Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με τα όρια γείτονα


Recommended Posts

έστω ότι έχω υπόλοιπο σ.δ., πώς θα δείξω αυτήν την απόσταση από το νόμιμο όριο του τοπογραφικού; ως τοιχοποιία; ή ως κενό, όπως και πράγματι είναι, αλλά που παρόλα αυτά θα μετρήσει στο σ.δ.;γίνεται κάτι τέτοιο;

 

Αφού το όριο στο τοπογραφικό σου είναι και το νόμιμο όριο

προς τι η τροποποίηση που έκανες? Ας άφηνες τον γείτονα να χτυπιέται όσο ήθελε.

Αν ήταν να υποκύπτουμε στις επιθυμίες του κάθε γείτονα...

 

Τώρα προσμετράει σε κάλυψη και δόμηση ως έχει (δηλαδή ως κενό).

Κάνε προσθήκη κατ' επέκταση.

Link to comment
Share on other sites

ναι έχεις δίκιο να απορείς ή ακόμα και να το βλέπεις με καχυποψία το όλο θέμα. είναι μεγάλη ιστορία, είναι γειτονιά φαντάσου με διαμάχες χρόνων, από τους μπαμπάδες, τους παππούδες και εγώ δεν ξέρω τί άλλο. και φυσικά είναι και συγγενείς! οπότε το 1 ερώτημα άστο καλύτερα.

 

για το 2, ο γείτονας μπήκε μέσα κανονικά με μεζούρα και μέτρησε από πλάκα σε πλάκα, και περιμετρικά. τί να σου πώ... έφερε και 2 μηχανικούς οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι το καθαρό ύψος των ορόφων βάσει μελέτης και βάσει κατασκευής αποκλίνει κατά 20 εκ. (10 εκ στον όροφο). έχεις δίκιο όμως για το διαμορφωμένο έδαφος, και αυτό ακριβώς του εξηγούσα (μάταια) του καλού γείτονα, ότι στο τέλος θα ορίσω το διαμορφωμένο μου έδαφος και θα τη βρω εκεί τη διαφορά των 20 εκ που 'έκλεψα'!

βέβαια, αν όλα πάνε καλά, στο δώμα της οικοδομής έχω σχεδιάσει πέργκολες τις οποίες, αν και αρχικά λόγω κόστους οι ιδιοκτήτες σκέφτονταν να μην τις εφαρμόσουν, τώρα μάλλον θα τις κατασκευάσουν και θα φυτεύσουν αναρριχητικά φυτά. αυτά περί θέας...

αν όλα βέβαια πάνε καλά, και τελειώσει ποτέ αυτό το έργο...

Link to comment
Share on other sites

Γιατί θέλεις να κάνεις αναθεώρηση ? Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο για το ρεύμα , καταγγελίες κ.τ.λ. ? Σε περιπτώσεις τέτοιων αλλαγών νομίζω ότι δεν κάνουμε τίποτα. Αφού τα 60 εκ. αυτά ήταν μάντρα του γείτονα και αυτός δεν ήθελε να την γκρεμίσει έχεις μία δικαιολογία.

 

Εάν πρέπει να κάνεις την αναθεώρηση θα αποτυπώσεις στα νέα σχέδια την μάντρα του γείτονα και θα δικαιολογήσεις την νέα θέση. Όμως μία τετοια διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη και στατικά και αρχιτεκτονικά. Αλλάζουν πολλά πράγματα. Θα πρέπει να πας νέα σχέδια και στις δύο μελέτες και θα κοστίζει αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον για νομιμοποίηση τον βλέπω να πηγαίνει και όχι αναθεώρηση.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ πως οι πολεοδομίες είναι πολύ σχολαστικές (και καλά κάνουν) και αν στις φωτό φαίνεται διαφορετική διαμορφωμένη εως σήμερα κατάσταση σε σχέση με αυτά που είχε εγκρίνει,

τότε πρώτα πρέπει να νομιμοποιήσεις όσα έχεις αλλάξει εως σήμερα (δηλαδή τις διαφορετικές εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη) και μετά αναθεωρείς τα επόμενα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι

Νομίζω ότι το κενό των 70 εκ. δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί απλώς μετρώντας την επιφάνεια του στον Σ.Δ. Τότε ο καθένας θα έκτιζε σε όποια απόσταση θέλει από το όριο προσμετρώντας απλώς μερικά μ2 στον Σ.Δ.. Αν το κενό το δείξει ο συνάδελφος σαν στοιχείο του κτιρίου (π.χ. φωταγωγός) τότε θα πρέπει να το οριοθετήσει με τοίχους, φέροντα στοιχεία κλπ. οπότε νατο πάλι το πρόβλημα με το γκρέμισμα του τοίχου με τις τριανταφυλλιές!

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η πιό απλή (αλλά με μεγάλο κόστος) λύση είναι η αναθεώρηση με αποδοχή στο τοπογραφικό, της υπάρχουσας κατάστασης και ανάλογη προσαρμογή της μελέτης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι αυτό που λέει ο arcgeo, ΝΑ ενημερωθεί ο φάκελος με το νέο τοπογραφικό διάγραμμα, να γίνει νέο διάγραμμα κάλυψης με τα νέα όρια και τη νέα θέση της οικοδομής και τίποτα άλλο.Μπορείς να συνεννοηθείς με την πολεοδομία για τι συμβαίνει με τις αμοιβές για αυτά (άσχετα με την οικονομική συμφωνία σου με τον πελάτη για αυτές τις έξτρα εργασίες σου) Οσον αφορά το ύψος της οικοδομής φρόντισε να το καλύψεις με τα υψόμετρα του τελικού διαμορφωμένου εδάφους.

 

Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε απόσταση από τα όρια μικρότερη του Δ, δείτε :

 

Εγγρ-74211/14391/87.

[ ΙΣΧΥΕΙ απο 30.11.1987 ]

Δεν επιτρέπεται η πλευρά του κτιρίου να σχηματίζει οξεία γωνία με το όριο

Σε απάντηση σχετικών σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν-1577/85, όταν το κτίριο δεν εφάπτεται με τα όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση Δ = 3 + 0,10 Η.

Οπως έχει διευκρινιστεί με την εγκύκλιο 12/86, το κτίριο όταν δεν εφάπτεται στο όριο του οικοπέδου δεν επιτρέπεται να τεθεί σε απόσταση από το όριο μικρότερη από το Δ, ανεξάρτητα ένα αφήνεται ακάλυπτη επιφάνεια που προσμετράται ή όχι στην κάλυψη του οικοπέδου.

Η τήρηση της απόστασης Δ από τα όρια του οικοπέδου είναι υποχρεωτική για κάθε σημείο του κτιρίου, επομένως δεν επιτρέπεται εξωτερική πλευρά του να σχηματίζει οξεία γωνία με το όριο του οικοπέδου, διότι δεν τηρείται η διάταξη αυτή.

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι δεν προβλέπεται από το Ν-1577/85 δυνατότητα παρέκκλισης από τα παραπάνω μετά από έγκριση της ΕΠΑΕ.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι δεν προβλέπεται από το Ν-1577/85 δυνατότητα παρέκκλισης από τα παραπάνω μετά από έγκριση της ΕΠΑΕ.

 

 

Manolis gon & georg coco

Μια και τα βρίσκεται όλα και μάλιστα εύκολα, βρέστε και μια άλλη εγκύκλιο που υπάρχει νομίζω και που επιτρέπει σε παραδοσιακούς οικισμούς τήρηση απόστασης μικρότερης της επιτρεπόμενης Δ (όχι υπό γωνία αλλά παράλληλη προς το όριο-αν έτσι συνηθίζεται στον οικισμό) κατόπιν εγκρίσεως της από την ΕΠΑΕ

(αν και ο αρχικά ερωτών συνάδελφος δεν πιστεύω να αναφέρεται σε παραδοσιακό οικισμό)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.