Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή αυτόνομου συστήματος θέρμανσης διαμερίσματος


informatics

Recommended Posts

Και για πόσα λίτρα μιλάμε;

Εδω θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε και του πολιτικούς μηχανικούς τι θα πούνε......

Link to comment
Share on other sites

Ας υποθέσουμε πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα, που αποφασίζει να σταματήσει την κεντρική θέρμανση και το κάθε διαμέρισμα πάει σε "αυτόνομη" θέρμανση με κόστος 1.000-4.000€. Το συνολικό κόστος της αναβάθμισης είναι 30-50.000€, ενώ ο καθένας κάνει ότι του έρθει και ότι του πειο έμπορας που θέλει να πουλήσει κουτιά και μπορεί να εφαρμόσει στο μπαλκόνι του.

 

Η πολυκατοικία έχει πλέον 20 διαφορετικά συστήματα θέρμανσης με κανένα οργανωμένο έλεγχο ασφάλειας και συντήρηση. Ακόμα και υποθέτοντας ιδανική αρχική τοποθέτηση σε 5-10 χρόνια πόσα από αυτά τα συστήματα θα έχουν σωστή συντήρηση??

 

Αν υπήρχε συνενόηση με πολύ λιγότερα λεφτά το υπάρχων μηχανοστάσιο θα μπορούσε να γίνει "διαστημόπλοιο" με κάθε δυνατό τρόπο θέρμανσης από ηλιακά, αντλίες θερμότητας, λέβητες βιομάζας, κλπ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εμένα δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα της δεξαμενής στα μπαλκόνια...

Φανταστείτε σε μία πολυκατοικία ο καθένας στο μπαλκόνι του να έχει μία δεξαμενή πεντακοσίων λίτρων ....

Αυτή δεν θα είναι πολυκατοικία αλλά δεξαμενόπολυκατοικία.

Φαντάζομαι ότι οι πολιτικοί μηχανικοί θα βγάλουν σπυράκια άμα το ακούσουν.

Απο την άλλη θα βγεί και θα μου πεί ο φίλος ιnformatics .....

Τι να κάνω ρε σι μάστορα υπάρχουν προβλήματα στην πολυκατοικία και εγώ έχω υποχρέωσή να ζεστάνω την οικογένεια μου....

Ζόρικα τα πράγματα....

Τι να του απαντήσεις άμα δεν υπάρχει δίκτυο αερίου.

Ίσως ο ηλεκτρικός λέβητα είναι η κατάλληλη επιλογή αναμένοντας το αέριο....

 

Από εκεί και πέρα λίγο θα διαφωνήσω με τον φίλο μου τον Pano.

Αν και τα έχουμε το έχουμε ξανασυζητήσει οι δύο μας το θέμα.

Αν οι πολιτεία δεν είναι ικανοί να θεσπίσει έναν υποχρεωτικό έλεγχο κάθε χρόνο χωρίς μαιμουδιές τι να κάνουμε τώρα....

Εδώ καθημερινά βλέπουμε αντικειμενικά προβλήματα που προκύπτουν στις πολυκατοικίες με την κεντρική θέρμανση.

Εγώ επειδή το ζω καθημερινά της πολυκατοικίες απλά θα πω ότι σχεδόν σε όλες γίνεται της π.....νας.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Ο panos09 τα είπε όλα επί της ουσίας και αν δούμε το θέμα "σφαιρικά"...

 

Δεν είμαι ειδικός αλλά πράγματι ο καυστήρας πετρελαίου με την δεξαμενή τις καμινάδες κ.λ.π. στο μπαλκόνι ακούγεται "εφιάλτης".

Όπως λέει ο aithilenio, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μια πολύ καθαρή και σχετικά φθηνή στην αγορά / εγκατάσταση (ακριβή όμως στην χρήση) λύση.

 

Να το πάω λίγο παραπέρα....θα μπορούσε να λειτουργήσει με αντλία θερμότητας η οποία καταναλώνει για την ίδια θερμική ενέργεια, 3 φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια?....ανεβάζει την θερμοκρασία που απαιτείται για να λειτουργήσουν σωστά τα σώματα?

 

Και κάτι ακόμη...αν έχεις τζάκι, αξίζει η μετατροπή του σε ενεργειακό.

Edited by genesis
Link to comment
Share on other sites

Μια αντλία θερμότητας 10KW έχει βάρος λειτουργίας (γεμάτη δηλαδή) κάπου στα 240 κιλά περίπου. Και πάλι απο στατικής απόψεως υπάρχει θέμα (σίγουρα ο μελετητής δεν είχει προβλέψει κάτι τέτοιο για το μπαλκόνι). Είμαι και εγώ υπερ, οι ιδιοκτήτες να κάνουν κάτι συλλογικό.

Δύσκολες εποχές όμως.

Τουλάχιστον για τις υπό ανέγερση πολυκατοικίες οι οποίες μπορούν να συνδεθούν με φ. αέριο πλέον θα ήταν φρόνημο η επιλογή ατομικών μονάδων και όχι ένα κεντρικό λεβητοστάσιο.

Link to comment
Share on other sites

Στην κεντρική και Βόρεια Ευρώπη ξυλώνουν τα λεβητάκια και μετρέπουν τετράγωνα και πολυκατοικίες σε κεντρική θέρμανση. Οι βασικοί λόγοι είναι η ασφάλεια και η δυνατότητα αξιοποίησης ανανεώσημων πηγών ενέργειας.

 

Εμείς θυμηθήκαμε τις ΑΠΕ όλοι τώρα με πανικό επειδή ακρίβηνε το πετρέλαιο. Το κράτος μας έχει κάνει υποχρεωτική την υποδομή Φ.Α. από την Σιβηρία...!

 

Νομίζω πλέον όλοι βλέπουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε πιο σωστά αυτά που έχουμε και να αναπτύξουμε ότι μας λείπει. Ήλιο έχουμε, ηλιακή βιομηχανία έχουμε με εξαγωγές, θα μπορούσαμε άνετα να παίρνουμε ένα 10-20% της θέρμανσης μας από τον ήλιο και να βοηθήσουμε την αναπτύξη μιας ντόπιας βιομηχανίας βασισμένης στην τεχνολογία. Όνειρα..

 

Αυτό το κτήριο των 20 διαμερισμάτων με τα 20 "αυτόνομα" συστήματα σε 5 χρόνια τι κόστος συντήρησης θα έχει? ασφάλεια? κατανάλωση? Τι βλάβη θα προκαλεί στο περιβάλον?? Τι όφελος για την χώρα εκτός από αρκετά Κινέζικα κλιματιστικά?? Το δυάρι θα έχει επαρκή θέρμανση ή μόνο το ρετιρέ?? Εύκολες απαντήσεις και για παιδί πιστεύω.

 

Θα πω το παράδειγμα της πολυκατοικίας 40 ετών στο Παγκράτι που μένω. 1100 μ2 με θέρμανση με αντιστάθμιση χωρίς αυτονομία, Ένας καλός λέβητας και καυστήρας Φ.Α., και πολύ προσεγμένη αντιστάθμιση. Ας είναι καλά οι συμβουλές που έλαβα από άλλο φόρουμ πριν χρόνια. Τίποτα μαγικό, χρήση ΑΠΕ, κλπ. Θέρμανση 12-14 ώρες κάθε μέρα.

 

Κατανάλωση χειμώνα Φ.Α. 2009-2010 = 2.371 €

Κατανάλωση χειμώνα Φ.Α. 2010-2011 = 3.958 €

 

Δηλαδή χοντρικά 300-400€/100μ2 τον χρόνο με καλή ποιότητα θέρμανσης για όλους σε ένα κτήριο 40 ετών. Κόστος συντήρησης 100€ τον χρόνο για όλους. Ελπίζω κάποια στιγμή να μπεί και ένα κεντρικό ηλιακό σύστημα για ΖΝΧ και θέρμανση. Η σωλήνωση του ΖΝΧ είναι το μεγαλύτερο θέμα.

 

Συγκρίνετε μια "μοντέρνα" πολυκατοικία με 14 "επιτοίχια", να δούμε την εξέλιξη.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς όπως τα λες....

Συζητάγαμε για το θέμα με έναν φίλο θερμοϋδραυλικό / καυστηρατζή αλλά "πυροβολημένο" και ψαγμένο με την δουλειά του...

Το συμπέρασμα ήταν ακριβώς αυτό....μια παλιά πολυκατοικία χωρίς αυτονομίες αλλά με σωστά συντηρημένη εγκατάσταση και καυστήρα, έχει αρκετά μικρότερη κατανάλωση από τελευταίας κατασκευής πολυκατοικία με αυτονομίες.

Link to comment
Share on other sites

Οι πολυκατοικίες με τις διάφορες συσκευές κλιματισμού, τις συσκευές του φυσικού αερίου και τις εξωτερικές σωληνώσεις τους έχουν γίνει σαν λατέρνες. Πολύ σωστά στην Βόρεια Ευρώπη προωθούν την κεντρική θέρμανση*.

Όσο για την αξιοποίηση των ΑΠΕ από τις ταράτσες των πολυκατοικιών εμείς ανακαλύψαμε, ως πρωτοπόροι, τις πράσινες ταράτσες.

 

_______

* Το αν θα είναι το κεντρικό σύστημα με πετρέλαιο ή με φυσικό αέριο εξαρτάται από την χώρα και από την πολιτική που εφαρμόζει. Το 1995 σε έναν πίνακα συνεδρίου είδα ότι το κόστος του φυσικού αερίου ήταν 10%-20% μεγαλύτερο από το κόστος του πετρελαίου στην Γαλλία, την Γερμανία και την Αγγλία ενώ στις χώρες της Νότιας Ευρώπης ίσχυε το αντίθετο.

Edited by aiche
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.