Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκτός σχεδίου σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα την βοήθεια σας για ένα οικόπεδο που έχω και εάν αυτό μπορεί να οικοδομηθεί. Το ξέρω ότι πρέπει να απευθυνθώ σε τοπογράφο-μηχανικό, αλλά θα ήθελα πρώτα να ξέρω "που βαδίζω" πριν μπω σε διαδικασίες εξόδων, ειδικά σήμερα που τα οικονομικά είναι...

 

Λοιπόν, πρόκειται για οικόπεδο 3στρ. εκτός σχεδίου που βρίσκεται 400μ.-450μ. περίπου από τα όρια οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

Το οικόπεδο το είχε η γιαγιά μου από διανομή σε πρόσφυγες, αν θυμάμαι καλά την δεκαετία του 20 ή του 30. Συμβόλαια ή σχετικά έγγραφα δεν υπάρχουν. (Μπορούν να αναζητηθούν κάπου; )

 

Στην συνέχεια η γιαγιά μου το έδωσε στην μητέρα μου, πάλι δίχως έγγραφα, η οποία και το έχει στην κατοχή της σήμερα. Η μητέρα μου προτείθεται με γονική παροχή (και ότι άλλο χρειαστεί) να το μεταβιβάσει σε εμένα.

 

Πριν μπω λοιπόν στις διαδικασίες αυτές θα ήθελα να γνωρίζω αν υπάρχει περίπτωση να μπορώ να χτίσω εκεί.

 

Το έχω εντοπίσει στο κτηματολόγιο και έχω βρει από το τεε τους χάρτες με τα όρια του οικισμού. Αν σας είναι χρίσημα μπορώ να σας τα δώσω.

 

Σας παρακαλώ, αν έχετε τον χρόνο να ασχολειθείτε, θα σας ήμουν υπόχρεος.

 

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Το σωστό θα ήταν να απευθυνθείς σε τοπικό Μηχανικό που ξέρει την περιοχή σου.

Δεν θα σου πάρει και το κεφάλι.

Θα σου εξηγήσει και τον σχετικό Νόμο... Μπιρμπίλη.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό θα κάνω γιατί το να ψάχνεις κατι που δεν γνωρίζεις τι ισχύει, με έχει βάλει ήδη σε ένα άγχος!

 

Αν υπάρχει κάποιος εδώ που να γνωρίζει την περιοχή του δήμου Ν.Καζαντζάκη Ηρακλείου, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς φίλε, δεν μπορεί να δοθεί σοβαρή (σωστή) απάντηση από εδώ...

Είναι όντως εντός ζώνης 500μ;

Αποδεικνύεται ότι είναι προυφιστάμενο του '78;

Είναι σε Νατούρα;

Πρέπει να γίνει τοπογραφικό για να μάθεις αν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο

Link to comment
Share on other sites

Είναι όντως εντός ζώνης 500μ.

Δεν είναι σε natura.

Το αν αποδεικνύεται ότι είναι προυφιστάμενο του '78 δεν ξέρω, μιας και δεν υπάρχουν συμβόλαια! Πάντως, άσχετα αν και πως αποδυκνύεται, προϋπάρχει σίγουρα του '78.

Link to comment
Share on other sites

εάν ισχύει αυτό που ανέφερες περι διανομής της δεκαετίας του '30 τότε δεν έχεις ψάξει καλά για τους τίτλους ιδιοκτησίας.

1. ρώτησε στο υποθηκοφυλάκειο χρησιμοποιώντας το όνομα της γιαγιάς σου ή του παππού σου, στων οποίων τα ονόματα είχαν δωθεί

2. κάνε ερώτηση στην Γεωργική Υπηρεσία (σε αυτούς ανήκει η δικαιοδοσία των διανομών κλήρων) και κρατούν, παραδόξως, καλά αρχεία (συμβολαιογραφικούς τίτλους και τοπογραφικά).

Αν έχεις κάνει τα παραπάνω και δεν έχεις βρει άκρη τότε είναι θέμα συμβολαιογραφικό περισσότερο.

Τοπογραφικό Διάγραμμα και κάνει αποδοχή η μητέρα σου λόγω χρησικτησίας (συμβολαιογραφική πράξη) όχι ιδανικό διότι θα πρέπει να πληρώσει στην εφορία τον φόρο χρησικτησίας. Εν συνεχεία σου κάνει γονική παροχή και το ακίνητο έρχεται στα χέρια σου.

Link to comment
Share on other sites

@proteas Δεν έχω κάνει κάτι από αυτά που λες και σε ευχαριστώ για την καθοδήγηση. Ισχύει όντως περι διανομής του '30 αλλά δεν ήξερα που μπορώ να αναζητήσω τους τίτλους.

 

Αν βρω τους τίτλους, το ακίνητο θα θεωρηθεί ότι υπάρχει από την χρονολογία της διανομής;

 

Αν δεν βρω κάτι και πάμε στην περίπτωση της χρησικτησίας, από πότε θα θεωρηθεί ότι προϋπάρχει;

Link to comment
Share on other sites

Ακόμη και αν δεν μπορέσεις να βρείς τους τίτλους ίσως να μπορέσεις να βρείς την εξόφλησή τους (πλήρωναν ένα αντίτιμο για τη γή αυτή) και η οποία εξόφληση θα είναι σίγουρα νεότερη της δεκαετίας του 30. Δεν γνωρίζω αν υπήρχε υποχρεωτικό όριο εξόφλησης δηλ. να εξοφληθεί το κτήμα υποχρεωτικά σε 50 χρόνια και το λέω αυτό γιατί όσες εξοφλήσεις έχω βρεί από διανομές του 30 έχουν γίνει αρχές της δεκαετίας του 80.

Να σου αναφέρω επίσης οτι οι διανομές αγροτικού κλήρου δεν δέχονται χρησικτησία και κατάτμηση βάση νόμου. Αυτό σε γλυτώνει από φασαρία όσο αναφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Προσπάθησε να βρείς αρχικά τους τίτλους ή την εξόφλησή τους από την Γεωργική Υπηρεσία ή το Υποθηκοφυλάκειο. Ίσως ακόμη και από τα αρχεία της Αγροτικής Τράπεζας γιατί η εξόφληση γινόταν με κατάθεση σε αυτούς.

Κάνε αυτή τη διαδικασία και ξαναμιλάμε αν χρειαστεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.