Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκσκαφή σε μεγάλο βάθος


 
ay8airetos

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Τι ενέργεις πρέπει να γίνουν και τι πρέπει να προσεχθεί σε περίπτωση που το βάθος εκσκαφής είναι 10μ;Υπάρχουν όμορες οικοδομές με βάθος τα 4 μέτρα

Link to comment
Share on other sites

Σε επίβλεψη που έχω για εκσκαφή στα -6,30 m με πολύ κακό έδαφος (κατηγορία Γ) και νερό που ξεκινά από τα -2,50 m, γίνεται κατασκευή αλληλοτεμνόμενων φρεατοπασσάλων.

Αν με τέτοιο βάθος εκσκαφής δεν πας σε δραστική λύση, δηλαδή σωστή αντιστήριξη, εκτιμώ ότι θα έχεις σοβαρότατα προβλήματα με τις όμορες οικοδομές, πτώση των πρανών εκσκαφής και σοβαρότατο κατ΄επέκταση κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας των εργατών.

Πολύ μεγάλη προσοχή :!: :!: :!:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το έδαφος είναι κατά 80% άργιλος, θέλει ειδική μελέτη αντιστήριξης;

Ότι και να' ναι το έδαφος φυσικά και θέλει ειδική μελέτη αντιστήριξης εάν αποφασίσεις να κατασκευάσεις έργο αντιστήριξης, καθώς και μία καλή γεωτεχνική πάνω στην οποία θα πατήσει η μελέτη αντιστήριξης.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο υδροφόρος ορίζοντας σε ποιο ύψος είναι. Αυτό θα το δεις και από τις τρύπες της γεωτεχνικής.

Αν το νερό είναι ψηλά θα έχεις σίγουρα πτώση πρανών και λογικά δεν θα μπορέσεις να δουλεύεις εύκολα.

Οι τιμές για τέτοια έργα είναι γενικά υψηλές.

Λόγω υπογραφής ειδικού συμφωνητικού όπου περιλαμβάνεται και ο όρος της εχεμύθειας, συγχώρεσέ με και κατανόησέ με που δεν θα σου πω το ακριβές ποσό.

Ελπίζω να καταλαβαίνεις.

Το κόστος πάντως είναι πολύ μεγάλο.

Αν πάντως σε κάποια απορία σου μπορώ να βοηθήσω, είμαι στη διαθεσή σου εννοείται.

Link to comment
Share on other sites

Γενικώς σε αργιλικά εδάφη, το έδαφος είναι αυτοευσταθές όταν για το ελεύθερο ύψος εκσκαφής ισχύει h<4Cu/γ όπου Cu η αστράγγιστη διατμητική της αργίλου και γ το ειδικό βάρος αυτής. Είναι προφανές ότι για μια π.χ κανονικά στερεοποιημένη άργιλο με υποθετική Cu σίγουρα όχι μεγαλύτερη των 30 ΚΡα και με ένα ειδικό βάρος γ=18- 19 ΚΝ/m3 δεν φτάνεις ούτε τα 2m ελεύθερης (ανυποστήρικτης εκσκαφής).Η εξέταση υπό στραγγιζόμενες συνθήκες έιναι δυσμενέστερη και θα σου μειώσει ακόμη περισσότερο το ελεύθερο ύψος. Επειδή το βάθος των 10 m για εκσκαφή δεν θεωρείται μικρό θα πρέπει κανείς να καταφύγει σε έργα αντιστήριξης βαθιών εκσκαφών όπως για παράδειγμα τα ¨πετάσματα¨ δηλ. μεταλλικές πασσαλοσανίδες (ενίοτε και ξύλινες ή από σκυρόδεμα) τα οποία μπορεί να είναι αυτοφερόμενα ή αγκυρωμένα. Η κατασκευή έγχυτου διαφράγματος είναι έργο αντιστήριξης βαθιών εκσκαφών αλλά δεν νομίζω πως έχει εφαρμογή στη δική σου περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ :P Μια ακόμη ερώτηση σε θεμελίωση σε βράχο άνευ υπογείου, θα χρειαστεί βάθος εκσκαφής όσο τουλάχιστον το ύψος της πεδιλοδοκού; ή παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.