Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου


ΞΕΝΟΦΩΝ

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η γραπτη εκτιμηση ουσιαστικα περιγραφει τις εργασιες που εκτελει μια επιχειρηση και τους κινδυνους που εμφανιζονται. Συνηθως ο " μπουσουλας" ειναι

1.Εισοδος προιοντος - κινδυνοι - μετρα

2. Κτηριολογικα-κινδυνοι - μετρα

3.Εξοπλισμος εργασιας-κινδυνοι-μετρα

4.Ηλεκτρολογικες εγκαταστασεις-κινδυνοι-μετρα

5. Διαδρομη προιοντος μεσα στην επιχειρηση-μετρα

6.Εξοδος προιοντος - μεταφορα-κινδυνοι-μετρα

7.Σχεση κινδυνου με τριτους ( αλλες συστεγαζομενες επιχειρησεις)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μου ζητήθηκε να κάνω μια έκθεση επαγγελματικού κινδύνου για παιδικό σταθμό. Στην σελίδα του ΕΛΙΝΥΑΕ βρήκα την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου. Μπορεί κάποιος να ανεβάσει κάποιο παράδειγμα να με βοηθήσει;

Ο πολιτικός μηχανικός μπορεί να υπογράψει μια τέτοια έκθεση;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ανοίγω πάλι το θέμα αυτό.

Γνωρίζει κάνεις αν υπάρχει κάποιος νόμος που να δηλώνει ότι η ΜΕΕΚ ναι μεν είναι και υποχρέωση του Τ.Α αλλά πληρώνεται ξεχωριστά? Η είναι κατόπιν συμφωνίας?

Εχω υπογράψει σαν Τ.Α σε αρκετά κτήρια να αμοιφθώ με τις ώρες/έτος και ζητήθηκε επιπλέον ΜΕΕΚ...Πως θα διαφυλάξω ότι μιλάμε για ξεχωριστή μελέτη άρα και αμοιβή? Ο εργοδότης είναι κοινός για όλα τα κτήρια

Link to comment
Share on other sites

Νόμος ή νομολογία για το πως πληρώνεται η ΓΕΕΚ δεν υπάρχει. Συνήθως πληρώνεται ξεχωριστά κατόπιν συμφωνίας.

Αν και υποχρεώνεται ο εργοδότης να έχει απο την αρχή ΓΕΕΚ, συνήθως αυτή γίνεται όταν κατόπιν ελέγχου ζητηθεί από την επιθεώρηση εργασίας, η οποία όμως μπορεί να επιβάλλει και πρόστιμο για τη μη ύπαρξή της. Εγώ προσωπικά ενημερώνω τον εργοδότη για τις υποχρεώσεις του, κοστολογώ τις υπηρεσίες μου και ξεχωριστά την ΓΕΕΚ, Άλλοι την κάνουν άμεσα και άλλοι περιμένουν τον έλεγχο ρισκάροντας και το πρόστιμο.

ΓΕΕΚ γίνεται ανά επιχείρηση - δραστηριότητα (όχι ανά εργοδότη)

Edited by GPER
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δυστυχως οι περισσοτεροι μικρομεσαιοι επαγγελματιες δεν εχουν ακομα αποκτησει παιδεια οσο αφορα την προληψη ατυχηματων. Αυτο που εγω εχω συναντησει οταν αναφερω τη μελετη επικινδυνοτητας, ειναι πολλες φορες να με κοιτανε με μισο ματι λες και τους αναφερω κατι αεριτζιδικο για να τους φαω λεφτα. Αυτο που κανω ειναι να μην επιμενω, γραφω στο τετραδιο οτι πρεπει να γινει μελετη και το αφηνω ετσι. Οταν μπει η επιθεωρηση εργασιας σε μια μικρη επιχειριση, συνηθως δινει διορια 10 ημερες για να συμμορφωθει. Να ξερετε οτι η επιθεωρηση εργασιας εχει βγει εξω και κανει ελεγχους φουλ. Αυτο το μηνα μπηκαν σε δυο πελατες μου, μολις τους ειχα αναλαβει (τον εναν μια εβδομαδα και τον αλλο 10μερες). Εννοειται οτι οχι μονο δεν ειχαν μελετη επικινδυνοτητας, αλλα οι προηγουμενοι τεχνικοι δεν ειχαν πατησει και το ποδι τους ποτε εκει. Πηγαν εγραψαν μια φορα στο βιβλιο, πηραν το παραδακι και την εκαναν. Ειδικα ο ενας ειπχειρηματιας, προς τιμην του, ενω ειχε πληρωσει τον αλλο για ολο το χρονο και εμεναν ακομα 6 μηνες, φωναξε εμενα και με ξαναπληρωσε απο την αρχη για να γινει η δουλεια σωστα αυτη τη φορα.

 

Υ.Γ. Επειδη σε μικρες επιχειρησεις το συνανταω συχνα το να πηγαινει ο ΤΑ μια φορα μονο να παιρνει τα λεφτα και να γινεται καπνος, αν μπει η επιθεωρηση εργασιας η το ΚΕΠΕΚ στην επιχειρηση, ξερει κανεις τι καμπανα πεφτει στον εργοδοτη και στον ΤΑ, αν πεφτει?

Link to comment
Share on other sites

Στον νόμο 3850/2010 αναφέρεται ρητά και με σαφήνεια. Οποιοδήποτε πρόστιμο που είναι αποτέλεσμα μη συμμόρφωσης με το νομοθετικό πλαίσιο επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στην επιχείρηση. Ο τρόπος καταλογισμού πλέον έχει αλλάξει και υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία βάσει δημοσιευμένης εγκυκλίου. Το πνεύμα του νόμου είναι ότι ο επιχειρηματίας έχει την απόλυτη ευθύνη για ότι συμβεί στην επιχείρηση. Η μη σύμμορφωση του τεχνικού ασφαλείας δεν τον δικαιολογεί. Διότι θα μπορούσε όταν βλέπει ότι δεν έρχεται να τον ενημερώσει και να ζητήσει την παρουσία ή να καταγγείλει την σύμβαση. Τώρα τι γίνεται στην πράξη είναι άλλο πράγμα. Εχει συμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις τις οποίες και γνωρίζω προσωπικά να έχει επιβληθεί στο πρόστιμο αλλά η επιχείρηση να το έχει μετακυλίσει στον Τ.Α με την λογική της συνέχισης της συνεργασίας τους και ο Τ.Α το αποδέχτηκε.

 

Τώρα όσον αφορά το θέμα των ποινικών και αστικών ευθυνών είναι κάτι το οποίο το έχουμε ξανασυζητήσει αρκετές φορές στο forum. Οι ποινικές ευθύνες αναζητούνται πάντα από όλους τους εμπλεκόμενους (προσέξτε λέω την λέξη αναζητούνται η οποία δεν σημαίνει υποχρεωτικά και καταδικαστική απόφαση). Το θέμα των αστικών έχει να κάνει κυρίως με την σχέση εργασίας του Τ.Α με την επιχείρηση (μισθωτός ή εξωτερικός συνεργάτης) και φυσικά τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο ενάγων.

 

Μια συμβουλή με καλή προαίρεση προς όλους τους συναδέλφους που ασκούν καθήκοντα Τ.Α. Πριν προβαίνετε σε κριτικές..διαβάστε και ξαναδιαβάστε την νομοθεσία...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.