Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανικός με Πτυχίο Εξωτερικού


chrmakris

Recommended Posts

Επειδή υπήρχε πολύ αμφισβήτηση γύρω από αυτό το θέμα παρακάτω παραθέτω αποδείξεις από επίσημες πηγές των οργανισμών αυτών .

 

Καταρχήν

 

1.Στις Βεβαιώσεις του ΔΟΑΤΑΠ δεν μπορεί να αναγραφεί καμία είδους Ελληνική Σχολή , Ελληνική Ειδικότητα ή Ελληνικό Τίτλο ειδικά στο Κλάδο των Μηχανικών εάν προηγουμένως δεν προϋποθέτει η Βεβαίωση και την Αναγνώριση της Αντιστοιχίας του Ξένου Τίτλου .

 

Πηγή :

http://www.doatap.gr/gr/apofaseisds.php?PHPSESSID=9dd9db68b4df86ff32c5db4683ff0aac

 

2.Στο ΤΕΕ για τα δικαιολογητικά για τους Αποφοίτους του Εξωτερικού γράφει το εξής:

Βεβαίωση Ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ και μας παραπέμπει για αυτήν την Βεβαίωση στο ΔΟΑΤΑΠ .

 

Πηγή :

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/isotimies/apofoitoi-exoterikou/ermis.pdf

 

 

Επειδή λοιπόν πολλοί δεν γνωρίζουνε τι ακριβώς γράφει σε αυτές τις περιπτώσεις μια Βεβαίωση Ισοτιμίας του ΔΟΑΤΑΠ παρά μόνο αυτοί που παρέλαβαν .

Γράφω λοιπόν από την δική μου βεβαίωση που πήρα κάποτε από το ΔΟΑΤΑΠ και πριν δώσω τα μαθήματα, βεβαίωση για την Ισοτιμία το τι ακριβώς αναφέρει και το σημείο ακριβώς που έχει το κύριο νόημα.

 

Αναφέρει το εξής .

 

Αναγνωρίζονται οι τίτλοι (ονομασία των τίτλων Βασικό και Mεταπτυχιακό) συνεκτιμώμενοι ως δίπλωμα ισότιμο προς τα απονεμόμενα από τα Ελληνικά Πολυτεχνεία και τις άλλες Πολυτεχνικές Σχολές των Ελληνικών ΑΕΙ .

Παρακάτω αναφέρει ως προς τι είναι αντίστοιχοι οι τίτλοι μου με το συγκεκριμένο Ελληνικό Τμήμα της επιλογής μου αλλά και τα άλλα Ελληνικά Τμήματα με τον ίδιο ακριβώς τίτλο με αυτό της επιλογής μου αντίστοιχο αφού εξεταστώ πρώτα στα μαθήματα χρέωσης του ΔΟΑΤΑΠ από το ίδιο το τμήμα σε κανονική εξεταστική περίοδο .

Παρακάτω αναφέρει τα μαθήματα .

 

Από όλα λοιπόν αυτά επιβεβαιώνετε και η απόφαση του Δ.Σ του ΔΟΑΤΑΠ που ανάφερα παραπάνω .

Το ΤΕΕ λοιπόν από την μεριά του δεν μπορεί να δώσει Τίτλους διότι για αυτήν την δουλειά είναι το ΔΟΑΤΑΠ .Επίσης σε βεβαιώσεις που γράφουν γενικά και αόριστα με όλα τα πολυτεχνεία χωρίς σε αυτήν την βεβαίωση της ισοτιμίας να γράφει συγκεκριμένο Ελληνικό Τμήμα μόνο για την Ισοτιμία τότε το ΤΕΕ δεν δικαιούται να δώσει Επαγγελματικά Δικαιώματα αλλά και Ελληνικό Τίτλο από την στιγμή που κάτι τέτοιο δεν το αναγράφει η βεβαίωση της Ισοτιμίας των ξένων τίτλων .Το μόνο λοιπόν που μπορεί να κάνει είναι να δώσει παρεμφερείς τίτλους και όχι τους τίτλους που απαιτείτε η Αντιστοιχία τους από το ΔΟΑΤΑΠ .

Κάτι τέτοιο λοιπόν εάν γινότανε από την πλευρά του ΤΕΕ και έδινε έναν Τίτλο όπως αυτός των Πολιτικών Μηχανικών τότε θα μιλούσαμε σήμερα για άμεση παράκαμψη των αποφάσεων του Δ.Σ του ΔΟΑΤΑΠ κάτι το οποίο και αυθαίρετο θα ήταν αλλά και παράνομο .

Κανένα λοιπόν επιμελητήριο Μηχανικών δεν μπορεί να δώσει δικαιώματα σε τίτλο που εκκρεμεί της Αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ .

 

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΟΑΤΑΠ εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και οποιαδήποτε παράκαμψη του από ενέργεια του ΤΕΕ θα στρεφόταν ενάντια και στο ίδιο το Υπουργείο Παιδείας που μέσα από το ΔΟΑΤΑΠ αποφασίζει για τους ξένους τίτλους .

 

Θα παρακαλούσα λοιπόν εάν έχει βγει Νέος Νόμος τον οποίο δεν τον γνωρίζω ο οποίος να δίνει το δικαίωμα στο ΤΕΕ να δίνει δικαιώματα σε τίτλους του εξωτερικού οι οποίοι εκκρεμούνε αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ και όχι από ΣΑΕΠ σε πλήρη σύμφωνη γνώμη και του ΔΟΑΤΑΠ θα ήταν χρήσιμο να το παραθέσει για να το μάθουμε όλοι .

Link to comment
Share on other sites

@ chrmakris

Ο εργοδότης σου σε εντάσσει σωστά στο ΙΚΑ αφού δεν έχεις δώσει εξετάσεις στο ΤΕΕ και δεν είσαι μέλος του . Το θέμα είναι πως σου είπε πως μετά θα σε έχει με δελτίο παροχής υπηρεσιών , το οποίο κάνουν σχεδόν όλοι πια , οπότε είναι καθαρά θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του για να λαμβάνεις τα δεδουλευμένα σου .

Αν ήμουν στη θέση σου θα έκανα τα εξής :

1)Θα έδινα άμεσα στο ΤΕΕ για να γίνω μέλος του επιμελητηρίου και να σταματήσω να θεωρούμαι απόφοιτος Λυκείου αλλά μηχανικός .

2)Θα ζήταγα από το ΤΕΕ βεβαίωση για το ποια επαγγελματικά δικαιώματα έχω με την ισοτιμία από το ΔΟΑΤΑΠ . Μια ιδέα για το τι ισχύει ίσως να έχεις από άλλους Έλληνες συμφοιτητές σου .

3)Θα γραφόμουν σε όποιο Πολυτεχνείο θα μου όριζε το ΔΟΑΤΑΠ(αυτό αλλάζει κάθε λίγο , μια ορίζουν , μια σε αφήνουν ελεύθερο να επιλέξεις εσύ) , θα μίλαγα με τους καθηγητές των μαθημάτων που χρωστάω για το αν απαιτείται ή όχι η παρακολούθησή τους και θα τα έδινα . 'Ασχετα από την απαίτηση ή όχι παρακολούθησης , θα προσπαθούσα να τα παρακολουθήσω . Για σένα αυτό δεν ξέρω αν είναι εφικτό αφού δεν έχεις ανοίξει δικό σου γραφείο ακόμα , αλλά ίσως αρκετά να είναι απογευματινά ή να μπορείς να έρθεις σε συνεννόηση με τον εργοδότη σου και να αναπληρώνεις τις ώρες που θα απουσιάζεις με άλλες σε άλλες μέρες .

4)'Οταν με το καλό θα ξέμπλεκα με τα εξεταζόμενα μαθήματα , θα ξαναπήγαινα αμέσως στο ΔΟΑΤΑΠ για να πάρω και την αντιστοιχία . Αυτό είναι άγνωστο

πόσο θα διαρκέσει , παίζει ανάλογα με τον εκάστοτε Πρόεδρο του Οργανισμού και τις εντολές που έχουν δωθεί στο προσωπικό και στις επιτροπές . Μπορεί να πάρει από 3 μήνες ως και 1χρόνο .

5)Θα ξαναέδινα στο ΤΕΕ .

6)Αν παρέμεινα στην ίδια εργασία θα ξεκαθάριζα το τι θα γίνει με τις αποδοχές μου , με τις παρακρατήσεις και με την πληρωμή του ΤΣΜΕΔΕ . Είναι καθαρά ζήτημα διαπραγμάτευσης απλώς σου αναφέρω ό,τι σήμερα το ΦΠΑ είναι στο 23% , η παρακράτηση για ποσά άνω των 300Ευρώ στο 20% και το ΤΣΜΕΔΕ λίγο κάτω από 1.100Ευρώ στο εξάμηνο .

Να ξέρεις πως από την επόμενη της μέρας που δίνεις στο ΤΕΕ και περνάς θεωρείσαι αυτόματα πως εντάχθηκες στο ΤΣΜΕΔΕ . Οπότε πρέπει και να υπολογίσεις πως θα πληρώνεις το χρόνο περίπου 2.200Ευρώ .

Ίσως να μη σε συμφέρει η υπαγωγή στο ΤΣΜΕΔΕ από θέμα εισφορών σε σχέση με το ΙΚΑ , δεν το έχω εξετάσει ποτέ αυτό , αλλά αν θες να ονομάζεσαι μηχανικός . να μπορείς να έχεις σφραγίδα και δικαιώματα (όποια σου δώσει το ΤΕΕ με την ισοτιμία)και να δύνασαι να υπογράψεις και κάτι εκτός της κύριας εργασίας σου τότε μόνο αυτή είναι η λύση . Αλλιώς θα παραμείνεις για άλλα τόσα χρόνια(όσο θα σου πάρει η ολοκλήρωση των μαθημάτων , η αντιστοιχία από το ΔΟΑΤΑΠ και οι εξετάσεις από το ΤΕΕ) ένας απόφοιτος λυκείου όπως και εσύ λες . Υπόψη πως αφού εγγραφή σε Πολυτεχνείο θα κάνεις το νωρίτερο το Σεπτέμβρη , το ελάχιστο διάστημα το υπολογίζω στα 2,5 χρόνια (1,5χρόνο μόνο θα σου πάρει η σχολή αν περάσεις αμέσως όλα τα μαθήματα μέχρι να λάβεις και το πιστοποιητικό επιτυχούς εξέτασης).

Ελπίζω να είναι λίγα τα μαθήματα που οφείλεις και όχι βασικά γιατί έτσι θα έχεις και περισσότερα δικαιώματα και λιγότερο κόπο θα κάνεις για να τα τελειώσεις .

Δεν γνωρίζω αν έχει αλλάξει κάτι το τελευταίο καιρό στο ΔΟΑΤΑΠ (ανά τρίμηνο περίπου όλο και κάποια νέα απόφαση λαμβάνουν και όλο και κάτι έστω και κάποια λεπτομέρεια αλλάζει) αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας γνωστός μου που να μην έκανε άμεση εγγραφή στο ΤΕΕ για να αρχίσει δουλειά ως μηχανικός . Για τα οφειλούμενα μαθήματα ο καθένας κρίνει και πράττει αναλόγως .

Καλή τύχη !!!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

'Iσως τι να σου πω.Ρώτησα συνάδελφο με 1-2χρόνια και μου είπε το ποσό που έγραψα . Εγώ έτσι και αλλιώς πλησιάζω τώρα τη δεκαετία και πληρώνω αρκετά παραπάνω .

Ξέχασα να πω επίσης 3πράγματα :

1)Η θέση των Πολυτεχνείων μετρά κατά τη διάρκεια της ισοτιμίας

2)Πως αν ήθελα να δουλέψω στα κτιριακά και είχα πλήρη δικαιώματα(είναι αρκετά πιθανό) ως ηλεκτρολόγος μηχανικός τότε θα πέταγα .

3)Μην ξεχάσεις chrmakris να αναγνωρίσεις και το δεύτερο master αν δεν το έχεις ήδη κάνει .

Link to comment
Share on other sites

Μια διόρθωση μόνο, για τους κάτω 5ετίας το ΤΣΜΕΔΕ είναι περίπου 980€/6μηνο

 

Συγκεκριμένα, 987,65 ευρώ το εξάμηνο.

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά και ειρήνη ημίν!!

 

adadim

Από την στιγμή που το ΤΕΕ σας δίνει τον παρεμφερή τίτλο του Δομοστατικού Μηχανικού ποιος σας δίνει το δικαίωμα να δηλώνεστε ως Πολιτικοί Μηχανικοί ?

 

Εδώ συμφωνούμε! Εγώ λέω να αλλάξω τον δικό μου και να τον κάνω Στρατιωτικός Μηχανικός μια που τώρα καλούμαι να κάνω τη θητεία μου! :)

 

Το ΤΕΕ γενικά είναι ένα κομπλεξικό απαρχαιωμένο επιμελητήριο κατά την άποψη μου πάντα. Αυτά που γίνονται στη χώρα μας δεν γίνονται πουθενά αλλού!! Η μόνη λύση είναι το λεγόμενο Chartership μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία στο επάγγελμα και πολύ αυστηρές αξιοκρατικές εξετάσεις πιστοποίησης..

 

Όλα τα άλλα είναι τούφες που λέει και ένας συνάδελφος στην υπογραφή του :)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους .

 

Θέλω να συμπληρώσω πως η ίδια η χρησιμοποίηση του Τίτλου του Πολιτικού Μηχανικού είναι τελείως αυθαίρετη από την στιγμή που δεν τι έχει δώσει το ΤΕΕ και επίσημα σε αυτές τις περιπτώσεις .Διαφορετικά θα επιτρεπόταν και η χρήση αυτού του Τίτλου στην σφραγίδα τους .

Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις δεν γνωρίζω σε τι εμβέλεια είναι τα δικαιώματα που δίνει το ΤΕΕ στον παρεμφερή Τίτλο αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι η χρησιμοποίηση της ειδικότητας που βρίσκετε προς εκκρεμότητα αναγνώρισης δεν δίνετε από το ΤΕΕ .Αυτό το γνωρίζω και προσωπικά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχα κάποτε με το ίδιο το ΤΕΕ στην Αθήνα .

Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι περισσότεροι που εργάζονται κατά αυτόν τον τρόπο δεν παίρνουν ποτέ την ειδικότητα που θα ήθελαν να έχουν .

Έχουν σημειωθεί περιπτώσεις όπου αντί για Πολιτικός Μηχανικός που επιθυμούσε κάποιος να του δώσουν πήρε ειδικότητα Υδραυλικού Μηχανικού .

Επίσης η εφορία δεν μπορεί από ότι γνωρίζω να εκδώσει μπλοκ ΑΠΥ σε παρεμφερή τίτλο αλλά σε κανονικό τίτλο .

Δεν μπορεί να εκδώσει μπλόκ ΑΠΥ με μισά δικαιώματα αλλά με τα πλήρη .

Και δεν μπορεί να εκδώσει με τα πλήρη δικαιώματα διότι εκκρεμεί η αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ της ξεκάθαρης αναγραφής του αντίστοιχου Ελληνικού Τίτλου .Τώρα το πώς εργάζονται όλοι αυτοί που αναφέρουν κατά αυτό το τρόπο δεν το γνωρίζω όπως επίσης γνωρίζω και πολλές από αυτές τις περιπτώσεις όπου καλύπτονται από σφραγίδες άλλων Μηχανικών λόγω των περιορισμών που έχουν οι ίδιοι κάτοχοι των παρεμφερή τίτλων .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ .

Το βασικό πρόβλημα που εστιάζω και που βρίσκω σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η απώλεια όρεξης ώστε αυτοί οι κάτοχοι των παρεμφερή τίτλων να αποκτήσουν τον πραγματικό τίτλο για τον οποίο σπούδασαν έξω δίνοντας αυτά τα μαθήματα .

Το ΔΟΑΤΑΠ σήμερα τις περισσότερες φορές βγάζει είτε λίγα μαθήματα είτε περισσότερα μαθήματα τα οποία περισσότερα είναι κοινά ως προς την ουσία τους προς εξυπηρέτηση αυτών των Μηχανικών.

Πριν λίγες ημέρες που μιλούσα με έναν καθηγητή για τα μαθήματα που σε πμ μου ανάφερε ο Χρήστος και μου είπε πως είναι κοινά ως προς την ουσία τους .

Οπότε δεν βρίσκω το λόγο στο να αποφεύγει κάποιος λοιπόν να τα δώσει στερώντας από τον ίδιο του τον εαυτό τον τίτλο που από εξαρχής σπούδασε έξω και που πραγματικά του ανήκει.

Εγώ προσωπικά ποτέ δεν θα ήμουν ευχαριστημένος με έναν παρεμφερή τίτλο που δεν θα με αντιπροσώπευε και που δεν αντιπροσωπεύει αυτό που σπούδασα έξω ακόμα και εάν με διευκόλυνε πάνω στην εργασία μου δεν ξέρω και εγώ με ποιον ακριβώς τρόπο.

Είναι λοιπόν επιλογή του καθενός για το εάν θα διαγράψει με τις επιλογές του έναν τίτλο που σπούδαζε χρόνια έξω για να τον αποκτήσει ή όχι για χάρη του παρεμφερή τίτλου που δίνει το ΤΕΕ.

 

1)Η θέση των Πολυτεχνείων μετρά κατά τη διάρκεια της ισοτιμίας

 

Εάν αναφέρεσαι στην θέση των Ελληνικών Πολυτεχνείων αυτό δεν ισχύει .

Διότι στην βεβαίωση της Ισοτιμίας δεν αναγράφει συγκεκριμένο Ελληνικό Ίδρυμα αλλά γενικά και αόριστα με όλα .

Η αναγραφή συγκεκριμένου Ελληνικού Ιδρύματος γίνετε μόνο σε περίπτωση που δοθεί και η Αντιστοιχία του Ξένου Τίτλου από το ΔΟΑΤΑΠ .

 

3)Μην ξεχάσεις chrmakris να αναγνωρίσεις και το δεύτερο master αν δεν το έχεις ήδη κάνει .

 

Για την αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων προηγείται η αναγνώριση της Αντιστοιχίας του Βασικού Τίτλου και εφόσον αποδοθεί η αναγνώριση της Αντιστοιχίας του Βασικού Τίτλου τότε και μόνο τότε ξεκινάει η διαδικασία αναγνώρισης και του Μεταπτυχιακού Τίτλου .

Αυτό επάγεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με το ΔΟΑΤΑΠ πριν αναγνωριστεί ο μεταπτυχιακός τίτλος και ο οποιοσδήποτε μεταπτυχιακός τίτλος θα πρέπει ο βασικός τίτλος να είναι είδη αναγνωρισμένος και ακαδημαϊκά με τους αντίστοιχους τίτλους της ημεδαπής .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.