Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσομοίωση εκκλησίας από αργολιθοδομή


konel

Recommended Posts

Παιδιά καλημέρα. Είμαι φοιτητής της σχολής Πολιτικών Μηχανικών και αυτό τον καιρό ασχολούμαι με τη διπλωματική μου εργασία, προσπαθώντας να "μοντελοποιήσω" μια βυζαντινή εκκλησία από αργολιθοδομή σε κάποιο πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων. Ο επιβλέπον καθηγητής, λόγω έλλειψης χρόνου, άφησε την επιλογή του προγράμματος στη δική μου προαίρεση... Εχει μήπως κανείς κάποια ιδέα σε πιό πρόγραμμα θα ήτα προτιμότερο να εργαστώ? Μέχρι στιγμής έχω δοκιμάσει να προσομοιώσω τον φορέα στο SAP 2000 v11 ανεπιτυχώς, λόγω της πολυπλοκότητας του σχήματος του φορέα και της δυσκολίας σχεδίασής του (όρισα τα στοιχεία τοιχοποιίας ως shell elements). Πρόσφατα κατέβασα τη demo έκδοση του FEDRA, αλλά δε βρήκα κάπου τη δυνατότητα προσομοίωσης τρούλων... Παρακαλώ, οποιαδήποτε γνώμη ή βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη!

Link to comment
Share on other sites

Το robot είχε ένα πρόγραμμα για εκπόνηση διπλωματικών, όπου σου έδιναν dongle για το πρόγραμμα και δούλευες κανονικά. Υπήρχε μάλιστα μια κοπέλα στην πάτρα που είχε εκπονήσει με αυτό μια διπλωματική αντίστοιχη με την δική σου, μόνο που αφορούσε κάποιο διατηρητέο και όχι εκκλησία.

Μπορείς να επικοινωνήσεις με τον Χ. Μαραβέα αν ισχύει ακόμα.

Το fedra δεν κάνει για αυτή τη δουλειά...

Link to comment
Share on other sites

Το SAP είναι πολύ καλό αλλά πρέπει να κάνεις διακριτοποίηση μόνος σου ή να κάνεις την γεωμετρία της εξιδανίκευσης του μοντέλου στο ACAD και μετά να το εισάγεις στο SAP. Εγώ θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις το sofistik αν έχεις πρόσβαση. Θα δυσκολευτείς λίγο να μπείς στο νόημα αλλά απο κεί και πέρα η εισαγωγή του μοντέλου και η εποπτεία των αποτελεσμάτων και των φορτίσεων θα είναι παιχνιδάκι. Περαιτέρω υπάρχει και το ANSYS αλλά θέλει διάβασμα.

Το FEDRA σίγουρα δεν κάνει για αυτή την δουλειά.

Σε όλα τα προγράμματα μπορείς να ζητήσεις από τον καθηγητή σου να μεσολαβήσει για μια έκδοση μόνο και μόνο για την εκπόνηση της διπλωματικής. Συνήθως η πολιτική τους είναι να συνεργάζονται σε τέτοιο επίπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Ωστε δεν κάνει τo FEDRA, έτσι? Το φοβόμουν αυτό. Τόσο για το Robot, όσο και για το Sofistic, τα έχω δει, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν είναι ιδιαίτερα φιλικά προγράμματα για κάποιον ο οποίος δεν έχει ξαναασχοληθεί με το αντικείμενο της προσομοίωσης, συγκριτικά με το SAP τουλάχιστον. Συγκεκριμένα για το Sofistic, με τρομάζει η ιδέα να αρχίσω να γράφω όλες τις εντολές στο χέρι... :shock: Πιθανόν και να κάνω λάθος! Ευχαριστώ πάντως για τις γνώμες παιδιά. Αν στήσω τον φορέα τρισδιάστατα στο Architectural Autocad και τον περάσω στη συνέχεια στο SAP, πως θα κάνω μετά τη διακριτοποίηση των κόμβων?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν το sofistik έχει το sofiplus που είναι add-on για το ΑUΤOCAD και εισάγεις έτσι τον φορέα χρησιμοποιώντας όλες τις εντολές του για την περιγραφή του φορέα.

Για το SAP τώρα. Μπορείς να κάνεις την εισαγωγή με 2 τρόπους:

1. Να εισάγεις γραμμές που θα περιγράφουν τον φορέα σου και έπειτα απο EDIT>Extrude lines to poly μπορείς να τις μετατρέψεις σε area.

2. Να περιγράψεις και τις επιφάνειες με solid στο AUTOCAD και να τις εισάγεις στο SAP. Έπειτα θα τσεκάρεις το μοντέλο για διπλούς κόμβους πολύ κοντά και θα χρησιμοποιήσεις την εντολή Merge joints.

 

Δοκίμασε τις εντολές import dxf αρχικά για απλά μοντέλα. δες τι σε βολέυει και προχώρα με ολόκληρο το μοντέλο.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, προσπάθησα και μου είναι αδύνατο να σχεδιάσω ένα τόσο πολύπλοκο σχέδιο, γεμάτο τόξα, στρογγυλέματα, εξογκώματα, τρούλους και ημιτρούλια τρισδιάστατα στο Autocad! Παρ'ότι είμαι χρήστης του και έχω σχεδιάσει μέχρι και πολυκατοικία σε αυτό, η εκκλησία υπερβαίνει των δυνατοτήτων μου. :-x

Μήπως υπάρχει κάποιος ο οποίος να έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με κάποιο αντίστοιχο εγχείρημα, ώστε να μου δώσει κάποια εναλλακτική συμβουλή? Θα σας ήμουν υπόχρεος!!!

Ξέρω, τι λέω Αυγουστιάτικα, ε? 8-) Δυστυχώς για μένα επείγει για διάφορους λόγους!

Link to comment
Share on other sites

Από ό,τι θυμάμαι από το μεταπτυχιακό (ΔΠΜΣ Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού) της Πολυτεχνικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, είχαν γίνει στο παρελθόν διπλωματικές εργασίες που αφορούσαν Βυζαντινούς ναούς και η ανάλυση είχε γίνει με το SAP. Θα μπορούσες να απευθυνθείς στη γραμματεία (τηλ. 2310995559) και αν βρεις κάποιον "αυγουστιάτικα" να ρωτήσεις κατά πόσο θα υπήρχε η δυνατότητα δανεισμού και με ποιόν τρόπο.

Link to comment
Share on other sites

Konel η λύση (εύκολη και πολύ καλή, όχι όμως και η άριστη) είναι το ACORD_CP

 

http://www.itech-soft.com/hellas/ACORD_CP_main.htm

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.