Μετάβαση στο περιεχόμενο

Solar edge σε εγκατάσταση 100kw με trackers


ChristinaP

Recommended Posts

Εξετάζω την περίπτωση Φ/Β πάρκου με trackers, με πλαίσια ισχύος 250Wp το καθένα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατο να αποφευχθούν οι σκιάσεις οπότε προσανατολίζομαι στη χρήση Power boxes (είτε Solar Edge είτε κάποιας άλλη εταιρίας) για τα πλαίσια που θα σκιάζονται. Η απορία μου είναι στο πώς θα διαστασιολογηθεί το σύστημα. Το Site Designer μου δείχνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν 400 optimizers (όσα και τα πλαίσια) και 6 μετατροπείς SE12k. Δεν υπάρχει λύση να ομαδοποιήσω τα πλαίσια ώστε να χρησιμοποιηθούν λιγότερα power boxes?

Οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε με εμπειρία-γνώση πάνω στα συγκεκριμένα προϊόντα που μπορεί να με διαφωτίσει..τον/την ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

Υποσημείωση: Ο πελάτης θέλει οπωσδήποτε να εγκαταστήσει 100kW.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει λύση να ομαδοποιήσω τα πλαίσια ώστε να χρησιμοποιηθούν λιγότερα power boxes?

Οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε με εμπειρία-γνώση πάνω στα συγκεκριμένα προϊόντα που μπορεί να με διαφωτίσει..τον/την ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

 

Από αυτά που γράφεις καταλαβαίνω πως έχεις 400 πλαίσια αλλά δεν σκιάζονται όλα αλλά μερικά και θα ήθελες ιδανικά να βάλεις PB μόνο σε αυτά που σκιάζονται σωστά;

Link to comment
Share on other sites

θα σου γράψω μόνο για την περίπτωση του se. Όσα πλαίσια έχεις τόσα power boxes χρειάζεσαι. Οπότε όχι δεν μπορείς να ομαδοποιήσεις κτλ κτλ. Το μόνο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να βάλεις μόνο τα πλαίσια που σκιάζονται σε έναν (ή δύο) se και τα υπόλοιπα σε κανονικό inverter αλλά αυτή η λύση δεν είναι τεχνικά αποδεκτή αφού θα αυξήσει υπερβολικά την πολυπλοκότητα του συστήματος και θα σου δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Η λύση με μόνο SE είναι υπερβολικά ακριβή.

 

Η λύση που έδωσε ο deathlok δεν είναι θεωρητικά λάθος, αν κάνεις σωστή ομαδοποίηση. Έχει όμως δίκιο, πρακτικά σου αυξάνει τις απώλειες λόγω των μακριών καλωδίων που θα αναγκαστείς να χρησιμοποιήσεις και σου κάνει το σύστημα πολύπλοκο.

 

Μία άλλη λύση θα ήταν να βάλεις τόσους τράκερς όσους δεν έχεις σκιάσεις και να βάλεις σε σταθερές βάσεις τα πλαίσια που θα σου σκιάζονταν αν έβαζες μόνο τράκερς.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η λύση με μόνο SE είναι υπερβολικά ακριβή.

 

"Ακριβό" και μάλιστα "υπερβολικά ακριβό", είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται η γίνεται πολύ αργεί απόσβεσή του σε σχέση με μια βάση αναφοράς.

π.χ. ένας tracker είναι "ακριβός"? σε σχέση με μια σταθερή βάση στήριξης αλουμινίου? ή ίσως "υπερβολικά ακριβός" σε σχέση με μια σταθερή βάση στήριξης απο χάλυβα?...

 

Προσωπικά, τα θεωρώ οικονομικά και θα τολμήσω να πώ και υπερβολικά οικονομικά..και δεν μένω στο όνομα της εταιρίας, αλλά στις ίδιες τις Τεχνολογίες(DC Optimization & microinvertres).

 

Γίνεται απόσβεση και σε πόσο χρονικό διάστημα ένα επιπρόσθετο κόστος της τάξης του 10%-15%?

 

Είναι τυχαίο που οι κατασκευαστές των πάνελ δίνουν π.χ.μέγιστες απώλειες 10% για τα πρώτα 10 έτη ή 20% για τα επόμενα?

 

Είναι τυχαίο, που σχεδόν όλοι οι "κλασικοί" κατσκευαστές Inverter, είτε ανακοινώνουν προιόντα αυτών των τεχνολογιών, είτε εξαγοράζουν εταιρίες με τεχνογνωσία για να μπούνε και σ αυτήν την αγορά?

 

 

Πόσες φορές πραγματοποιείται επανέλεγχος των πάνελ και sorting μετά την αρχική τους εγκατάσταση? Αραγες ποιές μπορεί να είναι απώλειες με την πάροδο των ετών? Θα είχε πράγματι πολύ ενδιαφέρον να προέκυπτε μια στατιστική από τους παλαιότερους ειδικά εγκαταστάτες...

Ισως έτσι να συνειδητοποιούσαμε πόσο σοβαρή είναι η αντιμετώπιση των εταιριών-εγκ/τών-συντηρητών απέναντι στους πελάτες τους, και από την άλλη αν και πόσο είναι έτοιμοι οι πελάτες να πληρώνουν αυτές τις υπηρεσίες...

 

Μιας που βρέχει σήμερα..ευκαιρία για προβληματισμούς και αυτοκριτικές..:razz:

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

 

@miltos: Φθινόπωρο/Χειμώνα τα περισσότερα σκιάζονται μέχρι τις 10:30-11:00, κάποια πλαίσια όμως μέχρι τις 12:00, και από τις 13:30 αρχίζουν κάποιες σκιάσεις.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και άνοιξη σκιάζονται κατά την ανατολή του ηλίου (φυσιολογικό) και αρχίζουν κάποια να σκιάζονται από τις 16:00.

Αυτά προκύπτουν από προσομοίωση στο PVSYST βέβαια ..

 

Προσανατολίζομαι και στα προϊόντα της Tigo που παρέχουν ευελιξία σχετικά με το σχεδιασμό του συστήματος. Έχει κάποιος έρθει σε επαφή με το maximizer αυτό?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!!!

 

Απο τις ώρες σκίασης που γράφεις θα σε συμβούλευα πρώτα να ξανα ελεγχξεις την χωροθεσία του οικοπέδου και αν οι τρακερ που έχεις επιλέξει ειναι οι κατάλληλοι...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.