Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμμετοχή σε ομάδα μελέτης-οικονομικά


Recommended Posts

Καλημέρα.

Μου προτάθηκε να συμμετάσχω σε ομάδα μελέτης για να κατέβει σε διαγωνισμό(ψάχνουν πτυχίο για τα Η/Μ).Επειδή είμαι νέος στο ελεύθερο επάγγελμα(δούλευα ως υπάλληλος) προσπαθώ να τα ξεκαθαρίσω και να δω που κυμαίνεται η πιάτσα ώστε σύντομα που θα τα κουβεντιάσουμε να έχω ήδη μια καλή ιδέα.

Αρχικά φαντάζομαι θα θέλει να δώσει μια έκπτωση, επίσης ένα κομμάτι από την αμοιβή που προβλέπεται για τα Η/Μ(μετά την έκπτωση) θα το κρατήσει αυτός που οργάνωσε την ομάδα.Εγώ τι ζητάω και τι θα πρέπει να έχω από πριν ως δεδομένα γι αυτό?

Επίσης προφανώς για τα Η/Μ θα κόψω εγώ απόδειξη με το ποσό που έχει οριστεί για τα Η/Μ(συνολικό,άσχετα αν εγώ θα έχω πάρει λιγότερα). Με το Φ.Π.Α., το ΦΕΜ ή την παρακράτηση τι γίνεται?Θα περιλαμβάνονται στα λεφτά που θα ζητήσω ή θα πω π.χ. ότι είναι δικά τους?

 

p.s.

1)Δεν έχω δει ακόμα την προκήρυξη.

2)Υπάρχει και ένα θέμα με τα νομικά (αν και αυτό μάλλον αφορά περισσότερο την επόμενη φάση, αν ανατεθεί η μελέτη...) και αν γνωρίζει κάποιος βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξω, επειδή π.χ. φαντάζομαι θα οριστεί κάποιος εκπρόσωπος της ομάδας,τι δικαιώματα θα έχει κλπ...

 

Επειδή η συνάντηση μπορεί να γίνει και αύριο, και για να έχω μια ιδέα τουλάχιστον για το ποσοστό που θα ζητήσω (π.χ. 50%-50%) έχει κανείς κάποια ιδέα?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αν το μόνο που ψάχνουν είναι το πτυχίο σου ατομικά για να γίνει μια σύμπραξη ώστε να κάνετε εκδήλωση ενδιαφέροντως σε ένα διαγωνισμό, τότε δεν ζητάς τίποτα για την συμμετοχή, και διαπραγματεύεσαι την αμοιβή σου έαν και εφόσον πάρει την δουλειά η σύμπραξη που είσαι μέλος, ανάλογα και με το κομμάτι της μελέτης που θα εκπονήσεις.

 

Αν ζητάνε το πτυχίο σου για να το εντάξουν σε μελετητική εταιρία, τότε αλλάζει το πράγμα. Για Α' τάξης (που υποθέτω ότι έχεις) καλύπτανε το ΤΣΜΕΔΕ, αλλά τις καλές εποχές π.Κ. (πρό Κρίσης), τώρα...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ φίλε.

Η πρώτη περίπτωση είναι και λύνεις και την απορία μου για το τι και αν ζητάω για τη συμμετοχή και μόνο (όντως το σκεφτόμουν και αυτό).

Η αμοιβή απέχει πολύ ακόμα... :) αλλά ανέφερα τις σχετικές απορίες(και ειδικά όσον αφορά το ποσοστό) γιατί απ'οτι κατάλαβα αύριο βασικά αυτά θα κουβεντιάσουμε(ή όχι?) και από την κουβέντα θα κριθεί αν θα μπω εγώ τελικά για τα Η/Μ.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δε γίνει καθόλου κουβέντα για λεφτά τώρα ή συμφωνήσουμε σε κάτι(οτιδήποτε) και προχωράμε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος και όταν με το καλό... μιλάμε τότε για τα οικονομικά και δεν τα βρίσκουμε, θα μπορώ να φύγω από τη σύμπραξη χωρίς επιπτώσεις?(ενώ η σύμπραξη με εμένα μέσα πήρε τη δουλειά)

Link to comment
Share on other sites

φίλε θα σου πω τι συμβαίνει στην πράξη,

για την συμμετοχή και μόνο δεν ζητάς τίποτα,

για την αμοιβή τους λες, αν βάλω υπογραφή και την μελέτη την κάνει άλλος (δεν το προτείνω αλλά συμβαίνει και ελπίζω να κοπεί) θα τους πείς κατ'αρχάς να σου καλύψουν όλα τα έξοδα (ΦΠΑ,ΦΕΜ κλπ κρατήσεις) και αυτός που θα κάνει τη μελέτη θα σου κόψει ΑΠΥ για το ποσό που πήρε. Αν δεν το κάνεις και του τα δώσεις μαύρα υπολόγιζε τον φόρο που θα φάς για αυτά τα λεφτά(αυτό ισχύει από τοτε που πάμε με ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ).Συνηθίζεται βέβαια ο υπογράφων να παίρνει ένα ποσοστό 10-20% για την υπογραφή αλλά αυτό είναι θέμα συμφωνίας.

Γενικά πάντως στο χέρι σου - και όλων μας - είναι να ΜΗΝ υπογράφεις δουλειά που την έκανε κάποιος άλλος.Γιατί δηλαδή, πιό μάγκας είναι αυτός απο σένα;Ας κοπεί αυτό το νταραβέρι και οι έχοντες το δικαίωμα θα βγούν κερδισμένοι.

Link to comment
Share on other sites

Απ'οτι κατάλαβα δε θέλουν μόνο την υπογραφή.'Ετσι κι αλλιώς μόνο υπογραφή δε θα το δεχτώ εγώ(πέρα απ'όλα τα άλλα, αρχικά για το άγχος και μόνο... :) ).

Οπότε στην άλλη περίπτωση..?

Link to comment
Share on other sites

1) Ένταξη σε ομάδα μελέτης δε σημαίνει απαραίτητα ένταξη και του μελετητικού σου.

2) Αν εντάξεις το μελετητικό σου, θα σου συνιστούσα να κάνεις οικονομική συμφωνία από τώρα. Αν πάρει τη μελέτη και δεν τα βρείτε στο οικονομικό, η αποχώρηση δεν είναι εύκολη υπόθεση.

3) Η αποχώρηση από μια ομάδα μελέτης (ακόμα και αν δεν έχεις εντάξει το πτυχίο σου), συνιστά λόγο έκπτωσης του διαγωνιζόμενου σχήματος όσο ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Είτε έχεις βάλει πτυχίο είτε όχι. Μπορείς να αποχωρήσεις μόνο εφόσον ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και γίνει η ανάθεση (ή φυσικά αν πάρει τη μελέτη άλλο σχήμα). Αν πάρει τη μελέτη και θέλεις να φύγεις, σε αντικαθιστά απλά με κάποιον άλλον αντιστοίχων προσόντων.

4) Συμμετοχή σε ομάδα μελέτης για διαγωνισμό, δημιουργεί δεσμεύσεις για σένα. Ακριβώς δεν έχω καταλήξει (το ψάχνω κι εγώ αυτή την περίοδο), πάντως σε ορισμένες περιπτώσεις, δεσμεύεσαι είτε ως προς τη (μη) συμμετοχή σε άλλη ομάδα μελέτης με καθήκοντα που απαιτούν απασχόληση στο ίδιο ωράριο, ή για την ένταξη του πτυχίου σου σε άλλη εταιρεία ενόσω "τρέχει" διαγωνισμός στον οποίον συμμετέχεις. Θέλει προσοχή το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Κατατοπιστικός!

Η διαφορά μεταξύ "Ένταξη σε ομάδα μελέτης" και "ένταξη του μελετητικού" ποια είναι?(αυτό με προβλημάτισε...)

Γενικότερα η "ένταξη" ενός πτυχίου είναι επίσημη πράξη?(Το ανέφερε και ο achille, απλώς επειδή η δικιά μου περίπτωση είναι η πρώτη από τις δυο που ανέφερε δεν το πρόσεξα.)

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί απλά να σου ζητήσουν να σε βάλουν στους πινακες με το προσωπικό ή τους συνεργάτες της ομάδας μελέτης χωρίς να μπείς εσυ σαν μελετητής. Αυτό σημαίνει "Ένταξη σε ομάδα μελέτης" και γίνεται για να δείξει η ομάδα ότι έχει αρκετό δυναμικό ώστε να εκπονήσει τη μελέτη.

Ενταξη του μελετητικού είναι όταν πχ η μελέτη ζητάει πτυχίο κατηγορίας 16Α και μπαίνεις εσύ με το πτυχίο σου ως μελετητής στην ομάδα πράγμα που σημαίνει φυσικά ότι θα την κάνεις εσύ την μελέτη και ότι θα πάρεις και το ποσό που αναλογεί σε αυτήν. Αν σου πούν απλά μπες για το πτυχίο και να κάνει άλλος την δουλειά τότε ισχύουν αυτά που σου έγραψα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

'Αρα μιλάμε όντως για ένταξη πτυχίου, άρα σύμφωνα με αυτά που είπε ο tpanag αν μετά δεν τα βρούμε δεν είναι τόσο εύκολή η αποχώρηση...

Και αυτά που θα συμφωνήσουμε τώρα λογικά θα είναι προφορικά,όμως σύμφωνα με τα παραπάνω δε θα έπρεπε να γίνουν γραπτά?(άσχετα αν συνηθίζεται ή όχι..).

Link to comment
Share on other sites

Κοιτα τέτοιες συνεργασίες συνήθως τις κάνεις με γνωστούς ή με γνωστούς γνωστών οπότε υπάρχει μια στοιχειώδης εμπιστοσύνη.

Ούτως ή άλλως αν πάρετε τη μελέτη και μπείς εσύ πχ στα Η/Μ θα έχεις εσύ το πάνω χέρι.Εσύ θα κόψεις την ΑΠΥ, εσύ θα πάρεις τα λεφτά οπότε εσύ θα είσαι αυτός που θα τηρήσει τη συμφωνία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.