Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταργείται η έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας στο πρόγραμμα εξοικονομώ


kostassid

Recommended Posts

Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ υπεγράφη την 1η Αυγούστου και προβλέπει ότι δεν θα απαιτείται ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για το "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον", με δύο γενικές προϋποθέσεις:

- Ότι δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις και τα οικόπεδα, τα γήπεδα ή τα κτίσματα στα οποία γίνονται οι εργασίες δεν βρίσκονται σε δάσος, ρέμα, αιγιαλό παραλία, αρχαιολογικό χώρο, περιοχή απολύτου προστασίας, κοινόχρηστο χώρο, κτίρια που δεν έχουν μη διανοιγμένη παρόδια στοά και δεν είναι ρυμοτομούμενα ή στατικά επικίνδυνα.

- Ότι εφόσον θίγονται δικαιώματα συνιδιοκτησίας εξασφαλίζεται η σχετική συναίνεση με ευθύνη των ενδιαφερομένων.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ, πρώην ΤΕΜΠΜΕ ενέκρινε τον Αύγουστο την ένταξη στο πρόγραμμα 1.097 αιτήσεων, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας συνολικού ύψους 12,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο εγκρίσεων καθώς στα μέσα Ιουλίου είχαν εγκριθεί άλλες 2.012 αιτήσεις για επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ενισχύει με άτοκα δάνεια και επιχορηγήσεις την υλοποίηση εργασιών για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια (αντικατάσταση κουφωμάτων, μόνωση τοίχων, εκσυγχρονισμός συστημάτων θέρμανσης, κ.α.). Γίνονται δεκτές αιτήσεις τόσο για μονοκατοικίες όσο και για πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα.

Οι εισοδηματικές κατηγορίες των ωφελουμένων και τα αντίστοιχα κίνητρα έχουν ως εξής:

Κατηγορία Α: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 € ή τις 60.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν άτοκο δάνειο σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 35%.

Κατηγορία Β: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα βρίσκεται μεταξύ 40.000 και 60.000 ευρώ ή 60.000 και 80.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν άτοκο δάνειο σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15%.

Η κατάταξη γίνεται βάσει της τελευταίας διαθέσιμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

 

 

πηγή: Έθνος.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63365276

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και αν κάποιος θέλει να κάνει τις εργασίες για εξοικονόμηση χωρίς να υπαχθεί στο πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει χωρίς άδεια μικρής κλίμακας;

Ποιος άραγε να μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα σε αυτό το ερώτημα;

Link to comment
Share on other sites

@vmantas

 

Αν αυτό που άκουσα είναι ορθό με την υπαγωγή στο εν λόγω πρόγραμμα παρέχεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία ένα "απαλλακτικό" (ή βεβαίωση) για την εκτέλεση των εργασιών χωρίς άδεια.

 

Εννοείται πως κάθε εργασία έξω από το πρόγραμμα χρίζει άδειας (μικρής κλίμακας ή "κανονική").

Link to comment
Share on other sites

Στο τίτλο πρέπει να προστεθεί "....για το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ' οίκων" γιατί δημιουργείτε σύγχηση γενικώς με τις άδειες μικρής κλίμακας!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στο τίτλο πρέπει να προστεθεί "....για το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ' οίκων" γιατί δημιουργείτε σύγχηση γενικώς με τις άδειες μικρής κλίμακας!

 

Συμφωνώ και 'γώ, ο τίτλος είναι παραπλανητικός.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα σας.

 

Ενδιαφέρομαι να ενταχθώ στο πρόγραμμα σχετικά με την εξοικονόμηση κατ' οίκον και θα ήθελα αν μπορείτε να με βοηθήσετε σε καποιο πρόβλημα που σχετικά με τα νομιμοποιητικά έγγραφα της οικίας μου.

 

Το οίκημα που πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι προσφυγική κατοικία και δεν υπάρχει φάκελος  οικοδομικής αδείας σε καμία πολεοδομία. Βάσει μαρτυριών το οίκημα είναι προ του 1955 αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το δικαιολογήσω με κάποιο επίσημο έγγραφο. Υπάρχει οικοδομική άδεια για [ροσθήκη ορόφου το 1975, αλλά δεν αναφέρεται κάπου η ηλικία του κάτω ορόφου.

 

Γνωρίζει κάποιος πως θα μπορούσα να αιτιολογήσω την ημερομηνία κατασκευής της οικίας ή που θα χρειαστεί να απευθυνθώ προκειμένου να βρω τα απαραίτητα έγγραφα, ώτσε να ενταχθώ στο πρόγραμμα?

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Λογικά στα σχέδια της άδειας προσθήκης του '75 θα πρέπει να επισημαίνεται το προ του '55 κτίσμα. Τα έχεις αναζητήσει στην οικεία ΥΔΟΜ? Επίσης θα πρέπει να υπάρχει κάποιος τίτλος ιδιοκτησίας όπου αναγράφονται στοιχεία του κτιρίου...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.