Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τροπολογία για ρύθμιση οφειλών προς το ΕΤΑΑ σε δόσεις


nikmmech

Recommended Posts

Σε 125 δόσεις και με έκπτωση οι οφειλές σε Ταμεία

 

 

Νέα ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προωθεί η κυβέρνηση καθώς ακόμη και η προηγούμενη «τακτοποίηση», αυτή του περασμένου καλοκαιριού, εγκαταλήφθηκε από χιλιάδες ασφαλισμένους, ενώ τα έσοδα του ΙΚΑ σημείωσαν κάθετη πτώση 15% κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.

 

Ετσι, με αιφνιδιαστική τροπολογία χθες βράδυ στη Βουλή ο υπουργός αναπληρωτής Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης προσφέρει 80 έως 125 μηνιαίες δόσεις, ακόμη και έκπτωση επί των καθυστερημένων εισφορών, προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

Για την ένταξη στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση οι υπόχρεοι θα πληρώνουν έως και 20% παραπάνω επί των τρεχουσών εισφορών (μέσος όρος του τελευταίου τριμήνου του 2010). Το ποσό αυτό (το επιπλέον των μηνιαίων καταβολών) θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή του παλαιού χρέους. Μόνο στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ υπολογίζεται ότι η ρύθμιση ευνοεί 300.000 οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

 

Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα εξαιρεθούν από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και θα λάβουν δίμηνη ασφαλιστική ενημερότητα. Συγκεκριμένα:

 

1. Σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών θα καταβάλλεται το 20% των τρεχουσών εισφορών (υπέρ της αποπληρωμής της παλαιάς οφειλής). Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής (σ.σ. αυτό παραπέμπει σε 80 μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής) και δεν μπορεί να υπολείπεται των 150 ευρώ.

 

2. Ειδικά για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στο διακανονισμό, χωρίς να υπολείπεται των 150 ευρώ.

 

3. Για τους οφειλέτες των Ταμείων Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων -ανεξάρτητα απασχολούμενων (πλην ΟΑΕΕ)- η δόση θα είναι μηνιαία και το ελάχιστο ποσό αυτής θα ανέρχεται στα 100 ευρώ.

 

Η υπαγωγή στο διακανονισμό αυτόν συνεπάγεται την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων, μέχρι 31/12/2010, οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προστίμων και λοιπών εξόδων αναγκαστικών μέτρων. Στην, τέταρτη εντός 12μήνου, ρύθμιση μπορούν επίσης να ενταχθούν:

 

**Οσοι οφείλουν εισφορές και για το χρονικό διάστημα από 1/1/2011 και εφεξής, εφόσον καταβάλουν τις οφειλές αυτές εφάπαξ ή τις ρυθμίσουν σύμφωνα με το ν. 3863/2010.

 

**Για το υπόλοιπο της οφειλής τους, όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 3863/2010 ή άλλων αντίστοιχων προηγούμενων ρυθμίσεων, με παράλληλη απώλεια των ευεργετημάτων που τους είχαν παρασχεθεί δυνάμει των προηγούμενων ρυθμίσεων.

 

*Ειδικά για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ θα δίνεται έκπτωση, η οποία ορίζεται για τον πρώτο μήνα προπληρωμής σε 1%, προσαυξανόμενο κατά 1% για κάθε επόμενο μήνα προπληρωμής (σ.σ. 2% το δεύτερο μήνα και 3% τον τρίτο) και μέχρι 12 συνεχείς μήνες. *

 

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=258478

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

**Για το υπόλοιπο της οφειλής τους, όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 3863/2010 ή άλλων αντίστοιχων προηγούμενων ρυθμίσεων, με παράλληλη απώλεια των ευεργετημάτων που τους είχαν παρασχεθεί δυνάμει των προηγούμενων ρυθμίσεων.

 

Αυτό δεν το πιάνω ακριβώς. Δηλαδή όσοι κάναμε ρύθμιση με τον 3863 ως 15/10/2010 και είχαμε έκπτωση (διαγραφή) του 60% των προσαυξήσεων, θα μας τις ξαναεπιβάλλουν αυτές τις προσαυξήσεις ακόμα και αν τηρήσαμε ως τώρα το διακανονισμό; Δε θυμάμαι άλλο "ευεργέτημα" πέρα από αυτό.

"Τωωωωώρα... ''σωθήκαμε''... ΄" όπως είπα και ο manolis_m...

Όσο δεν υπάρχει δουλειά ό,τι και να κάνουν πέρα από διαγραφή οφειλών δεν είναι λύση. Για κάποιους μήνες μόνο θα τηρούνται οι διακανονισμοί και μετά πάλι στα ίδια.

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζει κανείς ή έχει υπόψιν, τι γίνεται με αυτούς που ήδη υπάγονται σε ρύθμιση? Υπάρχει η δυνατότητα αλλάγής της μηνιαίας δόσης πχ? Σε εμένα η μηνιαία δόση μου έχει ορισθεί στα 216 ευρώ. Μπορώ να πάω στ ΤΣΜΕΔΕ και να τους πω να είναι 100 ευρώ? σύμφωνα με 3. Για τους οφειλέτες των Ταμείων Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων -ανεξάρτητα απασχολούμενων (πλην ΟΑΕΕ)- η δόση θα είναι μηνιαία και το ελάχιστο ποσό αυτής θα ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

η συγκεκριμενη ρυθμιση πως ανάγεται στο τσμεδε άραγε;

tpanag,ο νομος γράφει αν θελουν.....(οσοι εχουν τη προηγούμενη ρύθμιση)....μαλλον περισσοτερες δοσεις-λιγοτερη μηνιαια δοση-περισσοτεροι τοκοι.....

το θεμα ειναι να μπορει να τηρηθει διαχρονικα μια ρυθμιση..εξαλλου προφανως το να χρωστάς στο τσμεδε σημαινει οτι καποιες περιοδους εισαι ανεργος,χωρις βεβαια αυτο να κατοχυρωνεται οπως στους μισθωτους....και να παίρνεις επίδομα απο τον ΟΑΕΔ,

μας λενε για ανεργια 15%,χωρις τους ελεύθερους επαγγελματίες....π.χ 100 ημιυπαίθριοι δινουν καθαρό εισοδημα κοντα στις 10000 ευρω......

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρουμε ακόμα αν ισχύει για Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε

 

Δεν υπάρχει αυτόνομο ΤΣΜΕΔΕ πλέον. ΕΤΑΑ είμαστε και οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά αυτό, προφανώς μας πιάνει.

 

tpanag,ο νομος γράφει αν θελουν.....(οσοι εχουν τη προηγούμενη ρύθμιση)....μαλλον περισσοτερες δοσεις-λιγοτερη μηνιαια δοση-περισσοτεροι τοκοι.....

 

Το ξέρω ότι γράφει "αν θέλουν". Πάντα "αν θέλουμε" υπαγόμαστε σε νέο τροποποιημένο νόμο περί "ρυθμίσεων εισφορών" είτε αυτός είναι ευνοϊκότερος είτε δυσμενέστερος. Το ερώτημά μου ήταν ποιά είναι τα ευεργετήματα που θα χάσουμε όσοι είμαστε ήδη σε διακανονισμό με τον προηγούμενο νόμο και ενταχθούμε σε αυτήν την τροπολογία. Οι πρσαυξήσεις ("τόκοι" όπως γράφεις), όταν κάνεις διακανονισμό κεφαλαιοποιούνται (με τις όποιες εκπτώσεις τους), παύουν να τρέχουν και μοιράζονται στις δόσεις. Άρα δεν υπάρχει θέμα "αύξησης τόκων". Θα επαναπροστεθεί το 60% των προσαυξήσεων που διαγράφηκαν σε όσους κάναμε διακανονισμό εννοεί; Αν εννοεί αυτό, δε συμφέρει να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση όποις ξέρει ότι θα μπορεί να αποπληρώσει με τον ισχύοντα διακανονισμό του μόνο και μόνο για επιμήκυνση και μείωση της δόσης.

Link to comment
Share on other sites

το παιχνίδι παίζεται στο ύψος της δοσης......

 

Δεν παίζεται στο ύψος της δόσης φίλε μου. Στο επιτόκιο το οποίο είναι τοκογλυφικό και στην διαγραφή ή επαναφορά των προσαυξήσεων παίζεται. Αν το πρόβλημα ήταν το ύψος της δόσης και μόνο υπάρχει η λύση να πάρει ακόμα και ένα καταναλωτικό ή άλλο δάνειο για 10 χρόνια όποιος χρωστάει, να εξοφλήσει εφάπαξ και να πληρώνει 50 ευρώ το μήνα...

Έχετε καταλάβει ότι μας χρεώνουν επιτόκιο περίπου 20% το χρόνο για τις καθυστερήσεις; Είναι απίστευτα πράγματα αυτά! Ακόμα και με πιστωτική που λέει ο λόγος συμφέρει να τους εξοφλείς και ας πληρώνεις την πιστωτική σε δόσεις μετά!

Link to comment
Share on other sites

@tpanag

Προτείνεις λοιπόν να μείνουμε όπως έχουμε εμείς με ίδη διακανονισμό? Με ενδιαφέρει το θέμα άμεσα και όποια γνώμη καλοδεχούμενη..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.