Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομησιμότητα διαιρετού κατά χρήση τμήματος χωρίς πρόσοψη σε δρόμο


Recommended Posts

Ερώτηση κάποιου άσχετου:

Οικόπεδο εντός σχεδίου είναι χωρισμένο σε δύο κομμάτια (1 και 2) διαιρετά κατά χρήση. Τα 1 και 2 ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Το 1 βλέπει σε δρόμο και ο ιδιοκτήτης έχει χτίσει οικοδομή από άκρη σε άκρη. Το 2 δεν έχει πρόσοψη σε δρόμο, καθώς συνορεύει ολόγυρα με άλλα οικόπεδα. Ο ιδιοκτήτης του 2 απεμπόλησε το δικαίωμα διέλευσης μέσω του 1 (γραμμένο στο συμβόλαιο αγοράς). Η ερώτηση είναι: Έχει δικαίωμα ο ιδιοκτήτης του 2 να εκδώσει οικοδομική άδεια?

Η πρόσβαση του 2 είναι εξασφαλισμένη στην πράξη, διότι ο ιδιοκτήτης γειτονικού οικοπέδου (το οποίο συνορεύει με το 2 και έχει πρόσβαση σε δρόμο) είναι ο σύζυγος του ιδιοκτήτη του 2. Όμως στα χαρτιά, το 2 δεν έχει πρόσβαση.

 

Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων για τη βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Από τα γραφόμενά σου καταλαβαίνω ότι έχει γίνει σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας με καθορισμό τμημάτων αποκλειστικής χρήσης και ανέγερσης οικοδομής. Σε τέτοιες περιπτώσεις εξετάζεται η αρτιότητα και η οικοδομησιμότητα του όλου οικοπέδου (1+2) που εξακολουθεί να παραμένει ενιαίο. Ο κάθε συνιδιοκτήτης έχει δικαίωμα οικοδόμησης στο τμήμα που του ανήκει ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο όλο οικόπεδο, όπως έχει οριστεί στη σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας. Η δυνατότητα διέλευσης βέβαια είναι σημαντικό θέμα για τη λειτουργικότητα του νέου κτηρίου και την πρόσβαση σε αυτό οχημάτων σε περίπτωση ανάγκης. Κακώς ο ιδιοκτήτης του 2 απεμπόλησε το δικαίωμα διέλευσης από το 1. Πάντως το γεγονός αυτό δεν του στερεί το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής αδείας, αρκεί το ενιαίο οικόπεδο να διαθέτει σήμερα τα απαιτούμενα όρια αρτιότητας (εμβαδόν και πρόσωπο) σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης της περιοχής.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως το γεγονός αυτό δεν του στερεί το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής αδείας, αρκεί το ενιαίο οικόπεδο να διαθέτει σήμερα τα απαιτούμενα όρια αρτιότητας (εμβαδόν και πρόσωπο) σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης της περιοχής.

 

Συμφωνώντας σε όσα αναγράφεις, θέλω να προσθέσω ότι, έστω και εάν έχει απεμπολήσει (αυτό θέλει διερεύνηση) τη δίοδο από το τμήμα με πρόσωπο, μπορεί, οποτεδήποτε το θελήσει, να διεκδικήσει, δικαστικά, τη δουλεία διόδου μέσω του 1.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ τους φίλους ΤΟΠΟΓΑΒΡΟ και ΜΑΚΑΡ για τις συμβουλές τους.

 

Όντως, έχει γίνει σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας με καθορισμό τμημάτων αποκλειστικής χρήσης, και πράγματι ο 2 διατηρεί δικαίωμα οικοδόμησης (τουλάχιστον από πλευράς κάλυψης των τετραγωνικών μέτρων). Όμως δεν υπάρχει δυνατότητα διέλευσης του 2 μέσω του 1. Ο 1 έχει χτίσει από άκρη σε άκρη. Υπάρχει μια μικρή ράμπα, που σε βάζει στην οικοδομή του 1, όμως αυτή δεν έχει διέξοδο προς τον 2. Επιπλέον, ο 2 απεμπόλησε (συμβολαιογραφικά) το δικαίωμα να ζητήσει διέλευση μέσω του 1. Από την άλλη, ο 2 έχει λύσει το πρόβλημα της πρόσβασης καθώς στη σύζυγό του ανήκει όμορο οικόπεδο το οποίο έχει πρόσωπο 15 μέτρων σε δρόμο. Το πρόβλημα πιθανώς να προκύψει στην πολεοδομία που θα κολλήσει στο ότι ο 2 δεν έχει πρόσβαση μέσω του 1.

 

Η λύση της δικαστικής οδού για να υποχρεωθεί ο 1 να αφήσει δουλεία διόδου, θα ήταν το τελευταίο που θέλω να σκέφτομαι διότι είναι πολύ χρονοβόρα και ο 2 θέλει να χτίσει άμεσα.

 

Τι λέτε?

Link to comment
Share on other sites

Με τα νέα στοιχεία που παραθέτεις (δόμηση του 1 σε όλο το πλάτος (καλά ... δεν έχει αφήσει Δ;), αποκλείεται και η λύση της δικαστικής οδού.

Link to comment
Share on other sites

ΝΑΙ, γιατί, όπως είπε ο ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ, το οικόπεδο (τμήμα 1 και 2) εξετάζεται συνολικά και θεωρείται ενιαίο.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Σάββας7188

οι απαντήσεις των συναδέλφων ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ και ΜΑΚΑΡ καλύπτουν πλήρως το ερώτημά σου

σε κάθε περίπτωση πρόσβαση στην μελλοντική οικοδομή θα πρέπει να υπάρχει και οι σχέσεις μεταξύ ομόρων δεν είναι πάντα και για πάντα καλές,σήμερα υπάρχει πρόσβαση όπως περιγράφεις μελλοντικά τι θα γίνει? μήπως η σύσταση δουλείας με τον όμορο ως βαρυνόμενο πρέπει να γίνει απο τώρα?

έχεις εξασφαλίσει και την πρόσβαση των απαραίτητων μηχανημάτων για την εκτέλεση των οικοδομικών (μελλοντικών) εργασιών

Link to comment
Share on other sites

Θεοχάρη σ'ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου.

 

Η πρόσβαση στη μελλοντική οικοδομή είναι εξασφαλισμένη από το όμορο οικόπεδο, το οποίο ανήκει στη σύζυγο του 2. Άρα και τα μηχανήματα δεν έχουν κανένα πρόβλημα πρόσβασης. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν διατεθειμένοι, αν αυτό απαιτείται, να κάνουν συμβολαιογραφική πράξη για μόνιμη δουλεία εισόδου από το όμορο οικόπεδο. Επιτρέπεται όμως κάτι τέτοιο, ή μήπως έχουν απαγορευτεί οι δουλείες εισόδου στα εντός σχεδίου οικόπεδα??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.