Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόληξη κλιμακοστασίου στο δώμα (Ν. 4014/11)


Recommended Posts

ΚΑΤΕ

Να σου πω ότι κατάλαβα τι ακριβώς συμβαίνει, θα σου πω ψέματα...

Πάντως εφόσον ο αυθαίρετος χώρος έχει κατασκευαστεί πάνω από τον τελευταίο όροφο που μέτρησε στη δόμηση-ύψος του κτιρίου (ακόμα και αν βρίσκεται σε συνέχεια απόληξης) χρεώνεται με ΥΥ και συγκεκριμένα για την περίπτωσή σου, εφόσον 2,2 / 13,0 = 0,17 < 20%, με συντΥΥ = 1,2.

Πατάρι δεν μπορεί να θεωρηθεί, αλλά αν δεν υπάρχουν κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που να υποδεικνύουν ΚΧ (πχ θέρμανση, μπαλκονόπορτα κλπ), θα μπορούσε να δηλωθεί ως ΒΧ (λόγω ύψους).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 208
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

...Η απόληξη έγινε λίγο μεγαλύτερη (συνολικά 23,07μ2) αντί για τα 13,92μ2 της άδειας από την εποχή της αρχικής κατασκευής. Συνολικά όμως σύμφωνα με τον τότε υπολογισμό ΣΔ βάσει διαγράμματος κάλυψης, το εμβαδόν της προσθήκης των δύο τελευταίων ορόφων και της απόληξης,ήταν σχεδόν 20μ2 μικρότερο από το επιτρεπόμενο.

Τακτοποίησα με Ν.4014 αυτόν τον χώρο σαν ΥΔΒΧ 9,15Μ2 (<50%), ΟΧΙ ΥΥ γιατί παραμένει με το ύψος 2,70 σαν απόληξη στην παλιά άδεια.

Επίσης πρόσθεσα μια παράβαση επίσης στην κοινόχρηστη πρασιά, που αφορά σε στέγαστρο ανοιχτό με κεραμοσκεπή μιας θέσης στάθμευσης.

Τώρα επειδή η πλάκα που καλύπτει την απόληξη είναι τα χάλια της (με υποστήριξη εσωτερικά με κοιλοδοκούς) στο τμήμα του μηχανοστασίου, (αυτό το σημείο του στατικού πιθανά προβλήματος) δεν το ανέφερα στην τεχνική έκθεση, θέλω να εκδώσω άδεια για προσθήκη πέργκολας στο δώμα και αντικατάσταση της πλάκας που προανέφερα με στέγη. Εννοείται με τα ίδια ύψη και εμβαδά των κλειστών ΒΧ.

1.Μπορώ να έχω κάλυψη κεραμοσκεπής στην απόληξη;

2.Μπορώ να έχω κάποιου τύπου κάλυψη στην πέργολα;

3.Μπορώ να τροποποιήσω τα κουφώματα της απόληξης;

4.Υποθέτω οτι στατικά, τα φορτία μιας πλάκας 20εκ, είναι χοντρικά ίδιας επιβάρυνσης για το κτίριο με την κεραμοσκεπή.

5.Στο δώμα έχει επίσης ακάλυπτη την δεξαμενή πετρελαίου, μπορώ να την καλύψω ή να την περιβάλλω με κάτι ελαφρύ για να μην φαίνεται;

Τα φώτα σας συνάδελφοι

Ευχαριστω!

1. Μπορείς να έχεις κάλυψη κεραμοσκεπής και εφόσον δεν υπερβείς το ύψος της τωρινής κατασκευής (μπορεί να γίνει όμως, διατηρώντας και το εσωτ ύψος και ικανή κλίση της σκεπής?) θα μπορούσες να προχωρήσεις σε καιν άδεια. Πρώτα όμως πρέπει να μιλήσεις με την πολεοδομία γιατί η κάθε μία αντιμετωπίζει διαφορετικά (υπάρχει μία σύγχηση) το ζήτημα νέα άδεια σε κτίριο με ρυθμισμένους χώρους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρακάτω.

2. Η πέργκολα ορίζεται ως κατασκευή ακάλυπτη για αναρρίχηση φυτών, σκίαση με πανιά κλπ. Εσύ τι εννοείς με τον όρο πέργκολα

3. Φυσικά, με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παρ3, αρ4 του ΝΟΚ

4. Η κεραμοσκεπή είναι σαφώς ελαφρύτερη

5. Με οποιαδήποτε νόμιμη κατασκευή επιτρέπεται από το ΝΟΚ (πχ με κεραμοσκεπή να δημιουργηθεί ΗΧ χώρος που δεν μετρά και στη δόμηση)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την απαντηση sagiasd, ξεχασα να αναφερω οτι συμφωνα με τον ΝΟΚ και αφου οσον αφορα στην αποληξη, ημουν εντος των οριων των επιτρεπομενων τετραγωνικων που προεβλεπε στην αδεια του 1982, καθως και για την ανοιχτη στεγαση της θεσης σταθμευσης με κεραμοσκεπη στην πρασια, υποθετω οτι μπορω να τα νομιμοποιησω.

Οσον αφορα στο ερωτημα 3 αναφερομαι σε αλλαγη των διαστασεων του ανοιγματος.

Αρα συμπερασματικα, θα εχω μια αδεια (....τι ειδους τίτλο θα εχει αυτη η αδεια;)

1.για αντικατασταση της πλακας με στεγη (εχω κατεδαφιση αυτης της πλάκας 23μ2, με τεχνικη εκθεση για στατικη επαρκεια;)

2.προσθηκη περγκολας στο δωμα με π.χ πανι για σκιαση

3.τροποποιηση ανοιγματων και νεα κουφωματα

4.εργασιες σοβαδων και βαψιματος (ολα με αναλυτικο;)

5.φορολογικα και ΙΚΑ;;

ευχαριστω πολυ

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΤΕ

Να σου πω ότι κατάλαβα τι ακριβώς συμβαίνει, θα σου πω ψέματα...

Πάντως εφόσον ο αυθαίρετος χώρος έχει κατασκευαστεί πάνω από τον τελευταίο όροφο που μέτρησε στη δόμηση-ύψος του κτιρίου (ακόμα και αν βρίσκεται σε συνέχεια απόληξης) χρεώνεται με ΥΥ και συγκεκριμένα για την περίπτωσή σου, εφόσον 2,2 / 13,0 = 0,17 < 20%, με συντΥΥ = 1,2.

Πατάρι δεν μπορεί να θεωρηθεί, αλλά αν δεν υπάρχουν κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που να υποδεικνύουν ΚΧ (πχ θέρμανση, μπαλκονόπορτα κλπ), θα μπορούσε να δηλωθεί ως ΒΧ (λόγω ύψους).

Σ'ευχαριστώ sagiasd

Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα sagiasd, οσον αφορα στο στεγαστρο της σταθμευσης στην πρασια, στον ΝΟΚ αρθρο 17 παρ.8Βα αναφερει οτι επιτρεπονται οι κατασκευες των περιπτωσεων α,δ,ι,ια (αφορα στα στεγαστρα),ιβ χωρις προυποθεσεις μεγιστου πλατους και παντοτε εως το οριο της ρυμοτομικης γραμμης.

Αρα ειμαι Ο.Κ.

Δες αν θελεις το ερωτημα 203 σχετικα με το τι θα πρεπει να περιγραφει η αδεια.

1.Προσθηκη περγκολας στο δωμα,

2.επισκευη και αντικατασταση πλακας στην αποληξη (αλλαγη σε στεγη, επισκευη τοιχοποιιας, τροποποιηση μεγεθους ανοιγματων και αντικατασταση κουφωματων, μερεμετια και χρωματισμοι)

3.νομιμοποιηση των τακτοποιηθεντων με Ν.4014

4.αρχιτεκτονικα ΙΙΙ, στατικα εχω; ή αφου δεν θιγω πολεοδομικα μεγεθη και δεν επιβαρυνω τον φεροντα οργανισμο, φτανει μια τεχνικη εκθεση 5.τοπογραφικο ΕΓΣΑ

6.κρατησεις

7.Επισης αν δεν τροποποιησω τα μεγεθη των ανοιγματων, μπορω να βαλω αυτά που αφορουν στην αποληξη, με απλη 48ωρη γραπτη ενημερωση (με τεχνικη εκθεση για στατικα) και να μη τα μπλεξω στην αδεια για την περγκολα και την ισογεια στεγαση της σταθμευσης (εγκυκλιος 1 για εγκριση εργασιων επισκευων σε ενταγμενα στον Ν.4014);

Επισης πιο αρθρο εννοεις στον ΝΟΚ με την απαντηση σου "5. Με οποιαδήποτε νόμιμη κατασκευή επιτρέπεται από το ΝΟΚ (πχ με κεραμοσκεπή να δημιουργηθεί ΗΧ χώρος που δεν μετρά και στη δόμηση)" ;;;

Ευχαριστω πολυ

Link to comment
Share on other sites

Δεν το χα πάρει χαμπάρι αυτό για την πρασιά...

Περιγραφή θα βάλεις όλες τις εργασίες που θα γίνουν (περίπου όπως τα αναφέρεις παραπάνω).

Για τα στατικά εξαρτάται από την ΥΔΟΜ.

Αν δεν τροποποιήσεις τα ανοίγματα (και οι χώροι είναι νόμιμοι-ρυθμισμένοι) μπορείς να προχωρήσεις στην αλλαγή κουφωμάτων με τη συγκεκριμένη διάταξη. Αν εννοείς να προχωρήσεις και για την στέγη με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπορέσεις γιατί απαιτείται και η κατεδάφιση της υπάρχουσας. Μάλλον πρέπει να εκδοθεί άδεια δόμησης.

Για τη στέγαση της δεξαμενής, εννοώ ότι σε συνέχεια της κεραμοσκεπής της απόληξης μπορείς να σχηματίσεις ανοικτό ΗΧ (εκτός έαν υπάρχει ζήτημα ότι πρόκειται για δώμα). Αλλιώς δες και το 19.2στ για την πέργκολα με εύκαμπτα υλικά (τι εννοεί; πολυκαρβονικά κλπ επιτρέπονται; ).

Πριν ξεκινήσεις να επιβεβαιώσεις στην ΥΔΟΜ ότι δεν θα κολλήσεις πουθενά...

Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα sagiasd, τελικα αποφασισα , κατοπιν επαφης με την πολεοδομια, να εκδωση κανονικη αδεια με

1.Προσθηκη περγκολας (καλυψη με περιστεφομενες περσιδες αλουμινιου) στο δωμα, (Ο.Κ με ιδεατο στερεο)

2.αντικατασταση πλακας στην αποληξη (αλλαγη σε στεγη,που θα καλυπτει και τον λεβητα, επισκευη τοιχοποιιας, τροποποιηση μεγεθους ανοιγματων και αντικατασταση κουφωματων, μερεμετια και χρωματισμοι)

3.νομιμοποιηση της αποληξης (η αποληξη ηταν συμφωνα με τις ισχυουσες τοτε διαταξεις)

4.νομιμοποιηση του στεγαστρου σταθμευσης (συμφωνα με τις ισχυουσες του ΝΟΚ αρθρο 17 παρ.8Β)

4.αρχιτεκτονικα ΙΙΙ, στατικα εχω; ή αφου δεν θιγω πολεοδομικα μεγεθη και δεν επιβαρυνω τον φεροντα οργανισμο, φτανει μια τεχνικη εκθεση;

5.τοπογραφικο ΕΓΣΑ

6.κρατησεις

ΕΡΩΤΗΜΑ απο οσο ξερω δεν επιτρεπονται Η/Χ διπλα σε αποληξη, αρα μαλλον θα ειναι απλο προστεγασμα σε συνεχεια με την σκεπη χωρις κατακορυφα στοιχεια; (επιτρεπεται με κεραμοσκεπη; απο οσο καταλαβα οχι)

Ευχαριστω πολυ

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

γειά σας.

έχω περίπτωση 2ροφου κτηρίου με υπόγεια στο οποίο στην απόληξη κλιμακοστασίου που απλά φαίνεται στης τομές έχει επεκταθεί χώρος επιφάνειας περί τα 30τ.μ. το ύψος μετά την ψευδοροφή που μπήκε είναι 2,3-2,40μ. Δεν αναφέρεται χώρος που να προσμετράται στη δόμηση στο δώμα, ούτε υπάρχει κάτοψη αυτού του χώρου. Υπάρχει κάποια διάταξη που να επιτρέπει κάποια τ.μ. επιπλέον ως απόληξη κλιμακοστασίου? Πώς καθορίζεται ο χώρος της απόληξης του κλιμακοστασίου σε κάτοψη/επιφάνεια?

υ.γ. η εν λόγω επέκταση παραμένει εντός ιδεατού στερεού της περιοχής, σύμφωνα με το διάγραμμα κάλυψης.

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.