Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργόσημο


gez

Recommended Posts

Γνωρίζει κάποιος αν θα είναι δυνατή η χρήση εργόσημου για υπηρεσίες σε μηχανικό;

Για παράδειγμα όταν ένας μηχανικός απασχολεί περιστασιακά κάποιον φοιτητή, (π.χ. τοπογράφος απασχολεί φοιτητή ως στοχοφόρο), θα μπορεί ο φοιτητής αφού γραφτεί στο ΙΚΑ να πληρώνεται με Εργόσημα;

Link to comment
Share on other sites

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3863 Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.

[Τελευταία κωδικοποίηση με το νόμο :3996/2011 την 2011-08-05]

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Αρθρο 20. Αμοιβή και παρακράτηση εισφορών περιστασιακά απασχολούμενων



1. Στις ρυθμίσεις του κεφαλαίου αυτού υπάγονται υποχρεωτικά:

α) Το κατ' οίκον απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Ενδεικτικά υπάγονται οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες: Οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (οικιακή καθαριότητα, γενικό νοικοκυριό), οι κηπουρικές εργασίες, οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, η φύλαξη και μεταφορά παιδιών νηπίων και βρεφών, η υποστήριξη με τη παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης για συμμετοχή σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες ή και σε συμμετέχοντες σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, που χαρακτηρίζονται από νοητική στέρηση (Σ.Υ.Δ.), οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος), η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων και η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας).

β) Οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν. 2639/1998 (ΦΕΚ 205 Α ).

 

2. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, επιλύεται κάθε ζήτημα περί υπαγωγής ή εξαίρεσης συγκεκριμένης μορφής απασχόλησης ή παροχής υπηρεσιών στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

 

Εντιτ: Μπορείς να συμπληρώσεις την ειδικότητα στο προφίλ σου? Manolis gon

Link to comment
Share on other sites

Από ότι καταλαβαίνω δεν είναι δυνατή η χρήση εργόσημου για υπηρεσίες σε μηχανικό αφού μιλάει μόνο για υπηρεσίες κατ οίκο και σε γεωργικές εργασίες. Πάντως θα ήταν χρήσιμο νομίζω να υπάρχει ανάλογη δυνατότητα και για υπηρεσίες σε μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

gez

μήπως εννοείς ασφάλιση φοιτητή σε υποχρεωτική πρακτική εξάσκηση, όπως πχ προβλέπεται για τους των ΤΕΙ;

Είχα απασχολήσει φοιτητή το 2001 και πλήρωνα το μηδαμινό ποσό 1000 δρχ στο ΙΚΑ (δεν έδωσα σημασία πως το λένε δηλ εργόσημο κλπ)

Link to comment
Share on other sites

@KANA

Όχι, δεν εννοώ άσκηση φοιτητή ΤΕΙ, ή εργασία φοιτητή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα. Το εργόσημο είναι καινούργιο φρούτο, που πιστεύω, αν δεν αφορά, θα έπρεπε να αφορά και τους μηχανικούς. Αν θέλεις ρίξε μια ματιά εδώ:http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=296659

 

Εννοώ περιπτώσεις όπως να χρειάζομαι εκτάκτως ένα άτομο για να πάω να μετρήσω, μπορεί δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί 2 εβδομάδες κάθε μέρα συνεχωμενα και μετά για άλλες 2 εβδομάδες καθόλου, μπορεί μόνο για ένα πρωινό κ.λ.π.. Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν δηλαδή. Και δεν είναι ανάγκη να πρόκειται σώνει και καλά για φοιτητή.

Link to comment
Share on other sites

Σχεδόν πάντα αισθάνομαι ντροπή για την Δημόσια Διοίκηση. Πολλές φορές αναρωτιέμαι "Μα είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν να διοικούν τέτοιοι άνθρωποι;"

 

Συνάδελφοι ( του άρθρου 48 :P ) η φράση "βαφτίζουν το κρέας ψάρι" επιστρέφει στο google 34.300 αποτελέσματα.........................;)

Link to comment
Share on other sites

Ενημερώθηκα από ΙΚΑ ότι δεν τους έχει έρθει ακόμα η εγκύκλιος για το εργόσημο και δεν γνωρίζουν ακριβώς τη χρήση τους.

Link to comment
Share on other sites

παιδιά

με το πνεύμα του νόμου, σε γενικές γραμμές συμφωνώ.

κακώς όμως δεν προβλέπεται και για τους π.χ τοπογράφους

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Συνάδελφοι ερώτηση.

 

Θα χρειαστεί να "κολλήσω" κάποια εργόσημα σε έναν εργάτη.

 

Απ'οσο διάβασα στο ιντερνετ η τιμή του εργόσημου περιλαμβάνει το μεροκάμματο και τις ασφαλιστές εισφορές 25% προς ΙΚΑ και 10% προς ΟΓΑ.

 

Δηλαδή εφόσον εγώ θελω ας πούμε να πληρώσω κάποιον 30ε, οφείλω να καταθεσω στη τράπεζα εργόσημο 30*1.35% = 40.5 ευρώ

 

Και εκπίπτει όλα το ποσό προφανώς απο τη δήλωση μου;

Link to comment
Share on other sites

Στην τράπεζα θα τους ενημερώσεις για το καθαρό ποσό που θα λάβει ο εργάτης και εκεί θα σου υπολογίσουν το επί πλέον κόστος των ασφαλιστικών εισφορών ( βγαίνει με βάση το ισχύον ημερομίσθιο εργάτη ).

 

Μην ξεχάσεις να έχεις ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ( αν θυμάμαι καλά ) δικά σου και του εργάτη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.