Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παροχή ρεύματος με έναν αγωγό


ariss

Recommended Posts

Καλησπέρα

 

Σήμερα άκουσα κάτι για πρώτη φορά. Οτι μπορείς να παρεις παροχή ρεύματος με ένα καλώδιο. Δηλαδή να πάρεις μόνο μία φάση και να χρησιμοποιήσεις τη γη για ουδέτερο.

Βέβαια δεν είναι ούτε ο ορθόδοξος ούτε ο νόμιμος τρόπος.

Γιατί όχι όμως? Τι κινδύνους κρύβει?

Πιθανόν η ερώτηση να είναι αφελής αλλα είμαι μηχανολόγος και με τον ηλεκτρισμο δεν τα πάω καλα :)

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από την αντίσταση της γείωσης που συνήθως δεν είναι και τόσο μικρή... αν έχεις μεγάλο φορτίο η "γείωση" θα αποκτήσει δυναμικό πολλών δεκάδων βόλτ.

 

Φυσικά, οι κοινές γειώσεις που έχουμε δεν επαρκούν... Πριν 150 χρόνια, που ήταν μονόκλωνος ο τηλέγραφος, η γείωση του ήταν πλάκα χαλκού σε λάκκο γεμάτο γραφίτη (κάρβουνο).

Link to comment
Share on other sites

Στην ουσία αυτό κάνεις στις συνήθεις εγκαταστάσεις. Η ουδετερογείωση που γίνεται στο ρολόι της ΔΕΗ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η γείωση του ουδετέρου. Η ΔΕΗ το κάνει ήδη κάθε 150-200 μέτρα στις κολώνες της (γιαυτό στη Χαμηλή Τάση βλέπεις 4 αγωγούς στις κολώνες διανομής -3 φάσης, ουδέτερος ο οποίος γειώνεται συνεχώς). Ο λόγος που στις εσωτερικές εγκαταστάσεις έχουμε ξεχωριστή μπάρα γείωσης ουδετέρου είναι ο εξής. Σε περίπτωση σφάλματος, π.χ. διαρροή προς το μεταλλικό περίβλημα της κουζίνας ας πούμε, ο αγωγός γείωσης με σαφώς μικρότερη αντίσταση (γιαυτό απαιτείται και καλή γείωση) εμποδίζει την εμφάνιση διαφοράς δυναμικού καθώς συνδέει απευθείας το περίβλημα με τη γη που έχει μηδενικό δυναμικό. Στην αντίθετη περίπτωση (αν δεν υπήρχε αγωγός γείωσης) τότε εσύ που θα ακουμπούσες το μεταλλικό περίβλημα θα λειτουργούσες ως αγωγός γείωσης, δηλαδή ως μια αντίσταση μεταξύ φάσης - ανθρώπινης αντίστασης - αντίστασης υλικών - γης με κίνδυνο να σε διαπεράσει ρεύμα ικανό να προξενήσει βιολογικές βλάβες (εμφάνιση δυναμικού)

Να το πω πιο μπακάλικα. Αν υπάρχει αγωγός γείωσης το ρεύμα περνάει όλο από τον ευκολότερο δρόμο (τον αγωγό γείωσης).

Link to comment
Share on other sites

υπάρχει ως τεχνική στην μεταφορά αλλά δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα παρά μόνο στην διασύνδεση με την Ιταλία και σε συνεχές ρευμα.

Link to comment
Share on other sites

Πριν από 15 χρόνια, μου έλεγαν πωλητές (λένε ότι το είχαν δει με τα μάτια τους) ότι στην Βουλγαρία, η παροχή του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα που συνήθως βρίσκονταν σε δωματιάκι (ημιυπαίθρια τουαλέτα και μπάνιο) εκτός κυρίας οικίας, γίνονταν με μονόκλωνο καλώδιο, δηλαδή μόνο με την φάση. Το άλλο άκρο της αντίστασης συνδέονταν σε ένα μεταλλικό σωλήνα που έμπηγαν στην γη.

Οταν ρώτησα γιατί το έκαναν αυτό, μου απάντησαν: Τα καλώδια είναι ακριβά.

 

edit: Τώρα που το σκέφτομαι, η ειδική αντίσταση του εδάφους γύρω από την τουαλέτα, θα πρέπει να είναι αρκετά χαμηλή :smile: και ως εκ τούτου να τηρούνται οι απαιτήσεις για χαμηλή αντίσταση γείωσης :smile: :-)

Link to comment
Share on other sites

Γιαυτό το ρώτησα.

Εφόσων η γείωση γίνει σωστά δε βλέπω κανέναν κίνδυνο.

Φανταστείτε τι οικονομία θα γινόταν αν όλεσ οι συνδέσεις γινόταν έτσι. Και σε χρήματα και σε φυσικούς πόρους.

Φαντάζομαι ότι η ΔΕΗ δεν το επιτρέπει για να μην ασχολείται με τον έλεγχο των γειώσεων των καταναλωτών, αλλα μόνο με το δίκτυό της.

Τα λέω καλά?

Link to comment
Share on other sites

Όχι, δεν τα λες καλά.

Πάλι θα υπήρχαν οι αγωγοί ουδετέρου στα οικιακά δίκτυα, απλά δεν θα είχε ουδέτερο η Χ.Τ.

Πάλι θα υπήρχαν οι αγωγοί γειώσεως στα οικιακά δίκτυα (για λόγους ασφαλείας), απλά θα κατέληγαν σε διαφορετική γείωση.

 

Μοναδικό όφελος ή έλλειψη ουδετέρου στην Χ.Τ. Όμως, το κόστος των πρόσθετων -και καλύτερων- γειώσεων που θα απαιτούντο είναι σαφώς υψηλότερο από το κόστος του ουδετέρου της Χ.Τ.

Link to comment
Share on other sites

Άρα ο ΔΔΕ δεν χρειάζεται αφού δεν μπορεί να ελέγξει τη διαφορά ανάμεσα σε φάση- ουδέτερο , μα είμαστε σοβαροί?:shock:

Link to comment
Share on other sites

Μα δεν θα καταργηθεί το ζευγάρι γείωση - ουδέτερος. Απλά η γείωση θα πρέπει να έχει ανεξάρτητη... γείωση ώστε να μπορεί να πέσει ο ΔΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.