Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορία στα κυκλώματα


digia

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

antonop76

 

Δεν μπορεί η αντίσταση να είναι πάντα αρνητική αλλά εξαρτάτε από την μορφή του κυκλώματος που έχεις .Στα κυκλώματα με μορφή πυραμίδας εξαρτάτε από την φορά του εσωτερικού ρεύματος η οποία μπορεί να έχει φορά ρολογιού και να συμπίπτει με την φορά του ρεύματος που φεύγει από τον ένα κόμβο.

Τότε η αντίσταση σε αυτήν την περίπτωση είναι θετική .Όλα τα άλλα που ανάφερε ο παραπάνω συνάδελφος είναι σωστά .

Link to comment
Share on other sites

Ναι το είδα... Σε μία επίλυση βάσει των κανόνων του KIRCHHOFF, πως θα είναι αρνητική η αντίσταση; Αφού εκφράζει τον λόγο V/I, όπου V και I προσιμασμένα μεν λόγω φοράς, αλλά πάντα με την ίδια φορά.

Ούτε η πηγή μπορεί να εμφανιστεί ως στοιχείο αρνητικής αντίστασης, αφού διαχωρίζουμε την ΗΕΔ (την οποία απεικονίζουμε ως άλμα τάσης) και την εσωτερική αντίσταση...

 

:confused:

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap

 

Π.Χ

Έχεις ένα κύκλωμα σε μορφή πυραμίδας όπου οι κόμβοι α , β, γ συνδέονται με ένα κόμβο δ στο κέντρο της πυραμίδας σε μορφή αστεριού .

Σε κάθε πλευρά έχεις από μια αντίσταση και από μια πηγή .

Π.Χ από το κόμβο α κάτω αριστερά της πυραμίδας μέχρι τον κόμβο β στην κορυφή της πυραμίδας έχεις μια αντίσταση R1 και μια πηγή E1.

Εάν το βέλος της πηγής E1 , μας δείχνει φορά προς το κόμβο β και το ρεύμα Ι1 έχει φορά την ίδια με το βέλος της πηγής μας τότε εάν η φορά του εσωτερικού ρεύματος I11 μεταξύ των κόμβων α, β, δ είναι αντίθετη με αυτή του ρολογιού θα πέσει αντίθετα ως προς την φορά του ρεύματος I1 μεταξύ των δύο κόμβων α,β με αποτέλεσμα κατά τον υπολογισμό των πράξεων η αντίσταση να προσμετρηθεί ως αρνητική λόγο της αντίθετης φοράς του ρεύματος I1 με την φορά του ρεύματος Ι11 σύμφωνα με το 2 Νόμο του Κίρχοφ και το ρεύμα I11 ως I11=-R1xI1 .......=-E1......

Ετσι γίνετε ο υπολογισμός του ρεύματος I11 σύμφωνα με το 2 Νόμο του Κίρχοφ.

Η αντίσταση εμφανίζεται λοιπόν αρνητική ή θετική κατά τον πολλαπλασιασμό της με το ρεύμα σε συνδυασμό και τη φορά του εσωτερικού ρεύματος I11 που υπολογίζουμε.

 

Στην μέθοδο με τα περιγράμματα ρευμάτων οι αντιστάσεις κατά των υπολογισμό των περιγραμμάτων I , ΙΙ , ΙΙΙ πάλι εξαρτάτε η αντίσταση από την φορά που έχει το ένα εσωτερικό ρεύμα με το άλλο .Δηλαδή εάν το ρεύμα Ι11 μεταξύ των κόμβων α , β , και δ έχει αντίθετη φορά με το ρεύμα Ι33 που είναι μεταξύ των κόμβων α, δ και γ τότε κατά των υπολογισμό του περιγράμματος Ι η αντίσταση που βρίσκετε στην πλευρά που διαπερνούν τα ρεύματα Ι11 και Ι33 θα εξαρτηθεί από το εάν συμπίπτουν ή εάν έχουν αντίθετη φορά μεταξύ τους το ένα από το άλλο .

Άρα κατά των υπολογισμό του περιγράμματος Ι η αντίσταση π.χ R3xI33 θα εξαρτηθεί το πρόσημο της ανάλογα με την φορά των δύο ρευμάτων.

 

Κλείνοντας εάν έχει να υπολογίσει με την μέθοδο της έντασης των κόμβων .

Τότε θα πάρει θετικά την ένταση του κόμβου από τον οποίο ξεκινάει να υπολογίζει και αρνητικά την ένταση όλων των άλλων κόμβων εκτός από αυτόν της γείωσης.

π.χ Uα {(1/R)+ .....}-Uβ(1/R)-Uδ(1/R)= Την πηγή εάν το βέλος της έχει φορά προς το κόμβο δηλαδή μπαίνει στον κόμβο θα είναι θετική και το αντίθετο εάν βγαίνει αρνητική π.χ Ε(1/R) ή - Ε(1/R) αυτή που φεύγει .

Στο τέλος υπολογίζει τα ρεύματα I1 I2 ....μαζεύοντας την ένταση του ένα κόμβου με τον άλλο από εκεί που κινείτε το ρεύμα και το διαιρεί με την αντίσταση .

π.χ Ι1 =(Uα-Uβ+E1)/R1 οι εντάσεις των κόμβων αντίθετες η μια από την άλλη ενώ η πηγή εξαρτάτε εάν το βέλος της συμπίπτει η φορά της με την φορά του ρεύματος που υπολογίζουμε .

Όλα λοιπόν εξαρτώνται από την μορφή του κυκλώματος που έχουμε και από το τι θέλουμε να υπολογίσουμε .Δηλαδή ποια μέθοδο του κίρχοφ εφαρμόζουμε .

Link to comment
Share on other sites

η αντίσταση σαν μέτρο έχει μία τιμή σε Ω, αυτό δεν αλλάζει

αλλά όταν υπολογίζεις ένα κύκλωμα, σύμφωνα με τον κανόνα του KIRCCHOFF, εάν η φορά (δεξιόστροφη) συμπίπτει με την φορά του ρεύματος Ι που τρέχει το κύκλωμα τότε το γινόμενο IR είναι αρνητικό, λέμε δηλ. ότι το πρόσημο της αντίστασης είναι αρνητικό ( - ).

Ετσι υπολογίζετε το κύκλωμα

Link to comment
Share on other sites

εάν η φορά (δεξιόστροφη) συμπίπτει με την φορά του ρεύματος Ι που τρέχει το κύκλωμα τότε το γινόμενο IR είναι αρνητικό, λέμε δηλ. ότι το πρόσημο της αντίστασης είναι αρνητικό ( - ).

 

Όπως είπες, η πτώση τάσης ΙR είναι (θεωρείται) αρνητική, όχι η αντίσταση.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή: "Προς την φορά ροής του ρεύματος το δυναμικό μειώνεται"

 

Αυτό δεν σημαίνει αρνητική αντίσταση. Αρνητική αντίσταση σημαίνει ότι προς την φορά του ρεύματος το δυναμικό αυξάνει. Η "αρνητική αντίσταση" είναι ισοδύναμη με πηγή.

Link to comment
Share on other sites

Από το παρακάτω θα δείτε ότι στο συγκεκριμένο κύκλωμα ότι υπάρχουν κατά τον υπολογισμό αντιστάσεις οι οποίες κατά το πολλαπλασιασμό τους με το ρεύμα έχουν θετικό πρόσημο .

Δεν μιλούσα για το σύνολο του αποτελέσματος αλλά για την κάθε αντίσταση μεμονωμένα με το αντίστοιχο ρεύμα της κατά το πολλαπλασιασμό ανάλογα από την φορά του εσωτερικού ρεύματος .Στο κύκλωμα το έχει ως βρόχος .

Αυτό οφείλετε επειδή η φορά του ρεύματος είτε είναι αντίθετη είτε συμπίπτει με αυτή του βρόχου επηρεάζοντας και την αντίσταση .

 

E1 - E2 = -I2R2 - I3R3 + I4R4 - I5R5 + I6R6 - I7R7

 

http://www.manolas.gr/lessons.htm

 

Δεν μιλάω λοιπόν για το σύνολο αλλά μεμονωμένα για τον πολλαπλασιασμό μεταξύ της κάθε αντίστασης με το ρεύμα .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.