Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετο σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο με κάθετη συνιδιαοκτησία


Άκης

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

Έχω βρει διαφορα πολύ ενδιαφέροντα στο φορουμ για εξ αδιαιρέτου με κάθετη συνιδιοκτησία αλλά για αυτό που θέλω δεν έχω βρει κάτι.

 

Σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο με κάθετη συνιδιοκτησία 50-50 το κτίσμα του ένος εκ των δυο συνιδιοκτητών έχει μπει μέσα στο οικόπεδο του άλλου κατα μια λωρίδα 40 με 50εκ. Στο τοπογραφικό του πρώτου συνιδιοκτήτη στην άδεια του κτιρίου παρόλο που φαινόταν στο τοπογραφικό ο υπάλληλος της πολεοδομίας δεν το προσεξε ότι ο ένας εκ των δύο έχει μπει μέσα στο άλλον.

 

Στο τοπογραφικό του δεύτερου συνιδιοκτήτη (που το κάνω εγώ) και αντιγράφω το παραπάνω τοπογραφικό ο υπάλληλος το είδε. Το ερώτημα είναι αν το κτίριο που μπαίνει στο οικόπεδο του αλλου συνιδιοκτήτη θεωρείται αυθέραιτο ή με μια συνυπογραφή και των δυο ιδιοκτητών δεν υπάρχει πρόβλημα?

 

Το γνωρίζω ότι η πολεοδομία το βλέπει σαν ένα οικόπεδο και να επισημάνω ότι οι σχέσεις των συνιδιοκτητών είναι άριστες.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Σε μερικές πολεοδομίες η μεταφορά της οικοδομής σε κενό χώρο έστω και στο ίδιο οικόπεδο (ενός ιδιοκτήτη) θεωρείται αυθαίρετη κατασκευή. (αυθαίρετο το κενό τμήμα που χτίστηκε δηλ. στην περίπτωσή μας τα 40-50 εκ. Χ το μήκος.

 

Αυτό πρέπει να ξεκαθαρισθεί με την αρμόδια Πολεοδομία...

Link to comment
Share on other sites

Μπορούν να κάνουν διόρθωση της κάθετης ιδιοκτησίας και να συμπεριλάβουν το χώρο αυτόν της υπέρβασης στον ένα και να του δώσει τα αντίστοιχα τετραγωνικά κάπου αλλού?

Link to comment
Share on other sites

Όπως σωστά έγραψε ο συνάδελφος georg coco το τμήμα αυτό της οικοδομής μπορεί να θεωρηθεί ως αυθαιρεσία του ενός συνιδιοκτήτη. Εφόσον όμως οι σχέσεις των συνιδιοκτητών είναι άριστες μπορούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα με τροποποίηση της Πράξης Σύστασης, όπως σημειώσε ο συνάδελφος stapa, ορίζοντας νέους χώρους αποκλειστικής χρήσης και ποσοστά συνιδιοκτησίας, ανάλογα με τις διαφοροποιήσεις που επήλθαν από την οικοδομή. Ίσως απαιτηθεί και αποζημίωση του θιγόμενου συνιδιοκτήτη αν επηρεάζεται η δόμηση του τμήματός του. Στη συνέχεια θα πρέπει να προβείτε και σε αναθεώρηση της οικ. αδείας.

Link to comment
Share on other sites

Σκέψη εργασίας.

Εχω το 50% ενός οικοπέδου με κάθετη. Και συγκεκριμένα το τμήμα Α

Εκδίδω οικοδομική άδεια στο τμήμα Β. Η πολεοδομία πρέπει (?) να ζητήσει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του Β ότι μου επιτρέπει να δομήσω εκεί.

Υπάρχει περίπτωση αν χαθεί από τον φάκελο του έργου αυτή η Υ.Δ. να θεωρηθεί το κτίριο αυθαίρετο;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχασε η πολεοδομία στοιχεία από το αρχείο της θα κριθεί αυθαίρετο το κτίσμα;

Δεν νομίζω.

Link to comment
Share on other sites

2. Nαι έχεις δίκιο δεν το'πα καλά. Σκεφτόμουν αν δεν ζητηθεί.

Για την απώλεια .. δεν ξέρω. Πως να αποδειχθεί ότι ζητήθηκε και χάθηκε ή δεν ζητήθηκε ?

Link to comment
Share on other sites

Κτίριο βάσει άδειας που δεν παραβιάζει πολεοδομικές διατάξεις δεν είναι αυθαίρετο. Αστική διαφορά των ιδιοκτητών είναι η περίπτωση που αναφέρεις Faethon11 και δεν είναι δουλία μας να τη λύσουμε.

 

Αν σε συνιδιόκτητο ή ακόμα και σε ξένο οικόπεδο, πετύχω να εκδόσω άδεια χωρίς γνώση και σύμφωνη γνώμη του συνιδιοκτήτη και δεν με σταματήσει αυτός και ολοκληρωθεί το κτίσμα, το κτίσμα δεν έχει πρόβλημα. Μπορεί να μην είναι δικό μου ή και να οφείλω αποζημίωση στον συνιδιοκτήτη ή να πετύχει δικαστικά την κατεδάφισή του, αλλά εάν δεν παραβιάζει πολεοδομικές διατάξεις και όρους δόμησης, αυθαίρετο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.