Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αρχιτεκτονικών προεξοχών


anavatis

Recommended Posts

Έργο: Ανέγερση μονόροφης κατοικίας 200τ.μ με υπόγειο, εκτός σχεδίου δόμηση.

Γειά σας.

Σε νέα οικοδομή έχω διαμορφώσει τις όψεις μου με αρχιτεκτονική προεξοχή 40εκ πέραν της φέρουσας κατασκευής, ώστε να εξασφαλίσω προστασία ανοιγμάτων και αισθητικό αποτέλεσμα, σχεδόν σε ολόκληρη την επιφάνεια του κτηρίου μου.

1. Επιτρέπεται? Υπάρχει κάποιος περιορισμός στις αρχιτεκτονικές προεξοχές?

2. Ποια υλικά ενδεικνυνται για την διαμόρφωσή τους?

3. Η στέγη είναι από μπετόν (ενιαίος σκελετός) και θα υπολόγιστεί να εξέχει 40 εκ ώστε να στεγάσει τις προεξοχές και να προκύψει ενιαίος όγκος. Είναι σωστό το σκεπτικό μου?

Link to comment
Share on other sites

1) επιτρέπονται μέχρι των 40 εκ όπως ανέφερες (ενδέχεται σε περιπτώσεις και μεγαλύτερο αν "διορθώνεις" κάτι αλλά με γνωμοδότηση της ΕΠΑΑΕ και σαφώς πρέπει να το αναφέρεις στην τεχνική σου έκθεση αλλά και στα σχέδια)

2) ο μόνος περιορισμός όσο αφορά τα υλικά είναι καθαρά θέμα της συνήθους αρχιτεκτονικής της περιοχής

3) έχω ένα θέμα με τη στέγη από μπετόν ... έχει συζητηθεί και πάλι σε σχετικό θέμα ... αυτό που ξέρω είναι οτι αν η στέγη είναι από μπετόν πρέπει να προσέξεις το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της οικοδομής σου, το οποίο απ'όσο γνωρίζω είναι μέχρι το ύψος του τελευταίου φέροντος στοιχείου του σκελετού ... δηλ. αν έχεις ένα υποστύλωμα εξέχον με κεκλιμένη δοκό για να σου δώσει την κλίση της στέγης, το ύψος του είναι και το ύψος του κτιρίου (χάνεις το +1,20 κεκλιμένη στέγη) ... βέβαια θα ακούσεις κι άλλες ερμηνείες επί αυτού ... περίμενε λίγο ...

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ proteas.Ναι, έχω κεκλιμένες μονόριχτες στέγες από μπετόν. έχω προσέξει το μέγιστο ύψος να μην ξεπερνά το 4+1.20=5.20 μ. σε κάθε σημείο μετρούμενο από την πάνω παρειά της πλάκας. μονό το στηθαίο εξέχει δηλαδή 30 εκ. όπως επιτρέπεται. Ο προβληματισμός μου είναι τώρα εάν είναι καλό γενικά η κεκλιμένη οροφή στον εσωτερικό χώρο και τί προβλήματα μπορεί να προκύψουν στη λειτουργία του χώρου ενδεχομένως. Γενικά όμως δίνει ύψος σε καλά σημεία (σαλόνι+δωμάτια) και αυτό είναι το μεγάλο +. επίσης οι προεξοχές μου σε κάποια σημεία προεξέχουν από την οικοδομική γραμμή (στα 15μ. πρασιά του γηπέδου) αλλά αυτό φαντάζομαι είναι αποδεκτό, αλλιώς δεν θα τις δείξω στην άδεια.

Link to comment
Share on other sites

Η πρώτη μου ένσταση - δεν φταις εσύ, αλλά ο ΓΟΚ - είναι ότι με 40 εκ. στέγαστρο, εκτός αν είναι κολλητά με τη πάνω πλευρά του κουφώματος, δεν προστατεύεις άνοιγμα.

Σαφώς και είναι καλύτερο να κάνεις το σωστό προστατεύοντας τα ανοίγματα με τα κατάλληλα στέγαστρα, τόσο για βροχή αλλά και από υπερβολικό ηλιασμό... Να πας ΕΠΑΕ... Αλλωστε αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί, για κάποιο αρχιτεκτονικό στοιχείο όψης κλπ... Εχω συνεργάτη που δεν πρέπει να έχει βγάλει άδεια τα τελευταία χρόνια χωρίς ΕΠΑΕ...

Link to comment
Share on other sites

JTB, ναι αν δεις αυτό που περιγράφω όλο το άνοιγμα εγκιβωτίζεται ουσιαστικά στην όψη την οποία συνθέτει με τοίχο τελικού πάχους 0.65 εκ, 25 φέρουσα κατασκευή + 40 προεξοχή σε όλη της την επιφάνεια. Δεν ξέρω για ΕΠΑΕ, δεν έχω κάνει κάποιοα διάσπαση όγκου, γιατί να περάσει?

Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορά το 3. (με τη στέγη) δες μήπως το χρησιμοποιήσεις:

 

Εγγρ-19326/25-5-89.

"Προσθήκη στέγης".

Σε απάντηση σχετικού σας γνωρίζουμε ότι επιτρέπεται προσθήκη στέγης εφ'όσον αυτή είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθ-16 του ΓΟΚ/85.

Σε περίπτωση που η στέγη προεξέχει από την όψη του κτιρίου θεωρείται αρχιτεκτονική προεξοχή και μπορεί να κατασκευαστεί σύμφωνα με την παρ.6 του άρθ-11 του Ν-1577/85.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τα χρήσιμα άρθρα. Καταλαβαίνω ότι η προέκταση της φέρουσας πλάκας της κεκλιμένης στέγης κατά 0,40 από το κτήριό μου αποτελεί αρχιτεκτονική προεξοχή, σύμφωνα με την παρ. 6, άρθρο 11 του ΓΟΚ.

Ναι, με τις προεξχές μου 0.40 στην κεκλιμένη στέγη, προεξέχω της Ο.Γ κατα 0.30. Προκειμένου να μην περάσω ΕΠΑΕ γι' αυτό, μάλλον θα τις δείξω μικρότερες π.χ. 0.20-0.30, να έρθω δηλαδή στο όριο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
... αυτό που ξέρω είναι οτι αν η στέγη είναι από μπετόν πρέπει να προσέξεις το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της οικοδομής σου, το οποίο απ'όσο γνωρίζω είναι μέχρι το ύψος του τελευταίου φέροντος στοιχείου του σκελετού ... δηλ. αν έχεις ένα υποστύλωμα εξέχον με κεκλιμένη δοκό για να σου δώσει την κλίση της στέγης, το ύψος του είναι και το ύψος του κτιρίου (χάνεις το +1,20 κεκλιμένη στέγη) ... βέβαια θα ακούσεις κι άλλες ερμηνείες επί αυτού ... περίμενε λίγο ...

απλά ενημερωτικά λέω πως δεν ισχυει

δειτε και το σχήμα http://www.michanikos.gr/album.php?albumid=129&pictureid=283

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.