Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το ξεμπαζωμένο υπόγειο συνιστά και παράβαση ύψους?


Recommended Posts

Σε περίπτωση που εξαρχής το κτίριο στήθηκε ψηλότερα και δε τίθεται θέμα ξεμπαζώματος, πέρα από την υπέρβαση ύψους που είναι δεδομένη, πως αυτή υπολογίζεται; Στις συνήθεις περιπτώσεις των μεζονετών που έχουμε 9μ. > 7.5μ ποια τ.μ. θεωρούνται υπερβάλλοντα, του υπογείου ή του ορόφου;

 

 

Δεν έχει σημασία εάν το κτίριο στήθηκε εξαρχής ψηλότερα, σημασία έχει τι δείχνει η άδεια και τι υφίσταται αυτή την στιγμή. Σύμφωνα με το ΓΟΚ τα υπόγεια δεν μπορούν να ξεπερνούν το 1,5μ από την επιφάνεια του εδάφους. Εφόσον υφίσταται υπέρβαση ύψους που προκύπτει από το ξεμπαζωμένο υπόγειο (αυτό που κατασκευάστηκε έτσι εξαρχής) θα πρέπει να δηλώσεις αυτό το χώρο ως τετραγωνικά που κάνουν υπέρβαση κάλυψης. Αν το σκεφτούμε καλύτερα στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε υπόγεια που έγιναν ισόγεια, οπότε ούτος η άλλος πρέπει να δηλώσεις την αλλαγή χρήσης των τετραγωνικών αυτών, ταυτόχρονα μπορείς εκεί να δηλώσεις και την υπέρβαση ύψους αλλιώς θα πρέπει να δηλώσεις το ισόγειο ως αλλαγή χρήσης και στην ουσία να «χρεώσεις» την υπέρβαση ύψους σε άλλο χώρο πχ τελευταίο αλλά αυτό θα σου βγάλει «περίπου» διπλά πρόστιμα αν πχ ο τελευταίος όροφος έχει τα ίδια τετραγωνικά με το ισόγειο.

 

Με τον τρόπο που προτείνω είσαι καλυμμένος από την άποψη ότι και τη δήλωση του ισογείου κάνεις και την υπέρβαση του ύψους. Τέλος βάζεις και αναλυτικό για το ξεμπάζωμα πχ €4.000 κοινός +€500 πρόστιμο.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το παράδειγμα 2 που εξέδωσε το υπουργείο το βάζεις σαν βοηθητικό χώρο και κάνεις αλλαγή χρήσης. Κοινός έχεις τους δύο συντελεστές 0,5 και 1,4.

 

Στο παράδειγμα 2 εκτός σχεδίου δε μιλάει για ξεμπαζωμένο υπόγειο ξεκάθαρα. Απλα για υπόγειο που έγινε κύριος χώρος κατοικίας και βάζει τον μειωτικό θεωρώντας ακόμα υπόγεια στάθμη.

Στο παράδειγμα 2 εντός σχεδίου μιλάει για ξεμπαζωμένο υπόγειο και δε βάζει πουθενά το μειωτικό συντελεστή.

 

Πιστεύω σε ξεμπαζωμένο υπόγειο δε μπαίνει ο συντελεστής 0,5 όπως και όπως είπανε στο ΤΕΕ Καλαμάτας δε θα μαπίνει αλλαγή χρήση για υπόγειο αποθήκη σε κατοικία γιατί αυτό μετράει ως υπέρβαη δόμησης και ότι τα παραδείγματα στην αρχή είναι λάθος και θα βγούνε άλλα. όπως και ακόμα 30 εγκύκλιοι...

Link to comment
Share on other sites

Εχω μιά περίπτωση όπου το μισό υπόγειο στην άδεια ήταν μπαζωμενος χώρος και στην πράξη έγινε αποθήκες-λεβ/σιο και μπορεί να νομιμοποιηθεί βάσει αδείας

Ηθελα να ρωτήσω τα εξής:

1. Δεν καταλαβαίνω τι χρήση θα μπορούσε να έχει ένας μπαζωμένος χώρος για να μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή χρήσης...

2. Εάν νομιμοποιείται με αναθεώρηση αδείας το πάω με αναλυτικό?

Link to comment
Share on other sites

Δέστε την ενδιαφέρουσα απάντηση σχετικά με το θέμα " αλλαγή χρήσης" στο post

 

Ξεκάθαρες απαντήσεις για τον υπολογισμό προστίμου

 

του ΓΙΑΝΝΗ Γ. #27

Link to comment
Share on other sites

Σε κτίριο ο χώρος που τελικά έγινε υπόγειο φαινόταν στην άδεια σαν κολώνες που ανέβαζαν την στάθμη του ισογείου στο 1,65 . Ο χώρος αυτός όπως και ο περιβάλλον έπρεπε να μπαζωθούν .

Τελικά έγινε αυθαίρετο υπόγειο , όπου τμήμα του έχει βοηθητική χρήση , τμήμα του κυρία χρήση και είναι ξεμπαζωμένο από την μιά πλευρά εντελώς , δηλαδή ξεμπάζωμα 0,90 μ. και από την άλλη με ξεμπάζωμα από 0,00 μέχρι 0,90 μ. λόγω κλίσης του εδάφους . Οι άλλες δύο πλευρές είναι όρια του οικοπέδου , οπότε είναι μπαζωμένες . Επίσης έχω και 8 τμ υπέρβαση κάλυψης στο υπόγειο κάτω από εξώστη .

 

Λογικά υπολογίζω ότι έχω αυθαίρετη υπέρβαση αδείας με κύρια και βοηθητική χρήση αντίστοιχα , την υπέρβαση κάλυψης και επιπλέον αναλυτικό τα ξεμπάζωμα . Είναι σωστό ?

 

Αν ισχύσει το ξεμπάζωμα σαν οριστική στάθμη , τότε έχουμε και υπέρβαση ύψους . Τελικά αυτό ισχύει ?

Link to comment
Share on other sites

Υπόγειο και υπέρβαση κάλυψης; Πώς γίνεται αυτό; Αφού δε μετράει στην κάλυψη το υπόγειο.

 

Μάλιστα : ''Εφόσον οι πολεοδομικές διατάξεις το επιτρέπουν (ποσοστό κάλυψης) ή γίνεται χρήση των σχετικών διατάξεων περί χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, ο υπόγειος όροφος της οικοδομής μπορεί να κατασκευαστεί σε επαφή με το πλάγιο ή οπίσθιο όριο του οικοπέδου έστω και αν οι όροφοι απέχουν απόσταση Δ από το όριο αυτό.

Εγκ-38769/6719/113/25-5-86 ''

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν με κατάλαβες .

Το κτίριο και προφανώς και το υπόγειο είναι σε επαφή με το πίσω και το πλάγιο δεξιό όριο . Η οικοδομή έχει εξώστες 2 μέτρα πρός την ΟΓ και το πλάγιο αριστερό όριο μέχρι το Δ του πλαγίου αριστερού ορίου . Κάτω από αυτόν τον πλάγιο εξώστη έχω ένα κουτί του υπογείου 1,50Χ4,60 που εξέχει της καλύψεως των ορόφων , ενώ είναι και κυρίας χρήσης .

 

Από την στιγμή που είναι εκτός κάλυψης ορόφων , ούτως η άλλως μετράει στην δόμηση , ανεξάρτητα της χρήσης , εκτός αν είναι γκαράζ με μπάζωμα από πάνω , που δεν είναι στην περίπτωση μας .

 

Το μεγαλύτερο θέμα είναι τι γίνεται με το ύψος λόγω του ξεμπαζώματος .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.