηδένισε στην πρώτη στάση (σαν να ήταν ο βορράς του)

 

Το έχω πάθει κι εγώ και δεν υπάρχει λύση (φυσικά αν έχω καταλάβει καλά το πρόβλημα)

Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως τα περιγράφει ο Γιαννης είναι μάλλον.

Ας τα πω λίγο αναλυτικά. Είχα αποτυπώσει ένα τμήμα (Στάσεις S0 έως S20 )αποτύπωσα σαν ταχυμετρικό την S21 από την S20(που ήταν προσανατολισμένη στην S19) και μετά πήγα στην S21 και προσανατόλισα με μηδενισμό(σαν να ήταν ο βορράς μου όπως ορθά λέει ο Γιάννης) στην S20. Συνέχισα την αποτύπωση από την S21 και πέρα κανονικά χωρίς να μηδενίζω στην προηγούμενη στάση κάθε φορά που έβαζα καινούρια στάση...Μάλιστα όταν έφτασα στην S27 επειδή είχα ορατότητα με την S3(από την αρχική αποτύπωση) την αποτύπωσα την S3 σαν ταχυμετρικό με την ονομασία S3N.

 

Δεν υπάρχει τρόπος να ενώσω τις δύο "ανεξάρτητες" αποτυπώσεις?

 

Συγνώμη για την κουραστική περιγραφη.

Link to comment
Share on other sites

Μόνο εαν έιχες πάρει τα ίδια σημάδια απο δύο διαφορετικές στάσεις, είμαι παθών και το τακτοποίησα έτσι, Αλλά βρε θηρίο 27 στάσεις??

Και γιατί μετά την 21 δεν προσανατολιζόσουνα? απλά το ξέχασες?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.