Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά και Ζεστό Νερό Χρήσης...


Icecut

Recommended Posts

Τον τελευταίο καιρό ακούω οτι υπάρχουν πανελ που στην πίσω πλευρά τους υπάρχει σωλήνωση για ΖΝΧ.Έχει ασχοληθεί κανείς με τέτοιου τύπου πάνελ ή έχει πληροφόρηση για αυτά?ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Άκου τι πάει να βγάλει ο άνθρωπος.!!Δηλαδή θα βγάζουν και ζεστό νερό τα Φ/Β?!!Και λογικά θα γίνεται απαγωγή της θερμότητας των Φ/Β πλαισίων.

Εγώ δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο ακόμη,αλλά θεωρώ είναι αρκετά έξυπνο.Ας ελπίσουμε κάποιος συνάδελφος να έχει γνώση.

Link to comment
Share on other sites

Και το καλοκαίρι, που περιμένεις να έχεις καλή απόδοση στα ΦΒ, το ΖΝΧ ουσιαστικά βράζει πάνω στο πλαίσιο αφου δεν καταναλώνεται, μειώνοντας του την απόδοση αρκετά.

 

Είναι, κατά τη γνώμη μου, λύση πολύ χειρότερη από το να έχεις ηλιακό και Φ/Β ξεχωριστά.

Link to comment
Share on other sites

Για να βάζεις το νερό να περνάει από τα Φ/Β,δε θα το βάλεις να κάνουν "παρέα".Προφανώς για ιδία κατανάλωση σε ανάγκες είτε θέρμανσης είτε κατανάλωσης.Αλλά θεωρώ θα έχει δυσκολίες τεχνικές.!!

Link to comment
Share on other sites

Μα πως θα ζεσταίνει το νερό το πλαίσιο; Δε θα έχει στη πλάτη του σωληνώσεις; Το ΖΝΧ το καλοκαίρι δε καταναλώνεται ιδιαίτερα, ειδικά την ημέρα, με αποτέλεσμα το νερό εκεί να φτάνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Αν μιλάμε για ανοιχτό κύκλωμα, τότε πρέπει να δεις πως θα αποφύγεις την επικάθιση αλάτων στους σωλήνες.

Link to comment
Share on other sites

Αν η κατανάλωση νερού είναι μηδέν, το πλαίσιο θα έχει την ίδια θερμοκρασία που θα είχε αν δεν υπήρχε η "σερπαντίνα".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@stayro : έχει πολύ άδικο, μετρήσεις πειραματικές είναι πολύ ενθαρρυντικές και γι αυτό έγινε εμπορικό προϊόν από 3-4 εταιρίες....έχει όμως 2 σοβαρά μειονεκτήματα 1) κατασκευαστικά δύσκολος συλλέκτης (υγρασία, κολλήσεις κλπ) , 2) όταν χρειάζεσαι πχ 40 πάνελ για μια ΦΒ στέγη ως ηλιοθερμικοί συλλέκτες είναι πάρα πολλοί 40 (έστω και μειωμένης απόδοσης λόγω κάλυψης). Η μόνη καλή και βιώσιμη λύση είναι απαγωγή από ημιδιαφανή thin film μελλοντικά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω δει μετρήσεις υπο πραγματικές συνθήκες από ανεξάρτητους ερευνητές, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, αλλά το μυαλό μου και η εμπειρία μου αυτό λέει. Το κρατάω βέβαια πάντα ανοιχτό, αλλά αν δεν "δω με τα μάτια μου" δύσκολα θα πιστέψω κάτι διαφορετικό.

 

@miltos το νερό στο κλειστό κύκλωμα δε θα ζεσταίνεται συνεχώς;

Link to comment
Share on other sites

Το νερό ζεσταίνεται από την πλάτη του συλλέκτη. Άρα δεν μπορεί να ξεπεράσει τη θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει η πλάτη από μόνη της (~70C). Δεν χρησιμοποιείται κάποιoς επιπλεόν απορροφητής. Η προσθήκη της σωλήνας θα μπορούσε μάλιστα να μειώσει ελαφρά τη θερμοκρασία των κυψελών ακόμα και με μηδενική παροχή νερού, αφού δρα σαν πτερύγιο.

 

Δες το και σαν ένα boiler που ζεσταίνεται από έναν λέβητα. Το νερό του boiler δεν μπορεί να ξεπεράσει τη θερμοκρασία του νερού του λέβητα.

Link to comment
Share on other sites

Ας θεωρήσουμε πως έχεις δίκιο. Θέλω όμως να σκεφτείς και τα εξής. Η πλάτη των πλαισίων δεν θα αερίζεται όπως στα κανονικά πλαίσια και επιπλέον το νερό (άρα και το πλαίσιο) θα είναι συνεχεια σε αυτές τις θερμοκρασίες είτε είναι πρωί είτε είναι μεσημέρι είτε και βράδυ ακόμα.

 

Αν μιλούσαμε για εγκατάσταση πχ ξενοδοχείου που το ζνχ είναι σε διαρκή ζήτηση να το δεχτώ, αλλά για άλλες περιπτώσεις το θεωρώ μη αποδοτικό και από τις 2 πλευρές.

 

ΥΓ γιατί στο κλειστό κύκλωμα του ηλιακού το νερό φτάνει 90°+;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.