Μετάβαση στο περιεχόμενο

Kατασκευή ξυλολέβητα


kostasser

Recommended Posts

... κατ αρχην χαιρετω την κοινοτητα αυτου του φορουμ..

 

... ειμαι ο Κωστας απο Σερρες και θελω τα "φωτα" σας οσων γνωριζουν για το παρακατω θεμα ..

 

.. προσανατολιζομαι στη λυση του ξυλολεβητα για θερμανση 4 στρεματων θερμοκηπιου.. εως τωρα χρησιμοποιουσα μαζουτ αλλα λογω υπερβολικης του αυξησης εχει καταστει πλεον κι αυτο ασυμφορο (5 λεπτα κατω απο το κοκκινο πετρελαιο)..

 

.. ψαχνω να βρω ποσο μεγαλος πρεπει να γινει, ο ξυλολεβητας, σε θερμοδυναμη και σε διαστασεις συνολικου ογκου και χωρου καυσης ..

 

.να σημειωσω οτι ... ο χωρος που θελω να ζεστανω ειναι 4 στρεματα ..

 

.. ο χωρος αυτος θερμενεται, τους χειμερινους μηνες, με ζεστο νερο που κυκλοφορει σε επιδαπεδιους πλαστικους σωληνες PVC ογκου 2500 λιτρων

 

.. το θεμα μου λοιπον ειναι ποσο μεγαλοσ πρεπει να γινει ετσι ωστε να μπορει να σηκωνει θερμοκρασια νερου 60 βαθμων κελσιου (επιθυμητη θερμοκρασια)..

 

.. ποσο μεγαλο χωρο καυσης πρεπει να εχει ετσι ωστε με 2 το πολυ γεμισματα να καταφερνει να "βγαζει" τις ωρες που θα δουλευει ( 15 ωρες του 24ωρου ) ... να πω οτι σε ερευνα που εχω κανει, η κατα προσεγγιση θερμοδυναμη 1 κιλου ξυλου ειναι 2500-3000 θερμιδες..

 

τελος .. σε ερευνα αγορας που εκανα επειδη οι τιμες ενος μεγαλου λεβητα ειναι αρκετα "αλμυρες" την κατασκευη του θα την κανω μονος με φιλο ο οποιος και μου διαθετει τα εργαλεια που χρειαζονται ..

 

.. γι αυτο και τα ζητουμενα μου περι διαστασεων του ξυλολεβητα..

... επισης αν εχει καποιος, καποιο σχεδιο κατασκευης

 

.. μ αυτα ξεκιναω ... περιμενω απαντησεις σας

 

...ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Η λύση του ξυλολέβητα δεν νομίζω να ενδείκνηται για τη δουλεια που θες, λογω της έλλειψης των απαραίτητων αυτοματισμών έναυσης και παρακολούθησης της φλόγας. Η θερμοκρασία κατα τη καύση πρεπει να διατηρείται σταθερή γιατί οι επιδαπέδιοι σωλήνες που αναφέρεις, έχουν θερμοκρασία λειτουργίας περίπου 50ο και αν η θερμοκρασία ανεβει αποτομα παραπάνω μειώνεται ο χρόνος ζωής τους εως καταστρέφονται. Για τα 4 στρέμματα θές χοντρικά αναλογα με την κάλυψη που έχεις στο θερμοκήπιο, περίπου 800.000kcal/h λέβητα, πράγμα που σημαίνει μεγάλες ποσότητες ξύλου. Συνιστώ τη χρήση λέβητα με βιομάζα, το οποίο μπορεί και έχει αυτοματισμούς για έναυση και διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας. Μειονέκτημα η αναγκη κατασκευης σιλο για αποθήκευση πυρήνα .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν είμαι της δουλειάς αλλά απλά από αυτά που έχω δει στην περιοχή μου η λύση της πυρήνας είναι κάτι που το έχουν εφαρμόσει εδώ και είναι και αρκετά οικονομικό. Το θέμα είναι αν στις Σέρρες υπάρχει αρκετή ποσότητα (έχω την εντύπωση οτι δεν υπάρχουν πολλοί ελαιώνες - διορθώστε με αν κάνω λάθος) ωστε η μεταφορά της από άλλο νομό - περιοχή είναι συμφέρουσα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

... φιλοι σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας..

 

πρωτεα..ειναι μια λυση κι αυτη που αναφερεις αλλα ειναι δυσκολονα βρεις επαρκεις ποσοτητες ..ασε που χρειαζεται και σιλο το οποιο εχει ενα εξτρα μεγαλο κοστος .. οπως επισης σιλο χρειαζεται για οποιαδηποτε αλλο υλικο βιομαζας ..τα οποια στην περιοχη ειναι σε ελαχιστες ποσοτητες

.. βασικα προσανατολιζομαι σε ξυλο απο βουλγαρια το οποιο θα μου ερθει σχεδον σε μιση τιμη

 

φιλε parth εχω σκεφτει αυτα που εγραψες και υπαρχει λυση για σταθερη θερμοκρασια με χρηση βιντιλατερ-τουρμπινας και με αυτοματο κλαπε, που οποτε χρειαζεται να δωσει φλογα ή να κλεισει, θα ανοιγουν και θα κλεινουν αναλογως... το μαξιμουμ για τους σωληνες ειναι 55βαθμοι, απο τον κατασκευαστη..

 

.. το προβλημα αυτο ξεπερνιεται ευκολα ...

 

.. μια πρωτη απαντηση ειναι οτι η θερμοδυναμη του πρεπει να ειναι 800000 θερμιδες ...

 

.. αν ξερεις να μου πεις ποιες οι διαστασεις ενος τετοιου λεβητα ..

.... διαστασεις εξωτερικες και το κυριοτερο διαστασεις χωρου καυσης..

 

οποιος γνωριζει καποιο σχεδιο ενος τετοιου λεβητα (οτιδηποτε ας γραψει)

 

.. επισης κατι αλλο που ψαχνω να καταλαβω ειναι ποσα κιλα ξυλα πρεπει να καταναλωθουν ετσι ωστε με ενα γεμισμα του λεβητα να κραταω για ενα 4-5ωρο θερμοκρασια νερου(2500lt) γυρω στους 60 βαθμους

 

..οτι τυχει να γνωριζεται παρακαλω γραψτε

Link to comment
Share on other sites

Τα περισσότερα ξύλα έχουν θερμογόνο δύναμη που κυμαίνεται μεταξύ 4200 - 4700 kcal/kg, με εξαίρεση το πεύκο (6800) και το κυπαρίσσι (5300).

 

Υπάρχουν ξυλολέβητες με β.α. περίπου 80% (σε αρκετά μικρότερες ισχείς όμως).

 

Με τα παραπάνω δεδομένα, αν οι απαιτήσεις ισχύος κάποιας στιγμής είναι 700.000 kcal/h, και με μέση θερμογόνο δύναμη ξύλου τα 4500 kcal/kg, θα απαιτείται ωριαία κατανάλωση περίπου 194 kg ξύλου.

 

Αυτό με την προϋπόθεση, ότι όντως εκεί κυμαίνεται ο βαθμός απόδοσης του ξυλολέβητα. Γιατί η ρύπανσή του είναι ταχύτερη από λέβητα pellet για παράδειγμα ή άλλα καύσιμα.

Link to comment
Share on other sites

nikmmech

 

..αν καταλαβα καλα μιλας για μεγιστη ισχυ, δηλαδη η δυναμη που απαιτειται για να ανεβασει τη θερμοκρασια του νερου στους 60 απο τους 5 (υποθετω)..

 

οταν φτασει στους 60 και αρχισει να φερνει απο πισω ζεστο (40-45 συνηθως) υποθετω οτι θα χρειαζεται να καταναλωθει πολυ μικροτερη παραγομενη θερμικη ενεργεια απο τα ξυλα και κατα συνεπεια θα χρειαζεται λιγοτερη ποσοτητα ξυλου...

 

... αν μπορεις να υπολογισεις (ή να μου υποδειξεις πως ?) με καποιον τροπο τα ξυλα που χρειαζονται για να διατηρησουμε το νερο στους 60 για ενα 15ωρο περιπου ...

 

 

... να πω οτι πριν θερμενα με μαζουτ και χρειαζομουν περιπου 350 κιλα κατα μεσο ορο για να πετυχω αυτο το αποτελεσμα

Link to comment
Share on other sites

Το μαζούτ κατά μέσο όρο, έχει θερμογόνο δύναμη που κυμαίνεται στα 9300 - 9600 kcal/kg. Συνεπώς για το ίδιο τελικό ποσό θερμότητας (με β.α. του συστήματος καύσης μαζούτ στο 80%), χρειάζεσαι την διπλάσια ποσότητα σε ξύλο.

 

Πρέπει να λάβεις υπόψη σου όμως, την δυσκολία στην τροφοδότηση και το κατά πόσο μπορεί να είναι αυτοματικοποιημένη. 700 kg ξύλου κάθε 15 ώρες (αν για 15 ώρες απαιτούνταν 350 kg μαζούτ) είναι πολλά για να τα τροφοδοτείς χειροκίνητα. Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η υγρασία των ξύλων δεν είναι αυξημένη, ο β.α. της εγκατάστασης διατηρείται υψηλός και διάφορα άλλα.

 

Ο συνάδελφος πιο πάνω, από την εμπειρία του υποθέτω, σου ανέφερε ότι απαιτείται μια ισχύς της τάξης των 800.000 kcal/h για να καλυφθούν οι ανάγκες σου. Αυτό σημαίνει ότι την πιο κρύα (σχεδόν) μέρα του χειμώνα, θα πρέπει να δίνεις στο θερμοκήπιο περίπου τόσα kcal/h για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του στα επιθυμητά επίπεδα.

 

Αυτά τα λίγα στα είπα για να πάρεις μια αρχική ιδέα. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεις ένα μηχανολόγο μηχανικό με εμπειρία στην κατασκευή και την μελέτη λεβήτων βιομάζας και ξυλολεβήτων, να σε καθοδηγήσει και να μελετήσει την κατασκευή.

Link to comment
Share on other sites

.. ευχαριστω nikmmech..

 

.. το προβλημα δεν ειναι τα 700 κιλα ..προκειμενου να γλυτωσουμε αρκετα χρηματα λιγος κοπος περισσοτερος αξιζει .. .. ακομη και πιο πολλα να ειναι ...

 

..θα φτανουν ομως τα 700 ? .. σε ερευνα που εχω κανει ( κι απο συζητησεις με ξυλαδες και απ οτι εχω διαβασει -βιβλιογραφιες διαφορες, περι θερμανσης σε θερμοκηπια-) ειναι νομιζω μικροτερη απο τις τιμες που αναφερεις πιο πανω ..

 

.. μιλανε για 2300-2600 οξια και 2700-3000 δρυς, παντα με χαμηλη σχετικη υγρασια ..

 

.. οσο για σχεδιο .. ψαχνω και "ζυμωνω" σκεψεις γνωμες και εμπειριες ..

 

.. γι αυτο ζητω τις γνωσεις σας... εχω δει καποιους λεβητες (σχεδιο κατασκευης)..αλλα ψαχνω το καλυτερο.και νομιζω οτι οι γνωσεις σας θα με βοηθησουν σ αυτο

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Κώστα είμαι τελείως άσχετος με τα θερμοκήπια αλλά μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον το θέμα.

Αν θέλεις έτσι επιγραμματικά ενημέρωσε μας τι προσπαθούμε να θερμάνουμε σε ένα θερμοκήπιο.

Το χώμα;

Το χώμα και τον αέρα;

Και σε τι θερμοκρασία;

Έχω την αίσθηση ότι αυτό που πρέπει να βρεις πρώτα είναι οι απώλειες.

Τα 2.1/2 κυβικά νερό που περιέχουν οι σωλήνες είναι εύκολο να βρεθεί πόση θερμική ενέργεια χρειαζόμαστε για να ανυψώσουν την θερμοκρασία τους κατά 55βαθμούς Κελσίου. Απο τους 5-60 βαθμούς Κελσίου.

2500Χ55=137500kcal

 

Απο εκεί και πέρα όμως σε ενδιαφέρουν οι απώλειες.

Εκεί νομίζω είναι όλο το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Κώστα, όλα όσα σου ανέφερα είναι μια εντελώς αρχική προσέγγιση στις τάξεις μεγέθους. Μπορεί για παράδειγμα ο πραγματικός β.α. να είναι κοντά στο 60% ή χαμηλότερα. Και πολλά άλλα.

 

Όπως σου αναφέρει και ο aithilenio, χρειάζεται σε πρώτη φάση να γίνει μελέτη απωλειών και γενικά θερμικών αναγκών. Και μετά σε συνεργασία μαζί σου, ο μελετητής βήμα βήμα θα καταλήξει στην κατάλληλη λύση για σένα.

 

Πρόκειται να κάνεις μια επένδυση αρκετών χιλιάδων ευρώ που έχει και αυξημένα αντίστοιχα λειτουργικά κόστη. Ο κατάλληλος σύμβουλος και μελετητής για αυτή την επένδυση είναι ένας μηχανολόγος με κατάλληλη εξειδίκευση. Από εκεί και πέρα εσύ θα κρίνεις πόσο επαγγελματικά θα προσεγγίσεις το πρόβλημά σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.