Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολιτικός μηχανικός ή Αρχιτέκτων μηχανικός ;;;


Achilles78

Recommended Posts

Φίλε Αχχιλέα,

Δύσκολα θα βρεις κάποιον να σου πει ότι έκανα λάθος και μακάρι να είχα τελιώσει τάδε πχ.

Και εγώ ευχαριστημένος είμαι σαν μηχανολόγος..

 

Φίλε Didonis μη μου το θυμίζεις...Τον ίδιο πόθο είχα και γω

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στην Ιταλία ο τίτλος Αρχιτέκτονας επαρκεί και καλύπτει όλο το φάσμα του αντικείμενου, για όσους το γνωρίζουν και δεν το φαντάζονται απλά..

Οπότε δεν χρειάζεται καν να έχει το πρόσθετο Μηχανικός.

 

Γενικά από όσο ξέρω στην Ιταλία όλοι οι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών σπουδών έχουν έναν επί τιμής τίτλο dottore.

 

Για 3 ειδικότητες όμως σπουδών υπάρχει ιδιαίτερη μνεία και δεν χρειάζεται το dottore.

 

Τον Δικηγόρο, τον Μηχανικό, τον Αρχιτέκτονα.

 

Καλούνται άμεσα Avacato, Ingienere, Architteto.

Θεωρούνται δε τιμητικές ως προσφωνήσεις έχουν δεν μια προϊστορία μερικών αιώνων από την Αναγέννηση.

Παράδειγμα τον πρόεδρο και μεγαλοιδιοκτήτη επί χρόνια της FIAT τον Ανιέλι, επειδή είχε σπουδάσει Νομική σχολή τον αποκαλούσαν σχεδόν πάντα ως L’ avocato Anieli και όχι σκέτο ούτε με το Προεδραρα της Φίατ.

Φυσικά ο ίδιος ο Ανιέλη ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.

 

Σωστά όσα έγραψες μόνο που οι τιμητικές προσφωνήσεις γράφονται

avvocato,ingegnere ,architetto

οι αρχιτέκτονες τους δεν ανακατεύονται συχνά με τα στατικά και μπορούν να δημιουργήσουν κυριολεκτικά έργα τέχνης,με σημαντικότερο εκπρόσωπο σήμερα τον Renzo Piano.

Πάντως ακόμα και αυτός όταν πρόκειται για τα στατικά καλεί τους αδερφούς Vitone και εκεί τα λόγια περισσεύουν...

Link to comment
Share on other sites

Είπαμε τους άλλαξα τον αδόξαστο ακόμα και του Ανιέλι με το G.

 

Και αφού είσαι Ιταλία, 19 - 23 Οκτώβρι θα είμαι σε μια έκθεση βιενάλε στο Ρίμινι, λες να σε βρω εκεί?

 

υ.γ.

(προσωπικά εκτιμώ ιδιαίτερα τον Αλτο Ρόσι, έχει κερδίσει και μπόλικα έργα μέσα στη Γερμανία και έχουν φάει τα λυσσακά τους οι Γερμανοί στην έδρα τους)

Link to comment
Share on other sites

υ.γ.

(προσωπικά εκτιμώ ιδιαίτερα τον Αλτο Ρόσι, έχει κερδίσει και μπόλικα έργα μέσα στη Γερμανία και έχουν φάει τα λυσσακά τους οι Γερμανοί στην έδρα τους)

 

μπερδεψες το ονομα ..ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΡΟΣΙ ειναι.....και αποσο ξερω βραβεια κερδιζει ακομα....ταλλαξανε στους αγωνες με εργα ζωγραφικης ? ;)

 

 

 

υγ οι γερμανοι ειναι φιλοι μας !!!

υγ 2 τον φιλιπ σταρκ τι τον θεωρειτε?

υγ 3 ευελπιστω την ατακα με τον ροσι να μην θεωρησει καποιος οτι δνε εχω τελειωσει το δημοτικο ;)

Link to comment
Share on other sites

Είπαμε τους άλλαξα τον αδόξαστο ακόμα και του Ανιέλι με το G.

 

Και αφού είσαι Ιταλία, 19 - 23 Οκτώβρι θα είμαι σε μια έκθεση βιενάλε στο Ρίμινι, λες να σε βρω εκεί?

 

υ.γ.

(προσωπικά εκτιμώ ιδιαίτερα τον Αλτο Ρόσι, έχει κερδίσει και μπόλικα έργα μέσα στη Γερμανία και έχουν φάει τα λυσσακά τους οι Γερμανοί στην έδρα τους)

 

 

Δύσκολα τον Oκτώβριo.

Quindi purtroppo no, anche se vorrei tanto vedere da vicino uno di voi qui dentro!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα! Με λένε Αχιλλέα και πάω 2α Λυκείου...

 

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ....

και ο καλύτερος αρχιτέκτονας να είσαι παγκοσμίως αν σε φέρουν να δουλέψεις σε ένα μέρος που η αρχιτεκτονική φόρμα είναι προκαθορισμένη θα καταλήξεις στο ίδιο σχέδιο με τον παππού μου που έχτισε το καλύβι στο χωριό ... οπότε αν σκέφτεσαι να μείνεις επαρχία γίνε μηχανικός ... αν όχι ακολούθα την πρώτη απάντηση που έλαβες ... ειδάλως προσανατολίσου στην εσωτερική διακόσμηση που το παίζουν αρχιτέκτονες ....

Link to comment
Share on other sites

Aς απαντησουμε στο μαθητη. Λοιπον, στην ελλαδα τουλαχιστον, θ' ακουσεις να αποκαλουν τους αρχιτεκτονες και...."μπογιατζηδες πολυτελειας"! χαχαχ:D Λοιπον, αν σου αρεσει το μηχανηλικι, με κλειστα ματια πολιτικος μηχανικος. Εχει απειρες διεξοδους και όπως σου απαντησε κι ενας συναδελφος στο αμεσως επομενο μηνυμα, κανει τα παντα. Κι αν σου αρεσει το σχεδιο πολυ μπορεις να κανεις μεταπτυχιακο πανω σε αυτο συνδυαζοντας το και με το πτυχιο του πολιτικου μηχανικου. Τωρα αν εχεις καλλιτεχνικες (και καλα) ανησυχιες, πηγαινε αρχιτεκτονας. Εχε υποψη σου 4 πραγματα: α) Ειναι παρα πολλοι και τα τελευταια χρονια πεινανε, οπως αλλωστε και οι περισσοτερες ειδικοτητες. β) Μπορει να 'ναι και φημη, αλλα ακουγεται οτι μεσα στο ΤΕΕ σχεδιαζουν τα επομενα χρονια να τους βγαλουν απο την οικογενεια των μηχανικων (σου το μεταφερω με καθε επιφυλαξη) δεδομενου οτι πλησιαζουν περισσοτερο σε ανωτατη σχολη καλων τεχνων παρα σε σχολη μηχανικων. γ) αν τελικα μπεις αρχιτεκτονας, ξεχνας το κατ' εξοχην μηχανηλικι κ ξεκινας να στοχαζεσαι (πολυς στοχασμος ομως μεσα στη σχολη) οπως τεχνη και τεχνολογια, ιστορια της τεχνης, αρχιτεκτονικη σκεψη κλπ. δ) ενας πολιτικος μηχανικος ειναι και αρχιτεκτονας. Το αντιθετο ομως ΔΕΝ ισχυει. Φιλικα

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει κάποιος είτε αρχιτέκτονας είτε πολιτικός μηχανικός που αν είχε την ευκαιριαα να αλλάξει επάγγελμα ή όλοι είστε ευχαριστημένοι με την δουλειά σας;

 

Είμαι Πολ.Μηχ., απογοητευμένος με το επάγγελμα (στην Ελλάδα). Αλλά, δε χρειάζεται να συμβεί το ίδιο με σένα. Ούτε καν χρειάζεται να συμφωνήσει κανείς άλλος μαζί μου - από τους Πολ.Μηχ.

 

"...αν είχα την ευκαιρία να αλλάξω επάγγελμα...". Τι εννοείς; Την ευκαιρία τη δημιουργεί κανείς μόνος του. Ειδικά ο μηχανικός. Για αυτό είναι άλλωστε μηχανικός, για αυτό σπούδασε. Για να μπορεί να σκέφτεται. Τώρα, άλλοι σπουδάζουν για να αποκτήσουν "επαγγελματικά δικαιώματα". Δικό τους θέμα.

 

Για τις σπουδές μου δε μετανιώνω φυσικά. Αυτές δεν πάνε χαμένες. Ούτε για τις μέχρι τώρα εμπειρίες μου στο επάγγελμα.

 

Αυτά. Δεν ξέρω αν βοήθησα ή αν βγάζουν καν νόημα τα όσα λέω. Απλώς τα παραθέτω για να σκεφτείς. Αν θες να γίνεις μηχανικός, πρέπει να αρχίσεις από τώρα.

 

Φιλικά, με ένα χτύπημα στην πλάτη.

 

ΥΓ. Λέγοντας "μηχανικός", αναφέρομαι και στους Αρχιτέκτονες. Αν κάνω λάθος, αφαίρεσέ τους. Είμαι ακατάλληλος να το κρίνω αυτό. Δεν υπήρξα ποτέ Αρχιτέκτων. Εκείνοι ξέρουν καλύτερα που ανήκουν.

Link to comment
Share on other sites

Μηχανικός

 

Λεξικό του Τριανταφυλλίδη

μηχανικός ο [mixanikós] O17 θηλ. μηχανικός [mixanikós] O34 : 1. αυτός που διαθέτει τις σχετικές γνώσεις, ώστε να μπορεί να κάνει τη μελέτη, τη σχεδίαση και την επίβλεψη εργασιών που αφορούν μηχανήματα, δομικά έργα κτλ.

 

 

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Επιστήμες μηχανικών (αγγλ.: Engineering) ονομάζονται οι εφαρμοσμένες επιστήμες που ασχολούνται με την ανάπτυξη, σχεδιασμό, μελέτη, υλοποίηση και εφαρμογή των τεχνολογιών παραγωγής και κατασκευής συστημάτων, συσκευών, δομικών έργων και εγκαταστάσεων, βιομηχανικών έργων και εγκαταστάσεων και έργων υποδομής, η κάθε μία στο δικό της γνωστικό αντικείμενο.

Ο ευρύς τομέας αναφέρεται στην εφαρμογή επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων με στόχο την επίλυση ανθρώπινων προβλημάτων. Οι μηχανικοί υπ' αυτή την έννοια εκμεταλλεύονται την κρίση, τον συλλογισμό και τη φαντασία για να αξιοποιήσουν αποτελέσματα από την επιστήμη, την τεχνολογία, τα μαθηματικά και την πρακτική εμπειρία. Το αποτέλεσμα είναι ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η λειτουργία χρήσιμων αντικειμένων ή διαδικασιών. Μεταξύ των διαφόρων επιστημονικών κλάδων που περιλαμβάνονται στις επιστήμες μηχανικών εμφανίζεται σημαντική επικάλυψη.

....

Η ειδίκευση του αρχιτέκτονα μηχανικού συνδυάζει στοιχεία της ειδίκευσης του πολιτικού μηχανικού με στοιχεία των εικαστικών τεχνών.

 

Μια "ιστορική" προσθήκη συμπληρωματικά (για την τεκμηρίωση των όσων γράφω):

BRITANNICA:

 

"civil engineering, the profession of designing and executing structural works that serve the general public. The term was first used in the 18th century to distinguish the newly recognized profession from military engineering, until then preeminent. From earliest times, however, engineers have engaged in peaceful activities, and many of the civil engineering works of ancient and medieval times—such as the Roman public baths, roads, bridges, and aqueducts; the Flemish canals; the Dutch sea defenses; the French Gothic cathedrals; and many other monuments—reveal a history of inventive genius and persistent experimentation.

...."

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ (πολιτικός μηχανικός):

"... Ο όρος πολιτικός μηχανικός εισήχθη μετά τους πολέμους του Ναπολέοντα. Μέχρι τότε υπήρχαν μόνο οι μηχανικοί από το σώμα του μηχανικού του στρατού. Το σώμα αυτό υπήρξε εξαιρετικά δραστήριο και επιτυχές και γι' αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να μεταφερθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρία του στους κλασικούς ακαδημαϊκούς κύκλους. Οι μηχανικοί που αποφοιτούσαν από τα μη στρατιωτικά πανεπιστήμια ονομάστηκαν «πολιτικοί» μηχανικοί (αγγλιστί «civil engineer», από την αγγλική μετάφραση civilization mechanics η οποία σημαίνει «μηχανικοί πολιτισμού»), ώστε να διακρίνονται από τους μηχανικούς του στρατού..."

 

 

 

Άρα ο Αρχιτέκτων είναι μηχανικός αλλιώς θα ήταν ζωγράφος, φωτογράφος κτλ

 

Ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν και τα δικαιώματα των αρχιτεκτόνων είναι διότι προϋπήρχαν (είναι οι αρχαιότεροι μηχανικοί μετά από τους στρατιωτικούς εξ ου και "πολιτικός" σε αντιδιαστολή από τον στρατιωτικό).

 

Όμως σε εποχές όπου κάθε κατηγορία από αυτές έχει ήδη ένα περίδρομο εξειδικεύσεις φαίνεται το λιγότερο αστείο να μιλάμε για "δικαιώματα". Εκτός βεβαίως αν εννοούμε υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

 

Τέλος είναι λυπηρό γιατί δεν υπάρχει "κατανόηση" μεταξύ των δύο κατηγοριών αυτών (δεν θα αναφερθώ σε απόψεις και χαρακτηρισμούς αλλά είναι εν γένει γνωστές και ψιλό- ακούγονται και εδώ).

Link to comment
Share on other sites

Τώρα για το ποιος προυπήρχε αρκεί μια σύντομη ετυμολογική ανάλυση της λέξης Αρχιτέκτονας.Παρ'ολα αυτά.Οι πρώτοι μηχανικοί χρησιμοποίησαν την γεωμετρία για την χάραξη περιοχών(τοπογράφοι) και στη συνέχεια για τον σχεδιασμό μηχανών ανυψώσης και μετακίνησης υλικών(μηχανολόγοι).

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.