Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταβίβαση αγροτεμαχίου και απαίτηση τοπογραφικού διαγράμματος


Recommended Posts

Για μεταβίβαση αγροτεμαχίου με βάση τον Ν. 4014/11 απαιτείται η βεβαίωση μη ύπαρξης κτίσματος.

Τελικά απαιτείται οριστικά και η σύνταξη εξαρτημένου σε ΕΓΣΑ ΄87 τοπογραφικού διαγράμματος ή ξέρετε κάτι νεότερο?

Διότι με απόφαση της 5-10-11 το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζεται ότι απαιτείται και μάλιστα η Εγκύκλιος 13 σε σχέση με τη μεταβίβαση γης παραπέμπει στην παραπάνω απόφαση.

Edited by ilias
Link to comment
Share on other sites

Επισης πρεπει να διευκρινιστει αν απαιτειται τοπογραφικο εξαρτημενο σε ΕΓΣΑ 87 οταν υπαρχει αγροτεμαχιο με κτηματολογιο και αναδασμο.

Γιατι εχω συναδελφους που αναφερουν οτι το κτηματογραφικο διαγραμμα και οι συντεταγμενες του κτηματολογιου καλυπτουν την βεβαιωση και γινεται η μεταβιβαση χωρις την συνταξη εξαρτημενου τοπογραφικου.

Τι ισχυει?

Link to comment
Share on other sites

Εκτός του ότι το αναφέρει ξεκάθαρα στην εγκύκλιο 13 η οπόια παραπέμπει στο δελτίο τύπου 5/10/2011 που υπάρχει στη σελίδα του ΥΠΕΚΑ έχω στα χέρια μου απάντηση του Ν. Σηφουνάκη σε σχετικό ερώτημα των συμβολαιογράφων και υποθηκοφυλάκων Μυτιλήνης η οποία αναφέρει στην τελευταια παράγραφο: ''Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα της σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος εξαρτημένου από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, σας επισημαίνουμε ότι η σχετική πρόβλεψη συνιστα συνταγματική επιταγή, δεδομένου ότι έτσι διασφαλίζεται η ακριβής αποτύπωση και καταραφή των ακινήτων και συνακόλουθα η προστασία της ιδιοκτησίας και η ασφάλεια των συναλλαγών και αποτρέπετσαι η καταστρατήγηση των διατάξεων που απαγορεύουν τη μεταβίβαση ακινήτων, στα οποία έουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές ή εχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις.'' Δυστηχώς δεν την έχω σε ηλεκτρ. μορφή για να την επισυνάψω. Η απάντηση δώθηκε 1/11/2011.Μαλιστά πληροφοριάκα στην απάντησή του εκτός των άλλων, αναφέρει ότι προβλέπεται τροποποιητική (περιγράφοντας την στο εγγραφο που κατέχω) η οποία θα περιλαμβάνει και τους παραδοσιακούς οικισμούς στις ρυθμίσεις του Ν.4014 με ορισμένες προυποθέσεις.

Πλέον εδώ στη Μυτιλήνη όλοι οι συμβ.φοι και υπ.φυλακές ζητάνε από τους μηχανικούς τοπογραφικό σε ΕΓΣΑ87, βεβαίωση μηχανικού και ηλεκτρονική βεβαίωση μηχανικού (όπου απαιτείται) από το σύστημα του ΤΕΕ για κάθε μεταβίβαση/αγοροπωλησία εκτός των αποδοχών κληρονομιάς.

Αυτά από Μυτιλήνη

Link to comment
Share on other sites

Το βρήκα τελίκα. Το επισυναπτω με επικόλληση διότι προσπαθώ αλλά δν μπορώ να το επισυνάψω αλλιώς

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2011

                           Αρ. Πρωτ.    

                                                                        ΠΡΟΣ: κκ Συμβολαιογράφους Μυτιλήνης και Μήθυμνας και Υποθηκοφύλακες Μυτιλήνης, Αγιάσου και Μανταμάδου

Σε απάντηση της σχετικής επιστολής σας και σχετικά με τα ζητήματα που θέτετε σε αυτή, σας ενημερώνουμε ότι, μετά από πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ κατατέθηκε σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις», που καθορίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τη σχετική διαδικασία, προκειμένου αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακούς οικισμούς ή παραδοσιακά τμήματα πόλεων να μπορούν να διατηρηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4014/2011, κατά τρόπο, όμως, που να μην αλλοιώνεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας και η φυσιογνωμία των εν λόγω οικισμών και των τμημάτων πόλεων.

Ειδικότερα, με την παραπάνω τροπολογία προτείνεται ότι αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακό οικισμό ή τμήμα πόλης, εφόσον αυτές έχουν ολοκληρωθεί πριν τη δημοσίευση της διοικητικής πράξης χαρακτηρισμού του οικισμού ή τμήματος πόλης ως παραδοσιακού, διατηρούνται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ν. 4014/2011.

Όσον αφορά σε αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε παραδοσιακό οικισμό ή τμήμα πόλης και έχουν ολοκληρωθεί μετά τη δημοσίευση της διοικητικής πράξης χαρακτηρισμού του οικισμού ή τμήματος πόλης ως παραδοσιακού, αυτές μπορούν να υπαχθούν σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία.

α) Υποβολή αίτησης στην επιτροπή της παρ. 3 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011.

β) Απόφαση της επιτροπής με βάση την αισθητική ένταξη της αυθαίρετης κατασκευής ως προς το υφιστάμενο κτίριο, το ευρύτερο δομημένο περιβάλλον, καθώς και την αρχιτεκτονική και μορφολογική τυπολογία του παραδοσιακού οικισμού ή τμήματος πόλης.

γ) Η επιτροπή της παρ. 3 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 μπορεί να επιβάλει την εκτέλεση εργασιών προσαρμογής του αυθαίρετου κτίσματος στους ισχύοντες μορφολογικούς όρους και περιορισμούς του παραδοσιακού οικισμού ή τμήματος πόλης.

Ειδικά, για οικισμούς μικρότερους των 2.000 κατοίκων η επιτροπή αποφαίνεται μετά τη συγκέντρωση όλων των αιτημάτων και συνολική αξιολόγηση της διαμορφωμένης κατάστασης.

Για παραδοσιακούς οικισμούς και τμήματα πόλεων άνω των 5.000 κατοίκων, εφόσον οι αυθαίρετες κατασκευές δεν υπερβαίνουν το 50 % των επιτρεπόμενων όρων δόμησης, δεν είναι απαραίτητη η τήρηση της παραπάνω διαδικασίας.

Το παραπάνω νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων την επόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά στις βεβαιώσεις των μηχανικών, το ηλεκτρονικό σύστημα που λειτουργεί το ΤΕΕ για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, είναι πλέον σε θέση να λαμβάνει τις απαραίτητες βεβαιώσεις μηχανικών που προβλέπονται από το ν. 4014/2011 και απαιτούνται για τη μεταβίβαση ακινήτων.

Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα της σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος εξαρτημένου από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, σας επισημαίνουμε ότι η σχετική πρόβλεψη συνιστά συνταγματική επιταγή, δεδομένου ότι έτσι διασφαλίζεται η ακριβής αποτύπωση και καταγραφή των ακινήτων και συνακόλουθα η προστασία της ιδιοκτησίας και η ασφάλεια των συναλλαγών και αποτρέπεται η καταστρατήγηση των διατάξεων που απαγορεύουν τη μεταβίβαση ακινήτων, στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις.

Νίκος Σηφουνάκης

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.