Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντεταγμένες πλωτών μονάδων ΕΓΣΑ87 και φ,λ


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα σε όλους...

Είμαι σχετικά νέος τοπογράφος χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία. Το θέμα είναι αρκετά μπερδεμένο γιαυτό παρακαλώ όσους ασχοληθούν να διαβάσουν προσεκτικά τι λέω πριν απαντήσουν.

 

Ανέλαβα πρόσφατα σε μια συνεργασία με κάποια εταιρία να συντάξω τοπογραφικό διάγραμμα για πλωτές εγκαταστάσεις με ήδη υπάρχοντα δεδομένα (συν/νες) από συμβόλαια μίσθωσης κλπ. Μου δόθηκαν λοιπόν οι συντεταγμένες φ,λ (αδιευκρίνιστο σε ποιο σύστημα) και μου είπαν να τοποθετήσω τις εγκαταστάσεις στο 1:5000 της ΓΥΣ (σε ΕΓΣΑ).

 

Αρχικά υπέθεσα από μια άλλη μελέτη-οδηγό που είχα στα χέρια μου ότι πρόκειται για WGS84. Έτσι υπολόγισα τα Χ,Υ σε ΕΓΣΑ και μετά από τη γεωαναφορά του χάρτη 1:5000 τις τοποθέτησα πάνω του βλέποντας ότι απέχουν από την πραγματική θέση μέχρι και 100m. Έτσι πήρα τηλ στην ΥΥ να διευκρινίσω αν τα φ,λ που χρησιμοποιούν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σε WGS84 και η απάντηση ήταν ότι οι χάρτες της ΥΥ χρησιμοποιούν το ED50. Δοκιμάζω μετατροπή και από αυτό και οι συν/νες απήχαν και πάλι πολύ.

 

Αποφασίζω λοιπόν από τα υπάρχοντα σχέδια να υπολογίσω τις συν/νες σε ΕΓΣΑ γραφικά, μετά από το μετασχηματισμό, οι οποίες φυσικά και έπεφταν στην σωστή θέση του γεωαναφερμένου μου χάρτη.

 

Και ενώ νόμιζα ότι είχα λύσει το πρόβλημά μου (δεχόμενος ότι τα φ,λ ήταν λάθος), ελέγχοντας τα σημεία στο Γεωευρετήριο της ΓΥΣ διαπιστώνω πως ενώ όταν φορτώνω το 1:5000 ως θεματικό επίπεδο στο Γεωευρετήριο τα σημεία πέφτουν στην ίδια θέση, όταν δε το κάνω αυτό, κάποια σημεία φαίνονται να πέφτουν στην ξηρά.

 

Οι απορίες είναι πολλές:

1. Τι γίνεται στην πραγματικότητα με τις συν/νες; Τι φ,λ χρησιμοποιείται σε αυτές τις μελέτες;

2. Τι ακρίβεια παρέχει το γεωευρετήριο της ΓΥΣ και γιατί το πρόβλημα που αναφέρω; Μπορώ να βασίζομαι σε αυτό;

3. Τι γίνεται αν κάποιος σε κάποια υπηρεσία μέσα σε όλο αυτό το μπέρδεμα θεωρήσει με δικό του έλεγχο ότι κάποια σημεία πέφτουν στη στεριά; Τι ευθύνη μπορεί να μου καταλογισθεί και μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό;

 

Υ.Σ.: Πραγματικά είμαι πολύ μπερδεμένος και "ξενερωμένος" με όλο αυτό γιατί βλέπω ότι δε μπορώ να κάνω τη δουλειά μου όπως θα έπρεπε (και είμαι ακόμα στην αρχή) αλλά και φοβισμένος γιατί ως άπειρος δε γνωρίζω τις συνέπειες σε κάθε περίπτωση της υπογραφής μου. Όποιος έχει ασχοληθεί με τέτοιες περιπτώσεις ή γνωρίζει λόγω εμπειρίας ας με βοηθήσει. Σορρυ για το κατεβατό!!

Link to comment
Share on other sites

Έχεις πάει στην περιοχή προσωπικά; Πιστεύω ότι η μοναδική σου λύση είναι εξαρτήσεις ξανά μόνος σου το διάγραμμα σε ΕΓΣΑ. Μην βασίζεσαι ποτέ σε δουλειά άλλων. Εμένα προσωπικά μόνο δεινά μου έχει φέρει η "εμπιστοσύνη" σε άλλους (που δεν τους ήξερα).

Link to comment
Share on other sites

αυτό είναι αδύνατο για πολλούς και διάφορους λόγους. ΤΟ θέμα είναι ποιος μπορεί να με βοηθήσει με τα παραπάνω ερωτήματα. Άλλωστε αυτά δε είναι σχετικά μόνο με τη συγκεκριμένη δουλειά αλλά προβλήματα που δημιουργούνται σε πολλές περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

δεν θέλω να είμαι κακός ιδίως σε νέους μηχανικούς

αλλά ρε συ δεν βοηθάς ο ίδιος τον εαυτό σου

 

θες να συντάξεις ένα τ.δ. χωρίς να αποτυπώσεις ούτε καν να εξαρτήσεις

βασισμένος σε δουλειά άλλου παίρνοντας εσύ την ευθύνη υπογράφοντάς το

(έχεις σκεφτεί ότι από την εταιρεία έχουν δει την απειρία σου και θέλουν να περάσουν κάποιες παρανομίες?)

 

μετά ρωτάς για κάποια φ,λ χωρίς να έχεις ξεκαθαρίσει πλήρως σε ποιο σύστημα αναφέρονται αν χρησιμοποιούνται σε τέτοιες μελέτες

τι μελέτες?

 

ξεκαθάρισε λίγο τα πράγματα και ΠΡΟΣΕΧΕ γιατί μπορεί να βρεθείς υπεύθυνος και κατηγορούμενος

Link to comment
Share on other sites

δεν μπορώ να σε βοηθήσω με το φ,λ αλλα γράφω για να διαφωνίσω με τους προλαλίσαντες.

στον johnstam προφανώς ανατέθηκε κάτι πιο συγκεκριμένο και όχι να κάνει αποτύπωση. επειδή είμαστε τοπογράφοι και μπορούμε να μετράμε με ακρίβεια δεν σημαίνει οτι μπορούμε να σώσουμε ή να διορθώσουμε τον κόσμο και δη αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

εφόσον σου ζητήθηκε αυτό μπορείς να το κάνεις αρκεί να γράψεις ένα ωραίο υπόμνημα με τον τρόπο που συνέταξες το τ.δ. και την μεθοδολογία που ακολούθησες και θα είσαι πεντακαθαρίδης και κύριος.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν παιδιά τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο Napoleon. Η δουλειά είναι συγκεκριμένη. Δεν ήταν για αποτύπωση. Ήταν στην ουσία για μεταφορά ενός παλιού χάρτη της ΓΥΣ σε ηλεκτρονική μορφή σε ΕΓΣΑ. Αλλά επειδή τα έψαξα αρκετά κατά τη μετατροπή των συν/νων, ανακάλυψα τα προβλήματα με τις συντεταγμένες κλπ.

 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν δε, είναι γενικά όπως ξαναείπα. Όταν μιλάω για τα φ,λ εννοώ σε ποιο σύστημα μετράει το λιμεναρχείο η υπηρεσία που επιβεβαιώνει τη θέση των εγκαταστάσεων. Το δεύτερο είναι αν το γεωευρετήριο στο site της ΓΥΣ είναι αξιόπιστο. Και τρίτο μιας και λεει κ ο Chrisven οτι μπορεί να βρεθώ κατηγορούμενος, ρωτάω τι μπορεί να αντιμετωπίσει κανεί σε τέτοιες περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν θα κάνεις μετατροπή ή όχι. Θα υπογράψεις τοπογραφικό (με ΕΓΣΑ); Εφόσον θα υπογράψεις, ότι έχει μέσα το τοπογραφικό θα είναι πιστοποιημένο από εσένα. Αν εκεί που λές ότι υπάρχει μια πλωτή μονάδα, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα, είσαι ή δεν είσαι μπλεγμένος; Πήγαινε δες και πάρε συντεταγμένες. Τίποτα άλλο...

Link to comment
Share on other sites

γιάννη περίμενε μπορεί να μην απαιτείται αποτύπωση όπως μας λέει στο τελευταίο μην ο jonstam

 

του ζήτησαν απλώς να μετατρέψει σε εγσα

 

φίλε στο παραδοτέο υλικό δεν ξέρω αν θα υπογραψεις να αναφέρεις ρητά

ότι δεν έγινε αποτύπωση αλλά μετατροπή των φ,λ που σου έδωσαν

και είσαι καλυμμένος

 

τώρα για τη μετατροπή δεν ξέρω που είναι το λάθος

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά το πρόβλημα είναι εμφανές. Οι συν/νες χρόνια τώρα, στα συμβόλαια και στις υπηρεσίες και όπου αλλού υπάρχουν είναι λανθασμένες. Λόγοι μπορεί να υπάρχουν πολλοί. Δε το εξετάζω αυτό από τη στιγμή που δε τις αναγράφω στο τοπογραφικό που συντάσω εγώ. Εγώ υπολόγισα τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ από γεωαναφορά του χάρτη που έκανα ο ίδιος και είμαι βέβαιος ότι είναι σωστές και αυτές θα αναγράψω.

Από δω και πέρα όμως προκύπτουν τα ερωτήματα που έχω θέσει. Μην εστιάζετε τόσο στο τι θα υπογράψω και πως το έχω κάνει, αλλά στα ερωτήματα που είναι γενικότερα.

Link to comment
Share on other sites

όπα τώρα είσαι φάουλ εσύ jonstam. τι παει να πει γεωαναφορα του χάρτη?

αυτό που επιτρέπεται να κάνεις είναι μετατροπή συντεταγμένων από το τάδε σύστημα σε εγσα και να τις αναγράψεις και αν είναι λάθος τα φ,λ δικό τους πρόβλημα. αν τα συμβόλαια αναγράφουν συντεταγμένες όπως είπες φ,λ και εσυ δώσεις νεες βάση γεωαναφοράς θεωρώ πως έχεις θέμα μεγάλο εν δυνάμει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.