Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέματα σχετικά με τον Ευρωκώδικα 8


 
Str_eng

Recommended Posts

Συνάδερφοι,

θα ήθελα να δημιουργήσουμε ένα χώρο στον οποίο να καταχωρούμε θέματα για την εφαρμογή του Ευρωκώδικα 8.

 

Αν και το γενικότερο μπάχαλο, αλλά και η επαγγελματική αδράνεια, δεν δίνουν την αίσθηση ότι κανείς ασχολείται με αυτά στην πραγματικότητα είναι ένα θέμα μπροστά μας. Επίσης όσο και αν νομίζετε ότι θα σας δοθεί κάποια προθεσμία για την μετάβαση στους Ευρωκώδικες μάλλον γελιέστε.

Έχω, προσωπικά, την αντίληψη ότι μελέτες χωρίς την γνώση των κανονισμών δεν είναι δυνατές. Έτσι, από πάντα, διάβαζα με ιδιαίτερη προσοχή του κανονισμούς που εφάρμοζα.

 

Λοιπόν τι λέτε;

 

Αρχή κάνω με ένα κείμενο που έφτιαξα σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 4.2.3.2.(8 ) με βάσει το οποίο προσδιορίζονται τα γεωμετρικά μεγέθη των δίσκων. Ως γνωστό πρόκειται για την μεταφορά της παραγράφου 3.3.3. και του παραρτήματος ΣΤ του ΕΑΚ στον Ευρωκώδικα. Όσοι προαιρείστε διαβάστε το και αν έχετε σχόλια ευχαρίστως να τα συζητήσουμε.

http://www.diolkos-eng.gr/analitiki_proseggisi_stin_diadikasia_ipologismou_tou_e_p__stin_paragrafo_4_2_3_2__8__tou_en_1998_1-a-4.html

 

ΥΓ:Επίσης ετοιμάζω, για προσωπική χρήση, ένα μνημόνιο για τον κανονισμό μέσα στο οποίο προσπαθώ να μαζέψω όλες τις αναφορές αλλά και να συντομέψω το κείμενο. Νομίζω ότι αν έχετε ενδιαφέρον θα μπορούμε λίγο - λίγο να το συζητήσουμε και να το "συμφωνήσουμε"...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Str_eng θα ήθελα να σε συγχαρώ για την πρωτοβουλία και ομολογώ πως το κείμενό σου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και δημιουργεί αρκετά δημιουργικές απορίες. Εμένα αυτό που μου κάνει περισσότερο εντύπωση είναι οι αρκετές αλλαγές που επισημαίνεις ανάμεσα στα εθνικά προσαρτήματα και το ΕΝ - 1998 που θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω τελικά πως προέκυψαν.

 

Άντε ρε παιδιά όσοι το κατέχουν το θέμα περισσότερο ας σχολιάσουν λίγο να δούμε απόψεις! Πιστεύω χρήζει το θέμα λίγης ενασχόλησης!

 

Υ.Γ. Str_eng δυστυχώς για κάποιο λόγο δεν μπορώ να σου δώσω φήμη αλλά επιφυλάσσομαι μόλις το λύσω να στη δώσω μαζέμενη :smile:

Link to comment
Share on other sites

Επίσης όσο και αν νομίζετε ότι θα σας δοθεί κάποια προθεσμία για την μετάβαση στους Ευρωκώδικες μάλλον γελιέστε.

πράγματι είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο. ο χρόνος που έχει δοθεί είναι ελάχιστος, ούτε 5ετία

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον κυριότερο τμήμα του κανονισμού που είναι ο EN 1998-1 (ή ΕΛΟΤ EN 1998-1:2005 και το προσωρινό Ε.Π. τις 15-06-2009 που κυκλοφόρησε ο ΕΛΟΤ για σχολιασμό.

 

Από όσο γνωρίζω τα προσωρινά ΕΠ και τα τελικά ταυτίζονται, άλλα όμως ειδικά για τον ΕΝ 1998-1 μετά την δημόσια διαβούλευση "τοποθετήθηκε", δεν ξέρω που, η διάταξη του ΕΑΚ για το ελάχιστο μήκος τοιχίων(!). Όχι ότι δεν πιστεύω σε τοιχία μεγάλων διαστάσεων άλλα δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς μετά την ολοκλήρωση των Ευροκωδίκων (που για τον 8 ήμασταν και βασικά μέλη στις επιτροπές) αλλάζουμε την λογική των κειμένων.

 

Σε ότι αφορά τα ΕΠ οι τιμές και οι όροι πώλησης των Ευροκωδίκων είναι επιεικώς γελοίοι και δεν μπορώ να φανταστώ, χωρίς καν να βάλω την τραγική κρίση εργασίας που υφίσταται ο κλάδος, πως οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν να πουλήσουν και τέλος πάντων γιατί δεν πωλούνται χωριστά τα Ε.Π. (τέλος πάντων άλλο θέμα). Έτσι όσοι από εσάς έχετε πληροφορίες, ευπρόσδεκτοι.

 

Λοιπόν ο EN 1998-1 ασχολείται με γενικές αρχές και την εξειδίκευση τους σε κτίρια. Αλλά τμήματα στηρίζονται στο τμήμα 1 και πιθανόν το τροποποιούν κατάλληλα. Το μέρος 1 λοιπόν αποτελείται από τα εξής κεφάλαια:

 

1. Το γενικό κεφάλαιο με το πεδίο εφαρμογής, τις γενικές αρχές του κανονισμού κτλ.

2. Απαιτήσεις συμπεριφοράς και τα κριτήρια συμμόρφωσης.

3. Σεισμική δράση

4. Γενικοί κανόνες που αφορούν κτίρια

5. Ειδικοί κανόνες για κτίρια απο σκυρόδεμα

6. Ειδικοί κανόνες για κτίρια απο δομικό χάλυβα

7. Ειδικοί κανόνες για σύμμεικτα κτίρια

8. Ειδικοί κανόνες για ξύλινα κτίρια

9. Ειδικοί κανόνες για λίθινα και

10. Οδηγίες για σεισμική μόνωση κτιρίων.

 

Τέλος υπάρχουν 3 παραρτήματα:

A. Ελαστικό φάσμα απόκρισης μετακίνησης (πληροφοριακό)

B. Προσδιορισμός μετακίνησης στόχου για ανάλυση pushover (πληροφοριακό)

C. Σχεδιασμός της πλάκας συμμείκτων δοκών σε ενώσεις δοκού - υποστυλώματος σε πλαίσια παραλαβής ροπών (κανονιστικό)

 

Θα συνεχίσω με τα 2 πρώτα κεφάλαια. Από αυτά κρατάω όσα νομίζω ότι είναι απαραίτητα (όλα είναι αλλά με την λογική της σύμπτυξης του κειμένου). Αν νομίζεται ότι χρειάζεται κάποια ακόμη επισήμανση την λέτε.

 

ΥΓ: Δυστυχώς μέχρι και το Σάββατο δεν θα έχω πολύ χρόνο γιατί θα βρίσκομαι στο συνέδριο των Γεφυρών.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

[1.1] Στόχος του EN 1998 είναι να διασφαλίσει ότι σε περίπτωση σεισμού:

 

  • θα παρέχεται προστασία της ανθρώπινης ζωής,
  • οι βλάβες θα είναι περιορισμένες, και
  • έργα που είναι σημαντικά για την αστική προστασία θα παραμένουν σε λειτουργία.

[1.3] Υποτίθεται ότι δεν θα λάβει χώρα οποιαδήποτε αλλαγή στον φορέα, εκτός εάν παρέχεται κατάλληλη αιτιολόγηση και έλεγχος. Αυτό ισχύει ακόμη και σε περίπτωση αλλαγών που οδηγούν σε αύξηση της φέρουσας ικανότητας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

[2.1 και 2.2]

Απαίτηση μη-κατάρρευσης - έλεγχος οριακών καταστάσεων αστοχίας. Το έργο δεν πρέπει να καταρρεύσει και δεν πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ασφάλεια.

 

  • Βασικός σχεδιασμός για σεισμική περίοδο επαναφοράς 475 χρόνια με πιθανότητα υπέρβασης 10%.
  • Η αντοχή και η ικανότητα απόδοσης ενέργειας που θα καθοριστούν για τον φορέα εξαρτώνται από τον βαθμό εκμετάλλευσης της μη γραμμικής απόκρισής του. Το ισοζύγιο αυτό χαρακτηρίζεται από τις τιμές του συντελεστή συμπεριφοράς qκαι την κατηγορία πλαστιμότητας.
  • Στην οριακή περίπτωση μελέτης φορέων που κατατάσσονται στην κατηγορία χωρίς απαιτήσεις πλαστιμότητας ο συντελεστής συμπεριφοράς q δεν επιτρέπεται να ληφθεί μεγαλύτερος από:
    • 1.5 γενικά
    • 1.5 έως 2.0 για κτίρια κατά τον EN 1993 και EN 1994.

 

  • Θα εξετάζονται η ευστάθεια σε ανατροπή και σε ολίσθηση.
  • Θα ελέγχεται ότι τόσον το έδαφος θεμελίωσης όσον και τα μέλη της θεμελίωσης είναι ικανά να αναλάβουν τα εντατικά μεγέθη που προκύπτουν από την απόκριση της ανωδομής χωρίς σημαντικές μόνιμες παραμορφώσεις.
  • Η ενδεχόμενη επιρροή αποτελεσμάτων δευτέρας τάξεως.
  • Θα ελέγχεται ότι, υπό την σεισμική δράση σχεδιασμού η συμπεριφορά των μη-φερόντων στοιχείων δεν δημιουργεί κινδύνους για ανθρώπους και δεν έχει δυσμενή επίδραση στην απόκριση των φερόντων στοιχείων.

Απαίτηση περιορισμού βλαβών - έλεγχος καταστάσεων περιορισμού βλαβών. Δεν θα υπάρχουν βλάβες από τις οποίες να πάψουν να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις λειτουργίας.

 

  • Βασικός σχεδιασμός για σεισμική περίοδο επαναφοράς 95 χρόνια με πιθανότητα υπέρβασης 10%
  • Θα εξασφαλίζεται ικανοποιητικός βαθμός αξιοπιστίας έναντι ανεπιθύμητων βλαβών, μέσω της ικανοποίησης ορίων παραμόρφωσης ή άλλων σχετικών ορίων που καθορίζονται.
  • Σε φορείς σημαντικούς για την αστική προστασία το φέρον σύστημα θα ελέγχεται για να εξασφαλιστεί ότι έχει ικανοποιητική αντοχή και δυσκαμψία ώστε να διατηρήσει τη λειτουργία υπηρεσιών ζωτικής σημασίας των εγκαταστάσεων υπό σεισμικά γεγονότα που αντιστοιχούν σε κατάλληλη περίοδο επαναφοράς.

Θα λαμβάνονται διάφορα κατάλληλα συγκεκριμένα μέτρα, για να περιοριστούν οι αβεβαιότητες και για να διευκολυνθεί η καλή συμπεριφορά των φορέων:

 

  • Στο μέτρο του δυνατού, οι φορείς πρέπει να έχουν απλές και κανονικές μορφές τόσον σε κάτοψη όσον και σε όψη (Βλ. 4.2.3 ΕΝ 1998-1).
  • Θα αποφεύγεται η ψαθυρή αστοχία ή ο πρόωρος σχηματισμός ασταθών μηχανισμών.
  • Θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην μελέτη διαμόρφωσης λεπτομερειών των συνδέσεων μεταξύ των φερόντων στοιχείων και των περιοχών όπου προβλέπεται μη γραμμική συμπεριφορά.
  • Θα λαμβάνεται υπόψη την επιρροή της εδαφικής παραμορφωσιμότητας καθώς και αυτήν των μη-φερόντων στοιχείων και άλλων θεμάτων, όπως η παρουσία παρακείμενων φορέων.
  • Η δυσκαμψία των θεμελιώσεων θα είναι επαρκής για την μεταφορά των δράσεων από την ανωδομή στο έδαφος.
  • Με εξαίρεση τις γέφυρες, πρέπει, εν γένει, να χρησιμοποιείται ένας μόνον τύπος θεμελίωσης για κάθε φορέα.
  • Τα κείμενα των μελετών θα είναι λεπτομερή με καθορισμό μεθόδων ελέγχου και ποιότητος στην κατασκευή.

 

ΥΓ: Με κόκκινο οι αναφορές στο εθνικό προσάρτημα. Με μπλε σχόλια του συντάκτη

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Str_eng: Πραγματικά πολύ καλή πρωτοβουλία. Θα συνεισφέρουμε όσο μπορούμε. Προς το παρόν ανεβάζω ένα αρχείο για τον υπολογισμό των φασμάτων εδώ .

Περιμένω παρατηρήσεις και τυχόν επισημάνσεις για λάθη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το αρχείο δεν καταβαίνει.

 

Pappos, δεν έχετε προνόμια πρόσβασης σε αυτή τη σελίδα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα από τους παρακάτω λόγους:

 

  1. Ο λογαριασμός σας μπορεί να μην έχει επαρκή δικαιώματα για τη πρόσβαση σε αυτή τη σελίδα. Προσπαθείτε να επεξεργαστείτε το μήνυμα κάποιου άλλου, να έχετε πρόσβαση σε εργαλεία διαχείρισης;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.