Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παρατηρητήριο ανεργίας επιστημόνων


mechcon

Recommended Posts

Υπάρχει μια έρευνα που γίνεται εδώ και καιρό και παρακολουθεί την πορεία της ανεργίας ανά επίπεδο εκπαίδευσης.

Τα βασικά συμπεράσματά της είναι τα εξής:

1. Πριν την κρίση υπήρχαν δύο ομάδες αποφοίτων (ως προς την εξέλιξη της ανεργίας).

Η πρώτη συμπεριελάμβανε τους αποφοίτους ΤΕΙ, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που παρουσίαζε μείωση του ποσοστού ανεργίας. Η δεύτερη ομάδα, αυτή των αποφοίτων ΑΕΙ και των κατόχων μεταπτυχιακών παρουσίαζε σταθεροποίηση ή αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Αυτό βεβαίως θεωρείται παράδοξο σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα όπου συνήθως συμβαίνει το ανάποδο. Μετά την κρίση, παρατηρείται εκτίναξη της ανεργίας της πρώτης ομάδας και μικρότερη αύξηση της δεύτερης ομάδας (ίσως επειδή απολύσεις γίνονται πιο εύκολα σε μη εξειδικευμένο προσωπικό).

2. Με σκοπό την διερεύνηση των επιπτώσεων της κρίσης για τους νέους που ξεκινάνε την ουσιαστική καριέρα τους (25-29 ετών - Απόφοιτοι Τριτοβάθμιας ή έμπειροι πλέον νέοι εργαζόμενοι κατώτερων βαθμίδων) έγινε άλλη μια έρευνα. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Στα δύο χρόνια της κρίσης οι κάτοχοι μεταπτυχιακών αύξησαν το ποσοστό ανεργίας τους 111%, οι απόφοιτοι ΑΕΙ 68%, οι απόφοιτοι ΤΕΙ 60% και οι απόφοιτοι Λυκείων 45%.

Δείτε τα αποτελέσματα στο http://leftengineers.wordpress.com/2011/04/16/neoi

 

Τα σχόλια δικά σας

Link to comment
Share on other sites

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συντάκτες της πρώτης έρευνας που έβαλαν τους πτυχιούχους ΤΕΙ , μαζί με τους απόφοιτους δημοτικού , γυμνασίου και λυκείου , ώστε να διαχωρίσουν αυτά τα μιάσματα από τους Αρειους επιστήμονες των πανεπιστημίων .

 

Θα ήταν πολύ πιό σωστό γιά αυτούς να ζούσαν στην κεντρική Ευρώπη μερικές δεκαετίες πρίν και θα αισθανόντουσαν πολύ όμορφα μέσα στά γυαλιστερά τους ρούχα .

Link to comment
Share on other sites

To leftengineers είναι σεσημασμένο και για άλλα "ατοπήματα" στο παρελθόν. Το ότι είναι προπαγάνδα σε λάθος μέρος, δε παύει να την κάνει προπαγάνδα.

Link to comment
Share on other sites

Κάπως έτσι ρε Παπα-Μike, αυτά μας έφαγαν η ανεργία θα φτάσει 20% στην Ελλάδα και κάποιοι ασχολούνται με τα επαγγελματικά δικαιώματα και αν θα θα τους έχουν πρώτο τραπέζι πίστα ή στη σοφίτα...Ε, δεν κρατήθηκα..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κανένας δεν είπε γιά πρώτο τραπέζι πίστα , αλλά και κανένας δεν ανέχεται να τον υποτιμούν και να τον υποβιβάζουν αδιαμαρτύρητα .

 

Ημουν και πολύ ευγενικός γιά το ατόπημα των συγκεκριμένων κυρίων .

Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω πολιτικά , ακριβώς όπως του αξίζει και με την ιδεολογική αντίληψη που υπηρετούν ορισμένοι , άσχετα αν δηλώνουν ότι βρίσκονται αλλού ιδεολογικά .

 

Και γιά την ανεργία δεν έκαναν και κάτι στό τέλος-τέλος , παρ' ότι είχαν και την εξουσία στο τεε , αλλά αντίθετα χρησιμοποιούν αυτές τις ελιτίστικες πρακτικές σαν στάχτη στα μάτια σας .

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη αλλά είμαι η μόνη που δε βλεπει την ουσία της έρευνας: Αυξήθηκε η ανεργία των επιστημόνων με μαστερ κατα 118% (αδιανόητο!!!) και των αποφοίτων ΤΕΙ 60%, και το μόνο που νοιάζει μερικούς είναι που τους ξεχωρίζουν?

 

Βρε παιδιά, ΟΚ, το καταλάβαμε, είχατε μάθημα ξεχωριστό και το μάθατε καλά αυτό το μάθημα, αλλά βγάλτε επιτέλους την καραμέλα και δείτε πέρα από τον ευατό σας. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρές αδικίες από αυτές που λέτε ότι ζείτε. Δε με ενδιαφέρει η αξιοπιστία της έρευνας, αλλά τα σχόλια που έγιναν. Γιατί για ακόμα μια φορά δε μπορείτε να ξεφύγετε από τον κακό σας ευατό. Που είναι ο JTB που πραγματικά ο άνθρωπος έχει παντα δίκιο στα λεγομενά του?

 

Πείτε μου σε ποιά χώρα του δυτικού κόσμου, κάποιος πτυχιούχος με μαστερ μένει άνεργος? Εδώ μπορει άνετα. Εσείς θεωρείτε απόλυτα λογικό αυτό και τσαντίζεστε μόνο και μόνο επειδή σας ξεχωρίζουν... Έλεος πια... Λυπηθείτε μας...

Link to comment
Share on other sites

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συντάκτες της πρώτης έρευνας που έβαλαν τους πτυχιούχους ΤΕΙ , μαζί με τους απόφοιτους δημοτικού , γυμνασίου και λυκείου , ώστε να διαχωρίσουν αυτά τα μιάσματα από τους Αρειους επιστήμονες των πανεπιστημίων .

 

Θα ήταν πολύ πιό σωστό γιά αυτούς να ζούσαν στην κεντρική Ευρώπη μερικές δεκαετίες πρίν και θα αισθανόντουσαν πολύ όμορφα μέσα στά γυαλιστερά τους ρούχα .

 

Ε όχι ρε παιδιά να τα βάζουμε και με τα αποτελέσματα της έρευνας!

Όπως είπα και αρχικά, οι δύο κατηγορίες δεν δημιουργήθηκαν εκ των προτέρων αλλά από τα αποτελέσματα της έρευνας, ως προς την πορεία του δείκτη ανεργίας. Αυτή είναι είναι συνηθισμένη μέθοδος που γίνεται σε κάθε έρευνα με διάφορους τρόπους (πχ clustering). Εδώ βέβαια εμφανίστηκε εμφανώς και από το διάγραμμα.

Σε μια χώρα που θα συζητούσε σοβαρά, οι τεχνολόγοι θα αξιοποιούσαν την έρευνα για να ζητήσουν μέτρα για την ανεργία που δημιούργησε η κρίση, στην οποία εμφανίζονται να σπάνε κάθε ρεκόρ.

Το κύριο είναι να πάρουμε θέση γιατί συμβαίνει αυτή η ανωμαλία στην Ελλάδα (και πριν και μετά το Μνημόνιο), να πετάει τα καλύτερα παιδιά της, φαινόμενο που εμφανίζεται σε κάθε σοβαρή προσέγγιση του θέματος και για όλους τους κλάδους.

Δείτε για παράδειγμα:

Αυτή είναι η ντροπή της Ελλάδας http://leftengineers.wordpress.com/2010/12/05/anergiamixanikon

Περάστε κόσμε, εδώ οι φθηνοί επιστήμονες http://leftengineers.wordpress.com/2010/10/07/ftinoiepistimones

Οικονομική κρίση σε μια παράξενη χώρα http://leftengineers.wordpress.com/2009/11/08/krisiparaxenixora

Μηχανικοί Πληροφορικής - Αν δουλεύαμε σε άλλη χώρα http://leftengineers.wordpress.com/2009/09/29/benchmarkingitindustry

Link to comment
Share on other sites

Αλλα λόγια να αγαπιώμαστε και περί της ταμπακιέρας σιωπή .

 

spgirl σπανίως συμμετέχω όπως θα έχεις δει στις διαμάχες των ΕΔ .

Απλά σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθώ κάποιους να καταλάβουν , ότι όσο και να περιμένουν , ο πύργος ελέγχου δεν θα τους απαντήσει .

 

Γιατί εκείνοι , μπορεί να πετούν στα σύννεφα , αλλά η πραγματικότητα δεν τους ορίζει σαν αεροπλάνα .

 

Οσο γιά την ουσία του θέματος , γιατί σου κάνει εντύπωση η ανεργία των κατόχων μεταπτυχιακών , όταν οι εισακτέοι στην εσωτερική τριτοβάθμια εκπαίδευση , από 27000 το 1977 και 3-5000 στο εξωτερικό , έφτασαν τώρα στις 90000 στο εσωτερικό και 20000 στο εξωτερικό .

 

Οταν τα πτυχία είναι πολλά και η χώρα δεν παράγει τίποτε , αλλά και η επιχειρηματικότητα διώκεται ασύστολα , αν δεν έχεις κομματικές επαφές , τι περιμένεις να συμβεί ?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.