Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή χρήσης χώρου από κατοικία σε κατάστημα


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα, ανέλαβα μετά από πολύ καιρό αδράνειας, την αλλαγή χρήσης ενός χώρου από κατοικία σε φαρμακείο. Μπορείτε να μου πείτε από που να ξεκινήσω όσον αφορά τα απαραίτητα δικαιολογιτικά. Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Θες κανονικά ό,τι χρειάζεται μία άδεια. Σε πρώτη φάση, όμως, βρες τα εγκεκριμένα σχέδια και την άδεια της υπάρχουσας κατοικίας, για να δεις αν είναι ολα οκ με το υφιστάμενο (νομιμότητα, κτλ) για να έχεις και ένα σχεδιαστικό υπόβαθρο. Και βέβαια να δεις εάν επιτρέπεται το φαρμακείο στην εν λόγω περιοχή, γιατί αλλιώς δε γίνεται τίποτα εκ των πραγμάτων.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά και όσα αναφέρει ο προλαλήσας

 

1. στέλεχος υπάρχουσας οικοδομικής άδειας

2. κάτοψη ορόφου / οροφών και υπογείου (όσα αφορούν την αλλαγή χρήσης)

3. τοπογραφικό

4. ΔΚ

5. Τομές

6. Όψεις

7. παραδοχές στατικής επάρκειας κινητών φορτίων στις πλάκες του καταστήματος για 500kg/m2

 

Αφορά αίτηση νέας άδειας για αλλαγή χρήσης

 

Αν προκύπτει νέα διαμόρφωση κάνεις την ανάλογη κάτοψη

Σαν φαρμακείο σίγουρα θα χρειαστείς νέα διαμόρφωση διότι έχει εκ του υπουργείου υγείας που παίρνει την άδεια λειτουργίας την υποχρέωση να οριοθετήσει και να είναι γραμμένα τα τμ κάθε ειδικής χρήσης για τα φαρμακεία.

Χώρος κοινού, παρασκευαστήριο, υποχρεωτική τουαλέτα με υποχρεωτικό (αν θυμάμαι καλά) προθάλαμο κλπ. Πρέπει να σου δώσει το έντυπο με τις υποχρεωτικές προδιαγραφές που έχουν από το υπουργείο υγείας. Υπάρχουν ελάχιστες απαιτητές διαστάσεις.

 

Η πολεοδομία πιθανά (έως σίγουρα) θα σου απαιτήσει για τις αμοιβές αναλυτικό προϋπολογισμό

Έχει και πυροσβεστική

Αυτά για ξεκίνημα

 

αν υπάρχει και κάτι νέο ρίξε στο τέλος μια συνοπτική ενημέρωση. Θα φανεί χρήσιμο σαν οδηγός

 

Υ.Γ.

Υπάρχει η πιθανότητα (αν δεν το είχαν αλλάξει από το ΥΓΕΙΑΣ) να επαρκεί για το υγείας η γενική πολεοδομική αλλαγή χρήσης σε κατάστημα, και να προσκομίσει ξεχωριστά την μελέτη κάτοψης με επιμέρους επιφάνειες του φαρμακείου.

Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα επ αυτού τι ισχύει σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μια μπερδεμένη περίπτωση.. Κατοικία 50 τ.μ (προ του 80)έγινε κατάστημα με άδεια αλλαγής χρήσης 30 τ.μ και 20 τ.μ αποθήκη με πρωτοβουλία του μέλλοντα ενοικιαστή. Ο ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να ασχοληθεί τότε δυστυχώς και απλά το μεταβίβασε έτσι 30 και 20 αποθήκης. Τώρα ο νέος ιδιοκτήτης θέλει και αναρωτιέται αν μπορεί να το κανει κατάστημα 50 τ.μ γιατί λόγω των πράξεων του εννοικιαστή αυτό έχασε την αξία του και τα κανονικά τετραγωνικά του (τα 50)... Ποια είναι η γνώμη σας?

Link to comment
Share on other sites

maranti

Αν έχει τις πολεοδομικές στατικές και κτιριοδομικές προϋποθέσεις μπορεί να ξανακάνει αλλαγή χρήσης στην πολεοδομική άδεια με ένα ανάλογο κοστολόγιο φυσικά.

 

Αφού είσαι μηχανικός ρίξε μια ματιά στα εγκεκριμένα σχεδία και στην υπάρχουσα κατάσταση και θα σε κατευθύνουν άμεσα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν την έχω δει την πολεοδομική άδεια της αλλαγή χρήσης ακόμα .Αναρωτιέμαι όμως αυτά τα 20 τ.μ της αποθήκης μπορούν να γίνουν κατάστημα μόνο εφόσον περισσεύει συντελεστής δόμησης?Πάνω από το πρώην σπίτι- νυν κατάστημα υπάρχουν χτισμένες κατοικίες. Στην νέα άδεια η πολεοδομία θα τσεκάρει όλο το οικόπεδο και τις κατοικίες για να δει αν περισσεύει δόμηση με τους νέους περιορισμούς?

Link to comment
Share on other sites

Μη κάνεις πολλές υποθέσεις Μαράντι χωρίς τα εγκεκριμένα σχέδια παραμάσχαλα. Μπορεί η υφιστάμενη αποθήκη να έχει προσμετρηθεί στον Σ.Δ.

 

Ζήτησε πρώτα αυτά τα σχέδια από την ιδιοκτησία και μετά αν χρειαστείς βοήθεια εδώ είμαστε.

 

Φρόντισε φυσικά να πάρεις και διάγραμμα κάλυψης αλλά και στατικές παραδοχές αν το κατάστημα έχει υπόγειο από κάτω του.

 

Αν πρέπει να κάνεις εσύ αναζήτηση φακέλου κλπ για σχεδία σε πολεοδομίες σωστό είναι να πληρωθείς έξτρα για αυτό από την ιδιοκτησία, ανεξάρτητα τελικής γνωματεύσεως ή αλλαγής χρήσης

Link to comment
Share on other sites

Στην νέα άδεια η πολεοδομία θα τσεκάρει όλο το οικόπεδο και τις κατοικίες για να δει αν περισσεύει δόμηση με τους νέους περιορισμούς?

 

Λογικά ναι. Έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου ? Και να σου πω την αλήθεια αυτό το 30 + 20 και όχι 50 μάλλον έγινε για λόγους θέσεων στάθμευσης. Θα χρειαστεί μία θέση μάλλον τώρα την οποία πιθανότατα θα πρέπει να την πληρώσετε.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε "Didonis" για την βοήθεια. Για αρχή είναι πολύ σημαντική η βοήθεια σου. Επιφυλλάσομαι να σε ξαναχρειαστώ. Ευχαριστώ εκ' των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος γνωρίζει: Το "φαρμακείο" ως χρήση υπάγεται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή στα εμπορικά καταστήματα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.