Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα φωτοβολταϊκά μετρούν σε δόμηση και κάλυψη;


Recommended Posts

Γνωρίζει κανείς αν τα φωτοβολταϊκά στοιχεία μετρούν σε κάλυψη και σε δόμηση ; Τι απόσταση θέλουν από τα όρια του γηπέδου ;

Link to comment
Share on other sites

Oικοδομική άδεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Σύμφωνα με το Ν. 2941/01 (αρθ. 2, παρ. 7), που αφορά στην απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης εταιριών, αδειοδότησης ΑΠΕ και άλλες διατάξεις’ (ΦΕΚ 201Α, 13/9/2001), “για την εγκατάσταση ηλιακών σταθμών και ανεμογεννητριών δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά θεώρηση που χορηγείται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου... Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας οι δομικές κατασκευές όπως τα οικήματα στέγασης του εξοπλισμού ελέγχου και των μετασχηματιστών”.

Σημειωτέον, ότι σε κτιριακές εφαρμογές δεν χρειάζεται καν η κατασκευή ειδικού οικήματος για τους αντιστροφείς, αφού λόγω μικρού μεγέθους αυτοί τοποθετούνται συνήθως δίπλα στον ηλεκτρικό πίνακα του κτιρίου.

Στις λίγες ειδικές περιπτώσεις που θα απαιτηθεί έκδοση οικοδομικής άδειας ανέγερσης ή νομιμοποίησης εγκατάστασης Α.Π.Ε. δεν απαιτείται έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.), εκτός αν η εγκατάσταση προβλέπεται να γίνει σε παραδοσιακούς οικισμούς ή περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που προστατεύονται ως προς την πολεοδομική ανάπτυξη από ειδικά διατάγματα (Ν. 2941/01, ΦΕΚ 201Α, 13/9/2001, αρθ. 2, παρ. 7).

 

Κατασκευές πάνω από το κτίριο

Σύμφωνα με το άρθρο 255 του ΓΟΚ (‘Κατασκευές πάνω από το κτίριο’ - άρθρο 16 Ν. 1577/1985):

1. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό, όπως ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 250 επιτρέπονται:

α) καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, καπνοσυλλέκτες, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής θέρμανσης ή κλιματισμού και αντλίες θερμότητας που κατασκευάζονται κατά το άρθρο 444.

 

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου

Το άρθρο 14 του Ν.2831/2000, ΦΕΚ 140Α, 13/6/2000, “Τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 1577/1985 ‘Γενικός Πολεοδομικός Κανονισμός’ και άλλες πολεοδομικές διατάξεις”, αναφέρει πως στους ακάλυπτους χώρους οικοπέδου επιτρέπονται ‘εγκαταστάσεις παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων, καθώς και αντιθορυβικών συστημάτων που κατασκευάζονται σύμφωνα με τους κανονισμούς που εκδίδονται σε εφαρμογή του άρθρου 26 μετά από ενεργειακή ή ακουστική μελέτη αντίστοιχα και έγκριση της αρμόδιας ΕΠΑΕ ως προς τη μορφολογική ένταξη στο χώρο’. Στο άρθρο 1 του εν λόγω νόμου, ξεκαθαρίζεται ρητά πως τα φωτοβολταϊκά είναι ενεργητικά ηλιακά συστήματα.

 

Φωτοβολταϊκά panel ως σκίαστρα σε κτίρια

Σύμφωνα με το άρθρο 11 (παρ. 6) του ΓΟΚ, “στις όψεις του κτιρίου επιτρέπονται αρχιτεκτονικές προεξοχές και αρχιτεκτονικά στοιχεία μέγιστου πλάτους 0,40 μ., καθώς και σκίαστρα του ιδίου πλάτους ελαφράς κατασκευής, σταθερά ή κινητά (οριζόντια, κατακόρυφα ή κεκλιμένα)... Πλάτος μεγαλύτερο από 0,40 μ. και έως το μέγιστο επιτρεπόμενο πλάτος εξώστη μπορεί να επιτραπεί μόνο ύστερα από γνώμη της ΕΠΑΕ”.

Η διάταξη αυτή δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην πράξη, αφού όλα σχεδόν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια έχουν πλάτος μεγαλύτερο από 0,40 μ. Αυτό σημαίνει ότι η ενσωμάτωσή τους στο κτίριο απαιτεί έγκριση της ΕΠΑΕ, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικές καθυστερήσεις (έως και αρκετών μηνών σε ορισμένες περιπτώσεις) για μία εγκατάσταση που απαιτεί λίγες μόνο ώρες για να ολοκληρωθεί.

 

Περιοχές εγκατάστασης φωτοβολταϊκών

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 19500/2004 (ΦΕΚ 1671 Β /11.11.2004, “Τροποποίηση και συμπλήρωση της αντιστοίχισης των δραστηριοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τους βαθμούς όχλησης που αναφέρονται στην πολεοδομική νομοθεσία”), επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων ή οικισμών προϋφισταμένων του 1923, καθώς και σε εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ επιτρέπεται να εγκαθίστανται και σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτίρια ύστερα από έγκριση της αρμόδιας ΕΠΑΕ ως προς την ένταξή τους στο χώρο.

 

 

Αποστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών από οικισμούς

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 19500/2004 (ΦΕΚ 1671 Β /11.11.2004, “Τροποποίηση και συμπλήρωση της αντιστοίχισης των δραστηριοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τους βαθμούς όχλησης που αναφέρονται στην πολεοδομική νομοθεσία”), φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος έως 500 κιλοβάτ (kWp) ορίζονται ως μη οχλούσες εγκαταστάσεις, ενώ οι μεγαλύτερης ισχύος σταθμοί ορίζονται ως χαμηλής όχλησης. Ως εκ της υπαγωγής τους από το νόμο σε δραστηριότητες μη οχλούσες (≤500 kWp) ή χαμηλής όχλησης (>500 kWp), οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 7 του Π.Δ. της 24-4/3-5-1985 (ΦΕΚ 181Δ) το οποίο προβλέπει ότι εντός των οριοθετημένων οικισμών, καθώς και εντός περιμετρικής ζώνης που εκτείνεται έως απόσταση 500 μέτρων από τα καθορισμένα όριά τους, όπως αυτά ισχύουν, απαγορεύεται η ανέγερση βιομηχανικών ή βιοτεχνικών εγκαταστάσεων μέσης και υψηλής όχλησης. Άλλωστε, τα φωτοβολταϊκά είναι μία τεχνολογία που κατ’ εξοχήν ενσωματώνεται σε κτίρια και θα ήταν οξύμωρος ο καθορισμός ζωνών απαγόρευσης των φωτοβολταϊκών σε κτίρια και οικισμούς.

 

 

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικόπεδα

Σύμφωνα με το Ν. 2941/01 (αρθ. 2, παρ. 7), που αφορά στην ‘απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης εταιριών, αδειοδότησης ΑΠΕ και άλλες διατάξεις’ (ΦΕΚ 201Α, 13/9/2001), “τα έργα ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάγονται στις περί βιομηχανικών εν γένει εγκαταστάσεων διατάξεις του άρθρου 4 του από 24.5.1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 270 Δ) για την εκτός σχεδίων πόλεων δόμηση, καθώς και σε κάθε άλλη ειδική διάταξη του ίδιου προεδρικού διατάγματος, που αφορά σε έργα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε., ανεξάρτητα από το φορέα υλοποίησης τους”.

Η εξομοίωση με τα έργα της ΔΕΗ γίνεται γιατί ο ίδιος νόμος ορίζει πως “τα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα έργα δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευής υποσταθμών και εν γένει κάθε κατασκευής που αφορά την υποδομή και εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, χαρακτηρίζονται ως δημόσιας ωφέλειας, ανεξάρτητα από το φορέα υλοποίησής τους”.

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων για την ανέγερση φωτοβολταϊκών πάρκων θα καθοριστούν από την αναμενόμενη υπουργική απόφαση.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως που εγκατέστησα Φ/Β σύστημα σε ταράτσα κτιρίου (χωρίς να ξεπερνώ το επιτρεπόμενο ύψος, καθώτι τα πανέλα τοποθετήθηκαν σε σταθερή κλίση 30 μοιρών, για να διασυνδεθεί το σύστημα με τη ΔΕΗ η τελευταία μας ζήτησε "άδεια εκτέλεσης μικρών εργασιών" από Πολεοδομία. Αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα ? ξέρει κανείς ?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σημαντικό ειναι να καταλάβουμε αυτό που τέθηκε και το οποίο από αυτο που δίνεται σαν αποσπάσματα από νόμους εγώ δεν το κατάλαβα. Τα φωτοβολταικά μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε σε ακάλυπτο χώρο ενός οικοπέδου ή πρέπει ο ακάλυπτος να είναι οικοδομήσιμος. π.χ. δεν μπορείς να κτίσεις στα 30μ από την παραλία, μπορείς να όμως να τοποθετήσεις φωτοβολταικά?

Σημαντικό είναι να καταλάβουμε αν ισχύει ότι ακριβώς και για ανέγερση αλλά δεν χρειάζεται απλά αδεία ή είναι πιο ελαστικό το νομικό πλαίσιο σε αυτή τη περίπτωση.

Αν μπορεί κάποιος να μου πει αν ξέρει τις αποστάσεις από γείτονα, τις αποστάσεις από αιγιαλό και τις αποστάσεις από εθνικούς δρόμους.

Επίσης γνωρίζει κανείς αν ισχύουν αποστάσεις από δασικές περιοχές οπως παλιά.

Πάντα μιλάμε για εγκατάσταση εντός οικοπέδου που ανήκει σε μένα.

Ευχαρστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

θέλω να μάθω γιατί μου έτυχε περίπτωση στην οποία ο πελάτης έχει θερμοκήπιο και θέλη να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στην σκεπή του.Το θερμοκήπιο δεν έχει οικοδομική άδεια αλλά απαλακτηκό απο πολεοδομια και έχει κατασκευαστή το 1985 .είναι εντός ορίων οικισμού.Το μόνο που βρήκα κάτι εκγύκλιοι που αναφέρουν πότε βγάζεις οικοδομική άδεια και πότε παίρνει απαλάγη!!πάντως στην πολεοδομία μου είπαν ότι αν η ιδιά κατασκευή είχε οικοδομική άδεια θα μπορούσα να πάρω έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας και να τα τοποθετούσα επάνω νόμιμα!!!!

Link to comment
Share on other sites

Solar,λαμβάνοντας υπ'όψη την ΚΥΑ με ΗΠ 15393/2332/5-8-02 (ΦΕΚ 1022/Β/02), την ΚΥΑ 145799/05 (ΦΕΚ 1002/Β/05) και την 107100/29-8-06 εγκύκλιο της ΕΥΠΕ, σου γνωρίζω ότι δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση για Φ/Β ισχύος < 20Kw, εφόσον βρίσκονται εκτός NATURA, εθνικών δρυμών, παραδοσιακών οικισμών και περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (που σημαίνει ότι προσκομίζεις αποχαρακτηρισμό δασαρχείου και άδεια από αρχαιολογία). Τα Φ/Β μεγαλύτερης ισχύος απαιτούν μεν ΜΠΕ (ΡΑΕ κ.λ.π.) αλλά όχι πλέον οικοδομική άδεια, δηλ. οικοδομησιμότητα γηπέδου κ.λ.π. Απαιτούν όμως μια άδεια μικρής κλίμακας (στην ίδια κατηγορία με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες). Αυτό το λέει το ΦΕΚ 925/20-5-08 το οποίο συμπληρώνει την 5219/3-2-04 που είναι η απόφαση για τις εργασίες μικρής κλίμακας. Για την εγκατάσταση σε κτίρια διευκρινήζει τα παραπάνω και η εγκύκλιος 7/25-7-08 με αρ. πρωτ. 32976. Αν είσαι στην Αχαία κάνε μια βόλτα από την πολεοδομία Πατρών. Έχει ήδη δημιουργηθεί σοβαρό θέμα με αυτές τις εγκαταστάσεις. Αυτό που ζητάς φυσικά και μπορεί να γίνει!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του ΤΕΕ (6 Ιουλίου 2009) μια ανακοίνωση στη σελ. 2 για το ΦΕΚ 1079/Β/4.6.09, σχετικά με φωτοβολταϊκά συστήματα. Γνωρίζει κανείς πώς μπορούμε να το προμηθευτούμε;

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Διάβασα τον ν. 2941 και έχω μπλεχτεί λίγο. Τα έργα ΑΠΕ αντιμετωπίζονται σαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή σαν Κοινής Ωφέλειας; Δηλ, στο ΦΕΚ 270 Δ', τί κοιτάω: άρθρο 4 ή άρθρο 7; Γιατί τα μεγέθη (αρτιότητα, αποστάσεις κτλ) διαφέρουν.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

...ΦΕΚ 1079/Β/4.6.09, σχετικά με φωτοβολταϊκά συστήματα. Γνωρίζει κανείς πώς μπορούμε να το προμηθευτούμε;

 

Εδώ.......

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.