Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διακοπή ουδετέρου ή όχι ?


GeorgeS

Recommended Posts

Λοιπόν συνάδελφοι

 

Για το θέμα που συζητάμε βρήκα το εξής. Αν και απ' όσα ειπώθηκαν παραπάνω φαίνεται ότι η διακοπή ουδετέρου στο γενικό πίνακα δεν είναι απαραίτητη (όντως στο ΤΝ), δέστε και το εξής με βάση το πρότυπο : (και το παραθέτω ενημερωτικά γιατί εξ εμπειρίας και μετά από αρκετές κουβέντες με μελετητές, νομίζω τελικά ότι λίγοι συνάδελφοι γνωρίζουν πότε χρησιμοποιούν τριπολικό και πότε τετραπολικό διακόπτη και δεν το κάνουν επειδή "ετσι έχει καθιερωθεί" ).

 

" Για τη διαμόρφωση των πινάκων πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα:

 

1. Στην παράγραφο 46.3 ορίζεται ότι σε κάθε εγκατάσταση ή σε κάθε τμήμα εγκατάστασης που βρίσκεται σε χωριστό κτίριο, πρέπει να υπάρχει μια γενική διάταξη διακοπής και απομόνωσης.

 

2. Η παράγραφος 46.2 ορίζει ότι όπου απαιτείται απομόνωση πρέπει να απομονώνονται όλοι οι αγωγοί φάσεων και, όταν εφαρμόζεται το σύστημα σύνδεσης των γειώσεων ΤΤ, πρέπει να απομονώνεται και ο ουδέτερος . Η απομόνωση του ουδετέρου όταν εφαρμόζεται το σύστημα σύνδεσης των γειώσεων ΤΝ δεν είναι υποχρεωτική (αλλά δεν απαγορεύεται).

 

3. Απομόνωση κυκλώματος ή ομάδας κυκλωμάτων πρέπει να προβλέπεται σε όσες περιπτώσεις αυτό κρίνεται σκόπιμο για λόγους ασφαλείας. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

 

Αποτελεί απαίτηση για το γενικό πίνακα διανομής κάθε εγκατάστασης, ή τμήματος εγκατάστασης που βρίσκεται σε χωριστό κτίριο, να έχει ένα γενικό διακόπτη, ο οποίος (αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη απομόνωσης) θα πρέπει, αν εφαρμόζεται το σύστημα σύνδεσης των γειώσεων ΤΤ να είναι διπολικός στις μονοφασικές εγκαταστάσεις και τετραπολικός στις τριφασικές εγκαταστάσεις . Αν εφαρμόζεται το σύστημα σύνδεσης των γειώσεων ΤΝ, μπορεί να είναι μονοπολικός ή διπολικός στις μονοφασικές εγκαταστάσεις και τριπολικός ή τετραπολικός στις τριφασικές εγκαταστάσεις .

 

Απο τα παραπάνω φαίνεται ότι ανεξαρτήτως συστήματος γείωσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε διπολικούς και τετραπολικούς διακόπτες στους γενικούς πίνακες διανομής . Βέβαια η πιθανή αστοχία του πόλου του ουδετέρου που αναφέρθηκε στα όσα είπαμε στα προηγούμενα μυνήματα με τις συνέπειες της ως ο λόγος χρήσης μονοπολικών και τριπολικών διακοπτών δεν φαίνεται να απασχολεί το πρότυπο (προφανώς θεωρεί ιδανικούς διακόπτες).

 

Για τα συστήματα UPS θα παρουσιάσω συνοπτικά τους λόγους που αναφέρει το άρθρο περί χρήσης ΜΟΝΟ τριπολικών διακοπτών στη τροφοδοσία τους γιατί έχει ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι,

 

από την αμπειρία μου στις εγκαταστάσεις είναι καλό (και το προτείνω στους πάντες) να χρησιμοποιούμε διπολικούς διακόπτες-ασφάλειες στα μονοφασικά φορτία και τετραπολικούς διακόπτες-ασφάλειες στα τριφασικά. Δυο είναι οι βασικοί λογοι:

 

α) Σε περίπτωση διαρροής ουδετέρου προς Γη ανιχνεύεις πολύ πιο γρήγορα τη διαρροη.

 

β)Σε περίπτωση συντήρησης μπορείς να αποκόψεις εντελώς κάποιο φορτίο.

 

Οι λόγοι που δεν εφαρμόζεται στην πράξη αυτό είναι καθαρά θέμα χώρου πίνακα-κόστους...

Link to comment
Share on other sites

α) Σε περίπτωση διαρροής ουδετέρου προς Γη ανιχνεύεις πολύ πιο γρήγορα τη διαρροη.

 

Πως το κάνει αυτό μια ασφάλεια;

 

β)Σε περίπτωση συντήρησης μπορείς να αποκόψεις εντελώς κάποιο φορτίο.

 

Μιλάω για ουδετερογείωση πάντα.

 

Ένα φορτίο, πχ ένας θερμοσίφωνας δεν είναι τελείως αποκομένος αν η αντίσταση είναι συνδεδεμένη με τον ουδέτερο; Δε βλέπω το λόγο να μην επικοινωνεί η αντίσταση με τον ουδέτερο, τη στιγμή που ολόκληρο ρο περίβλημα του θερμοσίφωνα κάνει το ίδιο.

Link to comment
Share on other sites

Για τα συστήματα UPS θα παρουσιάσω συνοπτικά τους λόγους που αναφέρει το άρθρο περί χρήσης ΜΟΝΟ τριπολικών διακοπτών στη τροφοδοσία τους γιατί έχει ενδιαφέρον.

 

To ξεχασες αυτο GeorgeS :P

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ ckiriako

 

έχεις πολύ δίκιο. Το άρθρο ήταν από την ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ. Ψάχνω να το βρω το τεύχος (ας μην σου πω καλύτερα πως είναι το γραφείο εδω στο σπίτι) αλλά δεν τα έχω καταφέρει. Μάλλον το έχω αφήσει στο γραφείο οπότε θα επανελθω γιατί είναι ωραίο θέμα και σηκώνει συζήτηση.

 

Επί τη ευκαιρεία να πω ότι βλέπω μια κινητικότητα στην ενότητα "ηλεκτρολόγος" πράγμα ενθαρυντικό. :)

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαινω. Οποτε βρεις χρονο ψαξτο, μην σκοτωνεσαι.. Οντως ωραιο θεμα. Οσο για την τεχνικη επιθ. εχει πολυ φτηνη συνδρομη. Πρεπει να γραφτω. Θιγουν ωραια θεματα!

Link to comment
Share on other sites

Ναι, κατά καιρούς έχει ενδιαφέροντα θέματα όπως το συγκεκριμένο που πραγματικά αξίζει να τα διαβάσει κανείς. Το κακό με τα ελληνικά τεχνικά περιοδικά βλέπε ΚΤΙΡΙΟ ή Ηλεκτρολόγος, ή το Δελτίο του συλλόγου των Η/Μ, είναι ότι τα άρθρα πάντα είναι γενικά. ΄

 

Ανοίγω ένα άλλο θέμα τώρα αλλά είναι κάτι που με απασχολεί και με εκνευρίζει. Λέει ο άλλος π.χ. σε έγκυρο περιοδικό με θένα Υ/Σ "Η εγκατάσταση του Μ/Σ θα πρέπει να πληροί όλες τις προδιαγραφές και να είναι σύμωνη με του κανονισμούς...", ευχαριστούμε που μας κατατόπισες, και η γιαγια μου μπορει να τα πει αυτά . Ένας άλλος ειδικός στο φωτισμό που κατά καιρούς έχει γράψει σε γνωστό περιοδικό, λέει και ξαναλέει και μπλα μπλα μπλα, πες μας βρε άνθρωπε, πως συνδέονται π.χ. τα led, κάνε ένα παράδειγμα, δώσε μια εφαρμογή πως επιλέγει κανείς, κάνε σύγκριση 2 σεναρίων. Αλλά τίποτα. Γενικότηες. Να γράψω και εγώ ένα για τις εγχειρήσεις καρδιάς "οτι πρέπει να γίνονται με τη δέουσα προσοχή, να τηρούνται όλοι κανόνες υγιεινής και ο χειρουργός να ακολουθεί κατά βήμα την μεθοδολογία μπλα μπλα μπλα". Ελεος πια με αυτούς του τσαρλατάνους. Δεν υπάρχει καμιά σοβαρότητα στο 70% των τεχνικών άρθρων. Όλο γενικότητες και αοριστίες. Ουφ... τα είπα. :)

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν συνάδελφοι

 

Σας παραθέτω παρακάτω απόσπασμα άρθρου δημοσιευμένου στην Τεχνική Επιθεώρηση, τεύχος 194 περί διακοπής ουδετέρου σε συστήματα UPS με υπότιτλο " Για δεν πρέπει να διακόπτεται ο ουδέτερος αγωγός"

 

Υπογραμίζω τα κατά τη γνώμη μου σημαντικά κομμάτια.

 

Σύμφωνα με το άρθρο :

 

Η πιο συνηθισμένη αιτία για διακοπή συνέχεις ουδετέρου αγωγού σε UPS είναι η χρήση 4πολικών η διπολικών διακοπτών. "Οταν ένα 4πολικό ή 2πολικό μέσο διακόπτει τον ουδέτερο αγωγό εισόδου ενός UPS όπου το φορτίο βρίσκεται υπο τάση μπορεί να προκύψουν ανεξέλγκτα επίπεδα τάσης σε αυτό. Εμφανίζονται μεταβολές τάσης υψηλής συχνότητας ειδικά καθώς το ρεύμα λόγω των διαφορετικών πόλων θα διακοπέι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, και τα ρεύματα που διακόπτονται αλληλεπιδρούν με την απότομη και ασσύμετρη μεταβολή της μεγάλης αγωγιμότητας προς τη γη.

Όταν η διακοπή του ουδετέρου αγωγού οφείλεται στη μεταγωγή σε μια άλλη πηγή τροφοδοσίας (π.χ. Η/Ζ) η μεταγωγή από ή προς αυτή, τότε το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο καθώς οι πόλοι της εναλλακτική πηγής τάσης (π.χ. Η/Ζ) κλείνουν πριν να έχει σταθεροποιηθεί η πρώτη κατάσταση διακοπής - αποσύνδεση της πηγής που τροφοδοτούσε το UPS . To αρχικό μεταβατικό φαινόμενο με τις αυξομειώσεις των τάσεων τροφοδοσίας και ρευμάτων (????) δεν έχει τελείωσει και η μονάδα UPS καλείται να τροφοδοτηθεί από άλλη αυγχρόνιστη συνήθως πηγή. Στις περιπτώσεις αυτές οι επαγωγικές τάσεις που αναπτύσσονται έχουν να κάνουν τόσο με την ισχύ της εγκατάστασης αλλά κυρίως με την υφή των φορτίων. Πολλές φορές αναπτύσσονται μεταβατικές συνιστώσες με υψηλές κορυφές δυναμικού (???), με αποτέλεσμα την εμφάνιση κρουστικών ρευμάτων, που είναι ικανά να καταστρέψουν και τις μονάδες UPS αλλά και, λόγω της συνέχεις του ουδετέρου αγωγού, και τα φορτία αυτών. Ιδιαίτερα "συνήθη" ασυγχρόνιστη μεταγωγή από εφεδρική πηγή στο δίκτυο όπου δεν υπάρχει καθυστέρηση και χρονικό περιθώριο "ηρεμίας" των επαγωγικών τάσεων που προκύπτουν από την διακοπή τροφοδοσίας από την εφεδρική πηγή, Η/Ζ, στο δίκτυο. Αποτέλεσμα αυτού και ανάλογα με τις στιγμιαίες τιμές τάσεων των 2 πηγών είναι η ανάπτυξη επαγωγικών ρευμάτων σε επίπεδο kA στο ηλεκτρικό κύκλωμα τροφοδοσίας και των μονάδων UPS. ......" .. H λύση είναι ο ουδέτερος αγωγός να είναι μόνιμα συνδεδεμένος σε όλο το μήκος του από την είσοδο στο UPS μέχρι το σημείο της ουδετερογείωσης της πηγής τροφοδοσίας. Όταν το σύστημα τροφοδοσίας του UPS αποτελείται αποτελείται από περισσότερες από μια πηγές ίσως απαιτείται να έχουμε χωριστούς ουδετέρους των δύο πηγών για να αποφύγουμε παράλληλες διαδρομές στα αντίστοιχα καλώδια γειώσεων. Σε αυτή τη περίπτωση κατά τη μεταγωγή των 2 πηγών πρέπει να γίνεται πρώτα η σύνδεση του ουδετέρου της πηγής που αναλαμβάνει τροφοδοσίας και μετά η διακοπή του ουδετέρου της πηγής που τροφοδοτούσε το σύστημα. Έτσι μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβατικών τάσεων κατά την μεταγωγή των πηγών τροφοδοσίας της εισόδου."

 

 

Λοιπόν, εγώ ομολογώ ότι δεν αντελήφθην πληρως το φαινόμενο ούτε γιατί ΔΕΝ πρέπει να κόβουμε τον ουδέτερο.

 

Το θέμα έχει ενδιαφέρον και νομίζω αξίζει να το σχολιάσουμε. Απ ότι φαίνεται οι συγγραφείς επικεντρώνουν μέρος του προβλήματος στη "μη ταυτόχρονη επαφή των πόλων ενός τετραπολικού ή 2πολικού διακόπτη". Είναι λογικό κάτι τέτοιο ? ισχύει ? έχω την εντύπωση ότι αυτό (γιαυτό το υπογράμισα) δεν είναι λογικό. Άντε να υπάρχει μια καθυστέρηση ελαχίστων κλασμάτων του δευτερολέπτου.

 

Τι λέτε ?

Link to comment
Share on other sites

Ένα άλλο ερώτημα είναι αν τελικα τα παραπάνω ισχύουν για UPS χωρίς γαλβανική απομόνωση ή και με γαλβανική απομόνωση. Αλλά πριν πάμε εκεί κατάλαβε κανείς το παραπάνω φαινόμενο ? Εγώ όσο κι αν το έψαξα δεν μπορώ να αντιληφθώ επακριβώς το λόγο.

 

( αν κρίνω απο την σιωπή, υποθέτω ότι μάλλον κανείς δεν κατάλαβε ) :P

Link to comment
Share on other sites

αν κρίνω απο την σιωπή, υποθέτω ότι μάλλον κανείς δεν κατάλαβε

 

Εγώ πάντως δεν κατάλαβα τίποτα... Δεν εξηγεί και τίποτα. Απλά λέει λέει λέει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.