Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΕΑ σε ανεξάρτητες ισόγειες κατοικίες


Recommended Posts

Έχω δύο ανεξάρτητες ισόγειες κατοικίες (μία οικοδομική άδεια) με απόσταση μεταξύ τους 2,5 m.

Θα έχουν κοινό λέβητα.

 

1. Μία ΜΕΑ για την κάθε μία κατοικία και 'σπάσιμο'' της ισχύς του λέβητα/2 στην κάθε ΜΕΑ ή

 

2. Μία ενιαία ΜΕΑ με 2 διαφορετικές θερμικές ζώνες ???

 

Ίδού το ερώτημα !!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 42
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

σίγουρα θερμομονωτική επάρκεια ξεχωριστά, άρα σίγουρα 2 θερμικές ζώνες.

 

ΜΕΑ νομίζω είτε κάνεις κοινή με όλη την ισχύ του λέβητα είτε ξεχωριστά με μισή ισχύ θα βγει το ίδιο, αρκεί οι 2 κατοικίες να είναι ίδιες (ίδιο κτήριο,ίδιες μονώσεις, ίδιες απώλειες).

 

νομίζω καλύτερα να κάνεις και ΜΕΑ ξεχωριστά. εξάλλου και στην πράξη ΠΕΑ θα βγει ξεχωριστά.

Link to comment
Share on other sites

Κάθε κτίριο αφού είναι ανεξάρτητο πρέπει να έχει δική του ΜΕΑ.

Ασχετα που έχουν κοινό λέβητα (κακώς... πολύ κακώς... πάρα πολύ κακώς), ο λέβητας είναι ένας και ποτέ δεν επιμερίζεται. Ποτέ δεν <<σπάει>> ο λέβητας.

Συνάδελφε ΜΕΑ θα κάνεις 2. Δεν το γλυτώνεις.

Link to comment
Share on other sites

Αν από κάθε μια κατοικία γίνουν πόρτες προς το λεβητοστάσιο (στην περίπτωση βέβαια που αυτό εφάπτεται και με τις δύο) τότε δεν θα είναι λειτουργικά εξαρτημένες, οπότε να γίνει μια μόνο ΜΕΑ;

 

Ηλία γίνεται να εξηγήσεις λίγο το γιατί "πολύ κακώς"; Πες ότι είχες δυο οροφοδιαμερίσματα των 100m2 to καθένα, των οποίων οι ένοικοι δεν είχαν ποτέ κοινό ωράριο. Θα λειτουργούσε ένας κοινός λέβητας για να καλύπτει τις ανάγκες μόνο του ενός κάθε φορά. Τότε δεν θα φαινόταν η υπερδιαστασιολόγηση λόγω μιας μόνο θερμικής ζώνης, μιας ΜΕΑ και λόγω του ότι ο ΚΕνΑΚ δεν λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες των χρηστών. Ενώ τώρα θα φαίνεται "με το καλημέρα" μια υπερδιαστασιολόγηση με ng1=0,75.

Αν όμως δεν έχει κάποιος τη δυνατότητα τοποθέτησης ατομικών μονάδων για θέρμανση και παραγωγή ΖΝΧ (έλλειψη χώρου εσωτερικά για λεβητοστάσιο και δεξαμενή καυσίμου ή αδυναμία δημιουργίας αρχιτεκτονικών εσοχών εξωτερικά για επίτοιχη μονάδα φυσικού αερίου), δεν βλέπω άλλη, οικονομική, λύση από το κοινό λεβητοστάσιο με έναν λέβητα.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα δύο ανεξάρτητων κτηρίων που έχουν επαφή μεταξύ τους μόνο με μθχ με έχει απασχολήσει θεωρητικά, νομίζω όμως ότι πάλι θα' πρεπε να γίνουν 2 ΜΕΑ.

 

Αν δεν έχουν ούτε τον μθχ σε επαφή τότε σίγουρα θέλουν 2 διαφορετικές μελέτες.

Πιστεύω ότι επιλογή του ενός λέβητα για 2 ανεξάρτητα κτίρια είναι πολύ κακή επιλογή όχι όσον αφορά τον ΚΕΝΑΚ τόσο.

 

Θα σου πω ένα παράδειγμα. Εβγαλα πριν λίγους μήνες ΠΕΑ για ένα διαμέρισμα εντός εργατικών κατοικιών. Η οικοδομική άδεια ήταν μία και σε έκταση μερικών στρεμμάτων υπήρχαν δυόρωφα, τριώροφα, μονοκατοικίες, πολυκατοικίες... καμιά σαρανταριά ανεξάρτητα κτήρια. Αν μπορείς να βγάλεις ΜΕΑ για τα 2 προαναφερόμενα κτήρια, με την ίδια λογική θα μπορούσες να βγάλεις 1 ΜΕΑ για το σύνολο των εργατικών, κάτι που δεν στέκει, νομίζω.

 

Σε αυτή που επιθώρησα, υπήρχε παλιά για γειτονικά κτήρια κοινός λέβητας. Μου είπανε ότι μετά από λίγο καιρό, αφού προηγήθηκαν καυγάδες που αφορούσαν την διαχείρηση του λέβητα (πότε θα ανάβει, πότε και αν θα συντηρείται..) η δεύτερη πολυκατοικία, αυτή που δεν είχε τον λέβητα, απομόνωσε τις σωληνώσεις και ο καθένας έβαλε ότι μπορούσε. Ηλεκτρικά σώματα, λέβητες ατομικούς....

 

Είναι δηλαδή λόγοι νομικοί, πρακτικοί και ψυχολογικοί που κάνουν την επιλογή του να βάλεις κοινόχρηστα συστήματα σε ανεξάρτητα κτήρια μια κακή επιλογή.

Ετσι νομίζω.

Link to comment
Share on other sites

Οκ, συνάδελφε συμφωνώ και με την άποψη σου άλλα και ο panos έχει ένα δίκιο.

Σε άλλη περίπτωση που είχα ανεξάρτητες μονοκατοικίες σε απόσταση > των 10 m η μία από την άλλη πήγα στην λύση της μία ΜΕΑ για κάθε κτίριο (τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες).

 

Στην συγκεκριμμένη περίπτωση μιλάμε για 2 ανεξάρτητες ισόγειες κατοικίες (65 m2 έκαστη) με :

1. Χώρο για ένα λεβητοστάσιο

2. Αν τοποθετηθούν 2 λέβητες θα μιλάμε για πολύ χαμηλό συντελεστή ng1 & υπάρχει η πιθανότητα ο ιδιοκτήτης να μου τα 'χώνει' εκ' των υστέρων επειδή τοποθέτησα 2 λέβητες (με το ανάλογο επιπλέον κόστος).

3. Θα υπάρχει αυτονομία & κατανομή δαπανών.

 

Είναι τελικά τεχνικά αποδεκτή η σύνταξη μίας ΜΕΑ με 2 θερμικές ζώνες και κοινό λέβητα??

 

Αν υπήρχε η δυνατότητα δεύτερου λεβητοστασίου και η απόσταση μεταξύ των κτιρίων ήταν >5m δεν το συζήταγα. Θα προχωρούσα στην εκπόνηση 2 ΜΕΑ.

Link to comment
Share on other sites

Τι είναι αυτό που αν η απόσταση ήταν >5μ δικαιολογεί τις 2 ΜΕΑ και <5μ την 1 ΜΕΑ;

 

Αφού τα κτίρια είναι ανεξάρτητα και τα εξετάζεις με διαφορετικούς ελέγχους θερμομονωτικής επάρκειας, όπως είπε και η EfyD, θέλουν 2 ΜΕΑ.

 

Το ότι το έκανες στις τουριστικές κατοικίες συνάδελφε και το δέχτηκαν στην πολεοδομία, δεν σημαίνει ότι ήταν σωστό.

Δεν είναι τεχνικά αποδεκτή η σύνταξη της 1 ΜΕΑ γι' αυτά τα κτίρια άσχετα με τον αριθμό των ζωνών ή τον αριθμό των λεβητών. Δεν είναι ο λέβητας που καθορίζει το πόσες ΜΕΑ θα συνταχθούν.

Η τοποθέτηση ενός κοινού λέβητα δεν είναι απαγορευτική, αν θυμάμαι καλά. Σε μικρό χρονικό διάστημα όμως οι ιδιοκτήτες των δύο κατοικιών θα γίνουν μαλιά κουβάρια (για την λειτουργία του λέβητα, ... οι απώλειες είναι μεγάλες στις εξωτερικές σωληνώσεις και τι φταίω εγώ να πληρώνω τις δικές σου απώλειες, ...έβαλες το πετρέλαιο και δεν με φώναξες, ...όταν έλειπες έπεσε η ασφάλειά σου και κρυώσαμε το Σαββατοκύριακο κ.ά) ακόμα και αδέλφια να είναι.

 

Ετσι νομίζω.

Link to comment
Share on other sites

Σου είπα ότι έχεις δίκιο!

Στις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες είπα ότι έγινε μία ΜΕΑ για κάθε κτίριο με λεβητοστάσιο για την κάθε μία, συμφώνα με τα λεγόμενα σου αυτή ήταν και η σωστή λύση. Τι πάει να πει κακώς το δέχτηκαν στην πολεοδομία??

Τώρα για την απόσταση και τις απώλειες σε εξωτερικές σωληνώσεις όταν μιλάμε για μία απόσταση 2,5 m με πολύ καλή μόνωση εντός προστατευμένου φρεατίου και χρήση μόνωσης με απώλεια 0,5 0C /24h (φυλλάδιο κατασκευαστή), είναι σχεδόν μηδαμινές !

Link to comment
Share on other sites

Sorry συνάδελφε, νόμιζα ότι έκανες μία ΜΕΑ και για τις δύο.

 

Για τις πολεοδομίες, την έχω ψωνίσει που δέχονται ότι τους πασάρει κανένας και υποτίθεται ότι κάνουν έλεγχο. Ο ΚΕΝΑΚ βλέπεις τους έπεσε λίγο βαρύς. Θα έπρεπε να θυμηθούν πως είναι να είσαι μηχανικός. Λίγοι ασχολήθηκαν όπως έπρεπε. Τουλάχιστον τώρα, με τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών, τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους.

Και βέβαια δεν αφορά την περίπτωσή σου. Πάλι sorry.

 

Σίγουρα τεχνικά μπορείς να βάλεις τον κοινό λέβητα. Αλλού θα προκύψουν τα προβλήματα. Κυρίως προέρχονται από τον χαρακτήρα της ανθρώπινης φύσης.

Link to comment
Share on other sites

No problem ! Ευχαριστώ για την βοήθεια σου !

 

Ο ΚΕΝΑΚ έχει πάρα πολλά κενά! Πρέπει να γίνει αναθεώρηση σε σύντομο χρονικό διάστημα !!

 

Π.Χ. Οι μονοκατοικίες πάντα θα υστερούν ενεργειακά λόγω υπερδιαστασιολόγησης του λέβητα!

 

Μάλλον θα προχωρήσω σε μία ΜΕΑ με 2 θερμικές ζώνες και κοινό λέβητα!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.