Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποδιδόμενη ισχύς μεγαλύτερη της μέγιστης των πλαισίων


babaros12

Recommended Posts

H ΔΕΗ με τους μετρητές που έχει ΜΠΟΡΕΙ να το καταλάβει, το θέμα είναι ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ?

Βέβαια αυτή η υπερβαση τεκμηριώνεται και απο την τηλεμετρία αλλά απο την στιγμή που δεν έχεις πειράξει την εγκατάσταση τι σε προβληματίζει?

Link to comment
Share on other sites

το θέμα είναι ότι τα πανέλα συνοδεύονται μόνο απότις μετρήσεις σε εργαστηριακες συνθηκες (1000 w/m2, 25 C κ.λ.π) τις οποίες σπανια συνανταμε σε real life συνθηκες. Απο οτι γνωριζω μονο στην Αμερικη γίνονται και καποιες μετρησεις σε πραγματικές συνθήκες (ptc rating).

 

Σε χωρες με υψηλη ακτινοβολια, οπως ειναι και η Ελλαδα, πιστεύω οτι τα ΦΒ στοιχεία μπορουν να αποδοσουν περισσοτερο απο αυτο που οριζει ο κατασκευαστης. το ερωτημα μου ειναι αν ειναι υπαρχει καποιο μοντελο με βαση το οποιο μπορουμε να υπολογισουμε την μεγιστη ισχυ σε τετοιες συνθηκες λειτουργιας

 

Αληθεια, έχουν γινει ποτε επισημες μετρησεις σε ακτινοβολια μεγαλυτερη των 1000 w/m2?

Link to comment
Share on other sites

Το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουμε σοβαρά υπ'όψην και κατά την διαστασιολόγηση των inverter. Παλιότερα είχε γίνει συζήτηση για το πόσο υποδιαστασιολογημένος μπορεί να είναι ένας Inverter ;)

Link to comment
Share on other sites

Εννοείς πως η απόδοση είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη;

 

Η peak τιμή όμως της ισχύος δεν ξεπερνά το γινόμενο αριθμός πάνελ * kWp του κάθε πάνελ σωστά;

 

Αν μιλάς για αυτή την περίπτωση τότε το μόνο που μπορώ να υποθέσω πρόχειρα , είναι η απόκλιση της πραγματικής ηλιοφάνειας από την αναμενόμενη , ή το γεγονός πως πολλές φορές ορισμένοι είναι επιφυλακτική στον υπολογισμό των αποδόσεων.

 

Για να ειναι η αποδοση συνολικα μεγαλυτερη ο kostas_super_3, εχει απολυτο δικιο, μηπως εχουν τοποθετηθει παραπανω πανελ?

 

Στιγμαια ενα φ/β μπορει να αποδωσει παραπανω αλλα μονο στιγμιαια..Τωρα το οτι η Ελλαδα εχει μεγαλες τιμες ηλιοφανειας μην ξεχνατε οτι οταν αυξανει η ακτινοβολια κ η θερμοκρασια περιβαλλοντος αυξανει με αποτελεσμα η θερμοκρασιας λειτουργιας του φ/β να παρουσιαζει επισης αυξηση ΑΡΑ μειωση της παραγωμενης ενεργειας.

Ενδεικτικα με το που συνεδεθει ενα φ/β συστημα με το ηλεκτρ/κο κομματι τοτε εχουμε απωλειες 10-15% (αυτα ειναι στανταρ) ενω λογω θερμοκρασιας η απωλειες ειναι 10% περιπου, οποτε σιγουρα το φ/β ειναι -15% με -20%.

Link to comment
Share on other sites

Μην εισαι τόσο απόλυτος..... μπορεί υπό ειδικές συνθήκες η μείωση λόγω θερμοκρασίας να ειναι μικρότερη από την αυξηση λόγω ηλιοφάνειας....

Link to comment
Share on other sites

Απολυτος δεν ειμαι, αλλα για να λειτουργησει ενα φ/β σταθερα στους 25 σε μεγαλυτερη ακτινοβολια, σημαινει οτι πιθανον δεν ειναι συμβατικο πανελ. Εξαλλου κατα την διαρκεια της βελτιστης λειτουργιας, συνηθως το μεσημερι, οι θερμοκρασιες περιβαλλοντος ειναι πανω απο 30 βαθμους στην Αθηνα, ας δεχτω ομως οτι η θερμοκρασια περιβαλλοντος ειναι 25, δεν νομιζω να ειναι σταθερη για μεγαλο χρονικο διαστημα. Μην ξεχνας οτι η θερμοκρασια λειτουργιας του πλαισιου ξεπερναει κατα πολυ την περιβαλλοντος τα ιδια τα πλαισια δουλευουν σε συνθηκες 50-55 C (ειναι βασικος νομος των φ/β).

Δευτερον οι ηλεκτρολογικες απωλειες ειναι στανταρ εως 10%.

 

Στιγμιαια μπορει να παραξει, αλλα συνολικα δεν γινετε εκτος και εαν 1ον η εγκατασταση δεν εχει την ισχυ που λεει ή 2ον τα πλαισια ψυχονται (αλλα και παλι το σημειο βελτιστης λειτουργιας δεν το φτανουν ποτε λογω απωλειων στο ηλεκτρολογικο κομματι).

post-34195-131887279221_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τόσα μηνύματα, αλλά κανείς δεν έχει πει ακόμη πόση είναι η υπέρβαση...

 

 

...σε περιπτώσεις που η ηλιοφάνεια είναι αρκετά υψηλή (1400 w/m^2).

 

Πως γίνεται αυτό; Αφού η μέγιστη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι 1366W/m², εκτός ατμόσφαιρας (1,413 στο περιήλιο, πάντα εκτός ατμόσφαιρας)...

Link to comment
Share on other sites

Εστω οτι στο συστημα χρησιμοποιουμε πανελ με αποδοση 14% και εχουμε θερμοκρασια περιβαλλοντος 25C και ακτινοβολια 1400 W/m^2.

 

Η αποδοση των πανελ σε αυτες τις συνθηκες ειναι 12% αρα πως γινεται να εχουμε παραγωγη η οποια ξεπερναει την αρχικη αποδοση?

 

Tmod=Tamb+k*G --> Tmod=25+0.02 *1400--> Tmod=53 C οποτε η θερμοκρασια λειτουργιας του πλαισιου ειναι 53 C . Οποτε η νεα αποδοση ειναι

 

n(el)=n(ref)*(1-0.0045*(Tmod-Tamb,ref))-->n(el)=0.14*(1-0.0045*(53-25))-->n(el)=12%

 

Εστω λοιπον οτι τα πανελ που χρησιμοποιει ο φιλος ειναι 100W, οποτε εχουν παραγωγη 100 W σε STC και αποδοση 14%, οταν η αποδοση μειωθει στο 12% γινεται να παραγονται 100 W, δυσκολο..

 

Οποτε στην εγκατασταση ή εχουν τοποθετηθει επιπλεον πλαισια ή χρησιμοποιουνται τεχνολογιες ψυξης, που και παλι δεν δικαιολογουν τετοια αυξηση, εκτος κ εαν οι συνθηκες λειτουργιας ειναι τοσο τελειες και αμεταβλητες (πραγμα που το "κοβω" κομματακι δυσκολο)

Στα φ/β δεν εχει σημασια μονο η ηλιοφανεια και ο προσανατολισμος αλλα ενα πληθος παραγοντων που δεν ειναι εφικτο να ειναι τελειοι, για αυτο η παραγωγη σε ενα συστημα μπορουμε να πουμε με σιγουρια οτι θα ειναι παντα κατωτερη 20% απο τις εργοστασιακες τιμες.

Link to comment
Share on other sites

George RES, το ιδιο περίπου λεμε. Προφανώς μιλάω για υπέρβαση ωρας και οχι συνολικά.

 

Πολύ χονδρικά, η απώλειες λογω αυξησης θερμοκρασίας πανέλων ειναι 0,5% ανα βαθμό κελσίου πάνω απο τους 25. Χονδρικά πάτα μιλάμε, μπορεί αυτό αναλογα με το πανελο και την παραγωγή να πάει 0,4% ή 0,7%.

 

Θεωρώντας λοιπόν το 0,5%, αν το πανέλο σου δουλευει στους 55 βαθμούς, αυτό σημαίνει χονδρικά 30*0,5% = 15% μείωση απόδοσης. Ας δεχτώ και 10% ηλεκτρολογικές απώλειες, πάμε σε ενα προσεγγιστικό νούμερο 25% μείωση απόδοσης.

 

Αν την καλύτερη μέρα χτυπήσει 1300w/m^2 η ακτινοβολία, θεωρητικά θα παρήγαγε το πανελο 30% παραπάνω απο την ονομαστική (η οποία μετραται για 1000W/μ^2 και 25 βαθμούς κελσίου).

 

Με τις παραπάνω παραδοχές, εκείνη την μέρα το σύστημα σου θα εδειχνε ενα peak (30-25) = 5% παραπάνω από την ονομαστική.

 

Θεωρητικά λοιπόν μπορεί να συμβει peak ανω του ονομαστικού. Σιγουρα βεβαια εξαρταται από πολλές παραμέτρους, και σιγουρα θα το δεις πολύ σπάνια.

 

Alexispap, με ακρίβεια δεν μπορείς να υπολογίσεις την υπέρβαση, γιατί πρέπει να μοντελοποιήσεις ολες τις τυχαιες παραμέτρους. Να ενα καλό θεμα για διδακτορικό lol.

 

EDIT: GeorgeRes.

 

Τωρα ειδα το τελευταίο μυνημα σου. ΜΗΝ χρησιμοποιείς την απόδοση, μπερδευει παραπάνω....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.