Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες περί Saint Venant


Recommended Posts

μπορει καποιος να μου πει με ενα παραδειγμα τι ειναι το saint vennant..δε θελω τυπους απλα ενα παραδειγμα πρακτικο..επισης θα ηθελα πληροφοριες σχετικα για τον κεντρικο πυρηνα της αδρανειας...

Link to comment
Share on other sites

Ο Saint Venant είναι διάσημος μηχανικός (επιστήμονας που ασχολείται με την εφαρμοσμένη μηχανική) του 19ου αιώνα.

 

Διάσημος για την αρχή που φέρει το όνομά του και η οποία λέει ότι η επίδραση που έχει η τοπική εφαρμογή δράσεων σε ένα σώμα είναι αμελητέα όταν απομακρυνθούμε από το σημείο εφαρμογής της δράσης.

 

π.χ, σε μία γερανοδοκό, το πεδίο των τάσεων γύρω από την θέση όπου πατάει ο τροχός της γερανογέφυρας είναι ολίγον ιδιάζον. Όταν όμως απομακρυνθούμε από αυτή την θέση, βλέπουμε ένα πεδίο τάσεων που αντιστοιχεί πολύ καλά στην θεωρία περί δοκών του Bernoulli...

 

Το όνομα του Saint Venant, τέλος, φέρει και η θεωρία της καθαρής στρέψης, ήτοι η θεωρία στρέψης που εξετάζει στρεπτικά καταπονούμενα σώματα στα οποία δεν εμφανίζονται ορθές τάσεις. Η θεωρία αυτή σχετίζεται με την αρχή του Saint Venant, κατά το ότι μία ευθύγραμμη δοκός παρουσιάζει στρέψη Saint Venant είτε όταν είναι κλειστής διατομής και έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες συνθήκες στήριξης, είτε όταν εξετάζουμε το τασικό πεδίο σε ικανή απόσταση από τις στηρίξεις...

 

Αυτά για αρχή.

 

Υ.Γ: Φιλική συμβουλή, όλα τα παραπάνω είμαι σίγουρος ότι τα λέει και τα αναπτύσσει το σύγγραμμα που έχετε για την τεχνική μηχανική.

Link to comment
Share on other sites

Αυτά που λέει ο Αλέξης με μικρή ανάπτυξη

 

πάντα μιλάμε για απλή φόρτιση. Μην ξεχνάς οτι θα το βρείς και στην στρέψη, στην κάμψη, στα σύνθετα, στην διάτμηση (είπαμε η μόνη πραγματική οδός μεταφοράς), συγκέντρωση ελαστικών τάσεων. Προσοχή μόνο στα λεπτότοιχα!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Αρχή Saint Venant: "Όταν ένα σώμα καταπονείται από ένα σύνολο αυτοϊσσοροπούντων στατικών δυνάμεων και ροπών τότε η επιρροή τους στη διαμόρφωση του εντατικού πεδίου του σώματος περιορίζεται στην περιοχή εφαρμογής των φορτίων αυτών". Η αρχή του Saint Venant μας επιτρέπει να αντικαταστήσουμε ένα σύνολο δυνάμεων και ροπών (με μηδενική συνισταμένη δύναμη και μηδενική συνισταμένη ροπή) με ένα άλλο ισοδύναμο σύστημα δυνάμεων και ροπών (το οποίο έχει επίσης μηδενική συνισταμένη δύναμη και μηδενική συνισταμένη ροπή). Όταν το σώμα είναι απαραμορφωτο (απολύτως στερεό σώμα) τότε η αρχή του Saint Venant είναι ακριβής και ισχύει πάντα. Όταν το σώμα είναι παραμορφώσιμο, η αρχή του Saint-Venant είναι προσεγγιστική με μικρή όμως απόκλιση από το ακριβές πεδίο τάσεων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.