Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μικρό αυτόνομο σύστημα


Vagouras13

Recommended Posts

Καλησπερα.μια ερωτηση κι εγω οπως ολοι αν και δεν νομιζω να καταλαβω τι γινεται γιατι δεν εχω καιρο που ασχολουμαι. Η ημερισια καταναλωση ειναι 2,62KWh (5 λαμπες χ 15w x 10 ωρες , 1 TV x 110w x 10 ωρες , 1 ψυγειο x 760w x 24h).Συμφωνα με υπολογισμους δικους μου βγαζω ισχυ αιχμης 945Wp και για μηνα ΔΕΚ διαιρω με 3 οποτε 315Wp κι επειδη θελω 3 μερες αυτονομια πολλαπλασιαζω με 3 οποτε 945Wp. Αν ειμαι σωστος χρησιμοποιω 6 πανελ μιας εταιριας 180W-24v συνδεμενα παραλληλα.απο κει και περα πως καταλαβαινω τι μπαταρια θα χρησιμοποιησω και ποσες για 3 μερες αυτονομιας; η μπαταρια πρεπει να ειναι 24v επειδη ειναι τα πανελ μου; πως υπολογιζω το ρευμα εξοδου απο τα φβ?

Link to comment
Share on other sites

Υπολογίζεις την χωρητικότητα των συσσωρευτών αναλόγως με τις μέρες αυτονομίας. Ένα Φ/Β σύστημα με συνολική ημερήσια κατανάλωση 12 kWh για δύο ημέρες αυτονομίας χρειάζεται: Α = 2 x 12 = 24 kWh = 24000 Wh

Άρα η χωρητικότητα των συσσωρευτών θα είναι: H = A / U = 24000 / 24 = 1000 Ah

 

Οι συσσωρευτές μπορεί να έχουν και διαφορετική τάση. Μια συστοιχία 12 δίβολτων στοιχείων μας δίνει 24 V (12 x 2 = 24 V)

 

Το ρεύμα εξόδου από το πλαίσιο στο δίνει ο κατασκευαστής. Αν τα συνδέσεις εν σειρά θα έχεις τάση 6 x Uο V και αν τα συνδέσεις παράλληλα θα έχεις ρεύμα 6 x Io A

Link to comment
Share on other sites

**********************

 

 

Στο τρόπο υπολογισμού που έγραψες παραπάνω έλαβες υπόψιν σου το επιτρεπτό βάθος εκφόρτωσης και τον βαθμό απόδοσης του σύσωρευτη και του Inverter?

 

Και όσο αναφορά για το 50% που αναφέρεις παραπάνω *************** διάβασε με προσοχή το τι είχα γράψει που ούτε δεν κατάλαβες τι έλεγα.

 

@Vagouras13

 

Κατά προτίμηση σύνδεσε τα πάνελ σου σε σειρά με ρυθμιστή φόρτισης με MPPT(Maximum Power Point Tracker). Σε αυτούς τους ρυθμιστές η τάση εισόδου μπορεί να διαφέρει από την τάση εξόδου οπότε δεν δεσμεύεσαι στο να ταιριάξει η τάση στο φωτοβολταϊκό με την μπαταρία όπως παλιά. Στην Ελλάδα ο μέσος όρος ημερήσιας παραγωγής ενεργείας από τα φωτοβολταϊκά είναι >4ΚWh/KWp οπότε με βάση αυτό υπολόγισε την εγκατεστημένη ισχύ που χρειάζεσαι. Το νούμερο αυτό εξαρτάται βέβαια από την περιοχή που είσαι.

 

Όσο για να υπολογίσεις τα Αh της μπαταρίας

 

Αh =( Ημέρες αυτονομίας * Ενέργεια ημέρας )/( τάση μπαταρίας * βαθμός απόδοσης συσσωρευτή *βαθμός απόδοσης Inverter * επιτρεπτό βάθος εκφόρτισής)

t

Πχ. Για Τάση μπαταρίας 24V , βαθμό απόδοσής μπαταρίας 0,8 βαθμό απόδοσής Inverter 0,9, επιτρεπτό βάθος εκφόρτισης 70%) τυχαίες τιμές τις δικές σου θα τις βρεις στα datasheet των εξαρτημάτων που θα επιλέξεις.

( 2* 2.62ΚWh *10^3)/(24V * 0.8 *0.9*0.7)=433Ah

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, δεν είναι ωφέλιμες για κανέναν αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις. Ας επικεντρωθούμε στα τεχνικά ζητήματα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

εχω ψαξει σε ποσα forum και σε βιβλια και δεν εχω βγαλει ακρη.ο καθενας μιλαει εμπειρικα κι αν παω να τον ακολουθησω βγαζω διαφορετικα αποτελεσματα απο την προηγουμενη φορα. το 433 ΑΗ που βγαζεις ειναι για 2 μερες αυτονομιας.αυτο σημαινει οτι πχ με δυο μπαταριες πχ rollsbattery 12-266ah σε σειρα θα κανω την δουλεια μου? για τον ρυθμιστη ειναι κατανοητο και ειναι σιγουρα mppt.εχει καποιες στανταρ απαιτησεις.για καποιους αυτεσ οι ερωτησεις μπορει να φαινονται γελοιες και πιστευω γιαυτο υπαρχουν τα forum για να δινονται εξηγησεις.

 

----------------------[ΣΥΓΧΩΝΕΨΗ]----------------------

 

λαθος για τισ μπαταριες η συνδεση σε σειρα.παραλληλα ηθελα να πω

Link to comment
Share on other sites

To 433 είναι με τυχαία νούμερα σε απόδοσή και βαθος εκφόρτισής.

πρέπέι να βρέις τα δικά σου στοιχεία στο datasheet τις μπαταρίας και του Inverter σου.

 

Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του προηγούμενου μηνύματος.

Ευχαριστώ,

Μίλτος

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλησπέρα!Κανω μια μελέτη για έναν γνωστο μου για εγκατασταση αυτόνομου! Με βάση τα φορτια και την βοηθεια απο το pvgis το προτεινομενο φωτοβολτα'ι'κο μου σύστημα ειναι 1200w. Το συστημα θα ειναι 24βολτο, οποτε ο ρυθμηστης θα πρεπει να ειναι εξίσου 24βολτος.Τωρα μπωρο να επιλέξω οτι πανελ θέλω? Για παραδειγμα εχω επιλεξει σιλσιο 220w

 

με τα εξής στοιχεια: Vmpp=29, Voc=36,7, Impp=7,95 Ish=8,55

 

οποτε 1200w/220w=6 panel αν τα συνδεσω παραλληλα τοτε 6*7,95=47,7amp αρα Ιμππ=47,7αμπερ

 

για Ιsh=6*8,55=51,3 am αφου είναι // η ταση ειναι ιδια.

vmpp=29

voc=36,7

voc(-10)=41,29

O ρυθμιστης που θα επιλεξω θα είναι βάση του impp= περιπου 50amper και της τάσης voc(-10)=41,29v?

 

Κατι άλλο, αφου το συστημα ειναι 24v ,to Vmpp του πανελ μεχρι που πρεπει να κιμανθει? Τα 29v ειναι μεγαλητερα απο τα 24 του συστηματος, υπαρχει καποιο προβλημα?

 

Το προβλημα που εχω ειναι πως διαστασιολογο πανελ για επιλογη ρυθμιστη!Τι στοιχεια κοιταμε εδω? Τα πανελ θα μπωρουσαν να συνδεθουν και ως 2*3 2παραλληλα, 3 εν σειρα?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι είναι μονόδρομος να χρησιμοποιήσεις έναν ρυθμιστή τύπου MPPT όπως αυτός.

Σου δίνει την δυνατότητα να συνδέσεις τα Φ/Β σε στοιχειοσειρές των 2 ή των 3 τις οποίες θα παραλληλίσεις μεταξύ τους, αρκεί να μην περάσεις τα 145V Voc στους -10C.

Επίσης θα σου δώσει την δυνατότητα να προσαρμόσεις τις παραμέτρους φόρτισης ακριβώς στις απαιτήσεις των συσσωρευτών που θα χρησιμοποιήσεις.

Κατι άλλο, αφου το συστημα ειναι 24v ,to Vmpp του πανελ μεχρι που πρεπει να κιμανθει? Τα 29v ειναι μεγαλητερα απο τα 24 του συστηματος, υπαρχει καποιο προβλημα?

Όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα αλλά είναι και λίγα αν πρόκειται να βάλεις μπαταρίες ανοιχτού τύπου που είναι απαραίτητο να φορτίζονται και μέχρι τα 31 - 32V περιοδικά για λόγους συντήρησης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.