Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μήπως έχουν καταργηθεί οι ασφάλειες τήξης και δεν το ξερω?


Megawatt

Recommended Posts

Ρε σεις, μπορειτε λιγο να με διαφωτεισετε γιατι θα τρελαθω κυρια μου που λεει και ο Λαζο...

 

Δυο ηλεκτρολογοι (τεχνιτες) στην Αθηνα αντιμετωπιζουν τις ασφαλειες τηξης σαν κατι το "αχρηστο".

Ηλεκτρολογοι οταν λεμε εννοουμε με πειρα ο ενας 23 χρονια στην πιατσα και ο αλλος γυρω στα 10 χρονια...

 

Βρισκομαστε σε γραφεια και παρατηρω (εγω ο ηλεκτρολογος μηχανικος ΠΕ) οτι ο πινακας δεν εχει ασφαλειες τηξης. Ο συγκεκριμενος δεν ειχε ουτε 3φασικο διακοπτη και αντι για διακοπτη και ασφαλειες τηξης, εβαλε αυτοματους Β32Α αν θυμαμαι καλα. Του λεω γιατι δεν εβαλε ασφαλειες τηξης και μου λεει "Η ΔΕΗ στην χελωνα μεσα βαζει? Παλια εβαζε, τωρα ομως δεν βαζει άρα αφου δεν βαζει η ΔΕΗ στις χελωνες τις τοτε δεν βαζω κιεγω".

 

Και του λεω οτι ανεξαρτητα τι κανει η ΔΕΗ, ο Ηλεκτρολογος εγκαταστατης οφειλει να τοποθετει ασφαλειες τηξης για να προστατευει τους αυτοματους του πινακα. Μου ειπε, οτι οι αυτοματοι ταξης "Β" οπως αυτοι ειναι υπερευαίσθητοι και αρα αποκρινονται πολυ γρηγορα. Του λεω οκ, τα καλωδια προστατευονται απο τους αυτοματους, αλλα οι αυτοματοι πως προστατευονται? Με κοιτουσε σαν χαζος....

 

Αυτος ο ηλεκτρολογος ηταν του ιδιοκτητη των γραφειων.

 

Ενας αλλος ηλεκτρολογος του γυψοσανιδα στην αντιστοιχη κουβεντα για την υποχρεωση τοποθετησης ασφαλειων μου λεει οχι αυτα που ειπε ο 23-χρονια πειρας ηλεκτρολογος αλλα το θεικο: "Και αμα ειναι Τεταρτη απογευμα και σου καει η ασφαλεια, τι θα κανεις"? Δειτε επιχειρημα ηλεκτρολογου για να με πεισει οτι δεν πρεπει να τοποθετηθουν ασφαλειες τηξης! :lol:

 

Δυο ηλεκτρολογοι (τεχνιτες) λοιπον συμφωνουν σε ενα πραγμα: Την καταργηση των ασφαλειων τηξης! Θελω τα σχολεια σας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 79
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Megawatt, τώρα που το λες και γω έχω καιρό να δω άσφαλειες τήξης σε εσωτερικές εγκαταστάσεις, όλοι αυτόνομους βάζουν...

Link to comment
Share on other sites

Εγω παντως το χω δει μονο στην Αθηνα αυτο το πραγμα!

 

Και εδω δεν υπαρχει ουτε διακοπτης! Ο αυτοματος παιζει τον ρολο του διακοπτη. Και ειναι λαθος που δεν μπαινει διακοπτης τριφασικος, αφου αυτος ενδεικνυται για απειρους χειρισμους ανοιγοκλεισιματος σε αντιθεση με τον αυτοματο που δεν πρεπει να τον χρησιμοποιουμε σαν διακοπτη, αφου δεν σηκωνει απειρους χειρισμους.

 

Σε βραχυκυκλωμα, το ρευμα υπερεντασης ειναι ικανο να καταστρεψει τον αυτοματο! Η ασφαλεια τηξης εχει πιο μικρο χρονο αποκρισης απο τους αυτοματους σε μεγαλα υπερευματα και αυτο την κανει να ειναι ενα μετρο προστασιας για αυτους.

 

Εχω δει καρβουνιασμενο αυτοματο απο βραχυκυκλωμα...Και επειτα τι ειναι πιο ακριβο, να αλλαζεις εναν αυτοματο που κανει 20 και 30 ευρω ή μια ασφαλεια τηξης που κανει ουτε 1 ευρω? (και αμα ειναι ΤΕταρτη απογευμα, ας φροντισεις να εχεις καβαντζα τρεις ασφαλειες ηδη απο την Τριτη το πρωι...ελεος γμτ!)

Link to comment
Share on other sites

Megawatt, κοίτα, αυτό το καιρό διαβάζω για τα στοιχεία προστασίας εσ. εγκαταστάσεων και όλοι προτείνουν τις ασφάλειες ως ικανός τρόπος προστασίας από υπερεντάσεις κτλ. Αλλά και στο δικό μου σπίτι αλλά και στης αδερφής μου, μόνο αυτόματους βλέπω. Και στο σπίτι μου στα Χανιά το ίδιο. Κάτι γίνεται, δε ξέρω τι, αλλά κάτι...

Link to comment
Share on other sites

"Και αμα ειναι Τεταρτη απογευμα και σου καει η ασφαλεια, τι θα κανεις"? Δειτε επιχειρημα ηλεκτρολογου για να με πεισει οτι δεν πρεπει να τοποθετηθουν ασφαλειες τηξης! :lol:

 

Άντε μετά να δεις Champions League... :) :) :)

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στην απομόνωση κυκλωμάτων ή τμημάτων της ηλεκτρικής εγκατάστασης και στην προστασία που προσφέρουν οι μικροαυτόματοι έναντι υπερεντάσεων!

 

Η απομόνωση φορτίων και τμημάτων μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης θα πρέπει να γίνεται με διακόπτες φορτίου και των λοιπών διατάξεων που αναφέρει ο ΕΛΟΤ. Δηλαδή οι μικροαυτόματοι απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται για απομόνωση! Για αυτό λέμε "πάνε στο γενικό πίνακα και κλείσε τον γενικό διακόπτη (φορτίου)" όταν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε κάποια εργασία σε κάποιο χώρο του σπιτιού! Οπότε στο κομμάτι αυτό ο ηλεκτρολόγος είναι το λιγότερο παράνομος σύμφωνα με τον κανονισμό! Θα έπρεπε να τοποθετήσει γενικό διακόπτη, μονοπολικό ή τριπολικό, στην αρχή της εγκατάστασης. Τώρα το εάν αντέχουν ή όχι οι μικροαυτόματοι σε τέτοιους χειρισμούς είναι άλλη ιστορία...

 

Ας περάσουμε στο δεύτερο κομμάτι! Οι μικροαυτόματοι αναγράφουν πάνω τους σε πόσο ρεύμα βραχυκυκλώσεως αντέχουν. Εάν βάλουμε μια μικροαυτόματη ασφάλεια που αντέχει 3,5 kA σε ένα σημείο που υπάρχει η περίπτωση να γίνει ένα βραχυκύκλωμα 10 kA εννοείται ότι ο μικροαυτόματος θα μαυρίσει, πρασινίσει και όλα τα -ισει! Ο Κ.Ε.Η.Ε απαγόρευε την χρήση μικροαυτόματων ασφαλειών 3,5 kA ως γενικών ασφαλειών. Σήμερα που οι μικροαυτόματες βγαίνουν και σε 10 και 20 kA δεν υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός. Οπότε σε αυτό το κομμάτι ο ηλεκτρολόγος έχει δίκιο με την προυπόθεση ότι η μικροαυτόματη ασφάλεια αντέχει το ρεύμα βραχυκυκλώσεως το οποίο έχει μετρηθεί με κάποιο όργανο ελέγχου!

 

Και μην αρχίσουμε τα γνωστά! Είναι μηχανισμοί και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσουν σωστά, κ.τ.λ.. Γιατί θα αρχίσω και εγώ να λέω για τους 1000αρηδες στα πεδία χαμηλής κ.τ.λ..

Link to comment
Share on other sites

Έτσι, από αφέλεια να ρωτήσω, οι δύο κύριοι που αναφέρεις τι σχέδια προσκομίζουν στην ΔΕΗ για ηλεκτροδότηση;

Τί δείχνουν στην θέση του πίνακα;

Link to comment
Share on other sites

Έτσι, από αφέλεια να ρωτήσω, οι δύο κύριοι που αναφέρεις τι σχέδια προσκομίζουν στην ΔΕΗ για ηλεκτροδότηση;

Τί δείχνουν στην θέση του πίνακα;

 

Αλέξη, σε ποιο σημείο αναφέρεσαι? Στην έλλειψη ασφάλειας τήξεως, ή στην έλλειψη διακόπτη?

 

Το θέμα έχει αρκετό ενδιαφέρον.

 

Κατά τα γνωστά, οι μικροαυτόματοι έχουν ένα μηχανισμό σκανδάλης που, όσο αφορά την προστασία από υπερεντάσεις, τριπάρει με τους εξής τρόπους:

 

 

  • Θερμικό στοιχείο

 

  • Μαγνητικό στοιχείο

 

Από κει και πέρα, ο μικροαυτόματος μπορεί να κόψει το κύκλωμα με χειρισμό του μοχλού. Αυτό μπορεί να γίνει με 2 διαφορετικούς τρόπους:

 

α) Ο μοχλός χρησιμοποιείται για να διεγείρει την σκανδάλη (τρίτο στοιχείο διέγερσης της σκανδάλης). Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι κατεβασμένος ο μοχλός, να έχει διεγερθεί η σκανδάλη, αλλά να μην έχει ανοίξει η επαφή (λόγω σφάλματος). Νομίζω ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο απαγορεύεται να χρσιμοποιούνται μικροαυτόματοι για απομόνωση.

 

β) Ο μοχλός είναι απευθείας μανδαλωμένος με την επαφή. Τότε αν ο μοχλός είναι κάτω, σημαίνει ότι η επαφή έχει ανοίξει. Επίσης, μπορεί να υπάρχει και ξεχωριστή ένδειξη ότι έχουν ανοίξει οι επαφές.

 

Υπάρχουν στην αγορά για παράδειγμα, μικροαυτόματοι που είναι κατάλληλοι για "βιομηχανική απομόνωση σύμφωνα με το πρότυπο IEC/EN60947-2". Όποιος ξέρει τι ακριβώς σημαίνει αυτό ας μας πει.

 

Ο 384 δεν αναφέρει ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται μικροαυτόματοι για απομόνωση. Αναφέρει ενδεικτικά κάποια μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απομόνωση, στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι μικροαυτόματοι. Το σίγουρο είναι ότι οι μικροαυτόματοι της κατηγορίας "α" δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για απομόνωση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και τα δύο μου φάνηκαν παράξενα, όχι επειδή γνωρίζω τι ζητάει το πρότυπο (δεν γνωρίζω), αλλά επειδή ακούγεται πολύ επιπόλαιη η όλη αντιμετώπιση:

 

- Οι ασφάλειες τήξεως θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος σχεδόν κάθε ηλεκτρικού κυκλώματος (σε κάποιες χώρες κάθε ρευματολήπτης (φις) έχει ενσωματωμένη ασφάλεια τήξεως). Στον πίνακα δεν θα βάλουμε;

- Ομοίως περί του γενικού που τα ανέλυσες...

 

Υπάρχει περίπτωση να παραλαμβάνει η ΔΕΗ τέτοιες εγκαταστάσεις για ρευματοδότηση;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.